« на головну 21.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

НАВЧАННЯ, ЩО ЗДАТНЕ ВРЯТУВАТИ ЖИТТЯ

НАВЧАННЯ, ЩО ЗДАТНЕ ВРЯТУВАТИ ЖИТТЯ

В Україні на більшості під­приємств, особливо серед­нього і малого бізнесу, склалася надзвичайна си­туація із безпекою та умо­вами праці – таку оцінку оприлюднила Федерація профспілок України.

Щорічно зростає кількість підприємств як державної, так і недержавної форми власності зі шкідливими та небезпечними умовами праці. Недо­оцінка та ігнорування факторів ство­рення належних умов для безпечної праці завдають непоправної шкоди здоров’ю працівників, негативно впливають на рівень продуктивності праці. За таких умов навчання і під­вищення кваліфікації з охорони пра­ці для технічних інспекторів праці та представників профспілок – украй необхідні. Саме тому 4 квітня в Ака­демії праці, соціальних відносин і ту­ризму розпочалося двотижневе на­вчання та перевірка знань із питань охорони праці, організоване ФПУ.

До столиці з усієї країни з’їхалися 40 технічних інспекторів праці від га­лузевих та обласних ЦК профспілок, голови первинок, члени комісій із пи­тань охорони праці, аби прослухати курс тематичних лекцій, взяти участь у практичних заняттях та тренінгах, у тому числі з виїздом на підприєм­ства. Крім того, у рамках навчання за­плановано вивчення міжнародних норм і стандартів з управління безпе­кою праці, а також практичні заняття з адаптації національного законодав­ства до європейського відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та оцінки ризиків.

Згідно із законами України «Про охорону праці» і «Про професійні спіл­ки, їх права та гарантії діяльності» профспілки здійснюють громадський контроль за дотриманням роботодав­цем законодавства з охорони праці, со­ціального захисту працівників. Адже роботодавець, відповідно до норм тру­дового законодавства, має виконувати всі зобов’язання щодо гарантій прав працівників на охорону праці, виплати ком­пенсацій та пільг за роботу у важ­ких та шкідли­вих умовах праці, а та­кож захист членів проф­спілок у разі настання не­щасного ви­падку. Варто за­значити, що представники проф­спілок беруть учать у комісіях із розслідування не­щасних випадків та із перевірки стану охорони праці. За нормами законодав­ства України, без відповідного навчан­ня вони не мають права здійснювати повноваження з охорони праці.

Відтак проходження навчання і перевірка знань спілчан раз на три роки, їхній високий професійний рі­вень – без перебільшення, життєво необхідна складова діяльності тех­нічних інспекторів праці та інших представників профспілок, особливо в умовах, що склалися в державі про­тягом останніх десяти років. Йдеться про стан виробничого травматизму, коли понад 70% нещасних випадків, які трапилися на підприємствах, приховуються від обліку та розсліду­вання. Спостерігаються кричущі факти, що набули масового характе­ру, коли під тиском роботодавців, бо­ячись звільнення з роботи або пони­ження на посаді, потерпілі дають не­правдиві свідчення, що згодом дає змогу прийняти рішення вважати нещасні випадки, що сталися на виробни­цтві, такими, що не пов’язані з виробни­цтвом, або ж такими, що сталися у неви­робничій сфері. Ще гіршим є стан справ із розслідуванням не­щасних випадків зі смертельними наслідка­ми, за результатами яких відповідні комісії пов’язують із виробництвом у серед­ньому лише 42% із них. Це, у свою чергу, залишає травмованих без на­лежного соціального захисту, а сім’ї загиблих – без матеріальних відшко­дувань у зв’язку із втратою годуваль­ника, відтак – фактично без засобів для існування.

Тому завдання профспілок на сьо­годні – не оминути своєю увагою жод­ного такого випадку, захистити кож­ну людину, яка виступає за правду й порядок або постраждала внаслідок нещасного випадку, але не отримала належного соціального захисту.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

Фото Кирила ЛАТИШЕВА


  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Олек­сандр КЕ­ЛЬЇН, го­лова пер­винної організа­ції Проф­спілки авіабудівників України у ДАХК «Ар­тем»:

«Навчання проходжу не вперше, адже я на профспілковій роботі на різних посадах по­над 20 років. Я зобов’язаний регулярно проходити навчання, аби підтвердити право брати участь у розслі­дуванні нещасних ви­падків, та й загалом проводити основну ро­боту у сфері охорони праці як керівник проф­спілкової організації».

Василь ХВОСТІ­КОВ, го­лова Яго­тинської районної профспіл­ки працівників АПК:

«Я приніс матеріали щодо нещасного ви­падку, що стався на ви­робництві два роки тому. Однак вимоги по­страждалого і досі не задоволені. Це людське горе... І таких випадків дуже багато. Ми домо­вились використати ці документи як практич­ний матеріал, щоб від­шукати, до кого апелю­вати, у якому напрямку рухатися і знайти вихід із ситуації».

Юрій АН­ДРІЄВ­СЬКИЙ, керівник Департа­менту охорони праці апарату ФПУ – головний технічний ін­спектор:

«Понад 70% нещасних випадків приховуються від розслідування та обліку. Чому так відбу­вається? За офіційними даними, 5,4 млн осіб працюють у тіньовій економіці. В таких умо­вах працівники абсо­лютно не захищені, і роботодавцеві легко приховати факт, що не­щасний випадок узагалі трапився».

Петро ЦИБУЛЬ­СЬКИЙ, голова Кагар­лицької районної профспілки працівни­ків АПК:

«Сьогодні у зв’язку зі змінами у законодав­стві, а також коли бага­то хто із бізнесменів не хоче ані профспілок, ані дотримання законів про охорону праці, і їм голо­вне лише прибутки, а не люди, особливо важли­вою є співпраця Дер­жавної інспекції України з питань праці із проф­спілками. Ми маємо працювати спільно з Держінспекцією, як це було раніше».

Тетяна ГОРЮН, головний спеціа­ліст – технічний інспектор праці Департаменту охорони праці апарату ФПУ:

«Представники проф­спілок беруть учаcть у розслідуванні нещас­них випадків на вироб­ництві, у комісіях із пе­ревірки знань з питань охорони праці та із пе­ревірки стану охорони праці, і, відповідно до законодавства України, без проходження на­вчання вони не мають права здійснювати по­вноваження у галузі охорони праці».

 

ЧОМУ МАЙБУТНЄ СТУДЕНТСТВА ПІД ЗАГРОЗОЮ, або ЯК ВЛАДА «ГРАЄ» ПРОТИ МОЛОДІ УКРАЇНИ

6 квітня в Українському незалежному інформаційному агентстві новин «УНІАН» відбулася прес-конференція за участю представників студентської молоді України на тему «Чому майбут­нє студентства під загрозою, або вла­да «грає» проти молоді України», ор­ганізована Молодіжною радою Феде­рації профспілок України.

У заході взяли участь голова Молодіжної ради Федерації профспілок України Катерина Баришева, голова первинної профспілкової організації КНЕУ ім. Ва­дима Гетьмана Ольга Чабанюк, голова пер­винної профспілкової організації студентів та аспірантів Одеського національного універси­тету ім. І.І. Мечникова Вадим Пєнов, голова первинної профспілкової організації студен­тів Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова Оле­на Угоднікова, представник первинної проф­спілкової організації студентів НМУ ім. О.О. Богомольця Власій Пилипко.

Під час заходу спікери акцентували увагу на таких темах:

• Чому в Україні не виконується законодав­ство щодо захисту прав студентів і хто має нести за це відповідальність?

• Яке майбутнє чекає на випускника вищо­го навчального закладу і чому існує пробле­ма працевлаштування випускників?

• Чому Міністерство освіти і науки Украї­ни «грає проти» гідного майбутнього сту­дентської молоді? Що дасть країні скоро­чення студентських стипендій більш ніж учетверо?

• Для чого влада лобіює законопроект № 3474? «Родзинки» проекту.

Учасники прес-конференції також повідоми­ли, що Всеукраїнська акція «Профспілки. Бо­ротьба за Україну» переходить у Попереджу­вальну всеукраїнську акцію протесту на за­хист гідного майбутнього студентської моло­ді України.

Акція відбудеться 7 квітня у Києві в парку ім. Тараса Шевченка. Початок об 11.00.

Докладніше читайте у наступному № 15 «ПВ».

08.04.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання