« на головну 17.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ЦІННІСНІ ОРІЄНТАЦІЇ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІ

ЦІННІСНІ ОРІЄНТАЦІЇ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІ

2 листопада у залі пленарних засідань Верховної Ради відбулися парламентські слухання про становище молоді в Україні «Ціннісні орієнтації сучасної української молоді».

Участь у заході взя­ли представники центральних і міс­цевих органів ви­конавчої влади, органів місцевого самоврядуван­ня, громадських організа­цій, профспілок, профіль­них міжнародних органі­зацій, спеціалістів науко­вих установ.

Від Профспілки праців­ників освіти і науки Укра­їни на парламентських слуханнях слово мала Ольга Чабанюк – заступ­ник голови профспілки, голова ППОС КНЕУ ім. Вадима Гетьмана.

У своїй доповіді Ольга Чабанюк приділила увагу гострим проблемним пи­танням, які сьогодні турбу­ють студентство України: доступ до якісної освіти, забезпечення стипендією, перше робоче місце молоді та змістовне дозвілля.

Зокрема, заступник го­лови профспілки наголо­сила, що сучасна молодь України, яка стала рушій­ною силою суспільних змін у державі, сьогодні як ніколи потребує осо­бливої уваги та турботи з боку влади. Молоді люди чітко розуміють важли­вість навчання та освіти для життя. Проте оволо­діння сучасними знання­ми є надзвичайно напру­женою роботою, потребує чимало інтелектуальних, психологічних, фізичних і матеріальних ресурсів. Проте відомо, що стипен­дія студента становить лише 825 гривень, що ниж­че за межу бідності.

Учасники парламент­ських слухань також на­голошували, що одним із головних завдань моло­діжної політики в умовах гібридної війни Росій­ської Федерації проти України має стати форму­вання у молодого поко­ління українських націо­нальних суспільно-дер­жавницьких цінностей як ідеологічних засад укра­їнської громадянської ідентичності. Це стане фундаментом консоліда­ції українського суспіль­ства як у межах держави, так і світового українства, сприятиме сталому розви­тку країни, що особливо важливо в умовах захисту територіальної цілісності України від російсько-терористичної агресії.

Формування громадян­ської ідентичності україн­ської молоді має бути невід’ємною складовою державотворчих процесів та розвитку суспільства.

За результатами обго­ворення виступів і пропо­зицій від промовців, а та­кож фахової дискусії були прийняті Рекомен­дації парламентських слухань, які передадуть до Парламенту для за­твердження.

Інна МИХАЛЬЧЕНКО,

прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Ольга ЧАБАНЮК, заступник голови Проф­спілки працівників освіти і науки України, голова ППОС КНЕУ ім. Вадима Гетьмана:

«Як перший крок підтримки молоді, мінімальна стипендія студента має відповідати прожитко­вому мінімуму.

Звуження доступу до отримання стипендії під­штовхуватиме студентство, кращих із кращих виїжджати за кордон для здобуття вищої освіти».

 

УКРАЇНА – ЄС: РЕАЛІЗАЦІЯ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ – СПІЛЬНА СПРАВА

Виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС вимагає добре скоординованих дій галу­зевих міністерств і відомств, українського парламенту, представників бізнес-об’єднань, усього українського суспільства. Про це 8 листопада у вступному слові під час відкриття 3-го засідання Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС заявив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, який є Співголовою Платформи.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, Григорій Осовий зазна­чив, що минуло 2 роки з часу укладення Угоди про асоціа­цію між Україною та ЄС, і можна беззаперечно стверджувати, що вона стала рушійною силою всебіч­ного і глибокого реформування еко­номічного та соціального життя України, революційних змін полі­тичних цінностей у нашій державі. Він нагадав, що у рамках Угоди про асоціацію Україна зобов’язалася адаптувати своє законодавство до понад 350 законодавчих актів ЄС, 50% із яких потрібно опрацювати до наступного року, а також акценту­вав на необхідності посилення ролі громадськості у виконанні Угоди. Голова ФПУ наголосив: саме Плат­форма громадянського суспільства Україна – ЄС має відігравати провід­ну роль у цьому процесі.

Григорій Осовий проаналізував за­ходи, які за цей час вдалося викона­ти спільно з колегами з Європей­ського економічного і соціального комітету, зокрема щодо налаго­дження системної співпраці та ви­конання значного обсягу роботи з ін­ституційної розбудови ПГС.

Учасники засідання проаналізували ефективність діяльності Платфор­ми, оцінили прогрес виконання Уго­ди про асоціацію між Україною та ЄС, а також внесок у цей процес гро­мадянського суспільства.

Докладніше читайте на офі­ційному сайті ФПУ fpsu.org.ua.

 

ПРОФСПІЛКИ І ЧОРНОБИЛЬЦІ: ОБ’ЄДНАННЯ ЗУСИЛЬ ЗАДЛЯ ВИРІШЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ

1 листопада у Федерації профспілок України відбулась робоча зустріч в.о. Голови ФПУ Во­лодимира Саєнка з керівництвом Всеукраїн­ської громадської організації інвалідів «Союз- Чорнобиль України».

У ході зустрічі обговорено напрями співпраці ФПУ та Всеукраїнської ГО «Союз-Чорнобиль Украї­ни», яка об’єднує близько 400 тисяч ліквідаторів та постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи, з питань захисту соціально-економічних прав громадян.

Представники громадської організації висловили ініці­ативу про приєднання до Всеукраїнської акції протесту профспілок, яка за рішенням Президії ФПУ відбудеться 17 листопада в Києві. Також запропоновано розробити проект Меморандуму про співпрацю двох громадських організацій, зокрема з питань підготовки законодавчих ініціатив, спрямованих на оздоровлення та лікування ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

У перемовинах взяли участь за­ступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, голова Всеукраїнської профспілки вироб­ничників і підпри­ємців України На­талія Землянська.

Представники «Союз-Чорнобиль України» висловили ініціативу про приєднання до Всеукраїнської акції протесту профспілок, яка за рішенням Президії ФПУ відбудеться 17 листопада в Києві.

13.11.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання