« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Відбувся VI з’їзд Профспілки металургів і гірників України

Відбувся VI з’їзд Профспілки металургів і гірників України

Зі звітною доповіддю про ро­боту Центрального коміте­ту Профспілки з травня 2010 року по квітень 2015 року та завдання на найближчі 5 ро­ків виступив перший заступник го­лови ЦК ПМГУ Сергій Комишев.

У своєму виступі він розповів про заходи, яких вживає ЦК ПМГУ у цій складній соціально-економічній та політичній ситуації для вирішен­ня проблем підприємств гірничо-металургійного комплексу і захис­ту трудящих-членів Профспілки.

Зазначалося, що найважливіши­ми пріоритетами в роботі ПМГУ у звітному періоді були боротьба за гідну заробітну плату працівників підприємств ГМК і контроль за за­безпеченням здорових та безпечних умов праці на робочих місцях.

Виконуючи Програму дій ПМГУ, затверджену V з’їздом, Централь­ний комітет проводив роботу з удо­сконалення чинного законодавства.

Усвідомлюючи важливу роль ін­формації в успішній діяльності та подальшому розвитку Профспілки, Центральний комітет активно пра­цював над створенням інформацій­ної системи, яка відповідала б ви­могам часу. Сьогодні триває видан­ня журналів «Ваша довіра» і «Проф­спілка», невдовзі почне функціону­вати новий сайт ПМГУ.

У звітному періоді у Профспілці активізувалася робота з молоддю. Були проведені два всеукраїнських молодіжних форуми, обрана і пра­цює Молодіжна рада ПМГУ.

Не полишав Центральний ко­мітет без своєї уваги спортивну та культурно-масову роботу.

Велику увагу ЦК ПМГУ приділяє навчанню та підвищенню кваліфі­кації профспілкових працівників та активістів.

Зі звітною доповіддю про робо­ту Контрольно-ревізійної комісії ПМГУ виступив її голова Віктор Спільняк.

Промовці зазначили успіхи в ді­яльності Профспілки та Централь­ного комітету, вказали на недоліки і дали позитивну оцінку роботі ЦК ПМГУ в 2010–2015 роках.

Перед делегатами VI з’їзду Проф­спілки металургів і гірників Украї­ни виступив Голова Федерації проф­спілок України Григорій Осовий. Він привітав учасників форуму, високо оцінив роль ПМГУ у профспілково­му русі України, а також діяльність ЦК у звітному періоді. Григорій Осо­вий розповів про дії ФПУ, спрямова­ні на захист прав та інтересів членів українських профспілок та мінімі­зацію негативного впливу антисоці­альної політики держави на рівень життя трудящих України.

Делегати з’їзду прийняли Про­граму дій Профспілки металургів і гірників на найближчі п’ять років, відкрите звернення «Ми вимагаємо встановлення справжнього миру» і низку резолюцій з вимогами до Президента України, Кабінету Мі­ністрів, Верховної Ради та робото­давців щодо необхідності розвитку внутрішнього ринку металопродук­ції, забезпечення громадян України продуктивною зайнятістю, гідною зарплатою, гарантування соціаль­ної підтримки.

Головою ЦК Профспілки мета­лургів і гірників VI з’їзд обрав Сер­гія Комишева, його першим заступ­ником став Валерій Гавриленко.

Після цього було сформовано но­вий склад Центрального комітету та Контрольно-ревізійної комісії.

На першому організаційному Пленумі ЦК ПМГУ були обрані два заступники голови Центрального комітету Профспілки – Олександр Рябко і Валентин Чумаченко.

Інформаційно-аналітичний центр ЦКПМГУ

 

Соціальній сфері – надійний захист профспілок

Працівники соціальної сфери розуміють, що запровадження Урядом низки заходів для раціонального використання державних ко­штів, недопущення втрат бюджету та ство­рення передумов для економічного зрос­тання в нинішніх складних умовах необхідне для стабілізації економіки і запобігання еко­номічній катастрофі. Водночас здійснення цих заходів за рахунок людей праці недо­пустимо і може призвести до їхнього зубо­жіння. Про це говорили учасники IІІз’їзду Профспілки працівників соціальної сфери.

У звітній доповіді голо­ви Профспілки Воло­димира Тьоткіна, ви­ступах делегатів фору­му зазначалося, що Проф­спілка заклала надійний фун­дамент для подальшого зміцнення своїх позицій як виразника інтересів спілчан. Завдяки принциповій позиції Центральної ради та облас­них рад Профспілки, профко­мів первинок, реалізації по­літики соціального партнер­ства, небайдужості до про­блем спілчан вдалося вирі­шити низку наболілих про­блем і не тільки зберегти, а й зміцнити Профспілку, збіль­шити активність і чисель­ність, здобути належний ав­торитет.

У доповіді та виступах зазна­чалося, що кадрове забезпе­чення діяльності установ, за­кладів та організацій соці­альної сфери сьогодні є од­ним з найгостріших про­блемних питань, що пов’язане насамперед з низькою оплатою праці та надмірним навантаженням у зв’язку з розширенням і вве­денням додаткових функцій. Видатки на утримання де­партаментів, районних і міських управлінь праці та соціального захисту зовсім не враховують збільшення функціональних обов’язків працівників та покладених на них завдань.

У рамках реалізації норм і по­ложень Генеральної та Галу­зевої угод, колдоговорів профспілковою стороною вживалися заходи для вирі­шення спірних питань шля­хом переговорів із представ­никами всіх гілок влади, під­няття престижності та моти­вації роботи в соціальній сфе­рі. Водночас в результаті не­стабільності фінансово-економічної ситуації в державі соцдіалог не став ефектив­ним механізмом у вирішенні проблем, які існують.

Заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, який взяв участь у форумі, зазначив, що праців­ники соціальної сфери, як і ті, кого вони покликані захища­ти, самі перебувають зараз у дуже складних соціально-економічних умовах. Це стосу­ється рівня зарплат і надба­вок, пенсій, умов праці. Він наголосив, що всі рішення та закони, які стосуються соці­альної сфери, мають ухвалю­ватися тільки після обговорен­ня з громадськістю, насампе­ред з профспілками. Але Уряд ігнорує не тільки цю конститу­ційну норму, а й фактично всі пропозиції та законопроекти, що підготували профспілки для покращення соціально-економічного захисту людей праці. В цих умовах профспіл­ки, зокрема Профспілка пра­цівників соціальної сфери, ма­ють діяти більш активно та рі­шуче. Влада має почути голос людини праці та профспілок, які її захищають.

На з’їзді також виступив за­ступник міністра соцполітики Віктор Іванкевич.

Заслухавши та обговоривши звіт про роботу Центральної Ради Профспілки за звітний період, з’їзд прийняв відповід­ну Постанову, а також ухвалив Звернення до Президента України, Верховної Ради, Кабі­нету Міністрів, Міністерства соцполітики щодо захисту кон­ституційного права працівни­ків соцсфери на достатній жит­тєвий рівень в умовах зростан­ня цін на товари, послуги, під­вищення комунальних тари­фів, девальвації гривні.

Головою Профспілки на но­вий строк переобрано Воло­димира Тьоткіна, його заступ­ником – Галину Башкірєву.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

Голова ФПУ зустрівся з профактивом Запоріжжя

У Запорізькій обласній раді профспілок від­булася зустріч профактиву регіону з головою Запорізької обласної державної адміністра­ції Григорієм Самардаком і Головою Федера­ції профспілок України Григорієм Осовим.

У виступах наголошувало­ся на тому, що у розви­тку соціально-економічного потенціалу регі­ону значну роль відіграє тери­торіальна угода між ОДА, облрадою, обласною федерацією роботодавців та облрадою профспілок. У регіоні укладено 6607 колдоговорів, охоплення колдоговірним регулюванням становить 86% підприємств, установ і організацій. З огляду на важливість укладення та ви­конання колдоговорів, в облас­ті проводиться конкурс на кра­щий колективний договір.

Так, переможцями конкурсу у 2014 році стали трудові ко­лективи Запорізької обласної філармонії, ВАТ «Комбінат «Запоріжсталь», ПАТ «Мотор-Січ», КП «Титан», ТДВ «Коагу­лянт», ТОВ «Батьківщина» Гу­ляйпільського району, ТОВ «Агрофірма «40 років Жов­тня» Куйбишевського району, КРСП «Зеленбуд».

Перед профактивом виступи­ли голова Запорізької ОДА Григорій Самардак та Голова ФПУ Григорій Осовий.



Активно реагувати на виклики та зміни

Нещодавно відбувся IX пленум ЦКПрофспіл­ки працівників освіти і науки України, на якому розглядалися актуальні питання, що турбують освітянську профспілкову громаду. Засідан­ня вели члени бюро президії на чолі з головою профспілки Георгієм Трухановим. У заході взяв участь Голова ФПУ Григорій Осовий.

ІННА МИХАЛЬЧЕНКО

прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Георгій Труханов виступив з доповіддю про роботу профспілки, її територі­альних організацій, реа­гування на виклики та зміни, що спостерігаються в усіх сферах суспільно-політичного життя країни.

Аналізуючи ситуацію, Георгій Труханов зазначив, що впро­довж останнього часу прийня­то низку важливих актів і про­грамних документів, у яких за­декларовано забезпечення за­ходів для підвищення добро­буту та якості життя громадян, подальше реформування та розвиток освітньої галузі з на­ближенням до євростандартів.

Парламентська коаліція ви­знала за необхідне ухвалити нові редакції законів «Про освіту», «Про професійно-технічну освіту» та взяла зобов’язання не допустити змен­шення оплати праці освітян.

Це на перспективу, а які ж реа­лії? На сьогодні змінено поря­док фінансування освітньої га­лузі. Серед трансфертів 669 місцевим бюджетам передба­чено із держбюджету освітню субвенцію, а також субвенцію на підготовку робітничих ка­дрів, що виділяється обласним і Київському міському бюдже­там. Відповідно до статті 103-2 Бюджетного кодексу освітня субвенція спрямовується на оплату поточних видатків за­гальноосвітніх навчальних за­кладів. Обсяги освітньої суб­венції на цей рік затверджені Держбюджетом у розмірі 43,7 млрд грн, із них уже роз­поділено між місцевими бю­джетами 43,3 млрд гривень.

Збережено законодавчі нор­ми про функціонування ме­тодкабінетів і центрів системи освіти, скасовано обмеження на розмір зарплати працівни­ків бюджетних установ.

Отримано підтримку віце-прем’єр-міністра – міністра культу­ри України, міністерств освіти і науки та фінансів щодо недо­пущення 3% скорочення пра­цівників галузі на підставі про­токолу січневої селекторної на­ради Прем’єр-міністра України.

У положеннях нового закону «Про вищу освіту» враховано позицію профспілки щодо рівня стипендіального забез­печення студентів.

ЦК профспілки звернувся до профільного комітету та комі­тету з питань соціальної полі­тики, зайнятості та пенсійного забезпечення Верховної Ради з вимогою якнайшвидшого врегулювання питання пенсій­ного забезпечення з дотри­манням норм законодавства.

Посиленої уваги потребує пи­тання проведення оптимізації мережі навчальних закладів. Триває боротьба за розмір міні­мальної зарплати та посадово­го окладу працівника Ітарифно­го розряду ЄТС як основи для формування посадових окладів і ставок зарплати бюджетників.

Після обговорення проекту постанови пленуму членами ЦК профспілки її було при­йнято та взято до виконання.

09.05.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання