« на головну 21.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ВДОСКОНАЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ ПІД ЧАС СТВОРЕННЯ СУСПІЛЬНОГО МОВЛЕННЯ

ВДОСКОНАЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ ПІД ЧАС СТВОРЕННЯ СУСПІЛЬНОГО МОВЛЕННЯ

Найважливіші пи­тання захисту прав та інтересів праців­ників галузей куль­тури обговорили учасники засідання Президії ЦК Проф­спілки працівників культури України, яке відбулося 17 грудня.

У засіданні взяв участь заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

На порядку денному було розглянуто два вкрай актуальні питання, з яки­ми щодня стикаються пер­винні профспілкові орга­нізації та трудові колекти­ви. Перше – вдосконален­ня соціального діалогу в трудових колективах сис­теми Держкомтелерадіо в період їх реорганізації та створення згідно законо­давства України суспіль­ного мовлення. Голова профспілки Людмила Пе­религіна зазначила, що після прийняття Урядом постанови щодо утворен­ня публічного акціонерно­го товариства «Національ­на суспільна телерадіо­компанія України» в регіо­нальних телерадіокомпа­ніях активно розпочався процес реорганізації. ЦК профспілки було терміно­во розроблено та надісла­но в усі регіони України рекомендації щодо дій первинних профорганіза­цій при реорганізації юри­дичної особи шляхом при­єднання, що містять до­кладну інформацію щодо алгоритму поетапних дій первинок та їх виборних органів під час проведен­ня такої реорганізації. Друге питання стосувало­ся фінансування галузі культури, ЗМІ та спорту в проекті держбюджету на наступний рік та останніх змін до законодавчих ак­тів України.

 

ПРАВАМ ПРАЦІВНИКІВ – ЕФЕКТИВНИЙ ЗАХИСТ ПРОФСПІЛКИ

Важливі й актуальні питання забезпечення надійного та ефективного захисту соці­ально-економічних прав чле­нів профспілок, всіх праців­ників галузі обговорили учас­ники VІ з’їзду Профспілки працівників споживчої коопе­рації України.

У роботі форуму взяв участь та виступив заступник Голови ФПУ Сергій Українець.

Учасники з’їзду наголошува­ли на необхідності поліпшення робо­ти первинних профспілкових органі­зацій з мотивації профспілкового членства, збереження спілчан і залу­чення до їхніх лав працівників ново­створених структур, орендарів майна споживчої кооперації, новоприйня­тих працівників, працюючої і сту­дентської молоді. У деяких випадках окремі зобов’язання, прийняті в ко­лективних договорах і угодах, не ви­конуються повною мірою. При зрос­танні заробітної плати вона поступа­ється розміру, що сформувався в га­лузях економіки країни. Частка опла­ти праці в операційних витратах з ре­алізованої продукції, робіт, послуг усе ще є низькою. Проблемним лиша­ється питання виконання господар­ськими органами підприємств і орга­нізацій зобов’язань Галузевої угоди в частині перерахування первинним профспілковим організаціям коштів на ведення статутної діяльності, що послаблює роль багатьох профспіл­кових комітетів у справі захисту спілчан і впливає на зменшення кіль­кості оздоровлених працівників, чле­нів їх сімей, а також обсяги навчання і підвищення кваліфікації. Потребує поліпшення робота профспілкових комітетів первинних профорганіза­цій з відстоювання законних прав і інтересів членів профспілки шляхом рішучих та солідарних дій профорга­нізацій всіх рівнів.

Головою Профспілки працівників споживчої кооперації України одно­голосно обрано Володимира Левицького.

 

У ЧАСИ РЕФОРМ ТА РЕОРГАНІЗАЦІЙ СПІЛЧАНИ ПОТРЕБУЮТЬ ЗАХИСТУ

17 грудня у м. Києві відбувся VІ з’їзд Профспілки праців­ників рибного господарства України.

Голова профспілки Михайло Петров у звітній доповіді оха­рактеризував ситуацію в галузі та профспілці, поінформував про досягнення та проблеми, окрес­лив коло завдань, що постають перед профспілковим активом галузі, мож­ливі шляхи їх вирішення. Він також наголосив, що діяльність Централь­ної ради профспілки, територіальних профорганів та профкомів відбувала­ся в непростій політичній ситуації в країні, складних соціально-економіч­них умовах фінансово-економічної кризи. Як наслідок, кількість член­ських організацій галузевої проф­спілки зменшилася на 14 одиниць, тож чисельність спілчан становить нині 19160 осіб. Галузь багато років поспіль зазнавала безліч реорганіза­цій, що спричинило відтік членів профспілок, розвал системи управ­ління підприємствами. Центральна рада профспілки послідовно вирішу­вала проблеми на виробництві, у сфе­рі зайнятості, оплати й охорони пра­ці, соціального захисту спілчан – пра­цівників галузевих підприємств, установ та організацій.

Головою Профспілки працівників рибного господарства України обра­но Михайла Петрова.

 

МЕДИЧНА ГАЛУЗЬ – ОДНА З ПРОВІДНИХ У РОЗВИТКУ ДЕРЖАВИ

9 грудня в м. Києві відбувся VІІ з’їзд Профспілки праців­ників охорони здоров’я України, на якому було розгля­нуто результати ро­боти Центрального комітету профспілки за минулий п’ятирічний період.

У роботі з’їзду взяв участь та виступив Голова ФПУ Григо­рій Осовий. Він привітав учасників заходу і наголосив, що профспіл­ка медиків є другою член­ською організацією ФПУ за своєю чисельністю. «Медична галузь є дуже важливою, і ми маємо дія­ти злагоджено, активно і відповідально перед спіл­чанами у забезпеченні їх правового та соціально-економічного захисту», – підкреслив Голова ФПУ.

На з’їзді було ухвалено постанови щодо основних напрямів діяльності Профспілки працівників охорони здоров’я України на 2016–2020 роки, а також прийнято низку резолю­цій, заяв та звернень. Го­ловою Профспілки пра­цівників охорони здоров’я України на наступний період одностайно обрано Вікторію Коваль.

 

ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ РОБОТИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ

Завдання Профспіл­ки працівників зв’язку України із захисту соціально-економіч­них прав та інтересів членів профспілки в умовах інтеграції України до ЄС обго­ворили учасники ІІI пленуму ЦК проф­спілки, що відбувся 10 грудня у м. Києві.

У роботі пленуму взяв участь та ви­ступив Голова ФПУ Григорій Осовий. Він зазначив, що нині в Україні склалася унікальна ситуація, коли Уряд не чує профспілок та роботодавців, тому майже не проводиться ді­євий соціальний діалог, хоча в усіх цивілізованих країнах саме він є рушій­ною силою розвитку держави.

Обговорюючи питання порядку денного, учасни­ки пленуму визначили се­ред пріоритетів такі на­прями своєї роботи: поси­лення захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів спілчан в умовах реформ та євро­інтеграції України; здій­снення громадського контролю за дотриман­ням норм міжнародного і національного законодав­ства у сфері праці.

30.12.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання