« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ГОЛОВНИЙ ПРІОРИТЕТ – ЗАХИСТ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ОСВІТЯН

ГОЛОВНИЙ ПРІОРИТЕТ – ЗАХИСТ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ОСВІТЯН

23 листопада в Києві відбувся пленум ЦК Профспілки працівників освіти і науки України. Засідання вели члени бюро президії на чолі з головою профспілки Георгієм Трухановим.

Як повідомляє прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України, участь у роботі пленуму взяли міністр освіти і науки Лілія Гриневич, її заступник Павло Хоб­зей, Голова Федерації профспілок України Григорій Осо­вий, члени ЦК проф­спілки, делеговані від усіх територіальних організацій.

Основне питання, що обговорювалося, – стан виконання Галу­зевої угоди між мініс­терством та ЦК проф­спілки на 2011–2015 роки, продовженої на 2016 рік, та нова Галузе­ва угода на 2016–2020 роки. Співдоповідача­ми з цього питання ви­ступили заступник го­лови профспілки Сер­гій Романюк та заступ­ник міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Заслухавши та обговоривши ін­формацію ЦК профспілки та мініс­терства, учасники пленуму наголо­сили на необхідності подальшої співпраці ЦК профспілки, виборних органів оргланок профспілки всіх рівнів та галузевого міністерства, місцевих органів управління освіти і науки, інших владних структур на засадах соціального партнерства.

На пленумі зазначалося, що профспілка працівників освіти і на­уки, відповідаючи вимогам ЗУ «Про соціальний діалог», на сьогод­ні є єдиною репрезентативною про­фесійною спілкою освітян.

Захисні положення Галузевої угоди стали основою для укладен­ня регіональних галузевих угод і колдоговорів навчальних закладів та установ освіти.

За даними 2015 року, колектив­ними договорами охоплено 1179,8 тис. працюючих, або 99,7% загаль­ної чисельності працівників закла­дів освіти, де діють первинні проф­спілкові організації.

На виконання зобов’язань за Га­лузевою угодою профспілка брала активну участь у законотворчому процесі при розгляді та погодженні нормативно-правових актів, які сто­суються прав та інтересів працівни­ків галузі, а також осіб, які навча­ються. Упродовж 2011–2015 років роз­глянуто та внесено пропозиції до 556 законопроектів, 474 проектів постанов Кабі­нету Міністрів, 367 про­ектів наказів та 363 ін­ших нормативних до­кументів Міністерства освіти і науки, значна частина яких врахова­на під час їх схвалення та затвердження.

Здобутком сторін стало виправлення си­туації із затримкою ви­плати заробітної плати працівникам у 2012– 2015 роках – Уряд знай­шов необхідні кошти для її виплати.

Забезпечено певне зростання заробітної плати працівників та поліпшення стипендіального забез­печення студентів.

Опротестовано низку запропоно­ваних Кабінетом Міністрів заходів «шокової терапії».

Надавалися спільні роз’яснення з трудових питань. Певні пропози­ції ЦК профспілки були враховані у типових штатних нормативах на­вчальних закладів.

Разом з тим учасники пленуму окреслили низку проблем, які вна­слідок недофінансування не вдалося вирішити. Це стосується, зокрема, невиконання норм статті 57 ЗУ «Про освіту» щодо розміру посадових окладів педагогічних, науково-педа­гогічних працівників та рівня заро­бітної плати спеціалістів; не дотри­муються норми законодавства про оплату праці стосовно розміру поса­дового окладу працівника І тарифно­го розряду; порушуються житлово- побутові гарантії сільських педаго­гів. Крім того, спостерігалися випад­ки несвоєчасної виплати відпус­кних, допомоги на оздоровлення, ви­нагороди за сумлінну працю, зразко­ве виконання службових обов’язків.

Враховуючи вищезазначене, учасники вищого виборного проф­спілкового органу підтримують пропозиції Спільної комісії Мініс­терства освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України для ведення пере­говорів і здійснення контролю за виконанням Галузевої угоди щодо збереження структури чинної Уго­ди, внесення до проекту Галузевої угоди на 2016–2020 роки частини по­ложень, які не втратили своєї акту­альності, а також тих, які не вдало­ся забезпечити та зумовлених на­гальними проблемами.

Пленум схвалив проект Галузе­вої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016–2020 роки.

НОВУ ГАЛУЗЕВУ УГОДУ НА 2016–2020 РОКИ – ПІДПИСАНО

23 листопада у Києві було підписано нову Галузеву угоду на 2016–2020 роки. Свої підписи на документі під час урочис­тої церемонії поставили голова проф­спілки Георгій Труханов та міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Георгій Труханов наголосив, що проф­спілка працівників освіти і науки на сьо­годні є єдиною професійною спілкою освітян, яка підтвердила свою репрезен­тативність. Відтак, підписуючи цей важливий документ, профспілка і галузеве міністерство готові спільно працювати задля підвищення імі­джу професії учителя і захисту прав та інтересів працівників галузі.

  •  ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Сергій РО­МАНЮК,

заступник голови Профспіл­ки праців­ників осві­ти і науки України:

«Профспілка вважає, що переговорний процес – це найбільш перспективний і конструктивний вид соці­ального партнерства. Для його розвитку ми й спря­мовуємо усю свою робо­ту. З боку соціального партнера – Міністерства освіти і науки України ми відчуваємо розуміння та підтримку».


ВИМОГА – НЕГАЙНО ПЕРЕГЛЯНУТИ СПИСКИ № 1 І № 2

Центральна рада Профспілки працівників хі­мічних та нафтохімічних галузей промисло­вості України занепокоєна діями Мінсоцполі­тики щодо опрацювання змін та доповнень до Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, профе­сій, посад і показників, зайнятість у яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. Про це йдеться у листі ЦР профспілки на адресу міністра соціальної політики Андрія Реви.

 Як повідомляє прес-центр ФПУ, у листі також за­значається, що внаслідок прийняття нової ре­дакції Списків № 1 і № 2 багато працівників, за­йнятих у шкідливих умовах праці на цих під­приємствах, були позбавлені права на пенсію за віком на пільгових умовах. Як приклад, на підприємстві ПАТ «Одеський припортовий завод» із 1936 працівників, які працюють у шкідливих умовах праці, право на пільгове пенсійне забезпечення втратять 553 особи. Остання пла­нова атестація робочих місць за умовами праці відбула­ся у 2015 році. Відтоді ані умови праці, ані специфіка ро­боти на зазначених робочих місцях цих працівників не змінилися.

«Конкретні пропозиції галузевої профспілки щодо вне­сення відповідних змін та доповнень до зазначених Списків знаходяться у Мінсоцполітики, як додаток до Протоколу узгоджувальної наради, – наголошується у листі. – Просимо якнайшвидше з ним попрацювати та прийняти рішення щодо актуалізації Списків № 1 і № 2, з якими Ви довго працюєте. Надіємося отримати відпо­відь, яку чекають виробничники».

 

ВТРУЧАННЯ ПРОФСПІЛОК ДОПОМОГЛО

Всеукраїнська профспілка працівників підприємств торгівлі, громадського хар­чування та послуг надісла­ла на адресу Голови ФПУ Григорія Осового лист, у яко­му висловлюється вдячність за сприяння у вирішенні питання збереження робочих місць підприємців черкаських ринків, повідомляє прес-центр ФПУ.

У листі, зокрема, зазначається: «Від імені членів нашої профспілки, які у липні поточного року були на особистому прийомі у Вас, висловлюємо щиру вдячність! Втручання профспілок допомо­гло. Наразі питання вирішено на користь підприємців. Сподіваємося на подальшу спільну діяльність на ко­ристь людини праці».

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання