« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Правам працівників – ефективний захист

Правам працівників – ефективний захист

Відмовитись від антисоціальної полі­тики, односторонніх дій щодо запро­вадження соціальних і трудових обме­жень, невідкладно розпочати діалог з профспілками та роботодавцями для пошуку взаємоприйнятних шляхів по­долання існуючих проблем, проведен­ня справедливих реформ в інтересах як держави, так і кожного громадяни­на закликали Президента, народних депутатів та Уряд делегати VII з’їзду Профспілки машинобудівників та при­ладобудівників України.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, Форум від­бувся 15 квітня у Києві.

Перед початком з’їзду його учасники вшанували хвилиною мовчання пам’ять про загиблих за сво­боду та демократію під час Революції Гідності та Антитерористичної опе­рації на сході України.

На з’їзді виступив за­ступник Голови ФПУ Сер­гій Українець. Він наголо­сив на важливій ролі Фе­дерації профспілок Укра­їни, її членських органі­зацій, зокрема Профспіл­ки машинобудівників та приладобудівників Укра­їни, в подоланні проблем­них, кризових явищ в еко­номіці та соціальному житті українського сус­пільства останніх років. Активні та ефективні дії профспілок дали змогу, наприклад, зекономити населенню 40 млрд гри­вень лише при сплаті ко­штів за електроенергію. Різниця між тарифами на газ для населення та ціна­ми для промисловості, на чому свого часу наполя­гли профспілки, дала на­селенню економію ще на 50 млрд гривень. І це тіль­ки один приклад впливу профспілок на соціально-економічний захист прав та інтересів працівників. Сергій Українець навів іще декілька красномов­них прикладів того, як саме профспілки забез­печили поліпшення умов праці та економію коштів для громадян країни.

«І все це при тому, що члени профспілок платять членські внески лише 1% від своїх дохо­дів. А що зробила для лю­дей за цей період держа­ва, якій вони платять аж 15%податків? – запитав він. – Треба голосно про це говорити. І не соромитися зробленого для працівни­ків у той час, як держава, як бачимо, тільки обкра­дає своїх громадян».

В той же час, наголосив Сергій Українець, ФПУ, її членські організації не мо­жуть не реагувати на анти­соціальний наступ Уряду, який посилюється. Уряд підвищує ціни і тарифи, при цьому залишаючи за­мороженою і без того низь­ку мінімальну заробітну плату. Не відповідають жодним цивілізованим со­ціальним стандартам про­житковий мінімум, поса­дові оклади, умови праці, її безпека та оплата, пенсії обмежуються, санаторно-курортне та дитяче оздо­ровлення за рахунок сис­теми соціального страху­вання фактично знищуєть­ся. Одночасно фактично не виконуються норми ві­тчизняного законодавства про працю та її оплату, со­ціальний діалог, положен­ня чинної Генеральної уго­ди, надзвичайно складно тривають переговори з роз­роблення та підписання Генугоди на новий строк.

Заступник Голови ФПУ закликав учасників Фору­му до солідарності та ак­тивних дій для досягнен­ня головної мети профспі­лок – забезпечення гідних умов праці та життя лю­дини праці.

У звітній доповіді го­лови Центральної ради профспілки Анатолія Ку­браченка, виступах деле­гатів з’їзду зазначалося, що діяльність Централь­ної ради профспілки, профспілкових організа­цій та їх виборних орга­нів проходила у складних соціально-економічних та політичних умовах. Не­зважаючи на це, профспіл­кові організації цілеспря­мовано вирішували про­блеми у сфері виробни­цтва та соціально-трудових відносинах, а також статутні завдання. Так, використовуючи можли­вості Генеральної, галузе­вих угод і колективних до­говорів, Центральна рада профспілки, виборні орга­ни її організацій наполе­гливо обстоювали трудо­ві, соціально-економічні права та інтереси спілчан. При цьому були задіяні всі форми соціального діа­логу, спілчани долучили­ся до всеукраїнських про­тестних акцій профспілок.

Спільна робота вибор­них органів профспілки та роботодавців щодо реалі­зації галузевих положень та норм колективних до­говорів з оплати праці, на­голошували промовці, за­безпечила зростання се­редньої заробітної плати у звітному періоді працю­ючих у промисловості чле­нів профспілки удвічі, що в 2014 році становило два прожиткових мінімуми на працездатну особу, на під­приємствах сфери техніч­ного регулювання – близь­ко чотирьох прожиткових мінімумів. Разом із тим події, які сталися в Украї­ні в останні два роки: анек­сія Криму, військові дії на сході України, де розта­шована значна частина промислового потенціалу країни, розрив торговель­них зв’язків з основними споживачами української продукції вкрай негатив­но позначилися на робо­ті підприємств. Спостері­гається різке падіння об­сягів виробництва та ре­алізації продукції, що, у свою чергу, призвело до скорочення робочого часу, звільнення працюючих, зниження заробітної пла­ти, а на окремих підпри­ємствах галузі – до виник­нення заборгованості із за­робітної плати. На значне зниження економічних показників діяльності під­приємств та погіршення матеріального стану чле­нів профспілки суттєво вплинули також високий рівень інфляції та курсова нестабільність валюти.

У доповіді та виступах наголошувалося: поглиблення негативних соціально-економічних про­цесів спричинене відсут­ністю ефективних струк­турних реформ в економі­ці та відстороненням ни­нішніх органів влади від розв’язання проблем про­мисловості. Центральна рада профспілки разом з ФПУ неодноразово зверта­лася до владних структур з цих питань, вносила від­повідні пропозиції, але ді­євого реагування на них так і не діждалася.

На з’їзді також відбули­ся вибори керівних органів профспілки. Головою Цен­тральної ради профспілки переобрано Анатолія Ку­браченка, його заступни­ком – Василя Левченка.

Докладніше про це читайте на сайті ФПУ fpsu.org.ua.

 

ВАУЧЕРНА СИСТЕМА ОСВІТИ ТИХ, КОМУ ЗА 45+

Нещодавно за підтримки реформи соціаль­ного сектору в Україні відбувся круглий стіл «Програма ваучерів на навчання дорослих: аналіз ситуації, міжнародний досвід та пер­спективи».

Як повідомляє Департамент розвитку профспілкового руху апарату ФПУ , за даними Державної служби зайнятості, триває процес трансформації зайнятості, а професійна якість робочої сили стає найважливішим стратегічним товаром. Через «розрив» у кваліфікаціях дорослого населення люди старшого віку входять у групу ризику з працевлаштування. Так, серед працездатного населення України особи старше 40 років становлять 50% у містах і 62% у сільській місцевості.

Тим часом 20 березня 2013 року Уряд України затвердив Порядок видачі ваучерів для підтримки конкурентоспроможності осіб віком старше 45 років на ринку праці. Ваучер дає особам, які сплачували страхові внески, право на перепідготовку, підготовку на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, спеціалізацію, підвищення кваліфікації у навчальних закладах чи у роботодавця.

Для отримання ваучера особа подає до центру зайнятості заяву, паспорт, трудову книжку (дублікат трудової книжки), документ про професійно-технічну або вищу освіту та реєстраційний номер облікової картки платника податків, з яких у присутності особи знімаються копії, що засвідчуються підписом особи.

Договір про навчання укладається між навчальним закладом та набувачем ваучера протягом 90 днів після його видачі.

Особи, які не мають 15 років страхового стажу, професійно-технічної або вищої освіти, які проходили протягом останніх п’яти років перепідготовку за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування України на випадок безробіття або зареєстровані в центрах зайнятості як безробітні, не мають права на ваучер.

Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеного законом на момент прийняття рішення про його видачу. Оплата ваучера здійснюється за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, відповідно до його фінансових можливостей.

За статистичними даними центру зайнятості, з 2013 року правом ваучерної освіти скористалося 26,4 тисячі громадян України.

Застосування системи ваучерів має певний міжнародний досвід. Так, приміром, у Франції, Бельгії ваучери застосовуються для оплати послуг у секторі домогосподарств, що сприяє переведенню трудових відносин із неформального сектора в офіційний. У Греції їх використовують для організації медичного обслуговування (проведення діагностики) незастрахованих осіб. У Люксембурзі – для організації надання послуг із догляду за дітьми дошкільного віку чи у позашкільний час.

Попри позитивні наміри держави щодо захисту осіб, які досягли 45-річного віку, маємо низку проблем, які не дають повною мірою реалізовувати програми уряду, що були обговорені учасниками круглого столу.

Ваучерна система має великий соціальний потенціал і перспективи розвитку в Україні. Вдосконалення ваучерної системи має стати складовою реформування національної політики на ринку праці в частині активних програм.

Учасники круглого столу також обговорили та запропонували чимало слушних пропозицій до Концепції та плану заходів з удосконалення програми ваучерів, зокрема щодо розширення інформування про ваучери громадян, які звертаються до центрів зайнятості.

У 2014 році Академія праці, соціальних відносин та туризму долучилася до системи ваучерної освіти за спеціальністю «Соціальна робота» на базі першої вищої освіти. Нині дві групи проходять навчання.

 

25.04.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання