« на головну 21.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ЗАКЛИКАЄ ПРИПИНИТИ ЕКСПЕРИМЕНТИ НА ВИЖИВАННЯ НАД ГАЛУЗЗЮ ТА ЇЇ ПРАЦІВНИКАМИ

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ЗАКЛИКАЄ ПРИПИНИТИ ЕКСПЕРИМЕНТИ НА ВИЖИВАННЯ НАД ГАЛУЗЗЮ ТА ЇЇ ПРАЦІВНИКАМИ

7 грудня відбулося засідання Центрально­го комітету Профспілки працівників охоро­ни здоров’я України. Основним питанням порядку денного було обговорення соці­ально-економічної ситуації у галузі охоро­ни здоров’я, а також дій профспілки щодо захисту права на працю та її гідну оплату.

У засіданні взяли участь Голова ФПУ Григорій Осовий, в. о. міністра охорони здоров’я Уля­на Супрун, заступник голови Української федерації робото­давців охорони здоров’я Воло­димир Симоненко.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови профспілки Вікторії Коваль про поточний момент та дії профспілки, чле­ни ЦК профспілки працівників охорони здоров’я зазначили, що основними конфліктогенними чинниками на тлі шокового зростання цін і тарифів на жит­лово-комунальні послуги та стрімкого знецінення доходів спілчан стали катастрофічне недофінансування галузі у 2016 році, обмеження та порушення конституційних прав працівни­ків, студентів, пенсіонерів і прав профспілок.

Учасники засідання акценту­вали увагу на тому, що сьогодні вже можна говорити про повне знищення Державної санітарно-епідеміологічної служби.

Крім того, за інформацією ЦК профспілки, у 2016 році май­же на 2 млрд грн було необґрун­товано зменшено обсяг медич­ної субвенції. Незабезпеченість фондом оплати праці закладів охорони здоров’я, що фінансу­ються із місцевих бюджетів, станом на 28.11.2016 року стано­вила 394,8 млн грн, заборгова­ність із заробітної плати ста­ном на 30.11.2016 р. сягнула 17,6 млн грн. Працівникам галузі досі не виплачено допомогу на оздоровлення на суму близько 5 млн грн, обмежуються випла­ти надбавок і доплат обов’язкового та стимулюючого ха­рактеру, зафіксовано факти пе­реведення працівників на непо­вний робочий день, оформлен­ня відпусток на вимогу робото­давця без збереження заробіт­ної плати, триває оптимізація ліжкового фонду та мережі за­кладів охорони здоров’я, скоро­чення штатних посад та звіль­нення працівників.

Профспілка продовжує до­магатися встановлення гідної оплати праці працівникам охо­рони здоров’я і, безумовно, під­тримує ініціативи Уряду щодо її підвищення, проте вимагає від урядовців припинити прак­тику «ручного управління» в оплаті праці у бюджетній сфе­рі. За 9 місяців поточного року середня зарплата в охороні здоров’я становила 3298 грн і зросла на 25,1% порівняно з по­переднім роком (2637 грн), але відстає в 1,8 раза від середньої заробітної плати працівників промисловості, залишаючись найнижчою серед працівників бюджетної сфери.

ЦК профспілки зазначає, що запропонована Кабміном зміна підходів до формування зарпла­ти працівників бюджетної сфе­ри, внаслідок якої може відбу­тися фактичне зрівняння в оплаті праці некваліфікованих працівників та висококваліфі­кованого персоналу з 1 по 11 та­рифний розряди ЄТС, знівелює позитивний ефект від підви­щення мінімальної зарплати до 3200 грн і знищить мотиваційну складову заробітної плати як такої в галузі охорони здоров’я.

Учасники засідання наголо­шували, що незважаючи на те, що питання реформування галу­зі розглядалося всіма гілками влади й пропонувалися різнома­нітні проектні рішення, цілісно­го бачення перетворень та вива­женого фінансового забезпечен­ня пакета реформи суспільству досі не представлено. ЦК проф­спілки розцінює це як руйнів­ний фактор медичної сфери.

Залишення без розгляду та задоволення вимог спілчан до Кабміну щодо належного фі­нансування охорони здоров’я та соціально-економічного за­хисту працівників галузі спо­нукало профспілку працівни­ків охорони здоров’я вступити у трудовий спір із Кабінетом Міністрів, який зареєстровано розпорядженням Національ­ної служби посередництва і примирення 29 вересня 2016 року.

У свою чергу, профспілка віддає перевагу врегулюванню актуальних питань соціально-трудових відносин шляхом со­ціального діалогу, тому зараз триває робота над проектом Га­лузевої угоди на новий термін.

Тож задля недопущення руйнації та приватизації галузі охорони здоров’я, закриття за­кладів охорони здоров’я, скоро­чення персоналу, для посилен­ня соціально-економічного за­хисту працівників охорони здоров’я в умовах реформуван­ня галузі, підвищення ефектив­ності та результативності здій­снюваних заходів ЦК проф­спілки постановив звернутися до Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради з вимогою не­відкладно призначити міні­стра охорони здоров’я й припи­нити експерименти на вижи­вання над галуззю охорони здоров’я та її працівниками.

Ухвалено рішення зверну­тися до Голови Верховної Ради з приводу:

– невідкладного прийнят­тя законопроектів із питань со­ціально-економічного захисту медпрацівників та працівни­ків служби екстреної медичної допомоги (№ 1332 від 10.12.2014 та № 1164 від 02.12.2014), проек­ту Закону про загальнообов’язкове державне соціаль­не медичне страхування (№ 4981-1 від 18.07.2016), а також прийняття Державного бюдже­ту України на 2017 рік із ураху­ванням пропозицій профспіл­ки щодо належного фінансу­вання охорони здоров’я та со­ціально-економічного захисту працівників галузі;

– недопущення прийняття законопроектів, спрямованих на повну ліквідацію Держсанепідслужби України (№ 4922 від 07.07.2016; № 4922-1 від 22.07.2016; № 5134 від 04.10.2016 та № 5134-1 від 16.09.2016), законопроектів про загальнообов’язкове соці­альне медичне страхування в Україні (№ 4981 від 14.07.2016) та про загальнообов’язкове дер­жавне соціальне медичне стра­хування в Україні (№ 4981-2 від 02.08.2016).

ЦК профспілки ухвалив рі­шення схвалити Заяву та Звер­нення до Президента України, Прем’єр-міністра, Уповнова­женого Верховної Ради з прав людини, ФПУ, міжнародних організацій з приводу невико­нання рішення суду, яким встановлено протиправність реорганізації Держсанепід­служби України, а також схва­лити Звернення до Прем’єр-міністра з вимогою поновлен­ня права на пільгову пенсію рентгенлаборантів рентген-та флюорографічних кабінетів.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

Фото Андрія ТКАЧУКА

 

ВІДПОВІДАЮЧИ НА ВИКЛИКИ ЧАСУ

У системі культури в розпалі робота щодо пе­реведення керівників установ, художньо-ар­тистичного персоналу із безстрокового дого­вору на строковий або, як кажуть, на контракт.

Наразі за цією системою переприйнято практично всіх директорів обласних установ, завершується конкурсний добір на посади керівників районної ланки. Усе – відповідно до ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запрова­дження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників держав­них та комунальних закладів культури».

Закон суперечливий, тож викликав неоднозначну реак­цію в культурно-мистецькому середовищі. Через це на самому початку профспілка культури не погоджувала проект закону, адже він суперечить статті 22 Конститу­ції України й іншим законодавчим актам, скажімо Зако­нам України «Про працю», «Про місцеве самоврядуван­ня» тощо. Та й у Верховній Раді він проходив дуже складно і був проголосований лише за п’ятої повторної спроби.

Контракти у культурній галузі – явище для багатьох нове, тож зрозуміло, що у процесі їх укладення виника­ють помилки. Відтак, щоб зменшити їх ризики, навчити людей, як правильно провести конкурсний відбір, було організовано навчання голів первинних профспілкових організацій клубної системи. Чому саме клубної? Тому що саме зараз підійшли до етапу переведення на контракт директорів сільських будинків культури, завідува­чів клубів, художніх керівників творчих колективів. Ке­рівництво обласної організації профспілки продумало напрям семінару з основних питань реформи й організу­вало дискусію.

Крім того, під час навчання зверталася увага на дії пер­винок в умовах децентралізації. До обговорення долучи­лися всі присутні. У ході дискусії не вдалося виробити єдиного рецепту виходу із ситуації, але учасники ді­йшли висновку про необхідність постійного моніторин­гу цієї проблеми, блискавичного обміну думками, досві­дом, аби не внести розкол у профспілкову основу, тобто в первинки, не втратити кадри фахівців культури і збе­регти майно. Учасники були одностайні у тому, що профспілковці мають єднатися, адже лише в єдності наша сила.

Петро ДАВИДЮК,

голова Рівненської обласної організації Профспілки працівників культури України

16.12.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання