« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Герріт Ван Де Камп, президент Європейської поліцейської спілки: «Ми будемо просити про фінансування впровадження реформ в Україні»

Герріт Ван Де Камп, президент Європейської поліцейської спілки: «Ми будемо просити про фінансування впровадження реформ в Україні»

11 березня в інформаційній агенції УНІАН від­булася прес-конференція за участю члена ради Платформи громадянського суспільства Україна–ЄС, голови профспілкового об’єднання «Єдність» Анатолія Онищука та президента Європейської поліцейської спілки Герріта ван де Кампа. Обго­ворювалися шляхи реформування системи МВС України відповідно до європейських поліцей­ських стандартів, реалізація міжнародних про­грам, спрямованих на лікування та реабілітацію потерпілих в АТО та їхніх родин, а також надання допомоги підрозділам, що задіяні в бойових діях на сході України.

Олена ОВЕРЧУК

«ПВ»

Анатолій Онищук за­значив, що це не пер­ший візит колег з Єв­ропи. У грудні Герріт ван де Камп зі своїми колегами вже побував в Укра­їні й має уявлення про країну та проблеми, з якими стикає­мося. Він сказав: «Ми є члена­ми великої європейської по­ліцейської спільноти. У цьо­му форматі триває тісна співпраця щодо вирішення низ­ки проблем. Зокрема, однієї з надважливих для нашого сус­пільства – проблеми реформу­вання правоохоронного секто­ру та Міністерства внутріш­ніх справ зокрема».

Голова профспілкового об’єднання «Єдність» вважає співпрацю з Європейською по­ліцейською спілкою вельми ефективною, крім того, спіль­ні проекти набирають обертів і розвиваються. Так, минуло­го року за сприяння та допомо­ги європейської поліцейської спільноти у країнах Європи пройшли реабілітацію 38 учас­ників АТО. Відбулися зміс­товні перемовини з колегами з Німеччини, Румунії, Литви, Латвії, тривають перемовини з Іспанією та Хорватією про надання допомоги та реабілі­тацію учасників АТО і дітей загиблих працівників. Один із напрямів роботи – реабілітація – частина величезної програ­ми європейських колег. Серед напрямів діяльності, зокрема, допомога у психологічній ре­абілітації, підтримка родин (насамперед дітей) загиблих, конкретна допомога учасни­кам АТО, зокрема медичне та матеріальне забезпечення, яке їм украй необхідне.

«Ми бачимо великі пер­спективи у співпраці та розу­міємо, що нашу країну треба серйозно змінювати. І зміню­вати й реформувати належить саме зараз, адже щоденно від­бувається боротьба між си­лою права і правом сили. Що переможе – залежить від усіх нас. Сумно, але у багатьох ви­падках перемагає право сили. Найголовніше для усіх нас за­вдання – у країні має панува­ти Закон. Саме для цього по­трібні зміни та реформи. Тим часом стикаємося із супроти­вом старих чиновників, які зайшли у нову владу. Тож ми конструктивно та об’єктивно говоримо про затримку захо­дів щодо змін, яких ми так по­требуємо. Щоб забезпечити чистоту кадрів, передусім мо­ральних авторитетів, які ма­ють прийти на посади, не по­трібні великі гроші, для цьо­го потрібна воля. Є достатньо інструментів, аби подолати одну з найбільших проблем нашого суспільства – коруп­цію. Але той, хто про це го­ворить голосно з конкретни­ми прізвищами, наражається на активний опір та серйозні проблеми. Ми це відчули на собі. Відтак ситуацію потріб­но змінювати кардинально. Ми зобов’язані перед Небес­ною Сотнею та загиблими на сході країни і не маємо пра­ва відступити», – підсумував Анатолій Онищук.

У свою чергу, Герріт ван де Камп розповів, що Європей­ська поліцейська спілка на­лічує понад 15 членських ор­ганізацій по всій Європі. До її складу входять більш як 750 тисяч поліцейських. «Ми до­помагаємо своїм членським профспілковим організаціям на трьох рівнях, – поділився президент Європейської по­ліцейської спілки. – Перший охоплює вирішення проблем на національному рівні. Звіс­но, що у кожній країні ці про­блеми різняться і кожна кра­їна потребує свого особливо­го підходу. Ситуація в Украї­ні доволі складна для сектору безпеки, поліції. Зараз ми ін­вестуємо знання, підтримує­мо наших колег, тих, хто по­страждав в АТО, а також чле­нів родин загиблих правоохо­ронців та їхніх дітей. Другий рівень – це ведення соціаль­ного діалогу на рівні Украї­ни. Третій – забезпечення со­ціального діалогу на європей­ському рівні. Ми підтримує­мо зв’язки і проводимо пере­говори з членами Європарла­менту з питань сектору безпе­ки. Наступного місяця маємо зустріч в Європарламенті, на якій одним із питань порядку денного буде ситуація в Укра­їні. Ми не тільки розповімо про те, що насправді відбува­ється, а й проситимемо фінан­сування для впровадження реформ в Україні».

Герріт ван де Камп від­значив прагнення громадян України рухатися в Європу, водночас зауваживши: «Якщо ви мрієте стати членами євро­пейського суспільства, маєте про це не просто говорити, а й вживати певних заходів, про­вести зміни, що надзвичайно важко. Легко про це говорити й легко це викласти на папе­рі, але нелегко реалізувати. В Європі профспілки займа­ють дуже сильні позиції, і їх позиція не завжди збігається з урядовою, але вони завжди її відстоюють. Як ми бачимо, схожа ситуація зараз і в Укра­їні. Наші колеги з української профспілки, а також інші ко­леги хочуть втілити ці зміни. Та люди, які бояться цих змін, намагаються зупинити їх. Та вони мають зрозуміти, що профспілки виконують свою роботу, і ця робота не завжди є легкою, але це один із шля­хів руху до Європи. Щоб стати частиною Європи, ви повинні слідувати європейським цін­ностям, дотримуватися євро­пейського та національного законодавства. Щоб мати де­мократичну, відкриту полі­цейську систему, потрібен ба­ланс сил політиків та профе­сіоналів. В Європі поліція – не інструмент уряду, це інстру­мент захисту прав людей. Не тільки політики, а й громадя­ни мають усвідомити, яку по­ліцію вони хочуть бачити. В Європі поліція прислухається до потреб окремих громадян, щоб на вищому рівні здійсни­ти їхній захист».

 

ПРОФСПІЛКОВІ ПЕРЕГОВІРНИКИ: ЩОБ ЕФЕКТИВНО ДІЯТИ, ТРЕБА ЗНАТИ – ЯК

Колективні переговори мають неабияке зна­чення у житті профспілки. І багато залежить тут не лише від активної позиції тих, хто за­хищає права та інтереси працівників, а й від того, наскільки ефективно вони здатні це ро­бити. Саме на цьому наголошували учасни­ки першого модуля «Значення колективних переговорів у житті профспілки» семінару-тренінгу «Школа профспілкових переговірни­ків», який розпочав роботу 23 березня.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ та Де­партамент виробничої політики та колективно-договірного регулю­вання апарату ФПУ, семі­нар організували Федерація профспілок України, Проф­спілка працівників АПК та Ре­гіональне представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі, а відбува­ється він у рамках домовле­ностей ФПУ з Фондом ім. Фрідріха Еберта. Профспілкові активісти вивчали тему «Колективно-договірне регулю­вання як основа справедливо­го економічного і соціального порядку». Модераторами за­ходу виступили Віталій Копиш та Володимир Ковальчук.

Учасники семінару – пред­ставники профспілок праців­ників АПК, культури, соціаль­ної сфери, державних уста­нов, оборонної промисло­вості, енергетики та електро­технічної промисловості, на­фтової і газової промисловос­ті, газових господарств, атом­ної енергетики, радіоелек­троніки, машинобудування та металообробки, вироб­ничників і підприємців, ма­шино- та приладобудівників.

Крім того, у семінарі взяли участь представники профко­мів первинних профспілкових організацій «ДТЕК «Придні­провська ТЕС», ПАТ «Суми­хімпром», «Головдерженергонагляд» ДП НЕК «Укренерго», Концерну «Міські теплові ме­режі м. Запоріжжя», Микола­ївської та Запорізької облпрофрад, Федерації профспі­лок Хмельницької області.

Перший заступник голови СПО об’єднань профспілок, заступ­ник Голови ФПУ Сергій Кондрюк акцентував увагу на важ­ливості участі профспілкового активу в переговорному проце­сі з питань укладення та вико­нання колективних договорів. Він розповів присутнім про соціально-економічну ситуацію в Україні й особливу увагу зосе­редив на нинішньому антисоці­альному наступі уряду на кон­ституційні, соціальні та трудові права людини праці. Адже спо­стерігається ганебне заморо­ження зарплат і пенсій, нечува­не досі зростання заборгова­ності із виплати зарплат, поси­лення податкового тиску на працівників. Не соромно уряду й обмежувати розмір пенсій працюючих пенсіонерів.

Сергій Кондрюк зазначив, що профспілки в жодному разі не стоятимуть осторонь. Так, ФПУ, її членські організації провели Всеукраїнський форум проф­спілок, організували масові ак­ції протесту під стінами Верхо­вної Ради, Кабміну. Не доче­кавшись від уряду ані відпові­ді, ані вжиття відповідних за­ходів, профспілки шукатимуть нові форми забезпечення соціально-економічного захис­ту людини праці. Для вирішен­ня цих проблем, за словами заступника Голови ФПУ, вели­чезне значення мають перего­вори – від обміну думками щодо конкретних пунктів ко­лективного договору до диску­сій навколо Генугоди.

На завершення виступу Сер­гій Кондрюк сказав: «Нашій державі необхідна не просто стабільність, а позитивна ста­більність у трудовій сфері, яка, крім того, незмінно роз­вивається. А це можуть і по­винні зробити профспілки. Україна приречена на процві­тання. Це процвітання мож­ливе з нами чи без нас, але з нами, профспілками, це ста­неться набагато швидше».

Під час семінару учасники взяли участь у багатьох дис­кусіях. Серед тем, що викли­кали гостре й цікаве обгово­рення, зокрема, такі: «Що таке колективний договір? Значення колективних дого­ворів і угод», «Практика укла­дання колективних договорів в Україні», «Переговори як форма соціального діалогу», «Формування команди для переговорів», «Прийняття рі­шень у процесі переговорів».

Крім того, під час семінару від­булися презентації, ділові ігри, його учасники працювали в групах із актуальних питань колдоговірного регулювання.

28.03.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання