« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Дитяче оздоровлення 2015 року під загрозою зриву

Дитяче оздоровлення 2015 року під загрозою зриву

Упродовж останніх років в Україні спостерігається погіршення стану здоров’я дітей. Тим часом якісний відпочинок під час канікул сприяє поліпшенню їхнього здоров’я, від­новленню життєвих сил дитини, а оздоровлення в дитячих оздо­ровчих закладах (ДОЗ), де створе­но умови для продовження вихов­ного процесу й розвитку творчих здібностей дітей, надзвичайно ко­рисне для їхнього здоров’я.

Профспілкові організації України традиційно опі­куються оздоровленням та відпочинком дітей спілчан, тісно співпрацю­ючи з керівниками підприємств, органами місцевого самоврядуван­ня, Фондом соціального страхуван­ня з тимчасової втрати працездат­ності (ФССТВП), ДОЗ і благодійни­ми організаціями.

Влітку 2014 року профорганіза­ціям вдалося оздоровити майже 200 тис. дітей спілчан у більш ніж півтисячі дитячих оздоровниць різ­них форм власності, хоча у підпо­рядкуванні профспілок перебуває лише 10% із них. Підсумки оздо­ровчого сезону засвідчили, що у за­гальній сумі витрат найбільшим (понад 27%) був внесок Фонду соц­страхування. Витрати господар­ських суб’єктів становили у серед­ньому 19%, а 15% коштів виділили профспілкові організації.

У 2015 році через законодавчі зміни у сфері оздоровлення склала­ся ситуація, що ставить під загрозу виконання державою зобов’язань щодо забезпечення права кожної дитини на повноцінне оздоровлен­ня та відпочинок, що суперечить державній політиці збереження та розвитку мережі дитячих оздоров­чих закладів.

Така ситуація склалася унаслі­док внесення змін до низки законів України 28 грудня минулого року, які набули чинності з 1 січня 2015 року, зокрема:

– Закону № 77 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів Укра­їни щодо загальнообов’язкового со­ціального страхування та легаліза­ції фонду оплати праці», яким не передбачено фінансування оздо­ровлення застрахованих осіб та їх­ніх дітей у ДОЗ. Законодавці вихо­дили з того, що у європейських кра­їнах не здійснюється фінансуван­ня закладів дитячого оздоровлення за рахунок коштів застрахованих осіб;

– Закону № 71 «Про внесення змін до податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», за яким а) скасовано пільгу щодо сплати податку на землю для ДОЗ, у т. ч. тих, які перебувають на балансі підприємств, установ, ор­ганізацій; б) встановлено додатковий податок на нерухоме майно, до якого віднесено не тільки жит­лові приміщення, а й гос­подарські будівлі. Роз­мір такого податку ма­ють встановлювати орга­ни місцевого самовряду­вання;

– Закону «Про оздоровлення та відпочинок дітей», за яким питан­ня оздоровлення дітей працівників підприємств та установ має регу­люватися колдоговором. При цьо­му не враховано норму, що в ко­шторисах бюджетних установ не передбачено видатків на дитяче оздоровлення;

– Закону № 76 «Про статус і со­ціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобиль­ської катастрофи», за яким санаторно-курортне лікування поширюється лише на дітей-чорнобильців, яким встановлено інвалідність;

– Законом № 80 «Про бюджет України на 2015 рік» не передбачено видатків на дитяче оздоровлення ні Міністерству освіти і науки (при­шкільні табори), ні Міністерству агропромислової політики України (оздоровлення дітей працівників АПК). Тим часом Мінсоцполітики виділено лише 20% від минулоріч­них витрат на оздоровлення та від­починок дітей, які потребують осо­бливої уваги та підтримки, в ДОЗ ДЦ «Молода гвардія».

Органи місцевого самовряду­вання, які відтепер мають виділя­ти кошти на оздоровлення та відпо­чинок дітей, не отримали відповід­них фінансових ресурсів (виділено на 116, 2 тис. грн менше порівняно з 2014 роком).

Забезпечення функціонування закладів оздоровлення та відпо­чинку дітей у нових законодавчих умовах стало предметом слухань 18 лютого ц. р. у комітеті Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту за участю представників органів цен­тральної влади та місцевого са­моврядування, а також Федерації профспілок України.

Учасники слухань констатува­ли, що склалася критична ситуація з фінансуванням сфери оздоров­лення та відпочинку дітей через:

– скасування фінансування ФССТВП витрат на дитяче оздоров­лення;

– скасування пільги ДОЗ із зе­мельного податку та запроваджен­ня додаткового податку не нерухо­мість;

– підвищення плати за електроенергію, газ, комунальні послуги;

– суттєве зменшення державної підтримки на оздоровлення дітей пільгових категорій.

Такі дії влади є не­продуманими та непід­готовленими, спричи­нять значне зростання вартості дитячої путів­ки, витрат батьків та не­минуче призведуть до погіршення здоров’я дітей, зрос­тання дитячої та підліткової зло­чинності, зруйнують мережу ДОЗ.

Учасники слухань вирішили ре­комендувати Кабміну та Верховній Раді внести зміни:

– до Податкового кодексу Укра­їни щодо поновлення пільги із зе­мельного податку та скасування податку на нерухомість для ДОЗ, які здійснюватимуть оздоровлення дітей влітку цього року;

– Закону України «Про держав­ний бюджет України на 2015 рік» щодо виділення місцевим бюдже­там субвенції з Держбюджету України для цільового фінансуван­ня оздоровлення та відпочинку ді­тей у сумі 350 млн гривень.

Голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевчен­ко, який виступив на комітетських слуханнях, запропонував поверну­ти кошти ФССТВП на часткове фі­нансування витрат на харчування дітей і культурно-оздоровчі заходи, зменшити тривалість оздоровчої зміни до 18 днів, залучати до робо­ти в ДОЗ студентів, що здешевить вартість путівки, а органам місце­вої влади встановлювати пільгові тарифи на газ, електроенергію, ко­мунальні послуги.

На виступ представника Мініс­терства фінансів про брак коштів на дитяче оздоровлення заступник Го­лови ФПУ Євген Драп’ятий запропо­нував доповнити Рекомендації комі­тетських слухань у розділі Кабінету Міністрів України таким пунктом: Уряду країни щоквартально опри­люднювати інформацію про суми коштів, які повернуто до Держбю­джету (внаслідок дій фіскальних, контролюючих, правоохоронних ор­ганів та за рішеннями судів):

– з офшорних зон (де сотні мі­льярдів доларів, вивезених з Укра­їни за 23 роки);

– від реалізації конфіскованого майна колишніх можновладців і злочинних угруповань;

– коштів, отриманих від ефек­тивності нового антикорупційного законодавства та заходів з ліквіда­ції корупційних схем і викорінення хабарництва в органах влади;

–10% коштів, отриманих із за­значених джерел, спрямовувати на дитяче оздоровлення, ДЮСШ та національно-патріотичне вихован­ня дітей та молоді.

Комітет має намір внести пропо­зиції Парламенту щодо відповід­них змін до законів України, попе­редньо погодивши їх з Урядом, про покращення оздоровлення дітей і функціонування закладів дитячого оздоровлення та відпочинку.

Департамент розвитку профспілкового руху апарату ФПУ

 

Моряки України готові боротися за свої права

Шістдесят тисяч українських працівників морської галузі – членів Профспілки ро­бітників морського транспорту України (ПРМТУ) підтримали акцію проти заборони права на страйк.

Еліна КАРАВАН

помічник голови Чорноморської первинної профорганізації моряків

Право українських на­йманих працівників на страйк закріплено Конституцією України, а також визначено Конвенці­єю Міжнародної організації праці № 87.

Останнім часом унаслідок невиплати заробітної плати, масових звільнень, скоро­чень і політики жорсткої еко­номії за рахунок зниження витрат на оплату праці, погір­шення умов праці, зниження рівня соціальних гарантій працівники в усьому світі змушені все частіше реалізо­вувати своє право на страйк.

Однак це право ставиться під сумнів організаціями робото­давців на міжнародному рів­ні. У зв’язку з цим 18 лютого було визначено Міжнарод­ною конфедерацією профспі­лок Днем боротьби за право на страйк.

Цього дня мільйони найма­них працівників у всьому світі виявили солідарність і підтри­мали акцію, взявши участь у таких заходах, як інформацій­ні кампанії у засобах масової інформації; зустрічі з пред­ставниками роботодавців та їх об’єднань; зустрічі на робо­чих місцях; громадські демон­страції; зустрічі з представни­ками державної влади; акції протесту тощо.

Напередодні заходу листи з інформацією про акцію були направлені всім первинним профорганізаціям ПРМТУ. На місцях інформація була роз­глянута на засіданнях проф­спілкових комітетів, відбули­ся зустрічі з працівниками портів, судноремонтних заво­дів та інших установ мор­ського транспорту України.

Так, акцію підтримали пер­винки Бердянського, Реній­ського та Херсонського МТП, ППО працівників адміністрації Миколаївського морського порту ПРМТУ, ППО судноплав­ної компанії «Укрферрі», Азовська ППО моряків, ППО ДП «ГПК Україна», «Єдність», а також Чорноморська первин­на профорганізація моряків.

Незважаючи на те, що укра­їнських моряків менше стосу­ється проведення страйків в Україні, адже вони працюють на суднах іноземних суднов­ласників за межами Батьків­щини, вони також активно підтримали акцію.

Профспілка робітників мор­ського транспорту України 18 лютого організувала зу­стріч для понад 120 моряків – членів ПРМТУ. Під час семі­нару вони мали змогу поспіл­куватися з інспектором ITF в Україні, юристами профспіл­ки, котрі надали роз’яснення з питань, які найбільше цікав­лять. Та основною темою зу­стрічі все ж була акція проти заборони на страйк.

«У багатьох країнах законо­давством передбачено право на страйк, тому що сьогодні це, напевно, єдиний спосіб впливати на роботодавця для захисту своїх прав. Звичайно, для нашої країни проведення страйків – це не найпопуляр­ніша практика, однак на слу­ху у всіх були страйки праців­ників Turkish Airlines, пілотів Lufthansa і працівників DHL у всьому світу, масштабні страйки далекобійників у Франції, портовиків Антвер­пена, які активно використо­вують страйки як єдиний ва­жіль лобіювання своїх інтересів», – зазначив голова ПРМТУ Михайло Кірєєв.

Під час зустрічі моряків озна­йомили з передумовами ви­никнення Дня боротьби за право на страйк, а також роз­повіли про чинні норми з цьо­го питання в національному законодавстві. За підсумками зустрічі було ухвалено Звер­нення до українського уряду, яке підтримали всі присутні. Звернення направлено у від­повідні органи влади.

08.03.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання