« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Реформуванню культурної сфери – особливу увагу

Реформуванню культурної сфери – особливу увагу

21 травня відбулося засідання президії Центрального комітету Профспілки працівників культу­ри України, на якому обговорю­валися нагальні питання розви­тку та реформування культурної сфери, а також участь у цьому процесі профспілок.

Тетяна РУБАН

«ПВ»

З інформацією «Про дії Профспілки працівників куль­тури України щодо вдосконалення со­ціального діалогу та за­безпечення членів проф­спілки соціальними стан­дартами, гарантовани­ми державою в умовах соціально-економічної та політичної кризи» висту­пила голова ЦК Профспіл­ки працівників культури України Людмила Пере­лигіна. «На жаль, нині ми спостерігаємо нечуваний за останні роки наступ на соціальні права громадян, кожен відчуває, наскільки спорожніли гаманці укра­їнців, – зазначила вона. – Тому ЦК профспілки ви­користовує всі доступні важелі впливу на виконав­чу та законодавчу владу з метою недопущення по­рушень конституційних прав працівників закла­дів культури, засобів ма­сової інформації, фізичної культури та спорту. Крім постійних звернень до ор­ганів виконавчої влади на національному рівні ми запровадили досить ефек­тивні прямі адресні звер­нення до всіх народних депутатів. Такі ж звернен­ня спрямовуємо і головам обласних рад та обласних держадміністрацій. При­ємно зауважити, що нас усе ж таки чують, прислу­ховуються, і наші заува­ження враховують під час прийняття відповідних рі­шень».

Завдяки активним діям профспілки вдалося не допустити призупинен­ня та скасування дії чин­них норм та положень за­конів щодо надбавок для працівників культури різних категорій, збіль­шення педнавантаження та наповнюваності кла­сів, зменшення кількос­ті годин навчальних пла­нів для педагогічних пра­цівників, прийняття змін до Бюджетного кодексу України в частині пере­дання державних та наці­ональних закладів куль­тури на баланс місцевих органів влади, зберег­ти галузеву культурно-мистецьку освіту, створи­ти при Кабінеті Міністрів України робочу комісію з вивчення функціональ­них обов’язків державних службовців у зв’язку із за­планованим на державно­му рівні 20-відсотковим скороченням держав­них службовців, вилучи­ти з держбюджету норму щодо максимального мі­сячного розміру заробіт­ної плати, який обмежувався сімома, а при ско­роченні працівників – де­сятьма розмірами міні­мальної зарплати.

Головні завдання, які має вирішувати проф­спілка, це погашення за­боргованості із зарплати, підвищення розміру про­житкового мінімуму, мі­німальної заробітної пла­ти та посадового окладу працівника першого та­рифного розряду ЄТС вже у поточному році, прове­дення індексації грошо­вих доходів населення, відновлення державного фінансування санаторно-курортного лікування за­страхованих осіб і оздо­ровлення дітей, віднов­лення соціальних прав та гарантій працюючих пен­сіонерів і чорнобильців, дію яких призупинено та скасовано в цьому році.

Як підкреслила Людми­ла Перелигіна, профспіл­ку турбує неврахування Урядом обґрунтованих за­уважень і пропозицій під час роботи над проектом Основних напрямів бю­джетної політики на 2016 рік. Адже залишаються болючими питання щодо шляхів усунення необ­ґрунтованих диспропор­цій в оплаті праці праців­ників бюджетної сфери, перегляду доплат та над­бавок за особливі умови праці окремих категорій працівників бюджетної сфери, передання вишів до сфери управління Мінос­віти, продовження оптимі­зації закладів бюджетної сфери, злиття освітніх та культурних закладів (осо­бливо бібліотек), розробки нових Типових штатних нормативів для закладів культури бюджетної сфе­ри та ін. Тож профспіл­ка не повинна допустити прийняття цих антисоці­альних рішень.

На засіданні виступив перший заступник міні­стра культури України Ігор Ліховий. Він поін­формував присутніх про роботу Мінкультури з від­родження та реформуван­ня вітчизняної культур­ної сфери, збереження та розвитку традицій і куль­турної спадщини україн­ського народу.

Відбулася конструк­тивна розмова, в ході якої особлива увага була при­ділена вирішенню наболі­лих проблем, які накопи­чилися в регіонах. У сво­їх виступах промовці на­голошували на тому, що завдяки конструктивній співпраці в рамках соці­ального партнерства на галузевому рівні вдаєть­ся позитивно вирішува­ти соціально-економічні проблеми, які не мають системного характеру. Водночас упровадження в Україні кардинального реформування та децен­тралізації, тотальна еко­номія коштів державно­го та місцевих бюджетів, прийняття органами міс­цевої влади непопуляр­них у соціальному плані рішень вимагають від ЦК профспілки та профспіл­кових організацій всіх рівнів посилення соціаль­ного діалогу саме на регі­ональному рівні.

Розглянувши та обго­воривши питання «Про дії Профспілки працівників культури України щодо вдосконалення соціально­го діалогу та забезпечен­ня членів профспілки со­ціальними стандартами, гарантованими держа­вою, в умовах соціально-економічної та політич­ної кризи», президія ЦК профспілки вирішила про­довжити роботу щодо вне­сення змін до Державного бюджету України на 2015 рік про збільшення роз­мірів державних соціаль­них стандартів, а також доручила ЦК профспілки домагатися дотримання урядовою стороною соці­ального діалогу норм Ге­неральної угоди в частині погодження нормативно-правових актів, які стосу­ються соціально-трудової сфери. Київській місь­кій, обласним, районним, первинним профоргані­заціям, використовуючи всі доступні засоби проф­спілкової роботи і важелі впливу на виконавчу та законодавчу владу, пря­мі звернення до Прези­дента України, Прем’єр-міністра, Голови Верхо­вної Ради, народних депу­татів, домагатися недопу­щення внесення змін до законодавства або впро­вадження нормативно-правових актів, які мо­жуть призвести до зни­ження соціального стату­су працівників культури і мистецтва, інформацій­ної сфери, галузі фізичної культури та спорту, взя­ти під контроль виконан­ня норм і положень колек­тивних договорів і угод та не допускати погіршення законодавчо визначених норм, державних соціаль­них стандартів і гарантій. Київській міській, облас­ним організаціям проф­спілки також доручено посилити громадський контроль за своєчасною та повною виплатою зарплати працівників на під­приємствах, в установах, організаціях і закладах культури, невідкладно реагувати на порушення трудових прав спілчан.

Учасники засідання об­говорили питання «Про пропозиції ЦК профспіл­ки щодо проекту Осно­вних напрямів бюджет­ної політики на 2016 рік» і «Про проект Концепції реформування культур­ної сфери та проект Дов­гострокової стратегії роз­витку культури». З обго­ворюваних питань було прийнято відповідні рі­шення.

 

Профспілка працівників культури Закарпаття узагальнить досвід роботи головної бібліотеки області

Закарпатська обласна універсальна наукова бі­бліотека ім. Ф. Потушняка – головний заклад у сфері бібліотечного обслуговування населення області, науково-дослідний, методичний і коор­динаційний центр для бібліотек усіх відомств. Послугами бібліотеки користуються понад 20 тис. читачів, до їх послуг близько півмільйо-на примірників видань на 18 мовах світу.

Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради

Адміністрація бібліотеки (директор Олена Каню­ка) та профспілковий комітет (голова Ірина Гопко) попри фінансові трудно­щі докладають всіх можливих зусиль для поліпшення соціально-економічного захисту людей, створення належних умов праці. В приміщеннях те­пло, чисто, їх обладнано нови­ми меблями, практично всі ро­бочі місця комп’ютеризовано. Про це йшлося на засіданні президії Закарпатського обко­му профспілки працівників культури (голова Наталія Тов­тин), що відбулося в бібліотеці. На порядок денний було вине­сено питання спільної роботи адміністрації та профспілково­го комітету бібліотеки щодо соціально-економічного захис­ту працівників та виконання зобов’язань колдоговору.

Як зазначила заступник дирек­тора Ольга Дзуровчик, зміцнен­ня матеріально-технічної бази бібліотеки, вдосконалення на­прямів її роботи на рівні сучас­них вимог, залучення додатко­вих коштів на ці цілі здійсню­ється за рахунок міжнародних грантів, які вигравала бібліоте­ка. Діє Інтернет-центр, створе­ний за сприяння Посольства США в Україні в рамках LEAP «Інтернет для читачів публіч­них бібліотек». Працює інформаційно-ресурсний центр «Ві­кно в Америку» – за грантом, наданим Посольством США в Україні, а також центр європей­ської інформації. В активі біблі­отеки і виграш гранту «Батьків­щина» Республіки Угорщина. В рамках програми «Бібліоміст» за підтримки ініціативи «Гло­бальні бібліотеки» та благодій­ного фонду Білла і Мелінди Гейтс створено тренінговий центр. Результатом чотириріч­ної співпраці з програмою «Бі­бліоміст» стало проведення низки заходів та реалізація проектів, спрямованих на впро­вадження нових сучасних по­слуг, зростання іміджу головної бібліотеки Закарпаття. Бібліоте­ка є також учасником проекту «Центральний український корпоративний каталог».

Головними документами, що регламентують діяльність бі­бліотеки, є статут та колектив­ний договір, укладений на 2013–2017 роки. Колдогово­ром передбачені додаткові пільги та компенсації для пра­цівників. У колективі забезпе­чується гласність умов оплати праці, порядку встановлення та виплати доплат і надбавок, положення про преміювання та виплату винагород, що ство­рює атмосферу взаємоповаги і турботи про людину праці. За колдоговором адміністрація щомісячно перераховує кошти в розмірі 0,3% фонду оплати праці на культурно-масову, фіз­культурну й оздоровчу роботу.

Зметою створення в колективі гарного морально-психологічного клімату чільне місце приділяється організації до­звілля і культурно-масовій ро­боті, про що розповіла голова профкому Ірина Гопко. Праців­ники бібліотеки допомогли учасникам АТОна сході Украї­ни: як матеріально, так і книга­ми, відправленими до зони бойових дій.

Профком здійснює контроль за дотриманням трудового зако­нодавства, своєчасністю випла­ти зарплати, дотриманням за­конодавства з охорони праці, стежить за дотриманням пра­вил ведення трудових книжок. Усі діючі положення про оплату праці, встановлення доплат і надбавок, преміювання розро­блені за обов’язкового пого­дження з профспілкою. За про­позицією профкому, до колдо­говору були внесені зміни щодо запровадження атестації працівників, установлення над­бавки в розмірі 50% для тих, хто не отримує надбавки за ви­слугу років та особливі умови праці, але своєю діяльністю сприяє забезпеченню якісного бібліотечно-інформаційного обслуговування користувачів.

За підсумками обласного галу­зевого огляду-конкурсу на кра­щу первинну профорганізацію, у номінації з кількістю понад 40 членів профспілки у 2013 році первинна профорганізація Закарпатської обласної універ­сальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка посіла Імісце. Її нагороджено Почесною гра­мотою Закарпатського обкому профспілки працівників культу­ри і грошовою премією.

Учасники засідання президії ознайомилися з роботою біблі­отеки, її відділів, умовами пра­ці, про що їм розповіла заступ­ник директора бібліотеки Оль­га Дзуровчик.

За пропозицією Наталії Товтин, президія обласної організації профспілки схвалила досвід роботи адміністрації та профкому головної бібліотеки За­карпаття та вирішила випусти­ти буклет, який зможуть вико­ристати в своїй роботі первин­ні профорганізації галузі.

28.05.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання