« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

В ОСНОВІ ДІЯЛЬНОСТІ – СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ЗАХИСТ ПРАЦІВНИКІВ

В ОСНОВІ ДІЯЛЬНОСТІ – СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ЗАХИСТ ПРАЦІВНИКІВ

ГОЛОВА ОБ’ЄДНАНОЇ ПЕРВИННОЇ ПРОФСПІЛКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПрАТ «РОСАВА» МИХАЙЛО ЗОЛОТОВЕРХ ПРО ПІДСУМКИ РОБОТИ ПРОФКОМУ ЗА ЗВІТНИЙ ПЕРІОД

«П’ять років тому відбу­лася звітно-виборна конференція ППО ПрАТ «Росава», на якій було обрано нині діючий профком у складі 19 осіб. Також було створено чотири комісії: з охорони праці, праці та заробітної плати, культурно-масової та спор­тивної роботи, організаційної робо­ти, які працювали за своїми напря­мами.

Головним завданням профкому є захист соціально-економічних і трудових прав працівників. Дру­гий, не менш важливий напрям ро­боти, – розроблення та укладання колективного договору між адміні­страцією та колективом підприєм­ства, інтереси якого представляє профком.

За період роботи нинішнього профкому колдоговір укладався двічі – на 2010–2011 рр., на 2012– 2013 рр., у 2014 і 2015 рр. у документ вносилися зміни в бік покращення.

Значне місце в робо­ті первинки займа­ють питання со­ціального розви­тку колективу. До них нале­жать санатор­но-курортне лі­кування, оздо­ров­лення працівників та їхніх дітей, організація вечорів, екскурсій, спортивна та фізкультурна робота, проведення туристичних походів, робота бібліотеки.

На контролі профкому також пе­ребувають питання щодо роботи підрозділів громадського харчу­вання та побутового обслуговуван­ня; забезпечення безпечних і ком­фортних умов праці працівників у підрозділах; надання матеріальної допомоги працівникам у зв’язку з тяжким матеріальним станови­щем чи хворобою.

Одне з питань соціального за­хисту працівників – добровільне медичне страхування. Історія його на нашому підприємстві розпоча­лася в 2006 році з укладання тристо­ронніх договорів між адміністраці­єю, страховою компанією та пра­цівниками за умови оплати 50% страхового внеску підприємством. Перелік послуг і рівень страхових виплат на той час задовольняв пер­ші потреби хворих. Після зміни страхової компанії з 2008 року на­дання страхових послуг значно по­гіршилося.

Питання медичного страхування обговорювалося на спільних нара­дах адміністрації та профкому, відтак у колдоговорі на 2015 рік прийнято рішення про збільшен­ня страхового внеску від підпри­ємства та від працівників до 21 грн з одночасним збільшен­ням страхових виплат і страхових послуг, які має надавати страхова ком­панія. На жаль, підви­щення розміру страхо­вих внесків не спри­яло відповідному збільшенню страхових виплат.

Питання охорони праці, ство­рення безпечних і нешкідливих умов праці, забезпечення праців­ників засобами захисту, профілак­тичним харчуванням обумовлю­ються у третьому розділі колектив­ного договору.

Необхідність серйозного став­лення до перелічених питань зу­мовлена тим, що за результатами атестації робочих місць на підпри­ємстві на робочих місцях із шкід­ливими та небезпечними умовами праці станом на 01.01.2015 працює 2989 працівників. Усі вони належ­ним чином забезпечені спецодя­гом, миючими засобами, засобами індивідуального захисту. За робо­ту в шкідливих умовах праці від­повідно до Галузевої угоди та ко­лективного договору працівники отримують доплати та надбавки.

З метою захисту та надання до­помоги потерпілим у разі отри­мання травм представники профкому беруть участь у розслідуван­ні нещасних випадків, які трапи­лися на виробництві. Всім потер­пілим від профспілкового коміте­ту було виділено матеріальну допомогу.

Запити працівників, скарги на порушення умов праці, темпера­турного режиму, забезпечення спецодягом негайно розглядають­ся на спільному засіданні профко­му та адміністрації, які завжди знаходять шляхи вирішення пи­тань та усунення порушень.

Протягом звітного періоду, що­року, крім 2014 і 2015 років, прово­дилися конференції трудового ко­лективу з підбиття підсумків ви­конання колдоговору та внесення змін або прийняття нового колдо­говору, яким передували конфе­ренції або збори колективів під­розділів.


Для підвищення кваліфікації профлідерів підрозділів упродовж звітного періоду профком прово­див навчання та семінари.

За звітний період до профкому підприємства надійшло понад 300 заяв, скарг із різноманітних пи­тань. Усі звернення були розгляну­ті, по кожному прийнято рішення відповідно до чинних нормативно- правових актів».

 

ВІДГУК

Після виходу в по­передньому но­мері газети «Профспілкові вісті» статті «Лікарі за­робляють мільйони на породіллях» до редакції газети «Профспілкові ві­сті» від імені Київської міської профспілки пра­цівників охорони здоров’я звернулася її голова Лариса Канаров­ська. Зокрема, у своєму листі вона зазначила, що інформація, викладе­на у статті, не відпові­дає дійсності та не пови­нна огульно поширюва­тися на всіх працівників галузі та пологових бу­динків столиці, які чес­но й добросовісно вико­нують свої службові обов’язки. Тим часом по­рушена тема потребує залучення до розмови експертів, фахівців ме­дичної галузі, дослі­дження фактів, які при­звели до незадовільного стану справ у галузі охо­рони здоров’я. Щодо тих причин, через які закла­ди охорони здоров’я ма­ють випрошувати благо­дійну допомогу в пацієн­тів. Розкрити факти не­задовільного фінансу­вання медицини та те, що витрати на охорону здоров’я за всі роки на­шої незалежності не від­повідають ані реальним потребам галузі, ані рів­ню фінансування, визна­ченому ВООЗ (10% від ВВП). Крім того, меди­цина за рівнем зарплати займає передостаннє 29-те місце серед інших галузей економіки.

Так, голова Київської міської профспілки пра­цівників охорони здоров’я Лариса Кана­ровська наголошує на не­гайному вирішенні вла­дою питання підвищен­ня мізерної зарплати ме­диків, адже різниця між мінімальною заробітною платою та посадовим окладом працівника І та­рифного розряду стано­вить 366 гривень та що­річно позбавляє медпра­цівників третини заро­бітку. А у зв’язку з індек­сацією зарплат у 2015 році всі вільні та доступ­ні кошти з фонду еконо­мії оплати праці йдуть безпосередньо на індек­сацію, не залишаючи жодних фінансових ре­зервів для відзнаки сто­личних медиків та їх до­сягнень. Сьогодні, у час, коли держава зазнає вій­ськової агресії, зросла кількість населення та військових, які потребу­ють медичної допомоги, столичні медики працю­ють в умовах підвищено­го ризику для власного життя і здоров’я, надмір­ного фізичного та психо­емоційного навантажен­ня. При цьому вони не отримують жодної до­даткової оплати чи пільг і, навпаки, живуть у по­стійному тривожному очікуванні наслідків чергового реформування (через можливість втра­тити роботу та засоби до існування).

* * * * *

Від редакції. Газета готова розпочати публічну дискусію з порушеного питання. Просимо шановних читачів долучитися до висловлення власних думок з означеної теми та свої відгуки надсилати поштою або залишати коментарі на нашому сайті – www.psv.org.ua. Найцікавіші з них будуть опубліковані на шпальтах газети.

17.10.2015



Коментарі

#4 16.02.2017 08:44 добавил: Діхтяр Петро Семенович | додати коментар

Оце власне і вся публічна дискусія до якої закликала газета?!?!?!

 
#3 07.02.2017 23:11 добавил: Діхтяр Петро Семенович | додати коментар

На ПрАТ «Росава» новий норматив мінімальної заробітної плати не впроваджено.

 
#2 05.02.2017 11:24 добавил: Діхтяр Петро Семенович | додати коментар

Небайдужим та тим, хто хоче знати дещо більше прошу віднайти на моєму сайті (латинськими буквами – комунал-соціал. іо. юей), нарис УДАВка

 
#1 05.02.2017 10:53 добавил: Діхтяр Петро Семенович | додати коментар

Згідно чинного законодавства мінімальна заробітна плата не може бути нижчою ні від прожиткового мінімуму працездатної особи, ні від фактичного розміру прожиткового мінімуму працездатної особи оскільки дані нормативи є межами фізіологічного виживання працездатних осіб.
Нажаль з аналізу чинного законодавства вбачається, що за часів незалежності, на державному рівні дана вимога чинного законодавства жодного разу недотримувалась . На місцях, через галопуючу інфляцію та «неповороткість » профактивістів т. зв. «жирок» нагуляний за радянської влади розтанув, як дим і працездатних осіб відкинули за межу фізіологічного виживання.
Таким чином відповідальні за недотримання даної вимоги чинного законодавства, а це влада, роботодавці, члени керівних органів профспілок і роботодавців на протязі цього часу вчиняли дії з ознаками злочину відповідальніст ь за котрий передбачено щонайменше ч. 1 ст. 442 Кримінального кодексу України від 05. 04. 2001 року N 2341-III.
І нарешті. На днях буде відомо, як впроваджено на ПрАТ «Росава» новий норматив мінімальної заробітної плати.

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання