« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Дансько-український навчальний проект – старт позитивних змін

Дансько-український навчальний проект – старт позитивних змін

Життєво необхідним для подаль­шого розвитку та оновлення проф­спілок є створення сучасної сис­теми формування та розвитку кадрового потенціалу, яка має пе­редбачати організацію і підвищен­ня кваліфікації профспілкових лі­дерів усіх рівнів, розвиток системи цільової підготовки саме в профе­сійних навчальних закладах.

Марія ЧЕРНЯЄВА

аспірант Запорізького національного університету, член ПК об’єднаної ППО ЗНУ, президії комітету ЗОО ППОНУ, Запорізької обласної ради профспілок, учасник першої (молодіжної) групи дансько-українського проекту

У цьому контексті надзвичай­но важливим сьогодні є по­чаток реалізації дансько-українського проекту між ФПУ і 3F «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизації в Україні».

27–30 квітня у гостинному Черні­гівському Навчально-методичному центрі профспілок відбувся пер­ший захід у рамках спільного на­вчального проекту – семінар для молодих профспілкових лідерів з усієї України.

Проводив семінар Пер Айзен­райх – міжнародний викладач і тре­нер, майстер своєї справи. На інтер­активних лекціях та практичних за­няттях розглядалися питання ролі профспілок у зв’язку із змінами в суспільстві, органайзингу членів профспілки, проведення перегово­рів, практики укладання колектив­них договорів у регулюванні трудо­вих відносин, вирішення конфлік­тів тощо. Викладач наголошував на тому, що в Україні пріоритетни­ми функціями профспілки насампе­ред мають бути захист профспілчан та забезпечення гідних умов їхньої праці. На жаль, чимало первинок, які покликані обстоювати інтереси найманих працівників, діяти неза­лежно від роботодавця, насправді втрачають ці функції і починають відігравати роль соціального відді­лу підприємства.

Важким є відхід від звичних форм існування профспілкових ор­ганізацій, але в умовах сучасних соціально-економічних відносин ви­никають нові організаційні форми господарювання, і профспілки ма­ють не тільки адекватно на них ре­агувати, а й змінюватися. Хоч би як складно це не було, та маємо розумі­ти, що за інноваціями – майбутнє.

Особливо цікавими є практичні методи Пера Айзенрайха з укладан­ня переговорів та вирішення кон­фліктів, які дають змогу за корот­кий час зрозуміти реально діючі кроки для того, щоб досягти консен­сусу. Під час навчання викладач не оперував надскладними термінами – у доступній формі зміг дати за чо­тири дні величезний обсяг інформа­ції. Звісно, найбільш корисною була практична частина занять, на яких учасники дістали змогу потренува­тися у малих групах з колегами гра­мотно вести переговори, домовляти­ся, вирішувати конфлікти. Семіна­ри із Пером Айзенрайхом – суцільне задоволення, адже викладач вико­ристовує у роботі інноваційні мето­ди та велику увагу приділяє саме ін­терактивному навчанню.

Вважаємо надзвичайно цінними отримані відомості, що стосують­ся ґендерних питань та ролі жінок у профспілках. Як не дивно було це чути від чоловіка, та Пер Айзенрайх неодноразово наголошував на по­требі збільшувати кількість жінок на керівних посадах у профспілках, оскільки від природи вони краще за чоловіків уміють вести переговори, створювати співтовариства та при­стосовуватися до змін у суспільстві. «Жінки приведуть нас у майбутнє», – повторював Пер Айзенрайх, разом із тим зовсім не применшуючи ролі чоловіків. Він розповів, що жінки, з якими він представляв інтереси членів профспілки у Данії, завжди приносили йому більший успіх в переговорах, ніж чоловіки. Звичай­но, що в Україні над ґендерною рів­новагою у керівних органах тре­ба працювати, оскільки більшість ключових посад у профспілках сьо­годні належить чоловікам.

Пер Айзенрайх під час навчання переконував, що ми, молодь Укра­їни, можемо змінити майбутнє профспілкового руху. Дуже приєм­но, що завдяки чудовому дансько-українському проекту ми маємо змогу навчатися та згодом передати набуті знання іншим. Так, за мате­ріалами першого навчального тиж­ня найближчим часом я маю намір організувати тренінг для профспіл­кових лідерів освітян Запорізького національного університету, а зго­дом й інших профспілкових органі­зацій регіону. Безперервне навчан­ня – один із пріоритетів проекту та обов’язкова умова розвитку кадро­вого потенціалу профспілок.

Висловлюю величезну подяку організаторам – Федерації профспі­лок України та Об’єднаній федера­ції робітників Данії (3 F), які за під­тримки міністерства закордонних справ Данії та Європейської програ­ми сусідства реалізували вкрай по­трібний сьогодні проект.

Окремо хотілося б подякувати нашому чудовому викладачу Перу Айзенрайху за науку, працівникам проекту Валентині Шевченко та Во­лодимиру Майданюку за постійну допомогу та підтримку під час на­вчання, директору Чернігівсько­го Навчально-методичного центру профспілок Ірині Дорожкіній та усьому його колективу за гостин­ність, а також перекладачеві Анні Береговій, яка невтомно налаго­джувала наш діалог із викладачем.

Під час навчання ми зрозуміли, що від молоді залежить майбутнє не тільки профспілкових організа­цій України, а й майбутнє держа­ви в цілому. Учасники після завер­шення семінару повернулися додо­му, аби на місцях почати реалізову­вати стратегічні кроки, вироблені під час навчання. Сподіваюся, що завдяки такому проекту ми будемо кращими, успішнішими, сильніши­ми професіоналами. Ми не боїмося змін, бо вони – неминучі. І будуть лише позитивними.

З нетерпінням із колегами чека­ємо на продовження навчання: на­ступний семінар відбудеться уліт­ку, 9–14 серпня.

 

ЗМІЦНЕННЯ ПОТЕНЦІАЛУ ПРОФСПІЛОК

18–20 травня на базі Академії праці, соціаль­них відносин і туризму, готелю «Братислава» та в рамках проекту технічного співробітництва LO-TCO «Зміцнення потенціалу профспілок ЮВЕі СНД», договору між Федерацією проф­спілок України та Міжнародною конфедера­цією профспілок і за підтримки ДП «Редакція журналу «Охорона праці» відбувся семінар-тренінг «Підвищення впливу профспілок на прийняття рішень роботодавцями і урядови­ми структурами з питань забезпечення без­пеки праці та здоров’я працівників». У ньому взяли участь технічні інспектори праці профспі­лок, представники профспілок з охорони праці від територіальних і всеукраїнських об’єднань, первинних профорганізацій, науковці, пред­ставники об’єднань роботодавців, державних органів влади, міжнародні експерти із систем менеджменту у сфері безпеки і гігієни праці.

Якповідомляє де­партамент охоро­ни праці апарату ФПУ, семінар відкрив заступник Голови ФПУ Сергій Українець, який охарактеризу­вав нинішній стан справ у сфе­рі охорони праці в Україні, на­голосивши на тому, що запро­ваджений урядом мораторій на перевірки державними на­глядовими органами у цій сфері призвів до негативних результатів: вперше за останні роки в 2014 році через обме­ження повноважень зазначе­них органів збільшилася кіль­кість виробничих травм із смертельним наслідком. Крім того, зросли масштаби право­порушень у сфері праці, що потребує негайного реагуван­ня як органів державного на­гляду, так і громадського контролю. Фактично завдяки активній участі профспілок та їх принциповій позиції в про­цесі реформування зазначе­них наглядових органів вдало­ся привести у відповідність з міжнародними нормами по­ложення про новоутворену консолідовану Державну службу праці, вивести її з-під обмежувальної дії норм наці­онального законодавства.

Програма семінару була наси­чена тематичними доповідя­ми, презентаціями досвіду ро­боти та результатів досліджень з питань охорони праці.

Зокрема, доктор технічних наук, професор, міжнарод­ний експерт із систем ме­неджменту Віталій Цопа до­повів про директиви ЄСта міжнародні стандарти у сфері безпеки та гігієни праці, кра­щі практики менеджменту і аудиту в цій сфері, про япон­ську ідеологію Кайдзен у до­сягненні кращих результатів економічної діяльності, у т.ч. охорони праці. Провідний ау­дитор сертифікаційного цен­тру «Бюро Веритас» Олек­сандр Лисенко висвітлив пи­тання оцінювання можливих ризиків та перехід у зв’язку з цим до управління охороною праці на робочих місцях.

Звеликою зацікавленістю учас­ники семінару слухали розпо­відь представника первинної профорганізації ПАОНВЦ «Борщагівський ХФЗ» Оксани Діденко, яка поділилася досві­дом упровадження та забезпе­чення подальшого функціону­вання на підприємстві міжна­родних стандартів зі створення ефективної системи управлін­ня виробничою безпекою та охороною здоров’я персоналу.

Фахівці департаменту охоро­ни праці ФПУ Юрій Андрієв­ський, Тетяна Горюн, Вален­тин Маціяшко і Анатолій Стовбун розкрили перед слу­хачами теми, пов’язані з ді­яльністю профспілок у сфері охорони праці, соціальним діалогом на різних рівнях. Учасників семінару було ознайомлено із змістом під­розділу «Охорона праці» про­екту Генугоди на 2015–2017 роки, який узгоджено на рівні відповідних комісій сторін, з результатами роботи техніч­ної інспекції праці профспілок у 2014 році та її завданнями на найближчу перспективу.

За багаторічну плідну працю у профспілках, високий професі­оналізм, значний особистий внесок у справу захисту трудо­вих прав членів профспілок та з нагоди 97-ї річниці утворення в Україні інспекції праці (18 травня) рішенням Президії ФПУ 7 технічних (головних тех­нічних) інспекторів праці проф­спілок нагороджено Почесни­ми грамотами ФПУ. Завідувач відділу охорони здоров’я – до­вірений лікар департаменту охорони праці ФПУ Легков Ві­талій нагороджений нагруд­ним знаком ФПУ «Профспілко­ва відзнака». Нагороди вручив керівник департаменту охоро­ни праці ФПУ Юрій Андрієв­ський під час проведення семі­нару 19 травня.

В останній день роботи семі­нару його учасники взяли участь у Національній науково-практичній конференції «Управління ризиками в сис­темах менеджменту охорони праці і промислової безпе­ки», прослухавши 12 тематич­них доповідей, з якими висту­пили науковці, вітчизняні та зарубіжні міжнародні експер­ти у сфері управління безпе­кою праці, представники Держпраці, окремих підпри­ємств та компаній.

28.05.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання