« на головну 21.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

БУДІВЕЛЬНИКИ ВИМАГАЮТЬ РАТИФІКУВАТИ КОНВЕНЦІЮ МОП № 167

БУДІВЕЛЬНИКИ ВИМАГАЮТЬ РАТИФІКУВАТИ КОНВЕНЦІЮ МОП № 167

7 грудня відбувся національний круглий стіл «Ратифікація Конвенції МОП № 167 «Про безпеку та гігієну праці в будівни­цтві» – крок до забезпечення гідних умов праці для будівельників». Учасники ак­центували на необхідності ратифікації Конвенції Міжнародної організації праці № 167 в Україні.

У дискусії взяли участь Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, голова Державної служби України з питань праці Роман Черне­га, представник всеукраїнських профспілок у Верховній Раді, народний депутат Сергій Ка­плін, голова підкомітету з питань будівництва та архітектури Комітету ВР з питань будівни­цтва, містобудування і житлово-комунального господарства Олександр Марченко, віце-пре­зидент – виконавчий директор Будівельної па­лати України Анатолій Дронь, фахівці ФПУ, регіональних організацій профспілки буді­вельників, експерти в галузі безпеки та гігієни праці в будівельній галузі, представники ЗМІ.

Під час обговорення учасники проаналі­зували стан фінансування охорони праці на будівельних підприємствах різних форм власності, напрацювали спільні рекоменда­ції для досягнення позитивних результатів у економічній діяльності підприємств за ра­хунок належної організації охорони праці, вжиття заходів для запобігання промисло­вим аваріям, виробничому травматизму та професійним захворюванням.

Голова Профспілки працівників будівни­цтва і промисловості будівельних матеріалів України Василь Андреєв зазначив, що сучас­ний стан охорони праці в галузі будівництва і в цілому в Україні залишається критичним.

За останні п’ять років щороку в середньому травмується понад 600 будівельників, із них 113 випадків – зі смертельним наслідком. Лише офіційно визначені втрати роботодавців галузі унаслідок вибуття із виробничого про­цесу травмованих працівників становлять 11 тисяч людино-днів на рік. Кожен п’ятий пра­цівник будівельної галузі працює у шкідливих умовах, ризикуючи своїм здоров’ям, а Фонд со­ціального страхування у разі травмування має виплатити працівникові матеріальну допомо­гу, а потім забезпечити його пенсією.

Серед основних проблем Василь Андреєв назвав непослідовну державну політику у сфері безпеки та гігієни праці; державний на­гляд за безпечними умовами праці знесиле­ний безсистемною дерегуляцією підприєм­ницької діяльності і несе значні втрати після ліквідації Держгірпромнагляду, триває про­цес становлення нової Державної служби України з питань праці. Василь Андреєв ак­центував увагу на недостатньому фінансу­ванні заходів з охорони праці підприємств, особливо бюджетної сфери, а також на надто повільному впровадженні в нормативно-пра­вові акти з охорони праці положень міжна­родного та європейського законодавства, зо­крема Конвенцій і Рекомендацій МОП, Євро­пейської соціальної хартії тощо.

Упродовж трьох років профспілка праців­ників будівництва і промисловості будівель­них матеріалів наполегливо вимагає ратифі­кації Конвенції МОП № 167. У Генеральній угоді між Урядом, профспілками і роботодав­цями на 2016–2017 роки зафіксовано домовле­ність щодо ратифікації Конвенції МОП № 167.

Крім того, профспілка надала власну оцінку Доповіді Уряду України до МОП щодо нератифікованих конвенцій МОП № 167 і № 187, яка увійде до підсумкових до­кументів за результатами роботи Міжнарод­ної конференції праці в 2017 році.

Національний координатор МОП в Укра­їні Сергій Савчук розповів про пріоритети Програми гідної праці для України на 2016– 2019 роки й наголосив на важливості норм МОП і її Конвенцій для захисту прав праців­ників на здорові й безпечні умови праці.

Радник голови Профспілки будівельників України з питань безпеки і гігієни праці Ана­толій Стовбун розповів про проблеми у сфері безпеки та гігієни праці будівельної галузі.

Під час обговорення виступив голова Держ­служби України з питань праці Роман Чернега. Він зупинився на ролі Держслужби з питань праці у забезпеченні контролю за дотриман­ням законодавства на підприємствах будівель­ного комплексу та основних напрямах поліп­шення стану охорони праці в будівництві.

До дискусії також долучилися перший за­ступник голови Комітету ВР з питань соціаль­ної політики, зайнятості та пенсійного забез­печення Сергій Каплін, голова підкомітету з питань будівництва та архітектури Комітету ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Олек­сандр Марченко, представники регіональних профорганізацій профспілки будівельників.

Учасники круглого столу зійшлися на думці, що система безпеки та гігієни праці в будівельній галузі потребує організованої та обґрунтованої реформи, в основу якої має бути покладено міжнародний правовий до­кумент – Конвенцію МОП № 167 «Про безпе­ку та гігієну праці в будівництві».

Тетяна РУБАН, «ПВ»

Фото надані ЦК Профспілки будівельників України

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Сергій КАПЛІН, пер­ший заступ­ник голови Комітету ВР з питань соці­альної полі­тики, зайнятості та пенсій­ного забезпечення, пред­ставник ФПУ у парламенті:

«Сьогодні маємо нагальну необхідність формувати ін­ший підхід до боротьби за виконання тих завдань з безпеки та гігієни праці, які сьогодні були окреслені. Через систему соціального діалогу, формування нової законодавчої бази, консолі­дацію зусиль профспілок, парламенту, Уряду слід по­силювати вплив на робото­давців для формування єв­ропейської культури став­лення до своїх працівників».

Сергій САВЧУК, Національний координатор МОП в Україні:

«У 2016 році МОП, з одного боку, і профспілки, Уряд і ро­ботодавці, з іншого боку, під­писали Програму гідної праці для України на 2016–2019 роки про співпрацю, яка міс­тить низку пріоритетних на­прямів гідної праці. Перше – це захист у рамках сталого підприємства. Друге – соці­альний захист. Третє – це со­ціальний діалог. У цих трьох стовпах Програми викладено план, що його погодили сто­рони соціального партнер­ства стосовно наближення національного законодавства до міжнародного законодав­ства у сфері гідної праці».

Роман ЧЕРНЕГА, голова Держслужби України з пи­тань праці:

«Будівельна галузь тримає гілку першо­сті щодо незадекларованої праці та є найбільш трав­монебезпечною серед ін­ших галузей. Тут маємо найбільше випадків, коли робітники працюють у не­належних умовах та ризи­кують травмуватися. З по­чатку 2016 року на будів­ництві травмувалося 134 працівники, із них 36 – зі смертельним наслідком».

Василь АНДРЕЄВ, голова Проф­спілки буді­вельників України:

«Стан безпе­ки та гігієни праці у галузі викликає занепокоєння профспілки. Саме тому од­ним із заходів щодо його поліпшення стане ратифіка­ція Україною Конвенції МОП № 167. Це сприятиме активізації заходів із кори­гування нормативних актів у сфері безпеки та гігієни праці у галузі будівництва і поліпшенню державного нагляду за безпекою та гігі­єною праці, умов праці, со­ціального захисту будівель­ників та збереженню трудо­вого потенціалу галузі».

 

ЗАХИСТ ПРАВ ЛЮДИНИ – ПРІОРИТЕТ ПРОФСПІЛОК

10 грудня 1948 року Організацією Об’єднаних Націй було прийнято Загальну декларацію прав людини, в якій закріплено перелік прав людини. Від 1950 року цього дня у світі відзна­чають Міжнародний день прав людини. В цей день відбувається пленарне засідання ООН і всесвітня організація відзначає тих, хто зробив вагомий внесок у захист людських прав і сво­бод, а Норвезький Нобелівський комітет в Осло 10 грудня вручає Нобелівську нагороду миру.

Традиційно Федерація профспілок України та її членські організації беруть участь у відзначенні дати проголошення Загальної декларації прав людини та Міжнародного дня прав людини.

Згідно із Планом заходів, затвердженим окремим розпо­рядженням Голови ФПУ, 5–6 грудня на офіційному веб-сайті відбулася Інтернет-конференція на тему: «Захист трудових та соціально-економічних прав членів проф­спілок – учасників антитерористичної операції та чле­нів їх сімей». На запитання членів профспілок відпові­дали юристи – фахівці Правової та технічної інспекції праці ФПУ.

Як відомо, Декларація прав людини містить громадян­ські й політичні права, які ще називають особистими, й економічні, соціальні та культурні права, до яких нале­жить право створювати профспілки. Це право закріпле­не в Конвенції МОП № 87, статті 36 Конституції України, Законі України «Про професійні спілки, їх права та га­рантії діяльності». Як і інші права, право вступати у профспілку необхідно захищати.

У рамках відзначення свята за ініціативою ФПУ 6 груд­ня відбулося профспілкове навчання спілчан Профспіл­ки авіабудівників України, які працюють на ДП «Завод 410 ЦА» й обрані профгрупоргами та членами профспіл­кового комітету первинної профспілкової організації.

Про стратегію і тактику, основні інструменти та ефек­тивні практики захисту профспілкових прав профакти­вістів інформувала заступник керівника Правової та технічної інспекції праці – головний правовий інспек­тор праці ФПУ Ірина Сидоряк.

Профспілковці заводу із задоволенням долучилися до СЕЛФІ-марафону «Профспілкові захисники прав люди­ни праці», який із 5 по 9 грудня проводився за ініціативи Об’єднання профспілок Харківської області, Молодіж­ної Ради ОПХО, за підтримки факультету підвищення кваліфікації профспілкових кадрів Харківського соці­ально-економічного інституту, за участі членів Моло­діжної Ради ОПХО, студентської молоді ХСЕІ та проф­спілкової спільноти Харківщини з нагоди Міжнародно­го дня прав людини.

Цього ж дня голові профспілкового комітету ДП «Завод 410 ЦА» Антону Смородіну було надано консультативну юридичну допомогу з питань захисту прав члена проф­спілки, незаконно звільненого з роботи.

Правова та технічна інспекція праці апарату ФПУ

17.12.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання