« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Василь МОЙСЮК, голова профспілки хімнафтохімпрому України: «Владним структурам, урядовцям, Прем’єр-міністру України потрібно відкинути амбіції і спільно з роботодавцями, профспілками, науковцями негайно розпочати роботу з розроблення та впровадження механ

Василь МОЙСЮК, голова профспілки хімнафтохімпрому України: «Владним структурам, урядовцям, Прем’єр-міністру України потрібно відкинути амбіції і спільно з роботодавцями, профспілками, науковцями негайно розпочати роботу з розроблення та впровадження механ

Сьогодні всі працю­ючі люди та незахи­щені верстви насе­лення хочуть почути від влади, профспі­лок відповідь на пи­тання, коли ж на­стане стабільність і розпочнеться справ­жнє покращення життя в суспільстві.

Відповідь урядовців оптиміс­тична — після поліпшення економічної ситуації.

Важко з цим не погоди­тись. Але суспільство не відчуває конкретних результатів роботи у цьому напрямі. Економіч­ні реформи підміняються лозунга­ми, а не конкретними діями.

Навіть голова Європейської ради Дональд Туск на саміті Україна — ЄС наголосив, що впровадження економічних реформ — це справа самої України. Ніхто за нас цю ро­боту не зробить.

Складається враження, що ор­гани влади цього не розуміють, а якщо розуміють, то чомусь немає зрушень.

На наш погляд, органам влади, урядовцям, Прем’єр-міністру по­трібно відкинути амбіції та спіль­но з роботодавцями, профспілками, науковцями негайно розпочати ро­боту з розроблення та впроваджен­ня механізмів, які забезпечать вирі­шення ключових проблем економіч­ного та соціального розвитку. Крім того, слід започаткувати щоквар­тальний звіт перед суспільством про досягнуті результати від упро­вадження економічних реформ.

Потрібно якнайшвидше за учас­тю уряду, роботодавців, профспі­лок розпочати системний діалог з питань проведення стратегічних реформ, спрямованих на ліквіда­цію тотальної корупції в державі та створення умов для розвитку і впро­вадження у виробництво новітніх технологій за рахунок залучення інвестицій. Це можливо за умови, якщо відповідальні владні струк­тури під керівництвом перших осіб держави забезпечать інвестору за­конодавчі, правові та безпечні га­рантії вільного ведення бізнесу. Крім того, необхідно:

— розробити програму щодо за­провадження та розширення вну­трішнього ринку високоякісними товарами вітчизняного виробни­цтва. Не можна допускати фактів, коли в країні побудовані суперма­газини, які забиті імпортними то­варами, що реалізуються за кошти громадян України, конвертуються в долари і вивозяться за кордон. Так ми інвестуємо громадян інших кра­їн, а не вітчизняного виробника;

— спільними зусиллями зупини­ти руйнацію діючих виробництв і скорочення робочих місць. На наш погляд, для координації, регулю­вання та сприяння розвитку про­мислового комплексу необхідно не­гайно створити у структурі апарату Міністерства економічного розви­тку і торгівлі України департамент промислової політики, на який по­класти функції розбудови ефектив­ної промислової політики, спрямо­ваної на досягнення економічних результатів;

— розпочати роботу з поетапно­го підвищення заробітної плати та скорочення розриву в оплаті праці працівників порівняно з країнами-членами Євросоюзу.

На 2015—2016 рр. ми зобов’язані через Генеральну, галузеві угоди, колективні договори забезпечити своєчасну виплату заробітної пла­ти і створити безпечні умови пра­ці та зайнятість працівників. Саме позитивного вирішення цих питань потребують усі, хто працює.

Оскільки отримання гідної зарплати, створення безпечних умов праці, забезпечення продуктивної зайнятості залежить від урядових структур, роботодавців, кожного ке­рівника підприємства і, звичайно, від нас з вами, хочу побажати всім активних дій і професійної співпра­ці у цьому напрямі!

 

ПРОФСПІЛКИ ПРОТИ СКОРОЧЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПІЛЬГ

На засіданні Кабінету Міністрів України під час розгляду проекту урядової постанови «Про компенсаційні виплати особам, які постраж­дали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» ви­ступив представник профспілок, який висло­вив заперечення проти звуження соціальних прав громадян, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

У разі набуття чинності зазначеного докумен­та значно скоротяться соціальні пільги чор­нобильцям, інвалідам, вете­ранам тощо.

Запропонований проект по­станови звужує перелік кате­горій громадян (зокрема, ді­тей дошкільного і шкільного віку), яким на сьогодні вста­новлена щомісячна грошова допомога та щомісячні ви­плати відповідно до постано­ви Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 № 649, та зна­чно зменшує виплати одно­разової допомоги громадя­нам, які евакуйовані, відселе­ні або самостійно пересели­лися на нове місце прожи­вання, на кожного члена сім’ї (встановлені постановою Ка­бінету Міністрів України від 26.07.1996 № 836).

Вказаним проектом постано­ви фактично порушуються конституційні права грома­дян, які постраждали внаслі­док Чорнобильської ката­строфи, на належний соці­альний захист та достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї (що передбачено статтями 46 та 48 Конституції України).

Зазначений проект постано­ви розроблено з метою при­ведення нормативно-правових актів у відповідність до Закону України від 28.12.2014 № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втра­тили чинність, деяких законо­давчих актів України».

У пояснювальній записці до проекту йдеться про те, що проект постанови не потре­бує погодження із всеукраїн­ськими профспілками та їх об’єднаннями, що порушує норми Генеральної угоди.

 

МИНЕМАЄМОПРАВАГАЯТИЧАСУ, ОСКІЛЬКИМОВАЙДЕПРОРОБОЧІМІСЦЯТАДОБРОБУТПРАЦІВНИКІВ

Харківський обком «Укрелектропрофспілки» звернувся з офіційним листом до міністра економiчного розвитку і торгівлі України Ай­вараса Абромавичуса щодо стану справ у промисловості.

У листі, зокрема, зазна­чається: «Харківський обласний комітет «Укрелектропрофспілки» постійно проводить моніто­ринг основних показників соціально-економічного стану підприємств електротехнічної промисловості не тільки об­ласті, а й України в цілому.

Дані моніторингу доводять, що стан підприємств галузі жахливий. Незважаючи на те, що серед підприємств елек­тротехніки тільки чотири за­лишилися в державній влас­ності, ситуація, що склалася, потребує негайного втручан­ня держави в особі Міністер­ства економічного розвитку і торгівлі України. За висновка­ми експертів, економіка Укра­їни «досягла свого дна», па­діння індексу промислового виробництва б’є антирекор­ди, руйнуються успішні в ми­нулому підприємства.

Ми не маємо права гаяти часу, оскільки мова йде як про робочі місця та добробут працівників і членів їхніх сі­мей, так і про наповнення державного бюджету країни за рахунок податків з цих під­приємств.

За даними моніторингу, лише 29% підприємств електротех­нічної промисловості за під­сумками 2014 року забезпечи­ли зростання обсягів виробни­цтва. На підприємствах галузі звичайним стає режим неповної зайнятості, чисельність пра­цівників підприємств за рік зменшилася на 15,5%, тобто майже на 4 тис. працівників.

Падіння обсягів виробництва та реалізації продукції, неповна зайнятість, викликані ско­роченням економічних зв’язків і кооперації з підприєм­ствами Росії, призвели до па­діння рівня заробітної плати, на п’ятьох підприємствах га­лузі заборгованість із заробіт­ної плати сягає 11 млн грн.

На жаль, інтен­сивної та ефек­тивної роботи державних орга­нів влади у на­прямку підтрим­ки промислових підприємств та сприяння стабілі­зації їх стану в умовах кризи не спостерігається, вони залишені на самовиживання...

Вважаємо, що на сьогодні Мінекономрозвитку України повинно стати генератором не тільки ідей, а й конкретних заходів для запуску виробни­цтва в Україні.

Серед цих заходів першими, на нашу думку, повинні бути:

1. Створення єдиного центру відродження та розвитку про­мисловості України у вигляді відповідного потужного про­фесійним кадровим потенціа­лом Департаменту в Мінеко­номрозвитку, що опікувати­меться проблемами всіх, не­залежно від форми власності, промислових підприємств.

2. До функцій зазначеного Департаменту необхідно обов’язково віднести вирі­шення питань пошуку нових ринків збуту продукції про­мислових підприємств.

3. Залучити до співпраці у справі відродження промис­ловості України Торгово-промислову палату України та її регіональні підрозділи.

4. Разом з Міністерством за­кордонних справ України ви­рішити питання щодо віднов­лення роботи торговельних представництв при посоль­ствах України в напрямку на­лагодження прямих зв’язків промислових підприємств з партнерами в країнах ЄС, Азії, Африки та Латинської Америки.

5. Потрібно негайно налаго­дити співпрацю у цьому на­прямку з об’єднаннями робо­тодавців України та профспіл­ками промислового сектору.

6. Однією з найважливіших умов для відродження про­мислового виробництва в Україні повинна стати Галузе­ва угода, що передбачить взаємні права та обов’язки сторін в ці найважчі для краї­ни та підприємств часи, яка не поновлюється вже понад три роки».

23.05.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання