« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

НЕ ДОПУСТИТИ ПОРУШЕННЯ ПРАВ СПІЛЧАН

НЕ ДОПУСТИТИ ПОРУШЕННЯ ПРАВ СПІЛЧАН

Закарпатська обласна профспілкова організація працівників державних установ за багатьма на­прямами роботи – лідер серед галузевих профспі­лок нашого краю.

За досягнуті показники об­ласна, членські організації галузевої профспілки були переможцями Всеукраїн­ських конкурсів на кращу первин­ну профорганізацію, колективний договір, оздоровлення дітей, наго­роджувалися відзнаками ЦК проф­спілки працівників держустанов та Федерації профспілок України. Дитячий оздоровчий заклад «Вог­ник», який перебуває на балансі облпрофорганізації, було відзна­чено у номінації «Кращий заклад оздоровлення та відпочинку ді­тей» із врученням пам’ятного при­зу ФПУ.

Саме про ці та інші досягнення йшлося на Закарпатській обласній звітно-виборній конференції проф­спілки працівників держустанов, на якій зі звітною доповіддю ви­ступила голова облпрофспілки Марія Петечук.

У виступах делегатів конферен­ції зазначалося, що протягом звіт­ного періоду авторитет профспіл­ки зріс завдяки забезпеченню соц­діалогу на всіх рівнях щодо пред­ставництва інтересів спілчан у взаємовідносинах з органами вла­ди та місцевого самоврядування. Свідченням цього було те, що в ході звітно-виборної кампанії в га­лузевій профспілці у конференці­ях та зборах взяли участь керівни­ки райдержадміністрацій, управ­лінь і відомств. Намітилася стійка тенденція до збільшення укладе­них колдоговорів на місцях, кіль­кість яких за звітний період збіль­шилася у галузі майже на третину. На контролі профспілки питання забезпечення рівня соціальних га­рантій держслужбовців, зокрема, оплати праці, встановлення до­плат та інших заохочувальних ви­плат працюючим.

Крім того, у полі зору обласної профспілки – громадський контроль за дотриманням трудового за­конодавства, охороною та створен­ням належних умов праці, органі­зація дозвілля спілчан та членів їхніх сімей.

З метою підвищення кваліфіка­ції профактивістів галузі регуляр­но проводилося навчання, органі­зовувалися міжобласні семінари з обміну досвідом роботи з проф­спілковцями Івано-Франківської, Львівської, Запорізької, Миколаїв­ської областей. Надавалася мате­ріальна допомога учасникам АТО, волонтерському руху тощо.

Також було докладно проаналі­зовано нинішній стан галузі, її перспективи, нагальні проблеми та шляхи їх вирішення. Профспіл­ку, зокрема, непокоять проблеми підвищення зарплати держслуж­бовців, упорядкування умов опла­ти їх праці та соціальних гарантій. Постають нові проблеми у зв’язку із запровадженням адміністратив­но-територіальної реформи, децен­тралізацією коштів, наданням від­повідних повноважень місцевим громадам. Загалом, підтримуючи реформу, профспілка застерігає не допустити поспішності в цій спра­ві, забезпечити для її реалізації правову основу, зайнятість вивіль­нених у ході реформи держслуж­бовців і працівників органів місце­вого самоврядування. Отже, проф­спілка держустанов Закарпаття, як завжди, тримає руку на пульсі.

На звітно-виборній конференції виступили заступник керівника апарату Закарпатської обласної державної адміністрації Олексій Варцаба, голова облпрофради Іван Король, заступник голови ЦК Проф­спілки працівників державних уста­нов України Віктор Ковтун.

Головою Закарпатської облас­ної профспілкової організації пра­цівників державних установ знову обрана Марія Петечук, її заступни­ком – Діана Гондорчин.

Сергій БАРАНЧИКОВ

 

НАВЧАННЯ ПРОФСПІЛКОВИХ ПЕРЕГОВІРНИКІВ

У рамках дансько- українського проекту «Посилення внеску профспілок у забез­печення гідної праці, захисту прав праців­ників та демократиза­цію в Україні» відбу­лося навчання-тре­нінг групи «Освіта» Чернігівської області за участі голів район­них, міських і первин­них організацій вишів обласної організації Профспілки праців­ників освіти і науки України.

Темою навчання ста­ли переговори. Ак­туальність тренін­гу з цієї теми – не надумана. Лише протягом 2015 року в колективний трудовий спір із «соціаль­ними партнерами» всту­пали Прилуцька міська, Городнянська та Короп­ська районні організації. Навички переговірника, крім того, необхідні й у повсякденній роботі проф­спілкового представника.

Більшість слухачів групи – досвідчені профспілков­ці, які мають за плечима неабиякий багаж навичок у веденні переговорів. Тому практичні вправи тренінгу опиралися саме на різні підходи під час підготовки, початку та у процесі переговорів. Тео­ретичні рекомендації, які були розроблені представ­никами Данської проф­спілки 3F, стали основою тренінгу та тим раціо­нальним зерном, яке дало поштовх для тематичних дискусій. Підсумовуючи заняття групи, всі її члени наголосили на користі та­кої форми навчання та об­міну досвідом.

Геннадій МИРОНЕНКО,

голова Городнянської районної організації Профспілки працівників освіти і науки України

 

ПІДСУМКИ ЛІТА

Оздоровлення і від­починок дітей та під­літків були й зали­шаються пріоритет­ними напрямами ді­яльності Дніпропе­тровської обласної організації Проф­спілки працівників житлово-комуналь­ного господарства, місцевої промисло­вості, побутового обслуговування на­селення України.

Виконуючи зобов’язання Галузевої та територіальної угод, колдоговорів підприємств галузі, об­ком профспілки, депар­тамент житлово-кому­нального господарства облдержадміністрації консолідували свої зу­силля у цьому напрямі й влітку 2015 року.

Обком, міськкоми проф­спілки, господарські керів­ники та профкоми підпри­ємств, незважаючи на складне фінансово-еконо­мічне становище в галузі, забезпечили виконання ве­ликого комплексу ремонт­них робіт та організацій­них заходів. Це дало змогу своєчасно підготувати до літнього сезону шість ди­тячих оздоровниць, чоти­ри з яких перебувають на балансі обкому профспіл­ки, а також пансіонати та бази відпочинку.

У зв’язку із значним зрос­танням цін на продукти харчування обком проф­спілки знайшов можли­вості для забезпечення ДОЗ якісними харчами за цінами виробників.

Було запроваджено сис­тему підготовки та на­вчання організаторів ди­тячого відпочинку, контролю за експлуата­цією оздоровчих закла­дів, харчуванням дітей, дотриманням техніки безпеки й санітарно-гігіє­нічних норм, організаці­єю виховних заходів.

Фізичну загартованість і оздоровлення забезпечу­вали 110 спортивних сек­цій та гуртків, у яких за­ймалося понад 80% від­почивальників, більш як 250 дітей навчилося уліт­ку плавати.

Крім того, підвищенню якості оздоровчої роботи серед дітей сприяв органі­зований обкомом проф­спілки огляд ДОЗ у номі­націях «найкращий вихо­ватель, вожатий, праців­ник харчоблоку, медич­ний працівник». За під­сумками галузевого облас­ного огляду звання «най­кращий» із врученням ди­плома обкому профспілки було удостоєно 46 осіб.

Завдяки наявності влас­ної соціальної сфери та докладеним зусиллям об­кому, міськкомів проф­спілки, керівників під­приємств і профкомів, за їх організаційної та фі­нансової участі в шести оздоровницях галузі зміц­нили своє здоров’я 4002 дитини, що на 123 більше, ніж у 2014 році, в тому числі 266 із них – діти учасників АТО, із малоза­безпечених й багатодіт­них сімей, 110 особливо обдарованих дітей. З ура­хуванням усіх галузевих баз відпочинку оздоров­лено понад 10 597 дітей.

Анастасія ДЕМІДОВА,

голова Дніпропетровського обкому профспілки ЖКГ, МП, ПОН

31.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання