« на головну 21.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ЗАРОБІТНА ПЛАТА МАЄ СТАТИ ОСНОВНИМ ДРАЙВЕРОМ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ РЕФОРМ У КРАЇНІ

ЗАРОБІТНА ПЛАТА МАЄ СТАТИ ОСНОВНИМ ДРАЙВЕРОМ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ РЕФОРМ У КРАЇНІ

10 листопада у представ­ництві МВФ відбулася зу­стріч делегації профспі­лок з місією Міжнародно­го валютного фонду в Україні, ініційована проф­спілковою стороною.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, глава місії МВФ Рон ван Руден зазначив, що, за оцінками МВФ, найтяжчий період кризи вже позаду. Економіч­на ситуація в Україні все ще зали­шається складною, проте економі­ка не перебуває у стані вільного па­діння, досягнуто певної стабіліза­ції, з’явилися перші ознаки зрос­тання. Враховуючи, що ВВП Украї­ни становить близько 20% від се­реднього в ЄС, Україні необхідні реформи для прискорення темпів зростання.

Заступник Голови ФПУ Олек­сандр Шубін наголосив на важли­вості безпосередніх контактів із членами місії для донесення до них позиції профспілок. Він погодився з необхідністю реформ, проте зауважив, що їх неодмінно слід роз­робляти і впроваджувати шляхом діалогу із соціальними партнера­ми. Олександр Шубін зазначив, що, незважаючи на певну стабілізацію, відбувається різке скорочення кіль­кості робочих місць, зростає тіньо­ва економіка – навіть за урядовими оцінками її частка сягає 40% ВВП, тоді як експерти називають цифру у 50-60%. Близько 70% працюючих перебувають на межі бідності, до чого призвело подорожчання спо­живчих товарів, зростання тарифів на комунальні послуги і газ.

Заступник Голови ФПУ наголо­сив, що для профспілок важливо розуміти вимоги МВФ, що дасть змогу вчасно запропонувати соці­альні компенсатори. Консультації із профспілками дозволять краще продумати хід упровадження ре­форм, сприятимуть зростанню до­віри людей до реформ та їх під­тримку в суспільстві.

Олександр Шубін також відзна­чив активний розвиток соціального діалогу на всіх рівнях, позитивно оцінив підписання нової Генераль­ної угоди, наголосив, що профспіл­ки підтримують рішення Уряду про підвищення вдвічі мінімальної за­робітної плати, яке було ухвалено внаслідок консультацій із проф­спілками та у відповідь на проф­спілкові вимоги про те, що заробіт­на плата має стати основним драй­вером соціально-економічних ре­форм у країні.

Заступник голови Профспілки працівників нафтової і газової про­мисловості України Сергій Украї­нець акцентував на наслідках під­вищення мінімальної зарплати, шляхах детінізації економіки, не­обхідності боротьби з корупцією.

Голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль наголосила, що реформи у сфері охорони здоров’я проводять несистемно, вони нерідко не відпо­відають законодавству та не пого­джуються із соціальними партне­рами. Підвищення мінімальної зарплати без підвищення окладів за ЄТС може призвести до того, що кваліфікований лікар отримувати­ме таку ж зарплату, що й приби­ральниця. Рішення Кабміну змен­шити норматив забезпечення стаціонарними лікарняними ліж­ками у розрахунку на 10 тис. насе­лення з 80 до 60 призводить до зна­чного скорочення чисельності ме­дичного персоналу, тим часом за­безпечення фінансування залежить від виконання цього нормативу.

Голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук окреслив позицію профспіл­ки щодо реформи пенсійного забез­печення держслужбовців, необхід­ності суттєвого підвищення зарплат задля подолання корупції, розповів про переваги та недоліки нового за­кону про державну службу.

Крім того, під час розмови пору­шувалося питання про ситуацію з Державною інспекцією праці, зокре­ма, про зменшення фінансування, продовження мораторію на перевір­ки, що робить інспекцію повністю деморалізованою та неефективною. Йшлося про проблеми вугільної га­лузі – припинення фінансування державних шахт, корупційні схеми в закупівлі вугілля та обладнання для шахт, відсутність конструктив­ного діалогу із профспілками.

  •  ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК

Профспілки не підтримують систему субсидій, запропо­новану Урядом. Працююча людина має отримувати за свою працю достатньо, щоб бути в змозі заплатити за по­слуги, які вона споживає, а не стояти в черзі з простягну­тою рукою за подачкою від держави.

 

ШЛЯХОМ СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ – ДО СТАБІЛЬНОЇ РОБОТИ ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

10 листопада у Києві відбувся V з’їзд Профспіл­ки працівників лісового господарства України, на якому зібралися делегати з усіх регіональних осередків, керівництво Держлісагентства Укра­їни, партнери із зарубіжних країн.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, у роботі фору­му взяли участь Голова ФПУ Григорій Осовий та його заступник Євген Драп’ятий.

У своєму виступі Григорій Осовий розповів про кропітку й тривалу роботу сторін соціального ді­алогу, що дозволило забезпечити цього року підпи­сання нової Генеральної угоди на 2016–2017 рр., а та­кож виступити Уряду з ініціативою щодо підвищен­ня удвічі мінімальної зарплати.

Григорій Осовий високо оцінив внесок спілчан у до­сягнення цих успіхів і назвав підвищення соціальних стандартів у проекті Держбюджету на наступний рік – першочерговим завданням для профспілок.

У звіті ЦК профспілки працівників лісового госпо­дарства про роботу за період з листопада 2011 року по листопад 2016 року голова ЦК профспілки Степан Кривов’язий зазначив, що, незважаючи на складні со­ціально-економічні умови, завдяки соціальному діа­логу вдалося вжити низку дієвих заходів, спрямова­них на стабільну роботу лісогосподарських підпри­ємств, створення безпечних умов праці для лісівни­ків, збереження робочих місць та підвищення рівня доходів працівників.

Учасники з’їзду розглянули низку важливих для ро­боти лісової галузі питань, затвердили Програму дій профспілки на 2016–2021 рр., а також переобрали голо­вою ЦК на наступний термін Степана Кривов’язого.

 

19.11.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання