« на головну 17.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ПРОМИСЛОВІЙ ПОЛІТИЦІ– ОСОБЛИВУ УВАГУ УРЯДУ, БІЗНЕСУ ТА ПРОФСПІЛОК

ПРОМИСЛОВІЙ ПОЛІТИЦІ– ОСОБЛИВУ УВАГУ УРЯДУ, БІЗНЕСУ ТА ПРОФСПІЛОК Пріоритетні напрями відро­дження промислової політики обговорювали 26 серпня під час зустрічі перший віце-прем’єр- міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Сте­пан Кубів і представники проф­спілок та роботодавців.

Як повідомляє Департамент захисту соціально-економіч­них прав апарату ФПУ, від Федерації профспілок Укра­їни участь у зустрічі взяли Голова ФПУ Григорій Осовий, його заступ­ник Євген Драп’ятий, голова Проф­спілки авіабудівників України Яре­ма Жугаєвич, заступник керівника Департаменту захисту соціально- економічних прав апарату ФПУ Світлана Макогонюк.

З метою напрацювання конкрет­них кроків щодо відродження про­мислової політики та їх негайної реалізації запропоновано створити Комітет промислової політики під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана за участі представників Уряду, проф­спілок, роботодавців, НБУ та експертів.

Під час наступної зустрічі запла­новано обговорити відповідний про­ект постанови Кабінету Міністрів про створення зазначеного Комітету та затвердити його Положення.

 

ЗАВДАННЯ ДЕРЖАВНИЦЬКОЇ ВАГИ

Голова правління – директор Публіч­ного акціонерного товариства «Одеський припортовий завод» Bалерій Горбатко та голова профспіл­ки AT «ОПЗ» Володимир Дрібноход надіслали листи Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману, го­лові ФДМУ Ігорю Білоусу з прохан­ням вирішити питання подальшого іс­нування підприємства через погір­шення його фінансового становища.

Як повідомляє прес- центр ФПУ, у листі зазначено, що че­рез відсутність можливості для AT «ОПЗ» закупляти природний газ за ціною, що адекватно ко­релювалась би з ціною на продукцію, та суттєвим падінням цін на світовому ринку на азотні добрива завод втрачає перспективи своєї подальшої роботи.

Для забезпечення існу­вання заводу потрібно ви­рішити питання довготри­валого забезпечення AT «ОПЗ» природним газом шляхом встановлення для підприємства спеціальної ціни на нього або надати заводу дозвіл на спільний видобуток природного газу з АТ «Укргазвидобу­вання» з подальшим його використанням на вироб­ничі потреби.

З повним текстом листа можна ознайомитися на офіційному сайті ФПУ fpsu.org.ua.

 

ПРОБЛЕМА ПОТРЕБУЄ ВИРІШЕННЯ

Центральна рада Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України звернулася до першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва у зв’язку з необхідністю вжиття невідкладних заходів для захисту вітчизня­них виробників мінеральних добрив на внутрішньо­му ринку, повідомляє прес-центр ФПУ.

«Виробники міне­ральних добрив в Україні вже більше 10 років звертаються до влади з про­ханням обмежити ввезення російських та білоруських мі­неральних добрив або ж на­класти на них додаткове ввіз­не мито, – йдеться у звернен­ні. – І тим самим забезпечити збільшення обсягу продажу вітчизняних добрив на вну­трішній ринок. На теперіш­ній час Росія, маючи власні сировинні родовища та деше­ві енергоресурси, успішно конкурує на українському ринку мінеральних добрив.

Заборона, відповідно до по­станови Кабінету Міністрів України від 30.12.2015 № 1147, ввезення на митну територію України з Росії хлористого ка­лію, який використовується у хімічній промисловості як компонент для виготовлення мінеральних добрив, призве­ла до вимушеного застосуван­ня аналогічної і значно до­рожчої білоруської сировини, що суттєво збільшує собівар­тість готової продукції і ро­бить вітчизняні товари некон­курентоспроможними.

Таким чином, заборонивши ввезення хлористого калію як сировини з Росії і при цьо­му не заборонивши імпорт з Росії готових мінеральних добрив, Кабінет Міністрів України поставив україн­ських виробників у надскрут­ну ситуацію. За таких умов торгові групи, які займають­ся імпортом добрив в Украї­ну, отримують надприбутки, в той час як українські вироб­ники вимушені працювати собі у збиток.

Так, за офіційною інформаці­єю, за 5 місяців 2016 року в Україну ввезено 1041 тис. тонн мінеральних добрив, у тому числі 502 тис. тонн складних мінеральних до­брив (71% з Росії, 20% з Біло­русі). При цьому в аналогіч­ний період 2015 року в Украї­ну ввезено 302 тис. тонн складних мінеральних до­брив, що свідчить про ста­більну тенденцію щодо збіль­шення імпорту міндобрив.

За таких умов вже у жовтні можлива зупинка цехів з ви­робництва складних міндо­брив на вітчизняних хіміч­них підприємствах, зокрема ПАТ «Сумихімпром», що призведе до негативних еко­номічних наслідків роботи підприємств та підвищить соціальну напругу в трудо­вих колективах галузі на тлі значного подорожчання вар­тості природного газу для на­селення та житлово-кому­нальних послуг.

У свою чергу, зупинка вироб­ництва вітчизняних хімічних добрив призведе до занепаду сільського господарства.

Враховуючи викладене та з метою збільшення на вну­трішньому ринку обсягів про­дажу вітчизняних товарів і законодавчого захисту укра­їнського товаровиробника, Центральна рада Профспілки хімнафтохімпрому вимагає:

– невідкладно внести зміни до чинного законодавства для формування державного попиту на продукцію вітчиз­няного виробництва та впро­вадження програми імпорто­заміщення;

– запровадити обмеження вве­зення мінеральних добрив ви­робництва Росії та Білорусі;

– збільшити ввізне мито на імпорт мінеральних добрив;

– зняти заборону на ввезення сировини для виготовлення ка­лійних мінеральних добрив, зокрема хлористого калію;

– забезпечити безперебійне постачання природного газу на хімічні підприємства, що використовують його як тех­нологічну сировину;

– забезпечити створення умов для негайного понов­лення виробничої діяльності ПАТ «Рівнеазот» та ПрАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот».

03.09.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання