« на головну 22.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

МАШИНОБУДІВНИКИ ВИМАГАЮТЬ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ ГАЛУЗІ

МАШИНОБУДІВНИКИ ВИМАГАЮТЬ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ ГАЛУЗІ

Тривалі затримки заробітної плати, відсут­ність замовлень, масові скорочення робо­чих місць і припинення роботи підприємств – ці болючі питання насамперед обговорю­валися на VII з’їзді Профспілки працівни­ків машинобудування та металообробки України, що відбувся 18 лютого в Києві. Де­легати, що прибули на форум з усієї країни, не тільки ділилися наболілими проблема­ми, з якими стикаються щодня, а й спільно намагалися знайти шляхи їх вирішення.

Участь у з’їзді взяли Голова Федерації профспілок Украї­ни Григорій Осо­вий, профлідери обласних комітетів, об’єднаних профкомів галузевої профспіл­ки, первинних профспілко­вих організацій підпри­ємств галузі.

У своїй доповіді «Звіт Центрального комітету Профспілки про діяльність за період з лютого 2011 р. по лютий 2016 р. та завдання профспілки на 2016–2021 роки» керманич профспілки «Машметал» Анатолій Та­ранчук, делегати з’їзду на­голошували на тому, що ни­нішня політика уряду «жор­сткої економії» за рахунок працівників та пенсіонерів є антисоціальною і антина­родною і призвела до ката­строфічного падіння еконо­міки, зупинки підприємств, зростання безробіття та па­діння вартості праці.

Обговорюючи причину виникнення критичної си­туації в машинобудуванні, представники регіональних обкомів галузевої профспіл­ки зазначали, що стан справ погіршується через відсут­ність ефективних структур­них реформ в економіці, які підміняються урізанням пенсій, зарплат та інших соцвиплат, та самовідсторо­ненням уряду від вирішен­ня нагальних проблем.

Промовці наго­лошували на тому, що останнім ча­сом машинобудів­на галузь України перебуває у стані системної фінан­сової та економіч­ної кризи. Спад ви­робництва в маши­нобудуванні лише у 2015 році сягнув 20%, відсутність замовлень і скорочення ро­бочих місць призвели до зу­пинки і навіть ліквідації підприємств та організацій, безробіття перевищило 10% і продовжує зростати.

Наголошувалося, що за­безпечення соціально-еконо­мічного захисту спілчан не­можливе без налагодження конструктивного соціально­го діалогу на рівні сторін Ге­неральної угоди, за допомо­гою якого можна було б вирі­шити чимало проблем.

Затягування колектив­них переговорів з укладення Генеральної та Галузевої угод на новий строк і неза­доволення вимог профспі­лок у колективному трудо­вому спорі (конфлікті) з уря­дом іще більше посилюють соці­альне напружен­ня в суспільстві.

Голова ФПУ Григорій Осовий розповів присут­нім про позицію Федерації проф­спілок України стосовно актуаль­них питань ни­нішнього етапу соціально-економічного розвитку України й окрес­лив пріоритетні завдання, які мають вирішувати ФПУ та увесь профспілковий рух країни насамперед.

У ході заходу учасники визначилися із лідером, який очолюватиме Проф­спілку працівників машино­будування та металообробки України в найближчі п’ять років. Ним одностайно обра­но Анатолія Таранчука.

Делегати з’їзду прийня­ли Звернення до Президента України, Кабінету Міні­стрів, Верховної Ради, в яко­му вимагають затверджен­ня Державної програми від­родження економіки та про­мисловості України; збере­ження вітчизняного товаро­виробника, робочих місць у виробничому секторі еконо­міки; створення у структурі Мінекономрозвитку і тор­гівлі окремого департамен­ту промислової політики для формування державної політики та розроблення не­відкладних заходів, які за­безпечать відродження про­мисловості, формування внутрішнього ринку замов­лень для вітчизняних про­мислових підприємств, зо­крема через замовлення українських компаній.

Під час форуму делегати одностайно висунули кан­дидатуру Григорія Осового на посаду Голови Федерації профспілок України.

Тетяна РУБАН, «ПВ»

Фото Кирила ЛАТИШЕВА

 

70 РОКІВ З ЛЮДЬМИ І ДЛЯ ЛЮДЕЙ

В обласному Будинку куль­тури профспілок відбулося урочисте зібрання з нагоди 70-річчя утворення Закар­патської обласної організації профспілки працівників освіти і науки. На свято зі­бралися керівники міськра­йонних органів управління освіти, профспілкові праців­ники й активісти галузі, вете­рани профспілкового руху, голови обласних організацій галузевих профспілок.

Урочисте зібрання відкрила голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Тетяна По­вханич. Зробивши невеликий екс­курс в історію профспілкового руху області, профлідер щиро подякува­ла ветеранам галузі, керівникам членських організацій, які були свідками й безпосередніми учасни­ками створення найчисленнішого профспілкового об’єднання Закар­паття (нині воно об’єднує 56,6 тися­чі спілчан), усім, хто своєю працею не одне десятиріччя допомагав ста­новленню галузевої профспілки.

До присутніх із привітальним сло­вом звернулися директор департа­менту освіти і науки Закарпатської облдержадміністрації Ганна Со­пкова, голова облпрофради Воло­димир Фленько, директор виконав­чої дирекції Закарпатського облас­ного відділення Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності Ігор Сегляник, керівники обкомів галузевих профспілок, керманичі первинок, ветерани профспілково­го руху. Було озвучено привітання до 70-річчя профспілки освітян За­карпаття голови ЦК Профспілки працівників освіти і науки України Георгія Труханова.

Під час урочистостей найкращих працівників профспілки нагороди­ли Почесними відзнаками ФПУ, від­значили нагородами ЦК профспіл­ки, Почесними грамотами Закар­патської облпрофради, які вручили голови облпрофради та обласної ор­ганізації профспілки освітян Воло­димир Фленько і Тетяна Повханич.

До ювілею обласної профспілки освітян було презентовано книгу «70 років з людьми і для людей. Іс­торія та сьогодення Закарпатської обласної організації профспілки працівників освіти і науки».

Сергій БАРАНЧИКОВ

 

ПРОФСПІЛКОВИЙ АКТИВ ОПАНОВУЄ МЕДІАГРАМОТНІСТЬ

Цей тренінг для профспілкового активу Сєве­родонецького об’єднання «Азот» Луганської області, що відбувся 16 лютого в конференц-за­лі музею підприємства, був доволі незвичним, проте надзвичайно важливим та актуальним. На цьому наголосив, відкриваючи захід, голова профкому «Азоту», член Ради Федерації проф­спілок України Валерій Черниш. Адже медіагра­мотність необхідна активістам не тільки в по­всякденному житті, а й у громадській роботі, щоб правильно оцінювати інформацію, яку вони доносять людям.

Голова профкому, пред­ставляючи чималій аудиторії (зібралося сім десятків учасни­ків) медіа-тренера – заслу­женого журналіста Украї­ни, секретаря регіональної організації НСЖУ, члена громадської ради міста Се­мена Перцовського, зазна­чив, що той активно співпрацює з профспілковою пресою і добре знає пробле­ми трудових колективів. Закономірно, що приклади, які наводили на тренінгу, стосувалися й життя про­відного підприємства галу­зі, яке, до речі, регулярно висвітлюють «Профспілко­ві вісті». Визначено, що саме цьому об’єктивному, виваженому виданню мож­на вірити, оскілки його ма­теріали відповідають жур­налістським стандартам, про які, зокрема, йшлося на тренінгу.

Учасники зустрічі тепер знають, за якими критерія­ми перевіряти правдивість новин, які подають засоби масової інформації, як запо­бігати маніпуляціям (що особливо важливо під час інформаційної війни, в зоні АТО), мові ворожнечі. Було слушно проаналізовано й досвід профкому «Азоту», який налагодив дружні зв’язки й співробітництво зі спорідненими підприєм­ствами в різних областях України. Звісно, не забули й про «гострі» кути, пов’язані з роллю ЗМІ в побудові гро­мадянського суспільства.

Відповіді учасників тренін­гу на запитання анкет (як і на такому ж тренінгу в базо­вому Сєверодонецькому ви­щому профучилищі) засвід­чили неабияку користь про­ведення таких навчань. Не­зважаючи на те, що проект «Медіаграмотність для гро­мадян», що його здійснили Академія української пре­си, Міжнародна організація наукових обмінів IREX, рух «Стоп фейк» за підтримки Міністерства іноземних справ Канади, завершуєть­ся, та в профкомі підприєм­ства на основі матеріалів цієї програми можна буде завжди одержати консуль­тації з цієї теми. Вони зна­добляться й активу «Проф­спілкового вісника», що ви­ходить на «Азоті».

Тетяна ЛІСОВСЬКА,

завідувач оргмасового відділу профкому Сєверодонецького об’єднання «Азот»,

Луганська обл.

28.02.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання