« на головну 21.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ЧАС ВИМАГАЄ КАРДИНАЛЬНИХ ЗМІН ТА РІШУЧИХ ДІЙ

ЧАС ВИМАГАЄ КАРДИНАЛЬНИХ ЗМІН ТА РІШУЧИХ ДІЙ «Зміни. Реформи. Дії» – під таким гаслом від­бувся 11 листопада в Києві VII з’їзд Проф­спілки працівників бу­дівництва і промисло­вості будівельних ма­теріалів України.

У форумі взяли участь делегати з усіх регіонів Украї­ни, зарубіжні гості.

У звіті ЦК профспілки про діяльність за 2011–2015 роки, з яким виступив го­лова профспілки Василь Андреєв, виступах делега­тів та гостей з’їзду зазна­чалося, що ці роки охарак­теризувалися подальшим розвитком кризових явищ у країні та галузях будів­ництва і промисловості будівельних матеріалів. Загальний обсяг викона­них будівельних робіт упав порівняно з 2008 ро­ком на більш ніж 65 відсо­тків до 2014 року і продо­вжує падати у 2015 році. Невеликий приріст спо­стерігався лише в 2011 та 2012 роках.

У цих складних умовах Профспілка працівників будівництва і промисло­вості будівельних матеріа­лів України долучилася до масштабної боротьби за трудові та соціальні права своїх спілчан. Масові ско­рочення, невиплата заро­бітної плати, зменшення рівня заробітку, йшлося у звіті і виступах, змусили профспілкові органи пере­йти до активних дій.

Делегати форуму знову переобрали чинного голо­ву профспілки Василя Ан­дреєва своїм лідером.

 

ПОСИЛЕННЯ ВПЛИВУ ШЛЯХОМ ПОГЛИБЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ПАРТНЕРСТВА

Важливі та актуальні питання забезпечення надійного й ефектив­ного захисту соціаль­но-економічних прав членів профспілок, усіх працівників галу­зі обговорили учасни­ки VІ з’їзду Профспіл­ки працівників енер­гетики та електротех­нічної промисловості України.

У заході взяли участь і виступи­ли Голова СПО об’єднань профспі­лок, Голова ФПУ Григорій Осовий, заступник міні­стра енергетики та вугіль­ної промисловості Олек­сандр Светелік, керівни­ки і представники підпри­ємств та регіональних профспілкових організа­цій галузі.

Голова профспілки Сергій Шишов у звітній доповіді охарактеризував ситуа­цію в галузі та профспіл­ці, проінформував про до­сягнення та проблеми, ви­значив коло завдань, які стоятимуть перед проф­спілковим активом галу­зі, та шляхи їх вирішення.

Делегати форуму конста­тували, що залишається чимало невирішених про­блем. Критична ситуація, в якій опинилася країна, – тривалий спад виробни­цтва, зниження інвести­ційної активності, тен­денція до скорочення штату працівників та ва­кансій і, як наслідок, за­гроза масового безробіття завадили повною мipою виконати норми та поло­ження галузевих угод.

Не вдалося ліквідувати за­боргованість із заробітної плати. Станом на 1 листо­пада 2015 року заборгова­ність із зарплати станови­ла 34,9 млн грн, зокрема, на підприємствах електро­енергетики – 21 млн грн, на підприємствах електро­техніки – 13,9 млн грн.

Головою Профспілки пра­цівників енергетики та електротехнічної промис­ловості України переобра­но Сергія Шишова.

 

У ФОКУСІ – ЗАХИСТ ТРУДОВИХ, СОЦІАЛЬНО- ЕКОНОМІЧНИХ ПРАВ ЧЛЕНІВ ПРОФСПІЛКИ

11 листопада в Києві відбувся VI з’їзд профспілки працівників лі­сових галузей України, на якому заслухано звіт про роботу ЦК Профспілки за 2010– 2015 роки й окреслено основні завдання на майбутній період.

У роботі з’їзду взяв участь заступник Голови ФПУ Сер­гій Кондрюк.

Виступаючи з доповіддю, голова профспілки Вадим Сібільов зазначив, що ро­бота профспілки, профор­ганізацій, їх виборних ор­ганів проводилась у склад­них умовах економічного реформування, непослі­довності соціальної полі­тики, невідповідності на­мірів та практичних дій держави щодо забезпечен­ня законних прав і гаран­тій трудящих та членів їх­ніх сімей. Основну увагу у звітному періоді ЦК зосе­редив на захисті трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки, укладенні га­лузевих угод і колдогово­рів та контролі за їх вико­нанням, збереженні профорганізацій, погашенні за­боргованості із зарплати.

Вадим Сібільов констату­вав, що події, які сталися в Україні за останні два роки, а саме анексія Кри­му, війна на сході Украї­ни, негативно позначили­ся на роботі підприємств. Це призвело до падіння об­сягів виробництва та реа­лізації продукції, скоро­чення робочих місць, зни­ження рівня зарплати, а на окремих підприємствах галузі – до виникнення за­боргованості із зарплати.

Головою профспілки на наступний період обрано Вадима Сібільова.

 

У ЦИВІЛІЗОВАНОМУ СВІТІ ОСВІТА Є ІНВЕСТИЦІЄЮ У МАЙБУТНЄ НАЦІЇ ТА ДЕРЖАВИ

17 листопада в Києві відбувся VIII з’їзд Профспілки праців­ників освіти і науки України, який підбив підсумки роботи орга­нізації за п’ять років.

У роботі заходу взя­ли участь голова профспілки Геор­гій Труханов, Го­лова Федерації профспі­лок України Григорій Осовий, народний депу­тат Тарас Кремінь, за­ступник міністра освіти і науки України Павло Хоб­зей, Національний коор­динатор Міжнародного бюро праці в Україні Сер­гій Савчук, делегати з’їзду від обласних органі­зацій, а також закордонні гості – Європейський ди­ректор Європейського ко­мітету профспілок освіти Мартін Рьомер, голова Профспілки болгарських учителів Янка Такева.

У доповіді Георгій Труха­нов, зокрема, зазначив, що у звітному періоді не було допущено змін низ­ки законів, постанов Вер­ховної Ради України, що передбачали звуження со­ціально-економічних ін­тересів працівників галу­зі. Проте залишається низка трудових та соці­ально-економічних пи­тань, які потребують на­гального вирішення. Се­ред них, зокрема, підви­щення розміру мінімаль­ної заробітної плати, про­житкового мінімуму, що має враховувати оновле­ний набір продуктів хар­чування, товарів і послуг, необхідних для задово­лення основних соціаль­них і культурних потреб людини. Необхідно під­вищити розмір посадово­го окладу працівника І та­рифного розряду ЄТС до рівня, що перевищує міні­мальну заробітну плату, підвищити тарифні кое­фіцієнти, які забезпечили б законодавчо гарантова­ний статтею 57 Закону України «Про освіту» рі­вень оплати праці педаго­гічних, науково-педаго­гічних працівників, спеці­алістів системи освіти.

Головою Профспілки працівників освіти і нау­ки України шляхом від­критого голосування об­рано Георгія Труханова.

 

ЗВ’ЯЗОК – ІЗ ЗАСОБАМИ СПЕЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ!

10 листопада з вико­ристанням засобів відеоконференцзв’язку в студії ПАТ «Укртелеком» відбу­лося розширене засі­дання Президії ЦК Профспілки праців­ників зв’язку України.

У роботі Президії взяли участь пред­ставники Націо­нальної комісії, що здійснює державне ре­гулювання у сфері зв’язку та інформатизації, Українського державного центру радіочастот, ПАТ «Укртелеком», УДППЗ «Укрпошта», Концерну РРТ, Державного підпри­ємства спеціального зв’язку, ДП «Преса», ПрАТ «Діпрозв’язок» та голови профспілкових організацій.

Голова Профспілки пра­цівників зв’язку України Микола Стародуб окрес­лив обсяги робіт, що були виконані під час підго­товки підприємств галузі до роботи в зимових умо­вах, акцентував увагу на питаннях, які турбують спілчан підприємств, як- от забезпечення спецодя­гом, спецвзуттям та ін­шими засобами індивіду­ального захисту.

Президія ЦК Профспілки працівників зв’язку Укра­їни, заслухавши інформа­ції представників підпри­ємств галузі щодо готов­ності до роботи в осінньо- зимовий період 2015–2016 років, відзначила, що під­готовка підприємств здій­снювалася відповідно до розроблених і затвердже­них планами організацій­но-технічних заходів.

Президія ЦК прийняла рі­шення скликати ІІІ Пле­нум ЦК Профспілки пра­цівників зв’язку України 10 грудня п.р. у м. Києві.

Тетяна БУВАЙЛИК

05.12.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання