« на головну 21.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ВИХОВУЄМО НОВУ ПРОФСПІЛКОВУ ГЕНЕРАЦІЮ!

ВИХОВУЄМО НОВУ ПРОФСПІЛКОВУ ГЕНЕРАЦІЮ!

 Сьогодні молоді профспілкові лідери – це зовсім нова генера­ція, яка має карди­нально сучасні погля­ди і підходи до проф­спілкової роботи.

За тісної співпраці Фон­ду ім. Фрідріха Еберта, ЦК Профспілки праців­ників АПК України і Молодіжної ради ФПУ 25 пред­ставників з різних регіонів і га­лузевих профспілок приїхали до м. Києва у пошуках нових знань, емоцій та мотивації для подальшої роботи у форматі New Vision. 3 і 4 лютого мо­лоді лідери зібралися, за доброю традицією, у готельному комплек­сі «Експрес». Це вже четверте засідання Профспілкового клубу «Нове бачен­ня» за останній рік і воно стало фіналь­ним для тих, хто працював протягом 2015 року, підтримую­чи ініціативи клубу, спіл­куючись онлайн через соці­альну мережу й особисто від­відуючи засідання.

Цього разу учасники диску­тували й обмінювалися досві­дом на дуже актуальні теми. Зокрема, щодо важливості освіти в профспілковому се­редовищі та додаткових на­вчальних можливостей Акаде­мії праці, соціальних відносин і туризму. Цю тему розкривала для учасників безпосередньо сама пані ректор, професор, доктор філософських наук Вікторія Буяшенко.

Свої освітні можливості презентували: підприємство «Навчально-методичний центр» Федерації профспілко­вих організацій Чернігівської області і Центр освіти дорос­лих «Перспектива» в особі його керівника Віталія Копи­ша, Навчально-культурний центр «Побужжя» Федерації профспілок Хмельницької об­ласті в особі помічника дирек­тора Андрія Яковлева. Спіке­ри розповіли про діяльність і акцентували увагу присутніх на тому, які конкурентні пере­ваги має кожен з освітніх цен­трів, які навчальні програми реалізуються сьогодні й які перспективи є в майбутньому.

Спільно з учасниками було розроблено матрицю знань, які сьогодні потрібні сучасному профлідеру. До того ж, зафіксовано ті ресур­си, в тому числі інтернет-, які потрібно моніторити для того, щоб іти в ногу із часом.

Ще одну тему клубу було присвячено вивченню німець­кого досвіду молодіжних профспілкових організацій. Спікер з Німеччини Крістіан Хорберт розповів учасни­кам про те, як функціо­нує Конфедерація ні­мецьких профспілок (КНП) (DGB), що об’єднує 8 проф­структур галузевої орієнтації, які прі­оритети має в сво­їй роботі. Членами Молодіжної конфе­дерації німецьких профспілок (IGBCE) сьогодні є 485 тис. моло­дих людей віком до 30 років, і вона відрізняється від нашої молодіжної структури само­стійністю та окремим фінан­суванням як з боку членів профспілки, так і держави.

Пізніше до роботи клубу долучився професійний тре­нер Дмитро Маліночка, який працював над темою побудови команди. Молодь виконувала практичні завдання, що вказу­вали на рівень довіри в коман­ді, виявляли формальних і не­формальних лідерів тощо.

Модераторами другого дня роботи були молоді про­фесіонали апарату ФПУ: Оле­на Лобченко та Ірина Колма­кова з управління соціально­го діалогу та колективно-до­говірного регулювання. Йшлося про порядок вирі­шення трудових спорів (кон­фліктів) за допомогою проф­спілок. Учасники дізналися про те, що таке трудові права і якою є роль профспілок у трудових відносинах. Обгово­рили також порядок вирішен­ня колективних трудових спо­рів (конфліктів), активні ма­сові дії та механізми захисту профспілок від тиску та впли­ву адміністрації.

Після закінчення заходу учасники-випускники отрима­ли відповідні сертифікати за підписом головного організа­тора – директора Регіонально­го представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні Штефана Мойзера. Урочисто привітала і вручила сертифі­кати молодим профлідерам керівник Профспілкового клу­бу, голова Молодіжної ради ФПУ Катерина Баришева.

Насамкінець варто зазначи­ти, що Профспілковий клуб «Нове бачення» продовжить свою роботу в 2016 році. Завдя­ки підтримці Фонду ім. Фрідрі­ха Еберта в Україні організато­ри домовилися, що зустрічі бу­дуть більш насиченими, прак­тичними і триватимуть відте­пер два дні. Обмежень щодо віку учасників немає, тож ко­жен профлідер має можливість стати частиною спільноти.

Оргкомітет Профспілкового клубу

 

ВТРУЧАННЯ У САМОВРЯДНУ ДІЯЛЬНІСТЬ СТУДЕНТСЬКИХ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ – НЕПРИПУСТИМЕ!

Учасники провели мирну акцію про­тесту проти законопроекту № 3474 («Про внесення змін до ЗУ «Про про­фесійні спілки, їх права та гарантії ді­яльності» (щодо діяльності студент­ських профспілок)», норми якого спрямо­вані на звуження прав осіб, які навчають­ся, зокрема участь у профспілках.

Даний законопроект 3 лютого розгляда­ли парламентські комітети. На преве­ликий жаль, шляхом омани голова Ко­мітету з питань соціальної політики, за­йнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова ганебно та без обго­ворення і погодження з профспілковою молоддю, без врахування поданих кож­ному члену комітету заперечень і про­позицій від ФПУ скерувала хід засідан­ня в потрібний бік, зазначивши з голо­су, що даний проект приймається на підтримку студентських профспілок. Тож депутати проголосували за його підтримку. Хоча на руках кожного учас­ника засідання був проект рішення, де чітко й аргументовано зазначено: «Від­хилити законопроект». А чи знають на­справді депутати, за що голосували? І чому жоден з авторів законопроекту не був присутнім на головному комітеті? І з яких причин профспілковим ліде­рам не надали слова на засіданні комі­тету? Тобто, виникає багато запитань.

Але Молодіжна рада ФПУ не опускати­ме рук. Голова ФПУ Григорій Осовий та голова МР Катерина Баришева провели оперативну нараду і дійшли згоди щодо спільних дій, спрямованих на недопу­щення включення законопроекту до по­рядку денного сесії Верховної Ради України й отримання підтримки міжна­родної спільноти, в тому числі Міжна­родної організації праці.

 

МОЛОДЬ – ЗА ЕФЕКТИВНУ РОБОТУ ПРОФСПІЛОК

Профспілковим лідерам, їх соціальним партне­рам потрібно постійно тримати руку на пульсі життя, повсякденних буднів, спільними зусил­лями сприяти зростанню продуктивності праці, пошуку резервів економії та бережливості, реа­лізації соціально-економічних гарантій праців­ників та демократизації в Україні.

Власне, ці питання по­стійно перебувають у центрі уваги Молодіж­ної ради Федерації профспілок Хмельниччини. Днями відбулося її чергове за­сідання, що проходило на під­приємстві Навчально-куль­турний центр «Побужжя» ФП Хмельницької області.

Засідання відкрив голова ради, голова профкому студентів, ас­пірантів та док­торантів Кам’янець-Подільського націо­нального уні­верситету ім. Івана Огієнка Микола Мо­штак. Він наго­лосив на важли­вості профспіл­кового руху та залучення моло­ді до роботи в профспілках.

Актуальність питань, винесе­них на порядок денний, підка­зана самим життям. Адже що може бути важливішим за по­ліпшення інформаційної робо­ти серед профспілкових моло­діжних осередків? Про це вели мову завідувач інформаційно­го відділу – редактор вісника «Позиція» ФП Хмельницької області Анатолій Лагунець і директор підприємства На­вчально-культурний центр «Побужжя» Олег Сковородні­ков. І доповідачі, і виступаючі, зокрема голови профспілкових організацій – студентів та спів­робітників Кам’янець-Подільського аграрно-техніч­ного університету Світлана Лі­щук, студентів Хмельницького національного університету Анатолій Вичавка, Хмель­ницького міського РЕМ ПАТ «Хмельницькобленерго» Ан­дрій Чайка, начальник бюро по роботі з молоддю Відокремле­ного підприємства «Волочись­кий машинобудівний завод АТ «Мотор Січ» Олександр Гуме­нюк, спеціаліст обкому Проф­спілки працівників ЖКГ, міс­цевої промисловості та побуто­вого обслуговування населен­ня України Артем Лисюк та ін. – наголошували на необхіднос­ті наближення оперативної ін­формації про діяльність ФПО, членських організацій безпо­середньо до первинок, проф­спілкових активістів, рядових спілчан, а також розширення інформаційного поля для профспілок.

Членів молодіжного форму­вання нині вкрай хвилюють питання моло­діжної зайнятос­ті. На цьому ак­центувала увагу присутніх за­ступник директо­ра Хмельницької міської служби зайнятості Інна Білик.

На засіданні «мо­лодіжки» також було розглянуто резолюцію VII з’їзду ФПУ. Під час її обговорення учасники зібрання наголошували, що молодь в Україні занепокоєна відсутністю можливості га­рантованого працевлаштуван­ня, вторинної та сезонної за­йнятості, гідних робочих місць, обмеженими можливос­тями професійного зростання і перспектив кар’єрного росту.

Учасники зібрання побували на державному підприємстві «Новатор», що в обласному центрі, яке (як і його профор­ганізація) цьогоріч відсвятку­вало свій 50-літній ювілей.

До речі, в роботі Молодіжної ради взяв участь Голова ФПО Геннадій Харьковський, який розповів про проблеми, що по­стали перед профспілками. На його переконання, молодь здатна і повинна брати участь у розв’язанні профспілкових проблем, надаючи потужний людський та інтелектуальний ресурс для розвитку профспіл­кового руху, будучи резервом для профлідерів усіх рівнів.

Валерій МАРЦЕНЮК,

Хмельницька обл.

 

 

13.02.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання