« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ОБОВ’ЯЗКОВІ ЕЛЕМЕНТИ ЯКІСНОГО НАВЧАННЯ

ОБОВ’ЯЗКОВІ ЕЛЕМЕНТИ ЯКІСНОГО НАВЧАННЯ

Сучасна модель системи навчання у профспілці має включати, на нашу думку, чотири обов’язкових еле­менти: базовий освітній курс, курси на вибір, про­фесійні курси та стажу­вання.

Основними принципами на­вчання профспілки ново­го покоління вважаємо такі: анкетування і попе­реднє ознайомлення з курсом, фор­мування пріоритетів групи; теоре­тичні (20–30%) і практичні заняття (70–80%); гендерна рівновага; часткове індивідуальне навчан­ня після курсу; робота у неве­ликих вікових групах до 20 осіб; основний час навчання – весна та осінь; збереження оплати праці працівників під час навчання.

Базовий освітній курс – це обов’язковий комплек­сний курс, який буде прово­дитися для всіх представників профспілки – як новообраних, так і вже працюючих тривалістю два тижні. У цьому курсі обов’язково мають викладатися такі теми «Структура профспілки», «Можли­вості профспілки», «Огляд і обгово­рення ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Основні здобутки в історії проф­спілкового руху», «Основи органі­заційної роботи та ведення проф­спілкової документації», «Основи психології для роботи профспілко­вого лідера», «Основи укладання колективного договору» тощо.

Індивідуальні потреби та інтереси профспілчан можуть задо­вільнити курси на вибір, що трива­тимуть від одного дня до тижня. За рік представник профспілки зможе пройти не менше двох та не більше чотирьох обраних курсів, що пов’язуємо із зайнятістю профспіл­чан та черговістю бажаючих. Тема­тика курсів на вибір може бути така: «Проведення переговорів», «Формування мотивованого проф­спілкового членства», «Команд­ність», «Лідерство», «Ораторське мистецтво», «Роль органайзингу в профспілковій діяльності», «Кризо­вий менеджмент у профспілках» тощо. Вважаємо, що саме на ці кур­си можуть залучатися авторитетні тренери, які зможуть з учнями до­сягти максимального результату в навчанні.

З метою підвищення кваліфіка­ції та обміну досвідом голови ППО, інспектори з охорони праці, юрис­ти, спеціалісти з організаційної ро­боти, бухгалтери профспілок тощо зможуть брати участь у професій­них курсах тривалістю від трьох днів до тижня, де удосконалювати­муть вузькопрофесійні вміння.

Усі ці курси проводитимуться за єдиною узгодженою програмою, а після їх завершення профспілчани складатимуть залік. У разі потреби представники профспілки через де­який час зможуть пройти курси по­вторно. Найуспішніші мають про­довжувати навчання у вищій школі профспілок.

Не менш важливим елемен­том навчання, якому, на жаль, зараз приділяється зовсім мало уваги, є стажування. Обов’язковим має бути стажу­вання для новообраних голів ППО. Має здійснюватися обмін досвідом між організаціями в га­лузі (стажування спеціалістів профспілки – від тижня до місяця). Звичайно, профспілка має забезпе­чувати оплату праці в повному об­сязі у цей час. Міжнародне стажу­вання – ще один важливий елемент у цьому контексті, оскільки дозво­лить перейняти позитивний досвід наших колег із-за кордону.

Вважаємо, що така система нара­зі може стати оптимальним вирі­шенням для навчання представни­ків профспілки. Деякі її елементи, звісно, можуть бути удосконалені. В майбутньому, сподіваємося, якіс­не навчання буде одним із констант успішного та всеохоплюючого профспілкового руху України.

Марія ЧЕРНЯЄВА,

аспірант Запорізького національного університету, член ПК об’єднаної ППО ЗНУ, президії комітету ЗОО ППОНУ, Запорізької обласної ради профспілок, учасник першої (молодіжної) групи дансько- українського проекту

 

ШЛЯХ МОДЕРНІЗАЦІЇ ПРОФСПІЛКОВОЇ ОСВІТИ

У сучасному світі якісна освіта є клю­човою умовою для ефективного розви­тку суспільства. Тож воістину велика справа, якою займа­ються освітяни, має величезну значимість для процвітання дер­жави, профспілок, для нашого майбут­нього в цілому.

Як працівник освітньої галузі, насамперед хочу привітати всю освітянську родину краї­ни, всіх ветеранів педаго­гічної ниви з нагоди про­фесійного свята, яке вони нещодавно відзначали.

Бути профспілковим пе­дагогом – брати на себе відповідальність за тих, кого навчаєш і виховуєш – покликання, яке вима­гає від людини всіх сил і здібностей без залишку. Разом з тим це відпові­дальність за самого себе, свою професійну підго­товку, своє право носити таке високе й почесне звання.

Шановні профспілкові викладачі, тренери, вчи­телі! Ваша праця онов­лює та очищує людське буття, збагачує його на­тхненням, тож будьте і надалі щирими, добро­чесними, авторитетними й престижними. Нехай ваші приклади закарбо­вуються в пам’яті вихо­ванців, проникають у їхні серця.

Нехай ваша життєва до­рога завжди буде благо­словенна добром, миром, достатком, щасливою до­лею, а добрі справи на педагогічній ниві при­множать славу нашої держави.

Міцного вам здоров’я, щирої радості, творчої наснаги, довгої людської пам’яті та належної дер­жавної уваги!

А вже від імені учасника першої групи спільного дансько-українського проекту хотів би привіта­ти чудових людей, які на­дали старту та вдало реа­лізовують проект на ділі. А саме – керівника проек­ту Валентину Шевченко, куратора групи Володи­мира Майданюка, ну і, звісна річ, улюбленця – містера комунікабель­ність Пера Айзенрайха, якого нам щиро не виста­чатиме в подальшому на­вчанні у проекті. Саме такі люди і мають стояти на шляху модернізації профспілкової освіти та давати поштовх наступ­ним поколінням. Для нас вони є наставниками, людьми високих помис­лів, новітніх ідей та від­критих сердець. Збага­чуйтесь натхненням, дужчайте здоров’ям та молодійте духом.

Федір СМІРНОВ,

спеціаліст Закарпатської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України,

учасник першої групи дансько-українського проекту

17.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання