« на головну 21.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ТРУДОВІЙ МІГРАЦІЇ – ЕФЕКТИВНИЙ КОНТРОЛЬ ПРОФСПІЛОК

ТРУДОВІЙ МІГРАЦІЇ – ЕФЕКТИВНИЙ КОНТРОЛЬ ПРОФСПІЛОК

«Свобода об’єднань в Україні та захист прав вразливих ка­тегорій населення (мігранти, внутріш­ньо переміщені осо­би та інші)» – під та­кою назвою 26 січня в столичному готелі «Хаятт» відбувся круглий стіл за участю представни­ків міжнародних ор­ганізацій, профспі­лок, Уповноважено­го Верховної Ради України з прав лю­дини, експертів.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, захід організовано Центром солідарності в Україні та ГО «Трудові іні­ціативи». На ньому були присутні директор програм Центру солідар­ності в Україні Трістан Масат, На­ціональний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, заступник Голови Федерації профспілок Укра­їни Олександр Шубін, голова Проф­спілки працівників будівництва і промисловості будівельних матері­алів України Василь Андреєв, ке­рівник департаменту профспілко­вого руху та зв’язків з громадськи­ми організаціями ФПУ Лариса Ров­чак, заступник керівника правової та технічної інспекції праці проф­спілок – головний правовий інспек­тор праці Ірина Сидоряк, представ­ники профспілок України, Грузії, Молдови.

З доповіддю виступив Націо­нальний координатор МОП в Укра­їні Сергій Савчук.

Заступник Голови ФПУ Олек­сандр Шубін у своєму виступі поін­формував, що ФПУ має намір ство­рити профспілковий центр з пи­тань трудової міграції та адаптації тих, хто повертається із заробітків за кордоном і потребує надійного захисту своїх законних прав та ін­тересів. Уже проведено попередні консультації з українськими та міжнародними організаціями. Мета – надійний профспілковий за­хист тих, хто їде працювати за кор­дон, а також тих, хто бажає повер­нутися та працевлаштуватися в Україні.

У рамках заходу відбулась зу­стріч юристів-практиків та науков­ців, що працюють у сфері прав людини, зокрема трудового права та захисту вразливих категорій населення.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Олександр ШУБІН,

заступник Голови Федерації профспілок України:

«Цей рік Федерація профспілок України ого­лосила Роком первинної профспілкової організації. Справа в тому, що скорочення профспілкового членства стало дуже небезпечним явищем для всього профспілкового руху в Україні. Ми бачимо дві головні причини цього процесу. Перша – ско­рочення робочих місць, друга – виїзд громадян України, членів профспілок, за кордон на заробітки. Це трудова мі­грація, яку ми маємо взяти під свій ефективний контроль».

 

ЩО МОЖУТЬ ПРОФСПІЛКИ У БОРОТЬБІ З КОРУПЦІЄЮ?

Ситуацію з корупцією, роль профспілок у боротьбі з цим га­небним явищем обговорювали учасники круглого столу «Роль громадянського суспільства в антикорупційній діяль­ності в Україні», що відбувся 25 січня.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, у захо­ді взяли участь за­ступник Голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий, керівник департаменту міжнародних зв’язків ФПУ Василь Шилов, голова Профспілки працівників будівництва і промисло­вості будівельних матеріа­лів України Василь Андре­єв, директор програм Цен­тру солідарності в Україні Трістан Масат, представ­ники профспілок України, Грузії, Молдови, Націо­нального антикорупційно­го бюро України, Уповно­важеного Верховної Ради з прав людини, фахівці, екс­перти, юристи.

Представники профспілок поінформували присутніх про боротьбу з корупцією на підприємствах і в орга­нізаціях країни, конкретні дії та заходи, які свідчать, що активна, ефективна та креативна профспілка, яка наполегливо шукає нові шляхи, нові засоби захис­ту законних прав та інтересів працівників, може зробити досить багато.

У своєму виступі заступ­ник Голови ФПУ Євген Драп’ятий наголосив на тому, що для ефективної бороть­би з корупцією, посилення ролі профспілок у цьому процесі необхідно, насам­перед, вирішити такі за­вдання: надати нового ім­пульсу трудовій демокра­тії; розширити та підвищи­ти ефективність представ­ництва профспілок в орга­нах управління підприєм­ствами, організаціями, га­лузями; створити антико­рупційні комітети у проф­спілках. «Це змусить орга­ни державної влади та ро­ботодавців більш ефектив­но діяти у сфері антикоруп­ційної діяльності, – наголо­сив він. – Потрібно також розробляти конструктивні рекомендації для профспі­лок, всіх громадських орга­нізацій щодо ефективної боротьби з корупцією».


«ЗАЙНЯТІСТЬ, СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА, РІВНІ МОЖЛИВОСТІ ТА ЗДОРОВ’Я»

Під такою назвою 17 січня відбулося засі­дання 4-ї робочої групи Української сторо­ни Платформи громадянського суспіль­ства Україна –ЄС.


28 членів групи та 5 запрошених експертів заслухали звіт про діяльність у 2016 році та відповідну інформацію координатора, голови Профспілки працівників будівни­цтва і промисловості будівельних матеріалів України Василя Андреєва, а також обговорили окремі заходи організацій-членів групи щодо моніторингу та спри­яння імплементації Угоди про асоціацію.

Найбільш докладно розглядалося питання планування діяльності найбільшої за чисельністю робочої групи УС ПГС на 2017 рік, визначено пріоритетні напрямки та від­повідальних за підготовку запланованих заходів осіб. Щодо проекту регламенту робочої групи, учасники засі­дання підтримали позицію, що відповідає принципам ефективності, широкої участі та демократичності ухва­люваних рішень.

Окремим питанням порядку денного став розгляд тема­тичної доповіді робочої групи «Регулювання ринків пра­ці в Україні та ЄС: спільні риси й відмінності. Адаптація трудового законодавства України до законодавства ЄС», що була представлена на останній, третій, зустрічі дво­сторонньої Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС 8 листопада 2016 року. Участь у розгляді взяли директор департаменту ринку праці та зайнятості Мінсоцполітики України Сергій Кікіна та заступник на­чальника управління патронатної служби та міжнарод­ного співробітництва Державної служби зайнятості Та­рас Дудковський, які виступили з інформацією та відпо­віли на запитання членів робочої групи.

Наступне засідання робочої групи попередньо призна­чене на 23 березня.

«Свобода об’єднань в Україні та захист прав вразливих ка­тегорій населення (мігранти, внутріш­ньо переміщені осо­би та інші)» – під та­кою назвою 26 січня в столичному готелі «Хаятт» відбувся круглий стіл за участю представни­ків міжнародних ор­ганізацій, профспі­лок, Уповноважено­го Верховної Ради України з прав лю­дини, експертів.

Нагадаємо, що Українська сторона Плат­форми громадянського суспільства Україна – ЄС (УС ПГС) є частиною Платформи гро­мадянського суспільства Україна – ЄС, що створена відповідно до ст. 469–470 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. ПГС – це орган, що складається з представників гро­мадянського суспільства України з однієї сторони і членів Європейського економіч­ного і соціального комітету (ЄЕСК) – з іншої.

Платформа є одним із чотирьох органів асо­ціації поряд з Радою, Комітетом та Парла­ментським комітетом. І якщо останні пред­ставляють Уряд та Парламент, то ПГС ство­рена з метою забезпечення належної ролі громадськості у процесі виконання Угоди про асоціацію.

ПГС може надавати рекомендації Раді асоці­ації. Комітет та Парламентський комітет асо­ціації повинні здійснювати регулярні контак­ти з представниками Платформи громадян­ського суспільства з метою отримання їхньої думки щодо досягнення цілей Угоди.

04.02.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання