« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Звітує «Космомаш»

Звітує «Космомаш»

Наприкінці минулого року в Дніпропетровську відбувся черговий V з’їзд Профспілки працівників космічного та загального машинобудування України, на якому було підбито підсумки п’ятирічної діяльності організації, визначе­но основні орієнтири на наступний період, внесено зміни до Статуту, обрано новий склад Центрального комітету, контрольно-ревізійної комісії. У роботі з’їзду взяв участь голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспі­лок Віталій Дубіль.

Валентина ШЕВЧЕНКО

керівник департаменту розвитку профспілкового руху апарату ФПУ

Центральним пи­танням на з’їзді було обрання го­лови профспіл­ки, адже Віктор Литвин вийшов на пен­сію. Відтак новим голо­вою профспілки «Космо­маш» одностайно обрано Валерія Васильєва, який одночасно очолює проф­спілкову організацію Дер­жавного підприємства «Південмаш». Заступни­ками голови профспілки обрано Зою Затенацьку та Геннадія Офіцерова.

У звітній доповіді, яку презентував Борис Мель­ниченко, зазначалося, що профспілка «Космомаш» об’єднує 25 первинних організацій, економічне становище у яких зали­шається напруженим у зв’язку зі спадом вироб­ництва, зниженням фон­ду оплати праці, що, у свою чергу, призвело до звуження зайнятості. Все це провокує загострення соціальної напруженос­ті в трудових колекти­вах, адже вартість жит­тя зростає, а заробітна плата зменшується. За­боргованість із заробіт­ної плати в цілому по НКАУ сягає 12 млн грн, у т. ч. на ДП «Південмаш» – 18 млн грн. Найбільше падіння обсягів виробни­цтва сталося на ДНПП «Об’єднання Комунар», досягнувши 57%, що зму­сило керівництво пере­вести працівників на дво­денний режим роботи.

Незважаючи на про­блеми, ЦК профспілки, профкоми підприємств намагаються пом’якшити важкий соціально-економічний стан працівни­ків, докладаючи всіх зу­силь для забезпечення ведення соціального діа­логу як із Державним кос­мічним агентством Укра­їни, так і на рівні підпри­ємств. Так, у жовтні ми­нулого року голова пер­винної організації «Пів­денмашу» Валерій Васи­льєв звернувся з відкри­тим листом до Президен­та України Петра Поро­шенка, а згодом очільник держави відвідав колек­тив ракетно-космічного підприємства світового значення.

У цей непростий час, коли різко скорочується фінансування санаторно-курортного лікування з Фонду соціального стра­хування, профкомам вда­ється зберегти об’єкти соцкультпобуту, дитя­чі оздоровчі та медико-санаторні заклади, бази відпочинку, палаци куль­тури.

Разом із тим влітку 2013 року Міністерство охорони здоров’я на чолі з Раїсою Богатирьовою на­магалося перепрофілюва­ти відомчий лікувально-профілактичний заклад – медико-санітарну части­ну Київського радіозаво­ду шляхом передачі його Українському інституту стратегічних досліджень. Цей заклад, побудований у 1978 році за кошти ра­діозаводу, понад 35 років надавав якісну та квалі­фіковану медичну допо­могу працівникам, вете­ранам виробництва, меш­канцям прилеглих райо­нів. Завдяки наполегли­вій боротьбі голови пер­винної організації, члена Ради ФПУ Геннадія Офі­церова, спільним діям Київської міськпрофради та Федерації профспілок України трудовому ко­лективу вдалося зберегти свою медико-санітарну частину.

Окрасою «Космома­шу» є Будинок культури, в якому відбуваються всі визначні заходи, тут та­кож пройшов і з’їзд проф­спілки. Не кожна галузь може сьогодні похвали­тися такою перлиною.

Поступово набирає сили молодіжний проф­спілкових рух «Космома­шу». Тут створено Раду молодих працівників кос­мічної галузі, яка протя­гом п’яти звітних років організовувала різнома­нітні молодіжні заходи: галузеві конкурси «Кра­щий молодий працівник космічної галузі», фото­конкурс «Я люблю свою роботу», конкурси дитя­чих малюнків, щорічні галузеві фестивалі КВК, спартакіади з дев’яти ви­дів спорту. Голову Ради молодих працівників кос­мічної галузі Максима Науменка делеговано до складу Молодіжної ради ФПУ.

Позитивно оцінюючи роботу Центрального ко­мітету у звітному періо­ді, з’їзд визначив завдан­ня на наступний період. Серед них:

– укладення Галузевої угоди і колективних дого­ворів та постійний контроль за їх виконанням, недопущення подальшо­го наступу на соціально-економічні права пра­цівників, у тому числі через звуження сфери колективно-договірного регулювання трудових відносин;

– збереження та мак­симальне використання соціальної бази підпри­ємств для профілактики, лікування, оздоровлення, відпочинку працівників і членів їхніх сімей;

– розвиток молодіжно­го профспілкового руху, сприяння закріпленню молоді на підприємствах галузі;

– зміцнення внутріш­ньоспілкової дисципліни, обов’язковість виконання рішень ФПУ та виборних органів профспілки;

– активізація роботи зі створення дієвого резер­ву профспілкових кадрів, максимальне викорис­тання навчальних закла­дів профспілок для підви­щення кваліфікації проф­спілкових працівників та активістів;

– висвітлення діяль­ності профспілки, її пер­винних організацій у профспілкових виданнях та на сайтах.

Космомашівці збере­жуть традиції підприєм­ства, неодмінно вистоять у ці складні часи випро­бувань, досягнуть належ­них висот галузі та бо­ротимуться за гідний рі­вень життя профспілко­вої громади.

 

НАВЧАННЯ ОРГОВИКІВ

У середині грудня на базі Навчально-методичного центру Федерації профспіл­кових організацій Чернігівської області від­бувся навчальний семінар, присвячений питанням організаційної роботи у профспіл­ках та організований департаментом роз­витку профспілкового руху Федерації проф­спілок України за сприяння Американського Центру Солідарності.

Як повідомляє Де­партамент розви­тку профспілко­вого руху, у семінарі взяли участь директори навчально-методичних центрів профспілок, окремі голови та заступники голів членських організацій, спеціалісти, від­повідальні за організаційну роботу.

Упродовж трьох днів учасни­ки семінару мали змогу до­лучитися до цікавих і корис­них заходів, які підготували для них організатори. Зокре­ма, програма семінару пе­редбачала такі тренінги для вдосконалення навичок орга­нізаційної роботи:

– Стратегія ФПУ: оновлення чи реформування профспілок.

– Органайзинг – інструмент розвитку і зміцнення проф­спілок. Особливості проф­спілкової діяльності в сучас­них умовах.

– Звіти і вибори у профспіл­ках – шлях змін.

– Євроінтеграційний вектор розвитку України. Місце профспілок у нових умовах процесу євроінтеграції.

– Лідерство. Компетенції профспілкового лідера.

– Психологія міжособистісно­го та колективного спілкуван­ня: мистецтво комунікацій.

До презентованого Валенти­ною Шевченко проекту Стра­тегії модернізації ФПУ, її членських організацій, схвально сприйнятого слуха­чами, були запропоновані конкретні заходи, які забез­печать профспілкам додатко­ві можливості для посилення свого впливу в суспільстві, а саме:

– створення платформи, що об’єднає депутатів ВР Украї­ни та представників профспі­лок, які мають єдину ідеоло­гічну політику з питань соці­ального захисту;

– проведення інформаційної роботи або акції з роз’яснення членам профспілки мож­ливих наслідків від реалізації запропонованої Програми Уряду;

– залучення експертів МОП до моніторингу запропонова­ної Програми Уряду;

– відтворення профспілково­го страхування через ство­рення страхових компаній;

– співпраця профспілок із гро­мадськими організаціями.

Надзвичайно цікаво предста­вили тему «Органайзинг − ін­струмент розвитку і зміцнен­ня профспілок» молоді викла­дачі НМЦ Чернігівської облас­ті Володимир Ковальчук та Ві­талій Копиш, які ознайомили учасників з базовими понят­тями органайзингу, історією його виникнення, поняттям «система комунікацій».

Тренінг «Звіти і вибори у профспілках» було обрано невипадково, адже нинішня звітно-виборна кампанія три­ває у непростих умовах – не­стабільності та воєнних дій на сході країни. На питаннях перебігу виборчої кампанії, відповідності проведення звітів і виборів статутним ви­могам, а також на пропозиці­ях щодо внесення змін до статутів членських організа­цій ФПУ акцентувала увагу у своєму виступі Валентина Шевченко.

Під час тренінгів «Лідерство. Компетенції профспілкового лідера» і «Психологія міжосо­бистісного та колективного спілкування: мистецтво кому­нікацій», які підготували ви­кладачі НМЦ Ірина Глушко та Світлана Каземірова, учасни­ки семінару дізналися про види комунікативної поведін­ки, територіальну мову кому­нікацій, типи співрозмовни­ків, а також вдосконалили свої комунікативні навички.

У ході занять було використа­но безліч презентаційних ма­теріалів, застосовано інтерак­тивні методи навчання, як-от робота в групах, під час якої учасники напрацювали цікаві пропозиції щодо вдоскона­лення діяльності профспілок. Усі, хто взяв участь у тренін­гах, отримали максимально повну й усебічну інформацію, наголошували на важливості проведення таких семінарів і запевнили, що здобуті знання неодмінно застосовуватимуть у практичній роботі.

Після завершення навчаль­ного семінару його учасни­кам вручили сертифікати про підвищення кваліфікації.

17.01.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання