« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Тишком-нишком вийшли з профспілки

Тишком-нишком вийшли з профспілки

Працівники Долинської РДА Кіровоградської облас­ті, за винятком одного члена, вийшли з профспілки. Ця звістка була для обкому профспілки працівників державних установ не тільки громом посеред ясно­го неба. Вихід з профспілки тишком-нишком нагадує удар в спину: і щодо умислу, й щодо процедури, яка була шита білими нитками. Первинна профорганіза­ція Долинської РДА була не з найгірших за згуртованіс­тю і активністю, тож за логікою речей мала б і надалі показувати приклад іншим, та зась… Ініціатори розва­лу певно вирішили: краще «сховатися в кущі» і мовч­ки спостерігати, що відбувається в країні і державній службі. Щоправда, така позиція аж ніяк не поєднуєть­ся з освіченими, свідомими працівниками державної РДА. Прикро, що саме державні люди окремої терито­рії, за долю яких профспілка держустанов зламала не один спис, як кажуть, склали зброю.

Віктор ФЕДОТОВ,

Марія ІВАНОВА

м. Кіровоград

Хто вніс розбрат у колись сильну первинку, не зро­зуміло, але сірник розго­рівся і переріс у доленос­ні збори. Готуючи таке зі­брання, ініціатори навіть не поду­мали, що їхня політика йде в розріз із стратегією облдержадміністра­ції, яка в рамках тристоронньої соціально-економічної ради бага­то років співпрацює з Федерацією профспілок області, її членськими організаціями, в тому числі обко­мом профспілки працівників держустанов. На її засіданнях розгляда­ються життєво важливі питання, сторони дослухаються одна до од­ної задля пошуку виходу з тієї чи іншої ситуації.

Особливо зміцніли контакти з владою з приходом голови ОДА Сергія Кузьменка. Буквально за ко­роткий час відбулося кілька плід­них зустрічей керівників ОДА і ФПО. Зокрема, в результаті однієї такої зустрічі, що проходила з іні­ціативи ФПО на прохання профкому ДП «Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат окисле­них руд» (Долинська), з приводу за­боргованості із зарплати, завдяки спільним зусиллям гроші праців­никам терміново були виплачені. Саме профспілки підставили плече у виконанні одного з основних за­вдань РДА щодо забезпечення на­селення житлово-комунальними послугами. І, як кажуть, на вдяч­ність отримали сюрприз від пер­винки адміністрації.

Цими днями Сергій Кузьменко та керівники структурних підроз­ділів облдержадміністрації, тери­торіальних органів міністерств та відомств області взяли участь у зборах профспілкового активу, які організувала ФПО. Таких заходів, з конкретними результатами, ви­стачає, просто декому треба ціка­витися тим, що відбувається, і ба­чити, так би мовити, далі власно­го носа. До речі, очільник області не раз наголошував на необхіднос­ті громадського контролю, який здійснюють профспілки. Тільки та­кою має бути позиція, якщо ми взя­ли курс на Євросоюз. У всьому світі наявність профспілки свідчить про перспективу певної організації чи галузі, додає їй іміджу.

Ділові взаємини між владою та органами профспілки склалися і в багатьох районах: укладені угоди про співпрацю, визначені конкрет­ні зобов’язання, за які сторони зві­тують перед громадою. Координа­ційна рада профспілок Долинського району теж уклала угоду про співпрацю з РДА й об’єднанням робото­давців. У своїх зобов’язаннях за уго­дою райдержадміністрація пообіця­ла сприяти створенню і збереженню первинних профспілкових організа­цій. За іронією долі профорганіза­ція РДА показала «приклад». Хоча очікувалося, що саме вона стане за­співувачем у цій роботі, а та, проіг­норувавши інтереси спілчансько­го загалу району, просто зійшла з дистанції. Спілчани РДА міркува­ли по-іншому, меркантильно, ніби недалекі люди вдалися до простих арифметичних дій: скільки відда­ли профспілці і скільки отримали? Хоча таке мислення застаріле. У профспілку йдуть не для того, щоб отримувати подарунки і матеріаль­ну допомогу, хоча й це не скасову­ється. У наймасовішій громадській організації гуртуються для виборю­вання вагомих соціальних префе­ренцій. І для вирішення глобальних питань від первинних організацій надходить у вищі органи профспіл­ки (обком, ФПО, ФПУ, ЦК) лише 30% внесків, а левова їх частка – 70% за­лишається в первинці. І якщо вже на те пішло, то працівники обко­му профспілки можуть розписати і надходження, і витрати, які не такі вже й малі. Тим більше, при обкомі діє фонд соціальної допомоги, з яко­го виділяється щороку близько 100 тис. грн. Послугами фонду користу­ються і спілчани Долинського райо­ну, тож будь-які докори безпідстав­ні і некоректні. Обком профспілки працює прозоро та відкрито.

Так, не кращі часи переживають сьогодні країна і профспілки зокре­ма. Йде тотальний наступ на права трудящих, урізання соціальних пільг – досягнуте багаторічними зусилля­ми перекреслюється одним розчер­ком пера. Більше того, на державно­му рівні профспілки ігноруються, не виконуються закони, зокрема «Про соціальний діалог в Україні». При­йнято коаліційну угоду, в якій ні сло­ва про людину праці. І в такий мо­мент, коли треба заявляти про себе, домагатися, примусити владу почу­ти профспілки, втеча з човна вигля­дає елементарною зрадою спілчан­ських інтересів. Профспілки сильні своїм членством. А коли їхні лави починають тріщати по всіх швах, це використовують ті, хто не зацікавле­ний у соціальному статусі держави. Жодна влада не піднесе преференції на тарілочці, їх треба здобувати і ви­борювати. Якщо запитати про грома­дянську позицію членів профспілки – працівників РДА, то вона буде ну­льовою, адже ніде й ніколи вони не заявляли про неї. А рахування гро­шей – це не позиція. Коли, як кажуть, припече, приміром, дійде до скоро­чень штату, тоді почнуть шукати за­хисту в профспілки.

Тепер щодо процедури виходу з профспілки. Її порушено, як ка­жуть, за всіма параграфами. По-перше, питання чомусь вирішува­лося на зборах колективу, а не на профспілкових, як належить. По-друге, були знехтувані низка ста­тутних норм профспілки держуста­нов, що принижує її роль і гідність. По-третє, профком РДА ввів в оману спілчан щодо ненадання обкомом профспілки матеріальної допомоги її членам. Саме цей пункт був лейтмотивом зборів: не дають допомогу – немає сенсу перебувати в проф­спілці. Тобто шкурні інтереси по­над усе. Прикро, коли профспілки різних галузей вирішують, як втру­титися у бюджетний процес, не до­пустити прийняття антисоціальних законопроектів, знаходяться винят­ки, які займають позицію «моя хата скраю» і чекають, коли хтось щось для них вирішить. Президія обко­му профспілки вирішила: скасува­ти рішення первинної профоргані­зації Долинської РДА щодо виходу колективу організації з профспілки як таке, що суперечить статуту. Й останню крапку в своїй діяльності треба ставити правильно та гідно. Звісно, вихід організації з профспіл­ки – це втрата, недоречність, удар, але одна ластівка весну не робить…

 

НАБОЛІЛІ ЗАПИТАННЯ МІНІСТРУ СОЦПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Кіровоградський обком профспілки праців­ників державних установ, реагуючи на звер­нення профспілкових організацій управлінь соціального захисту населення, звернувся до міністра соціальної політики України Пав­ла Розенка з низкою запитань, в надії зна­йти відповіді на них у головному державно­му органі країни, що забезпечує соціальний захист українців.

Віктор ФЕДОТОВ

голова Кіровоградського обкому профспілки працівників державних установ

Коли закінчаться зну­щання над працівника­ми управлінь соціаль­ного захисту, яким бук­вально щоденно добавляють нові види робіт? Чому вони повинні працювати в постій­ному стресі, побоюючись чергової хвилі скорочень (останніми роками відбулося 12 таких скорочень)? Чому вони повинні виходити на роботу у вихідні і святкові дні без відповідної компенсації? Хіба на них не поширюється законодавство України? Чому держслужбовці, обслуговую­чи відвідувачів, змушені за власні кошти купувати папір, ручки, заправляти картриджі, телефонувати з власних мо­більних телефонів? Чому за­мість державних на ці цілі ви­трачаються профспілкові ко­шти? Чому працівники управ­лінь повинні облаштовувати свої робочі місця, робити са­мотужки ремонти в кабіне­тах? Чому при цьому вони мають отримувати мінімаль­ну зарплату в 1218 грн (голо­вний бухгалтер управління, приміром, після відрахувань «чистими» одержує 1100 грн)? Чому за роки не­залежності країни так прини­зили державного службовця, що ветерани праці перехо­дять на загальну пенсію?

Через руки працівників управлінь проходять міль­йонні соціальні виплати на підтримку малозабезпечених громадян, а вони самі потер­пають від бідності, справно сплачуючи при цьому дер­жавні податки і збори. Чому голова Нацбанку України при провальному курсі гривні має заявляти, що її зарплата у розмірі 10 тис. грн є зама­лою, і вимагати її підвищен­ня, а працівники, які реалізу­ють конституційні права гро­мадян на соціальний захист, повинні отримувати в десят­ки разів менше?

Зважаючи на вищезазначене, маємо просту і конкретну пропозицію (думаємо, депу­тати ВРїї підтримають): вне­сіть від Кабінету Міністрів проект Закону «Про скасуван­ня державної служби в Украї­ні», аби не вводити в оману народ, що нібито рядові держслужбовці отримують високі зарплати, пенсії і ма­ють престижні соціальні піль­ги. Як результат, не потрібно буде проводити конкурси на заміщення посад, стажуван­ня, організовувати курси під­вищення кваліфікації, тобто створювати ореол навколо приниженого державного службовця. Можна буде про­сто брати людей на роботу з вулиці. Уявляєте, яка вийде економія! Сьогодні спеціаліс­тів у районах вже не виста­чає, а через рік-два з таким кадровим підходом на місцях не буде кому втілювати в життя державну політику.

 

З ЮВІЛЕЄМ!

Президія Кіцманської район­ної ради Профспілки праців­ників агропромислового комплексу щиро вітає голо­ву Чернівецької обласної ради профспілки Серецького Михайла Миколайовича з 50-річчям!

Ваш трудовий і життєвий шлях є не­заперечним взірцем сумлінного і вірного служіння як справі, так і лю­дям. Особисті чесноти, високий професіоналізм, життєва му­дрість, вміння перейматись долею людей стали надійною за­порукою загального визнання, авторитету та глибокої поваги, якими Ви по праву користуєтесь. Нехай доля і надалі буде прихильною до Вас і подарує ще багато років творчого життя на радість родині, Вашим друзям, на користь справі.

Щиро зичимо Вам доброго здоров’я, щастя, благополуччя, успіхів у всіх Ваших задумах і починаннях.

Михайло КОНДРАТ,

за дорученням президії Кіцманської районної ради Профспілки працівників АПК, Чернівецька обл.

 

06.02.2015



Коментарі

#1 25.02.2019 19:17 добавил: Таня | додати коментар

Як зупинити вихід працівників з профспілки?

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання