« на головну 21.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

РЕАЛІЇ УКРАЇНСЬКОГО ЛИСТОНОШІ

РЕАЛІЇ УКРАЇНСЬКОГО ЛИСТОНОШІ

У рамках робочої по­їздки в Миколаївську область під егідою Федерації профспі­лок України відбула­ся зустріч представ­ників Центру захис­ту трудових і проф­спілкових прав із ко­лективом відділення поштового зв’язку Миколаїв-17.

Під час відкритого ді­алогу листоноші розповіли, що пра­цюють здебільшого на неповну ставку й отри­мують заробітну плату близько 1200 гривень на мі­сяць. Такою сумою керівни­цтво «Укрпошти» оцінює роботу жінок переважно пенсійного віку (адже мо­лодь за такі гроші не поспі­шає працювати), які і в дощ, і в сніг, і вдень, і ввече­рі розносять листи та пенсії в кожну домівку. Представ­ники профспілок поцікави­лися, як працівниці захи­щені та чи забезпечені вони зимовим спецодягом? На що почули стверджувальну відповідь. Однак, посміха­ючись, жінки зауважили, що газовим балончиком, котрим вони оснащені, не налякаєш навіть дворового пса, а одяг та взуття не роз­раховані на люті морози й не витримують випробову­вання дощем.

Крім того, працівники поштового відділення по­рушили й інші питання, серед яких: оплата праці, матеріальне забезпечен­ня соціальних пільг і га­рантій, передбачених Ко­лективним договором під­приємства «Укрпошта», взаємодія адміністрації та профспілкових органі­зацій щодо захисту прав працівників, взаємодія з органами охорони право­порядку тощо.

У ході спілкування по­штовики розповіли, що по­зитивно сприйняли ініціа­тиву Федерації профспілок України про введення з 1 січня 2017 року мінімаль­ної заробітної плати в роз­мірі 3200 гривень, однак на­голосили на необхідності одночасного збільшення пенсій. Вони звернулися до усього профспілкового руху із проханням захисти­ти їхні права у разі, якщо роботодавці намагати­муться певним шляхом обійти підвищення заро­бітних плат пересічних працівників.

 

У ПОШУКАХ СПРАВЕДЛИВОСТІ

Топ-менеджери «Укрпошти» отримують сьогодні заробітну плату, яка вимірюється сотнями тисяч гривень на місяць. Наприклад, директор підпри­ємства отримує 333 тисячі гривень, його заступ­ник – 286 тисяч, начальники департаментів – від 110 тисяч. Ця інформація є у відкритому доступі, і цього ніхто не соромиться. Всі ці цифри видають­ся ще жахливішими, якщо порівняти їх із серед­ньою зарплатою простого працівника «Укрпо­шти», яка сьогодні становить 2500 грн. Для ще більшого контрасту додамо, що листоноша, при­міром із Миколаєва, отримує 1200 грн на місяць...

У рамках робочої зустрічі заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко та голова Профспілки працівників зв’язку України Микола Стародуб обговорили ці та інші не менш болючі пи­тання. Зокрема, під час зустрічі йшлося про ініціативу Федерації профспілок України щодо підвищення мінімального рівня опла­ти праці до 3200 грн, яку підтримав Уряд. Голова профспілки зв’язку розповів про можливі ризики такого підвищення. Зокре­ма, Микола Стародуб зауважив, що недобро­совісні роботодавці шукатимуть будь-яку можливість для уникнення додаткових ви­трат, приміром, шляхом скорочення чи пе­реведення працівників на неповний робо­чий день, що і нині подекуди застосовують. Однак Володимир Саєнко наголосив на го­товності Федерації профспілок України бо­ротися з такими роботодавцями і захищати кожну людину праці, кожен колектив. Сто­рони вирішили в найкоротші строки окрес­лити всі проблеми та разом шукати вихід із складних ситуацій, котрі нині загрожують трудівникам і членам профспілок.

Добірку підготувала

Анна РЄПІЧ,

спеціально для «ПВ»

 

ПІДПИСАНО ГАЛУЗЕВУ УГОДУ

Центральний комітет Профспілки працівни­ків житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуго­вування населення України повідомляє про укладення Галузевої угоди між Міністерством інфраструктури України та Центральним ко­мітетом Профспілки на 2017–2018 роки.

Профспілка є повноважним представником пра­цівників підприємств міського електротранспорту (трамвай, тролейбус), які перебувають у сфері управління Мінінфраструктури Украї­ни, та є захисником їхніх трудових, соціально-еконо­мічних прав та інтересів.

Укладення нової Угоди стало актом соціального діа­логу, проявом подальшої співпраці, спрямованої на забезпечення стабільної та якісної роботи підпри­ємств міського електротранспорту й соціального за­хисту трудівників цих підприємств, оскільки Угодою встановлено мінімальні й обов’язкові для дотриман­ня на подальших рівнях колективних переговорів га­лузеві норми з оплати праці, пільги, трудові та соці­альні гарантії працівників галузі.

 

НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ – ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГІДНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

18 листопада відбулася профспілкова на­рада за участі наукових експертів, яка мала на меті визначення спільної позиції щодо можливих дій в умовах перегляду системи оплати праці та розміру тарифної ставки робітника I розряду на 2017 рік на виконання рішень СПО об’єднань проф­спілок «Про схвалення Плану заходів профспілкової Сторони щодо реалізації положень Генеральної угоди на 2016-2017 роки» та «Про врахування норм Генераль­ної угоди та пропозицій профспілок в про­екті Закону України «Про Державний бю­джет України на 2017 рік» та інших законо­давчих пропозиціях Уряду».

Як інформує Департамент захисту соціально- економічних прав апарату ФПУ, за підсумка­ми обговорення визначено подальші кроки відстоювання профспілкової позиції, спрямо­ваної на забезпечення гідного рівня оплати праці на­йманих працівників.

26.11.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання