« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Профспілки – за ефективну систему управління

Профспілки – за ефективну систему управління

 У продовж 24 років незалежності в Україні говорили про те, аби більше від­давати влади і грошей у регіони. Та увесь час високопосадовці побоювалися розпочати цей процес.

Валерій Марценюк

Хмельницька область

Це була тільки ба­лаканина, яка зводилася до од­ного – громадя­ни не готові взя­ти на себе управління, відповідальність за бю­джети тощо. Але, врахову­ючи чималий досвід євро­пейських держав, зокрема Польщі, де система влади побудована знизу догори і влада належить громадя­нам, ініціатори реформ, Президент України вине­сли це питання на засідан­ня Верховної Ради. І, як на мене, дуже добре, що зро­блено перший крок. Адже ті країни, які провели ре­форму, далеко попереду нас. До слова, вони швид­ко зрозуміли, що тільки децентралізація, дерегу­ляція прибирають штучні перешкоди для бізнесу та підприємницької діяль­ності – зайві дозволи, ін­станції, надмірний контроль. Тільки держава, яку утворюють активні й заці­кавлені громади, починає оживати, життя її грома­дян покращується.

288 народних депутатів проголосували за те, аби направити проект змін до Конституції до Конститу­ційного Суду. Документ містить розділи щодо де­централізації влади, а та­кож перехідні положення закріплення особливос­тей місцевого самовряду­вання на окупованих те­риторіях Донбасу. Він ви­кликав бурхливі супереч­ки. З цього приводу я по­цікавився у хмельничан їхньою думкою з приводу проекту змін. За словами юриста Віктора Гордова, колишнього завідуючого організаційним відділом Хмельницького облвикон­кому, у минулому депута­та обласної ради по Ан­тонінському виборчому округу Красилівського ра­йону, який достеменно ро­зуміється в державному управлінні, центральні уряди розвинених країн, передаючи повноваження на місця, розвантажили себе для справ загально­державної ваги, а місцеві проблеми залишаються для вирішення органами самоврядування.

«До слова, – пояснив Віктор Арсентійович, – за центральною владою у розвинених країнах за­лишаються питання на­ціональної оборони, ма­кроекономічної політи­ки грошово-кредитної сфери, судова система та управління транспортни­ми комунікаціями дер­жавного значення, решта – за місцевим самовряду­ванням».

Олег Гаврилюк – зна­на в освітянських колах людина. Майже 30 років поспіль він очолює вище професійне училище № 25 м. Хмельницького. Заслу­жений працівник освіти України, кандидат педаго­гічних наук, член президії Всеукраїнської асоціації працівників професійно-технічної освіти, голова її обласного осередку. Його, як і більшість колег, не­покоїть подальша доля профтехосвіти. І він вва­жає: дуже добре, що функ­ції освіти передаються на місцевий рівень. Але для здійснення своєї діяль­ності потрібні кошти. Бо якщо передадуть повно­важення, але не забезпе­чать грошима, то місцеві органи самоврядування перетворяться на постій­них «прохачів» у центра.

Його думку підтримує депутат Хмельницької міської ради, головний лі­кар поліклініки № 1, кан­дидат медичних наук В’ячеслав Мороз. Адже функ­ції медицини – теж проблеми місцевого рівня. І, за словами В’ячеслава Ана­толійовича, це дасть мож­ливість більш ефективно використовувати бюджет­ні кошти.

Завдячую «Профспіл­ковим вістям», що пору­шили на своїх шпальтах цю важливу тему, адже профспілки не стоять осторонь конституційних змін. Профспілки Хмель­ниччини підтримують ефективну систему управ­ління. В цьому переконав­ся, спілкуючись з її ліде­рами, які висловили свої думки і пропозиції з цьо­го питання. Зокрема, голо­ва профспілкової органі­зації Державного підпри­ємства «Новатор» Олек­сандр Рижанський вва­жає, що децентралізація розширить повноваження місцевих органів влади, які матимуть можливість розпоряджатися коштами і будуть спрямовувати їх туди, де найбільш потріб­ні у регіоні.

Заступник голови Феде­рації профспілок Хмель­ницької області на гро­мадських засадах, голова обласної організації проф­спілки працівників освіти і науки України Анатолій Яримюк вважає, що було б дуже добре, аби завдяки децентралізації в нашій державі поліпшилося фі­нансування навчальних закладів, зросла заробітна плата вчителів, наукових працівників, підвищила­ся роль педагога тощо.

Майже всі, з ким мені довелося спілкуватися, чекають змін на краще в Україні, зокрема, терито­ріального устрою держа­ви, більш ефективної сис­теми управління, бюджет­ного розподілу. Що ж, по­чаток є. Тепер справа за Конституційним Судом, а потім – за народними обранцями.

 

НАРОДНІ ДЕПУТАТИ МАЮТЬ ВРАХОВУВАТИ ГРОМАДСЬКУ ДУМКУ

Оперативно провести відповідну роботу з на­родними депутатами України для офіційно­го внесення ними профспілкових пропози­цій до законопроекту № 2983 «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» під час обговорення в комітетах та голосування на пленарному засіданні ВР запропонував за­ступник Голови ФПУ Сергій Українець 12 серп­ня на нараді з керівниками всеукраїнських профспілок, повідомляє прес-центр ФПУ.

Сергій Українець проін­формував учасників на­ради про хід роботи над пропозиціями профспілок, про дії керівни­цтва та апарату ФПУ щодо до­несення їх до народних депу­татів, відповідного парламент­ського Комітету, а також звер­нувся до присутніх із пропози­цією забезпечити на всіх рів­нях, у тому числі на міжнарод­ному, максимальну підтримку профспілкових пропозицій до законопроекту.

До речі, цю пропозицію вже підтримано низкою інших всеукраїнських профспілко­вих об’єднань. З ними досяг­нуто домовленості про необ­хідність об’єднання зусиль задля захисту профспілкових організацій.

На нараді зазначалося, що Фе­дерація профспілок України та її членські організації вкрай занепокоєні ситуацією щодо можливих змін законодавства під час державної реєстрації профспілок. Адже, попри за­перечення Спільного пред­ставницького органу всеукра­їнських об’єднань профспілок, Верховна Рада України 14 лип­ня 2015 року прийняла в пер­шому читанні проект Закону України «Про державну реє­страцію юридичних осіб, фі­зичних осіб-підприємців та громадських формувань» (ре­єстр. № 2983), яким значно обмежуються права профспі­лок, ускладнюється процеду­ра їх державної реєстрації. За­конопроектом передбачено також дискримінаційні зміни статті 16 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», з вису­ненням жорстких вимог і по­силення державного контро­лю за утворенням та діяльніс­тю профспілок.

Фактично державна реєстра­ція профспілок матиме до­звільний характер, чим пору­шуються норми Конвенції Міжнародної організації пра­ці № 87 «Про свободу асоціа­ції та захист права на органі­зацію», ратифікованої Украї­ною, та рішення Конституцій­ного Суду України від 18.10.2000 № 11-рп-2000.

Проект дістав негативну оцін­ку Міжнародної конфедерації профспілок. Про його проти­правний характер повідомле­но Міжнародну організацію праці.

Робочою групою членських організацій та фахівців ФПУ напрацьовано проект змін до зазначеного законопроекту, які рішенням Президії ФПУ від 11 серпня ц. р. затверджено.

Президія Федерації професій­них спілок України доручила Голові ФПУ Григорію Осовому направити пропозиції ФПУ народним депутатам України, Голові ВР, парламентським комітетам та депутатським фракціям для їх внесення й підтримки при підготовці за­конопроекту «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» до другого читання, а також Упо­вноваженому Верховної Ради України з прав людини – для здійснення парламентського контролю.

Президія ФПУ запропонувала Комітету Верховної Ради Укра­їни з питань промислової по­літики та підприємництва – го­ловному у підготовці проекту № 2983 до другого читання – утворити робочу групу за учас­тю представників профспілок, роботодавців, Мінсоцполіти­ки, МЗС, Мін’юсту, Уповнова­женого Верховної Ради Украї­ни з прав людини, Національ­ного координатора МОП в Україні для напрацювання узгоджених пропозицій щодо усунення порушень норм Кон­венцій МОП № 87 «Про свобо­ду асоціації та захист права на організацію» та інших міжна­родних зобов’язань України.

Під час наради заступник Го­лови ФПУ Євген Драп’ятий проінформував присутніх про низку організаційних питань, відповів на запитання щодо організаційних проблем, які виникають у членських організаціях.

22.08.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання