« на головну 22.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ – ПИТАННЯ ЗРОСТАННЯ ЗАЙНЯТОСТІ ТА УНИКНЕННЯ ТРИВАЛОГО БЕЗРОБІТТЯ

НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ – ПИТАННЯ ЗРОСТАННЯ ЗАЙНЯТОСТІ ТА УНИКНЕННЯ ТРИВАЛОГО БЕЗРОБІТТЯ

Відбулося планове засідання Харківського обласного ко­ординаційного Комітету сприяння зайнятості та про­фесійної орієнтації населен­ня, у ході якого було розгля­нуто низку актуальних пи­тань. До роботи Комітету до­лучилися представники вла­ди, служби зайнятості, профспілок, роботодавців, громадських організацій.

Як зазначив голова обласного ко­ординаційного Комітету спри­яння зайнятості та професійної орієнтації населення, керівник секретаріату Спільного представниць­кого органу сторони роботодавців Хар­ківської області Василь Григор’єв, по­гіршення економічної ситуації на під­приємствах області призвело до скоро­чення обсягів виробництва та робочих місць, запровадження режиму непо­вної зайнятості працівників, що, у свою чергу, спричинило зростання на­пруження на ринку праці, збільшення кількості безробітних. Нині на ринку праці спостерігається внутрішня мі­грація і вихід на ринок праці громадян – учасників антитерористичної опера­ції. Відтак на одну вакансію в цілому по області претендує 9 безробітних (за­галом по країні – 13 осіб).

Під час роботи Комітету були роз­глянуті планові питання «Про хід ви­конання Програми зайнятості насе­лення Харківської області на період до 2017 року за 2015 рік», «Про органі­зацію роботи із сприяння працевла­штуванню та професійній реалізації осіб з числа вимушених переселенців та демобілізованих учасників антите­рористичної операції», «Про зростан­ня зайнятості та уникнення довготри­валого безробіття та загроз довготри­валого безробіття». Як зазначалося, протягом 2015 року кількість безробіт­них, що перебували на обліку в службі зайнятості Харківської області, збіль­шилася на 2,3 тисячі порівняно з 2014 роком і становила 93,3 тис. осіб. З ме­тою зниження рівня безробіття служ­ба зайнятості вживає усіх можливих заходів для сприяння поліпшенню стану зайнятості, підвищує їх якість.

Так, у 2015 році прийнято майже 1,2 тис. рішень про забезпечення роботою безробітних, за яких роботодавці, що працевлаштували на новостворені ро­бочі місця громадян із числа соціаль­но незахищених безробітних, отриму­ють компенсацію. Для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці 409 осіб віком понад 45 років зі страховим стажем не менш ніж 15 ро­ків отримали ваучери на проходжен­ня навчання за новою професією або для підвищення своєї кваліфікації. Працевлаштовано 66 осіб із компенса­цією роботодавцеві витрат на оплату праці, чотирьом особам компенсовано витрати за медогляд. Крім того, 33 осо­би з-поміж внутрішньо переміщених осіб і 2 демобілізованих учасники АТО працевлаштовані за рахунок ви­плати компенсації роботодавцеві у розмірі ЄСВ. У громадських та інших роботах тимчасового характеру взяли участь 902 переселенці та 105 демобі­лізованих військовослужбовців.

На засіданні Комітету було при­йнято рішення про надання компен­сації та продовження її терміну робо­тодавцям понад 6 місяців за працевлаштування 15 зареєстрованих без­робітних із числа внутрішньо перемі­щених осіб. За підсумками засідання прийнято протокольне рішення, реа­лізація якого сприятиме покращен­ню ситуації на ринку праці області та становища найбільш уразливих верств населення.

Наталія ГРИЦЕНКО,

завідувач відділу соціально-економічних, правових питань та охорони праці Об’єднання профспілок Харківської області

 

З ПРОФСПІЛКОЮ НЕ РОЗЛУЧАЙТЕСЬ…

Людина – істота соціальна. Особливо це стосується тих, хто все своє життя був в соціумі, у трудовому колективі, жив його інтересами, успіхами й печаля­ми, а зараз перебуває на пенсії.

Федерація профспілок Волин­ської області вирішила для людей, які все життя були в профактиві, а також для голів профкомів підприємств, де працюють люди зрілого віку, провести семінар-зустріч «На пенсію – з профспілкою».

Організатори семінару вирішили не пе­ревантажувати аудиторію організацій­ними чи соціальними проблемами, а запропонували чотири надзвичайно ці­кавих зустрічі.

Перша – про пенсію. На запитання присутніх відповіла начальник відділу з призначення пенсій Пенсійного фон­ду України в м. Луцьку Оксана Ткачук. Наступна – про власне здоров’я. Понад півтори години тривав круглий стіл за участю завідувача відділу спортивної медицини обласної клінічної лікарні Людмили Когут і реабілітолога Дмитра Калініна.

А на завершення присутні взяли участь у презентації психологічного тренінгу «Гармонійні взаємини», який провела кандидат психологічних наук, практичний психолог Тетяна Федотова.

Голови профспілкових комітетів, що були присутні на заході, виявили готов­ність провести такі самі зустрічі у сво­їх трудових колективах, запросити на них пенсіонерів, щоб вони відчули, що їх пам’ятають, про них дбають, щоб не переривався їхній зв’язок із підприєм­ством, якому вони віддали свою працю, де були успішними, шанованими і, го­ловне, – молодими.

Вл. інф. Навчально-методичного центру профспілок Волинської області

 

ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ ШКОЛИ МОЛОДОГО ПРОФАКТИВІСТА

«Студентські профспілки – це саме ті організації, в яких розпочина­ється формування свідомості майбутніх працівників, це своє­рідна «колиска» всього профруху. Сьогодні молоді профлідери – зовсім нова генерація, яка має кардинально модернові погляди й під­ходи до профспілкової роботи», – наголосила голова студентського профкому Вінницького національного технічного університету Олена Григор’єва у своїй презентаційній доповіді на засіданні Школи молодого профактивіста Фе­дерації профспілок Вінницької області, що відбулося 5 квітня.

Слухачі Школи з цікавістю слухали виступ го­лови облпрофорганізації профспілки праців­ників культури, учасника третьої групи дат­сько-українського проекту Тетяни Побереж­ної, яка наголосила, що сучасний молодий профлідер істотно відрізняється від профспіл­кових корифеїв попередніх поколінь. У проф­спілковому середовищі сьогодні впевнено лу­нає голос молоді, яка становить понад трети­ну членів профспілок.

 

 

08.04.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання