« на головну 21.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

З ТУРБОТОЮ ПРО ЛЮДЕЙ

З ТУРБОТОЮ ПРО ЛЮДЕЙ

14 січня голові Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України Василю Мойсюку виповнюється 75!

…Він готувався до виступу на дуже важливому форумі, де брали участь поважні представники дер­жавних органів, роботодавців та профспілок. Спочатку йому дуже хотілось розповісти з трибуни кон­ференції про ту складну соціально- економічну ситуацію, що склалась у країні, в економіці, в тих галузях, працівників яких він представляє. Але подумав: а хіба вони самі не знають про це? Хіба вони не розумі­ють, що зараз відбувається?

Ні, сказав він собі, треба знайти такі слова, такі факти, такі ділові, конструктивні пропозиції, які допо­можуть вирішувати актуальні та на­болілі проблеми. А головне – допо­можуть захистити права та інтереси працюючих, всіх простих людей.

Турбота про людей, активний по­шук досягнення справедливості, у тому числі соціальної, – це, мабуть, одна з головних професійних та людських рис Василя Сильвестро­вича Мойсюка. Чуйний, енергійний, працьовитий, він завжди готовий прийти на допомогу всім, хто її по­требує. А ще він сповідує принцип: стався до людей так, як би хотів, щоб вони ставились до тебе.

Ці приємні для людей риси з’явились у нього, як кажуть, зовсім не випадково. За них він, насампе­ред, вдячний своїм батькам. А також тим, хто всі ці роки був з ним поруч, працював з ним, вирішував спільні завдання. І нині, перед виступом, від якого багато чого чекали присутні в цьому залі, він немов думкою окинув своє життя, згадавши багато і бага­тьох, які допомогли йому стати тим, ким він є зараз – шанованою люди­ною, головою однієї з найбільш авто­ритетних в країні галузевих профспі­лок, членом Президії Федерації профспілок України і головою однієї з найважливіших постійних комісій її Ради – соціально-економічної.

Народився Василь Сильвестро­вич на Вінниччині, в селянській ро­дині. Свій трудовий шлях почав після закінчення школи і техніч­ного училища апаратником та по­мічником майстра Київського комбінату хімічного волокна. За направленням підприємства вступив до Київського техноло­гічного інституту легкої промис­ловості на факультет хімічних технологій, який закінчив 1965 року, отримавши диплом інжене­ра-технолога хімічних процесів.

Після закінчення інституту повер­нувся на підприємство, де продо­вжив трудову діяльність начальни­ком зміни, технологом, начальни­ком цеху. Потім 5 років очолював ви­робництво об’єднання «Хімволокно». В 1976–1984 роках був головою проф­спілкового комітету. Обіймав посаду директора головного київського під­приємства полімерних матеріалів «Укрпластик». У виробничій сфері та громадській роботі зарекомендував себе висококваліфікованим керівни­ком, умілим та ініціативним органі­затором, новатором. Успішно за­ймався науковою діяльністю, розро­бив та впровадив у виробництво п’ять винаходів, більше 40 раціоналі­заторських пропозицій, розробок ме­ханізації технологічних процесів. Автор багатьох наукових публікацій у державних та галузевих виданнях. Академік Української технологічної академії. Нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів Украї­ни, знаками «Винахідник СРСР», «Відмінник хімічної промисловості СРСР», бронзовою медаллю ВДНГ СРСР, орденами Трудового Червоно­го Прапора, «Знак Пошани», медаля­ми, почесним срібним знаком «За за­слуги перед профрухом», багатьма почесними грамотами державних і громадських організацій.

Важливим та дуже значущим етапом біографії став для Василя Сильвестровича 1986 рік. Саме тоді його обирають головою Республі­канського комітету профспілки пра­цівників хімічних галузей промис­ловості України (нині Всеукраїн­ська профспілка працівників хіміч­них та нафтохімічних галузей про­мисловості України). І ось уже по­над 30 років її очолює. За ці роки від­булося, звичайно, багато подій – по­зитивних і не дуже. Але, вважає Ва­силь Мойсюк, йому завжди дуже щастило на добрих людей. Своїм го­ловним досягненням на цьому по­сту він називає те, що завжди нама­гався робити все, щоб гідно захища­ти людину праці, спрямовував свою діяльність на підвищення ролі профспілкових організацій, безпо­середньо причетний до розв’язання численних проблем хімічної та на­фтохімічної галузей промисловості в умовах ринкової економіки.

Брав безпосередню участь у підго­товці Концепції розвитку хімічної галузі. Його виступи на пленумах Центральної ради, засіданнях Ради ФПУ, зустрічах і нарадах Кабінету Міністрів України, засіданнях коле­гій міністерств і відомств відзнача­ються виваженістю пропозицій. Як член Президії та Ради Федерації профспілок України, голова постій­ної комісії Ради ФПУ з питань захис­ту соціально-економічних інтересів трудящих, член Наглядової ради Фонду соціального страхування від нещасних випадків докладає чимало зусиль для реформування трудового законодавства з багатьох питань.

Як розповідає сам Василь Сильве­стрович, завжди та всюди для нього було дуже важливим питання розви­тку діалогу з метою вирішення про­блем, захисту прав та інтересів пра­цівників та конкретної людини.

Саме тому й нині обрав головною темою свого виступу на форумі важ­ливість соціального діалогу та шля­хи підвищення його ефективності. І не тільки окреслив проблеми, а й за­пропонував конструктивні рецепти їх вирішення. «Ми добре бачимо безліч проблем у наших галузях. Але ми також добре розуміємо, що їх неможливо вирішити без налаго­дження та розвитку справжнього, ефективного та результативного со­ціального діалогу. Бо без нього не буде реформ, не буде розвитку, не буде підвищення рівня життя. І тут, вважаю, треба вивчати та поширю­вати вітчизняний і зарубіжний до­свід налагодження та розвитку со­ціального діалогу. Бо тільки разом, тільки спільними зусиллями ми зможемо вести ефективно та ре­зультативно переговори із соціаль­ними партнерами всіх рівнів в ін­тересах людини», – підкреслив він.

Зал відповів йому бурхливими оплесками.

А колектив «ПВ» у свою чергу ві­тає Василя Сильвестровича з юві­леєм і бажає йому міцного здоров’я, успіхів у житті та праці.

Олексій ПЕТРУНЯ

Фото автора

 

СПИСКИ № 1 І № 2: БОРОТЬБА ТРИВАЄ

23 грудня відбулося засідання робочої групи Федерації профспілок України щодо опрацю­вання змін до Постанови Кабінету Міністрів України № 461 стосовно Списків № 1 і № 2, в якому взяли участь голова Укрвуглепрофспіл­ки та представники інших всеукраїнських га­лузевих профспілок.

Як повідомляє Профспілка працівників вугільної промисловості України, із зазначеного питання в Міністерстві соціальної політики України також відбулася зустріч голови Профспілки Віктора Турманова та заступника міністра соціальної політики Віктора Іванкевича, на якій були висловлені пропозиції до проекту змін до постанови. Профспілко­вий лідер зазначив, що в разі неприйняття пропозицій Укрвуглепрофспілка буде використовувати всі можливі методи для відстоювання конституційних прав на соці­альний захист та охорону здоров’я працюючих на під­земних роботах.

 

ПРО НЕДОПУЩЕННЯ ПЕРЕВЕДЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ НА СКОРОЧЕНУ ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ

ЦК Профспілки пра­цівників освіти і науки України інформує, що Міністерство освіти і науки України листом від 23 грудня 2016 року звертає увагу ке­рівників департаментів (управлінь) освіти і на­уки обласних, Київ­ської міської державних адміністрації, голів рад ректорів (директорів) вищих навчальних закла­дів на недопущення переведення працівників бюджетних установ на скорочену тривалість робочого часу у зв’язку з підвищенням з 1 січня 2017 року розміру мінімальної заробітної плати, що передбачено Законом України «Про Дер­жавний бюджет України на 2017 рік».

Водночас ЦК Профспілки зазначає, що статтею 8 Закону України «Про Державний бюджет Украї­ни на 2017 рік» від 21 грудня 2016 року № 1801-VIII з 1 січня 2017 року мінімальну заробітну плату встановлено у місячному розмірі – 3200 грн, у погодин­ному – 19,34 грн.

15.01.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання