« на головну 17.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

СВІТ ПРАЦІ Є КЛЮЧЕМ ДО ВИРІШЕННЯ БАГАТЬОХ ПРОБЛЕМ, З ЯКИМИ СЬОГОДНІ СТИКАЄТЬСЯ ЛЮДСТВО

СВІТ ПРАЦІ Є КЛЮЧЕМ ДО ВИРІШЕННЯ БАГАТЬОХ ПРОБЛЕМ, З ЯКИМИ СЬОГОДНІ СТИКАЄТЬСЯ ЛЮДСТВО

Це положення доповіді Міжна­родної організації праці поді­ляє українська профспілкова делегація і підтримує заклик Генерального директора про необхідність широкої дискусії про довгострокові перспекти­ви сфери праці та пошук нових моделей розвитку, повідомляє Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ.

Країни-члени МОП мають узяти на себе відповідальність за до­сягнення позитивних змін. «Саме у цьому контексті укра­їнські профспілки аналізують нещо­давно оприлюднений план пріори­тетних кроків Уряду України на по­точний рік, насамперед щодо подо­лання кризи в соціально-економічній сфері», – заявив Голова ФПУ Григорій Осовий, виступаючи 7 червня на се­сійному засіданні 105-ї сесії Міжна­родної конференції праці перед по­над п’ятьма тисячами учасників із 187 країн-членів МОП.

Голова ФПУ заува­жив, що перші кроки нової влади дають під­стави вважати, що профспілки нарешті були почуті. До Плану пріоритетних дій Уряду увійшло 15 пропозицій профспілок. Щоправда, це не всі, які були запро­поновані. «Ми за те, щоб соціальний діалог був ефективним, а колектив­ні переговори – резуль­тативними», – наголо­сив Григорій Осовий.

Профспілковий лідер зазначив, що нині люди вкрай занепокоєні май­бутнім підвищенням майже удвічі цін на газ і комунальні послуги. І хоча Уряд задіяв деякі заходи соціального за­хисту (підвищення соці­альних стандартів, збільшення обсягу житлових субсидій населенню), але цього недостатньо, щоб компенсувати громадянам прийдешнє з 1 липня під­вищення житлово-комунальних тари­фів. У зв’язку з цим Федерація проф­спілок України запропонувала аль­тернативний законопроект.

Голова ФПУ наголосив, що міри­лом соціальної захищеності для працівників має бути не на­дання державою субсидій та соціальної допомоги, а до­хід – достатній для забез­печення конституцій­ного права на гідне життя за рахунок власної праці. Тому вкрай важливо вико­нувати закон «Про прожитковий міні­мум» і невідкладно про­вести реформу оплати праці, що стимулюватиме економічне зростання і ско­рочення соціальної нерівності.

Григорій Осовий повідомив, що ФПУ публічно зажадала, не від­кладаючи, провести парламентські слухання для обговорення обґрунто­ваності різкого підвищення цін на газ для населення, до­статності запропонова­них Урядом заходів його соціального захис­ту, аби не допустити зниження життєвого рівня українців.

Голова ФПУ подяку­вав МОП за розроблення Програми гідної праці для України на 2016–2019 роки. Документ сприя­тиме реалізації гідної праці як ключового ком­понента національної стратегії розвитку і до­зволить використовува­ти знання, інструменти, інформаційні можли­вості МОП, а також по­силить із нею співпра­цю. Зараз за участю со­ціальних партнерів го­тується дорожня карта реалізації Програми.

Профспілки запропонували щоро­ку на тристоронньому саміті розгля­дати ситуацію на ринку праці для оперативного внесення необхідних коректив. Адже в країні з 26 мільйо­нів людей працездатного віку постій­но зайняті лише 8 мільйонів. Це ве­личезна проблема для країни з понад 40-мільйонним населенням і сотнями тисяч переміщених осіб із зони бойо­вих дій на сході країни.

Заходи Уряду щодо легалізації за­йнятості, незважаючи на преферен­ції, надані бізнесу, поки не принесли очікуваних результатів. Як і раніше, без оформлення трудових відносин працює практично кожен четвертий. При цьому роботодавці все більше вдаються до так званих нетипових форм зайнятості, підвищення «гнуч­кості» робочої сили. Тож прийняття нового Трудового кодексу має поси­лити правовий захист працівників.

Під час конференції Григорій Осо­вий зустрівся з представниками Між­народної конфедерації профспілок, Загальноєвропейської регіональної ради, керівниками низки профцен­трів, які брали участь у роботі конфе­ренції, і обговорив з ними питання розвитку двосторонніх зв’язків, мож­ливі кроки щодо консолідації проф­спілкового руху в Україні, посилення співпраці з МОП.

ПРЯМА МОВА

Григорій ОСОВИЙ,

Голова Фе­дерації профспілок України:

«Сьогодні проблеми зайнятості та соціального захисту необ­хідно розглядати у ново­му контексті з урахуван­ням взяття Україною на себе нових міжнародних зобов’язань після ратифі­кації Конвенцій МОП № 102 про мінімальні норми соціального забез­печення та № 117 про основні цілі та норми со­ціальної політики, а та­кож мандата, передбаче­ного Рекомендацією 2012 року про мінімальні рівні соціального захисту».

 

ПРОФЕСІЙНА ОСВІТА – НЕВІД’ЄМНА СКЛАДОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КВАЛІФІКОВАНОГО КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ

Першого червня у залі пленарних засідань Верховної Ради відбулися парламентські слу­хання «Професійна освіта як складова забез­печення кваліфікованого кадрового потенціа­лу країни: проблеми та шляхи вирішення». У заході взяли участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, його заступник Євген Драп’ятий, керівники та представники членських організацій ФПУ. До участі у парла­ментських слуханнях були запрошені народні депутати, члени Кабінету Міністрів, керівники та представники центральних органів вико­навчої влади, представники Міністерства осві­ти і науки, Національної академії педагогічних наук України, обласних, міських рад, обласних державних адміністрацій, керівники вищих на­вчальних закладів І–ІІ рівнів акредитації, про­фесійно-технічних навчальних закладів, нау­ково-методичних установ, представники гро­мадських організацій, роботодавці.

Василь АНДРЕЄВ,

голова Профспілки працівників будів­ництва і промисло­вості будівельних матеріалів України:

«Ми добилися своїми виступами, акціями, всеукраїнськими зборами, десятками тисяч підписів під протоколами з вимога­ми до уряду цих парламентських слухань, які мали відбутися у січні.

Проблема в профтехосвіті рукотворна, створена Мінфіном. Без підготовки, без розробки інструментів примусу місцевих бю­джетів витрачати свої додаткові доходи на профтехосвіту, без обчислення дебету/кредиту бюджету маленьких міст ухвали­ли закон – і позбулися бюджетного тягаря.

Ситуація призвела до величезних проблем, насамперед для ПТНЗ, викликала негативний відгук працівників училищ, ліцеїв і навчальних центрів. 29 січня, 18 березня, 14 квітня, в останній день роботи уряду Яценюка, тисячі людей за 2-3 дні підготов­ки збирались у Києві. Люди, яких складно контролювати, бо навіть їхню мізерну зарплату їм не виплачують декілька міся­ців. І це ще молодь і батьки не долучались...

Профспілки – єдина організація, яка розмовляла з людьми і підставляла їм плече. Тільки завдяки профспілковому звернен­ню і тому, що люди повірили нам, що необхідно мирно й циві­лізовано розмовляти з урядом, ми не маємо тотального блоку­вання доріг, зламаних парканів біля регіональних і місцевих владних органів...

Проблема не вирішена системно, навіть якщо і є певні позитиви. З’явилися факти прихованої заборгованості... Ви розумієте, до чого ситуація веде? До неконтрольованого конфлікту, порівня­но з яким колективний трудовий спір між працівниками ПТНЗ і урядом, підготовку до якого ведуть профспілки, потім здавати­меться рожевою казкою та зразком цивілізованої демократії!..

Наші вимоги до фінального документа слухань такі:

– Подолати вето Президента на законопроекти № 3830-1 та № 3831-2 і забезпечити державні субвенції на здобуття загаль­ної середньої освіти й профтехосвіти.

– До вирішення питання реформування ПТО – зупинити дію статті 27 закону про держбюджет–2016.

– Створити робочу групу високого рівня з Реформування про­фтехосвіти, включивши до її складу представників профспілок.

– Забезпечити перехідний період у 2016–2018 рр. для оптимі­зації мережі ПТНЗ.

– Заборонити приватизацію і перепрофілювання приміщень ПТНЗ.

– Включити до складу стейкхолдерів профспілки відповідного рівня, якщо вже ми говоримо про найпрогресивніші кейси функціонування ПТНЗ у країнах ЄС».

17.06.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання