« на головну 21.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ЛЮДИНА ПРАЦІ. ТРЕНД ЧИ РУДИМЕНТ?

ЛЮДИНА ПРАЦІ. ТРЕНД ЧИ РУДИМЕНТ?

27 квітня у Києві у вистав­ковому конгрес-центрі «Український дім» відбувся форум «Людина праці. Тренд чи рудимент?», осно­вною метою якого було привернути увагу до ролі людини праці у нашому житті.


Організатори заходу – гро­мадська організація Соці­ал-демократична платфор­ма, Представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, Інсти­тут демократії та соціального про­гресу – зібрали активістів СД Плат­форми, представників профспілок, громадських та державних діячів, аби обговорити питання: Люди пра­ці – хто вони? Що символізує свято 1 травня? Гідна праця та умови пра­ці в Україні. Чи є чим пишатися? Хто сьогодні відстоює права та ін­тереси людини праці?

Захід проходив у рамках кампа­нії «Must have. Гідна робота». Соці­ал-демократична платформа зібра­ла кращі практики європейських країн із питань забезпечення пер­шого робочого місця для молоді, справедливої оплати праці найма­них працівників та гарантії діяль­ності профспілок і розпочала ін­формаційну кампанію щодо поши­рення цих прикладів задля захисту прав найманих працівників. У рам­ках кампанії організатори порушу­ють поки що не трендові, однак дуже важливі теми ролі людини праці у нашому житті.

Форум відбувся у рамках двох дискусійних панелей. Під час пер­шої на тему «Що ми святкуємо 1 травня?» учасники поділилися відчуттями передсвяткового на­строю, а також подискутували на тему, чи необхідний ребрендинг свята. Під час другої дискусійної панелі – «Люди праці. Хто вони?» перед учасниками було поставлено цілу низку тем для обговорення: Хто вони, люди праці? Чим живуть, про що думають? Чи існує повага до людини праці? Які прояви цієї поваги? На кого або на що сподіва­тися людині праці?

Підбиваючи підсумки обговорен­ня, організатори Форуму зазначили, що далеко не всі громадяни сприй­мають Першотравень як «день солі­дарності», «день захисту прав робіт­ників» і «день консолідації суспіль­ства навколо відстоювання інтере­сів людини праці». Молоде поколін­ня українців досить стереотипно сприймає 1 травня. Для них це на­самперед вихідний день і чудова на­года відпочити на природі. Резуль­татом дискусій стало спільне бачен­ня учасників необхідності ребрен­дингу цього свята за рахунок зміс­товного наповнення.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

Фото із Facebook-сторінки СД Платформи

  • ПРЯМА МОВА
Катерина БАРИШЕВА,

голова Моло­діжної ради ФПУ, голова Київської об­ласної органі­зації Профспілки працівни­ків АПК:

«У центрі нашої уваги є саме людина праці. Головним завданням діяль­ності ФПУ є захист законних трудових, соціально-еконо­мічних прав та інтересів лю­дини праці. Дуже багато ви­никає питань і про умови праці, і про її безпеку, і чим взагалі живе людина праці. Ми спостерігаємо сьогодні ситуацію, коли питання лю­дини праці вирішуються без її участі. Але профспілки, починаючи від первинки і до ЦК і керівництва ФПУ, опікуються цими питаннями і є тим ефективним лан­цюжком, який займається вирішенням проблемних питань на підприємствах, заводах, у первинках».

Василь АНДРЕЄВ,

голова Проф­спілки праців­ників будівни­цтва і промис­ловості буді­вельних матеріалів України:

«Для мене як для профспіл­кового функціонера, безумовно, 1 травня – це спосіб і можливість мобілізувати людей на боротьбу з робо­тодавцем, за вибивання бор­гів із заробітної плати тощо. Це також можливість пока­зати, що у цій країні можли­вий інший формат життєді­яльності. Зараз ми існуємо у дикому капіталістичному суспільстві, де скільки дали заробити, стільки й витра­тив, якщо не забрали у ви­гляді податків, через інфля­цію, війну, крах банків.

1 травня – це можливість людям показати, що вони знають про інший формат життя і прагнуть до нього».

Ольга ЧАБАНЮК,

голова ППО студентів та аспірантів КНЕУ ім. В. Гетьма­на, заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України:

«Питання працевлаштуван­ня для нас як для молоді і для профспілкових лідерів, які представляють і ведуть за собою студентські ко­лективи, є дуже важливим і наболілим. Заробітна пла­та – один із головних моти­вуючих чинників, що до­зволяє молодій людині прийняти рішення щодо свого майбутнього – чи ли­шитися у цій країні, чи наші мізки, наші кращі кадри, які ми готуємо, виїжджати­муть за кордон для того, щоб створити самим собі майбутнє.

Олександр ШУБІН,

в. о. заступни­ка Голови ФПУ:

«Мож­ливо, нам в Україні, у су­часних умовах, варто розгля­нути новий зміст цього дня? Не відходячи, безумовно, від питання солідарності людей праці. На мій погляд, ми маємо відійти від кому­ністичних стереотипів із червоними прапорами та ко­лонами демонстрантів.

Я хотів би закликати усіх поглянути на це свято по- новому. Розуміючи, що праця має бути престиж­ною, працювати і бути ак­тивними на своєму робочо­му місці має бути модно, а об’єднуватися і захищати свої права має бути праг­ненням людини, яка хоче побудувати країну, у якій житимуть її діти та онуки. 1 травня – це день свідо­мих людей».

 

УС ПГС УКРАЇНА–ЄС: ПЕРЕВЕСТИ ПЛАНИ У ПЛОЩИНУ РЕАЛЬНИХ СПРАВ

26 квітня у Міжна­родному центрі куль­тури і мистецтв профспілок відбуло­ся засідання україн­ської сторони Плат­форми громадян­ського суспільства Україна–ЄС.

Як повідомляє прес- центр ФПУ, вів засі­дання Голова укра­їнської сторони ПГС, Голова ФПУ Григорій Осовий.

Представництво ПГС сфор­мовано на нових засадах із делегуванням до складу Платформи трьох представ­ників від профспілок, трьох – від роботодавців і трьох – від громадянського суспіль­ства, які мають здійснювати моніторинг реалізації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, оцінювати стан виконання Угоди, а також подавати до Ради Асоціації свої пропози­ції. Одне з пріоритетних за­вдань УС ПГС – співпраця із паритетною стороною у кра­їнах ЄС, яку представляє Єв­ропейський соціально-еко­номічний комітет.

Слід нагадати, що під час першого цього року засідан­ня Платформи громадян­ського суспільства Україна– ЄС 11 лютого в Брюсселі ко­ординатори сторін Націо­нальної платформи обрали Голову ФПУ Григорія Осово­го очільником УС ПГС на на­ступні 10 місяців.

Під час нинішнього засідан­ня обговорювалися проце­дурні питання, пов’язані з організацією діяльності української частини ПГС, затверджено План її діяль­ності на 2016 рік, теми пріо­ритетних доповідей, Регла­мент УС ПГС, а також обго­ворено механізми взаємодії громадянського суспільства з органами влади у питан­нях реалізації Угоди про асо­ціацію за підсумками зу­стрічі заступників міністрів із питань європейської інте­грації з представниками УС ПГС. Серед пріоритетних за­вдань, які були запропонова­ні робочими групами, – «Ре­гулювання ринків праці в Україні та ЄС: спільні риси та відмінності. Адаптація українського трудового за­конодавства до законодав­ства ЄС», «Екологічна скла­дова Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: як зро­бити процес імплементації максимально ефективним для України», «Зона вільної торгівлі: початок виконан­ня, вплив на соціально-еко­номічний розвиток. Пер­спективи та виклики для учасників», «Реформа юсти­ції і стан адаптації нашого законодавства до законодав­ства ЄС у сфері свобод, юсти­ції та прав людини», «Крим і кримські татари у контексті окупації та анексії Криму», «Реформа державного управління в Україні», «Роз­виток областей України в контексті децентралізації та виконання Угоди про асо­ціацію», «Антидискриміна­ційне законодавство: права уразливих груп у контексті виконання Угоди про асоціа­цію», «Співпраця України та ЄС у сфері безпеки на вико­нання положень Угоди про асоціацію» та ін.

Дискусія була жвавою, заці­кавленою, іноді навіть го­строю. І це не дивно, адже справа ця для українського громадянського суспільства нова. Треба засвоювати де­мократичні процедури євро­пейського зразка, вчитися знаходити компроміси та порозуміння з принципових питань євроінтеграції.

15.05.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання