« на головну 21.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ГАЛУЗЬ МАЄ БУТИ ЗБЕРЕЖЕНА, А ЛЮДИНА ПРАЦІ – ОТРИМАТИ НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ

ГАЛУЗЬ МАЄ БУТИ ЗБЕРЕЖЕНА, А ЛЮДИНА ПРАЦІ – ОТРИМАТИ НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ

16 березня в м. Запоріжжі на базі АТ «Мотор Січ» від­бувся черговий VII з’їзд Профспілки авіабудівників України (ПАУ). Учасники з’їзду побували в Музеї техніки Богуслаєва, огля­нули виставку творчих ро­біт молодих працівників підприємства, відвідали незабутній вечір творчості у БК ім. Т.Г. Шевченка, здій­снили екскурсію на тепло­ході «В.І. Омельченко».

Цьогорічний з’їзд ПАУ став знаковим у тому сенсі, що чи не вперше за всі роки неза­лежності України успішна авіабудівна галузь зіткнулася із ці­лим комплексом проблем, що потре­бують негайного вирішення за під­тримки і втручання держави.

Про це в своїх виступах говорили всі делегати, що представляють підприєм­ства галузі різних форм власності. Про­мовці констатували, що, на жаль, за­галом по галузі відбувається падін­ня обсягів виробництва (в доларово­му еквіваленті), що зумовлено втратою ринків на сході, які на за­ході ми не отримали. Але найбо­лючіше, що там нас ніхто і не че­кає. Саме тому доводиться переорі­єнтовуватися на азіатські, африкан­ські та латиноамериканські ринки, де серйозну конкуренцію нам складають транснаціональні авіабудівні компа­нії. Більше того, там, де йдеться про на­ціональну безпеку, принцип конкурен­ції взагалі не працює.

На жаль, активної підтримки з боку Кабінету Міністрів України, Міністер­ства економічного розвитку і торгівлі, Державного концерну «Укроборонпром» більшість підприємств галузі не отримує. Саме тому вони змушені шу­кати шляхи виживання в цих складних умовах і вирішувати питання, як спіль­но з профспілкою не допустити масо­вих скорочень. Наприкінці минулого року низка підприємств галузі і вишів об’єдналися в аерокосмічний кластер «Мехатроніка», а ще раніше створили Об’єднання організацій роботодавців авіаційної промисловості України. Із свого боку, профспілка вже п’ять років намагається укласти нову Галузеву угоду, але чиновники шукають нових причин, аби цього не робити. Можливо, тому, що незабаром на нас очікує нова хвиля масової приватизації?

Виступаючи перед делегатами із звітною доповіддю, голова ПАУ Ярема Жугаєвич зазначив: «Не варто чекати дива, месії, який все зробить за нас і для нас», і як рецепт подолання кризи процитував президента АТ «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва: «Ніхто не допоможе рідному підприємству, крім нас самих». Він окреслив проблеми га­лузі, ключовими з яких є наступні:

– Уряд і досі не затвердив державну комплексну цільову програму розви­тку авіаційної промисловості України до 2020 року, а час невблаганно спливає;

– у країні після початку адміні­стративної реформи й досі відсутній державний орган центральної вико­навчої влади, який би координував діяльність підприємств галузі;

– актуальним залишається питання збереження спадкоємності поколінь, профтехосвіти, залучення молодих спеціалістів на підприємства галузі.

Голова профорганізації АТ «Мотор Січ» Михайло Труш у своєму виступі зазначив, що наша держава ходить по світу з простягнутою рукою, аби їй надали черговий кредит, у той час як могла б жити без кредитів, якби допо­могла своїй промисловості. Реальний сектор економіки має працювати, і профспілка повинна розуміти свою роль в цьому питанні та провести важливі структурні зміни.

Голова профкому ДП «Харків­ський машинобудівний завод «ФЕД» Володимир Тиндік озвучив загальні проблеми Харківського регіону – практично всі дев’ять підприємств галузі на Харківщині перебувають у дуже важкому становищі, навіть там, де є розвиток, його досягнуто завдяки кредитуванню.

Голова профкому ДП «Завод 410 ЦА», профспілковий молодіжний лі­дер Антон Смородін звернув увагу на необхідність створення системи мо­тивації для молоді, аби вона йшла працювати на підприємства.

Голова профкому ДП «Антонов» Віктор Гуска зупинився на пробле­мах соціального страхування, пенсій­ного забезпечення і доцільності вико­ристання в діяльності первинок РРО. Він також запропонував відновити виїзні семінари для профактиву та посилити обмін досвідом.

Голова Запорізької обласної ради профспілок Віктор Сластьон розповів про сучасний стан промисловості ре­гіону. Він, без перебільшення, є ката­строфічним. На більшості підпри­ємств відбувається зупинка виробни­цтва або скорочення штату, вимуше­ний простій. І в цій ситуації просто вражає здатність керівництва АТ «Мотор Січ» на чолі з президентом В’ячеславом Богуслаєвим трима­ти ситуацію під контролем, забез­печуючи роботу кільком десят­кам тисяч працівників у різних куточках країни.

Директор по зв’язках з громад­ськістю, голова наглядової ради АТ «Мотор січ» Анатолій Малиш у своєму виступі зазначив, що наразі головне завдання профспілкових організацій – захистити людину праці, незалежно від того, яку посаду вона обіймає і де працює. Якщо дбати про людей праці, можна подолати всі труднощі.

Голова профкому ПАТ «НТК «Елек­тронприлад» Олександр Абрамов зосе­редив увагу присутніх на тому, що профспілкам уже давно потрібно було подумати про створення власної полі­тичної партії і використовувати досвід зарубіжних колег, приміром Британії.

Заступник голови ПО ПАУ на ДП «Антонов» Федір Федченко запропо­нував провести всеукраїнську галузе­ву акцію протесту на підтримку авіа­ційної галузі та посилити методичну роботу профспілки.

З доповідями виступили також го­лова Контрольно-ревізійної комісії ПАУ Юрій Гончаров і заступник голо­ви Статутної комісії Микола Галиш.

За результатами обговорення деле­гати з’їзду визнали роботу ЦК ПАУ за­довільною, затвердили звіти інших ви­борних органів профспілки, обрали но­вий склад статутних органів. Головою профспілки обрано Ярему Жугаєвича.

Олександр ПАЛІЙ

 

ДОМОВИЛИСЯ ПРО СПІВПРАЦЮ

17 березня Федерація профспілок Вінницької області провела чергову інформаційну зустріч з головами профспілкових комітетів м. Вінниці. Провів зібрання голова ФПО Микола Колесник.

У зустрічі взяли участь керівники членських організацій Федера­ції профспілок облас­ті, голови первинних профорганізацій міста, профспіл­ковий актив.

Перед присутніми виступив начальник управління Держпраці у Вінницькій об­ласті Володимир Марунько з інформацією про роботу управління.

У рамках соціального діало­гу, конструктивної співпра­ці була підписана Угода про взаємодію у здійсненні дер­жавного нагляду і громад­ського контролю за додер­жанням законодавства про працю та її охорону між Фе­дерацією профспілок Вінницької області й управлін­ням Держпраці у Вінниць­кій області.

На зібранні також виступили провідні спеціалісти ФПО та Вінницької міськради, котрі надали вичерпні відповіді на запитання присутніх у залі.

Відбулося нагородження пе­реможців VI обласного фо­токонкурсу ФПО «Від кон­ференції до конференції».

Прес-служба ФП Вінницької області

 

 

ПІДБИТО ПІДСУМКИ ВИКОНАННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ УГОДИ

22 березня профспіл­ковці Рівненщини під­били підсумки вико­нання Регіональної угоди за 2015 рік.

Нагадаємо, що угода укладається між об­ласною державною адміністрацією, об­ласною радою, Об’єднанням організацій роботодавців і Федерацією профспілок об­ласті. Документ містить зобов’язання в сфері еконо­мічних, виробничих відно­син, оплати праці та трудо­вих відносин, охорони пра­ці. Щоб контролювати хід їх виконання, щоквартально, на засіданнях обласної тристоронньої соціально- економічної ради її учасни­ки спільно звітують.

Уже традиційно засідання ради відбувалося в режимі відеоконференції. На ньому були присутні члени тристоронньої соціально-еконо­мічної ради, голови облас­них профоб’єднань та пер­винних профспілкових орга­нізацій, представники вла­ди та ЗМІ. Головував на за­сіданні очільник Федерації профспілок області Микола Шершун.

З інформацією перед члена­ми ради виступили голова об’єднання організації робо­тодавців Валерій Ройко, за­ступник голови ОДА Олек­сандр Савчук, заступник го­лови облради Олексій Бу­чинський. Від профспілок про виконання угоди звіту­вала заступник голови ФПО Марія Рожко.

На засіданні відбулася предметна та відверта роз­мова. До обговорення актив­но долучалися присутні в залі члени ради, які, зокре­ма, надавали свої пропози­ції щодо того, що варто за­писати в рішення, на що звернути увагу в подальшій роботі. Насамкінець рішен­ня соціально-економічної тристоронньої ради було прийнято за основу, з доопрацюванням внесених пропозицій.

Інформаційно- аналітичний центр ФП Рівненської області

03.04.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання