« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Григорій ОСОВИЙ: «Консолідації профспілок немає альтернативи»

Григорій ОСОВИЙ: «Консолідації профспілок немає альтернативи»

 Профспілковий рух в Україні має бути консо­лідованим, тільки спільними зусиллями мож­на забезпечити ефективний захист соціально-економічних прав та інтересів людини праці. Така головна ідея, яку висловили учасники ро­бочої наради керівників профоб’єднань на на­ціональному рівні, що за ініціативи Федерації профспілок відбулася 12 грудня.

 Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, відкриваючи засідан­ня, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий зазначив, що в нинішніх складних політичних і соціально-економічних умовах, як ніколи, потрібно забезпечити консолідацію дій усіх профоб’єднань для вирішення актуальних і болючих проблем працівників. Очільник ФПУ наголосив на необ­хідності вироблення консолідова­ної профспілкової позиції стосов­но проекту Трудового кодексу, що ініціювало Мінсоцполітики, а та­кож щодо соціальних обмежень, запропонованих Міністерством фінансів.

Заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий поінформував учасни­ків наради про стан сучасного профспілкового руху в Україні, навів факти та приклади, які під­твердили важливу роль профспі­лок у суспільному житті країни.

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк наголосив, що зустріч має на меті консолідувати профспілко­вий рух України. ФПУ демонструє принципово нове бачення співпра­ці з іншими профспілковими об’єднаннями. Пік цієї співпраці – Всеукраїнський форум профспі­лок, який відбувся 7 жовтня. Кон­солідація, на його думку, має бути у діагностиці соціальної справед­ливості серед працюючих, форму­ванні солідарної позиції щодо ви­рішення цих проблем та у дискусії стосовно Трудового кодексу.

Відбулося жваве, гостре обгово­рення пропозицій з боку ФПУ та присутніх на нараді керівників профоб’єднань на національному рівні.

Підбиваючи підсумки дискусії, Григорій Осовий зазначив, що ді­яти треба консолідовано, не мар­нуючи часу, адже зараз головний пріоритет – зупинити антисоці­альний наступ на права людини праці. Це можна зробити або шля­хом соціального діалогу, або шля­хом використання всіх законних засобів, які мають у своєму арсе­налі профспілки. Але в будь-якому разі – треба діяти консолі­довано й результативно.

 

 

 ПРАВА ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖУСТАНОВ МАЮТЬ БУТИ ЗАХИЩЕНІ

В Україні мають бути створені професійні, компетентні, ефективні державна служба і служба в органах місцевого самоврядування, у яких громадяни України служитимуть державі чесно й віддано і почуватимуться гідно з точки зору матеріального забезпечен­ня та особистого розвитку. Про це говорили 10 грудня учасники Пленуму ЦК Профспілки працівників державних установ України.

 Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, у заході взяли участь Голова ФПУ Гри­горій Осовий, заступник міні­стра соціальної політики України Віктор Іванкевич, го­лова Нацдержслужби Украї­ни Костянтин Ващенко.

Відкриваючи засідання, голо­ва профспілки Тетяна Нікітіна акцентувала увагу присутніх на необхідності посилення правового і трудового захисту членів профспілки в нинішніх умовах, збереження соціаль­них стандартів для працівни­ків держустанов. Вона наго­лосила, що загалом підтри­муючи дії уряду щодо еконо­мії державних коштів, недо­пущення втрат бюджету при проведенні адміністративної реформи, в умовах ведення АТО на сході України, проф­спілкові активісти, проте, вва­жають, що основний тягар реформ переважно лягає на незахищені верстви населен­ня, мало оплачувані категорії державних службовців. Розу­міючи всю складність поточ­ної ситуації, необхідно від­найти можливості для подо­лання соціальної несправед­ливості шляхом залучення ін­ших джерел наповнення дер­жавного бюджету.

Голова профспілки зазначи­ла, що ситуація в державі по­требує критичного аналізу профспілкової роботи на її відповідність сучасним очіку­ванням членів профспілки та викликам часу. В надсклад­них умовах сьогодення, коли відбувається справжній на­ступ на права трудівників, не­обхідно повною мірою вико­ристовувати можливості ко­лективних договорів для за­хисту законних прав та інтересів членів профспілки.

У своїх виступах члени ЦК ви­словили глибоку стурбова­ність ситуацією, що склалася навколо питання оплати праці державних службовців та по­садових осіб місцевого само­врядування. Наголошувалося, що з 2008 року посадові окла­ди державних службовців та посадових осіб органів місце­вого самоврядування не пере­глядалися, а видатків на опла­ту їхньої праці вистачало лише на обов’язкові виплати (оклад, ранг та вислуга років). За ці роки в державі рівень ін­фляції становив 30,6%, а міні­мальна заробітна плата змі­нювалася 23 рази і зросла на 84,4%. Нехтування з боку дер­жави питанням матеріального забезпечення найбільш соці­ально незахищеної категорії працівників державного управління призвело до того, що їхня середня заробітна плата на сьогодні удвічі мен­ша, ніж у середньому по галу­зях економіки. Враховуючи, що для більшості працівників заробітна плата є єдиним джерелом існування, такий підхід з боку держави є не просто дискримінаційним і неперспективним, а й таким, що не сприяє розбудові дер­жавного управління на висо­копрофесійних засадах.

У цілому ЦК відзначає значне зниження ефективності соці­ального діалогу на всіх рівнях і констатує нагальну необхід­ність його активізації для ви­роблення ефективної та стій­кої політики, що забезпечить зменшення ризиків виробни­чих і соціальних конфліктів.

Пленум ЦК Профспілки пра­цівників державних установ України ухвалив постанову, яка містить конкретні дору­чення ЦК, регіональним орга­нізаціям та виборним орга­нам організацій профспілки всіх рівнів, а також звернення ЦК до Президента України, Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра.

Докладніше про це читайте на сайті ФПУ www.fpsu.org.ua.

 

 

 Сергій КОНДРЮК: «Антисоціальний наступ можна зупинити тільки спільними зусиллями»

Справжнім ударом по конституційних, со­ціальних і трудових правах наших співгро­мадян буде навіть не сама урядова про­грама, ухвалена Верховною Радою, а те, що стоїть за нею на 46 сторінках таблиць і змін до чинних законів, саме це боля­че вдарить по людях праці. Про це заявив перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови Федера­ції профспілок України Сергій Кондрюк на Пленумі ЦК Профспілки працівни­ків суднобудування України, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

 За словами Сергія Кон­дрюка, неабияк важ­ливо, щоб профспілки не тільки відреагува­ли на пропозиції Уряду, а й зробили це консолідовано. Треба, щоб ті, хто розробляє та ухвалює такі антисоціаль­ні рішення, побачили, що проти спроб обмежити пра­ва працівників виступає не одна людина, не одне під­приємство і навіть не одна профспілка. Тільки спільни­ми зусиллями можна зупи­нити цей антисоціальний наступ, упевнений Сергій Кондрюк.

Заступник Голови ФПУ за­пропонував простий, але надзвичайно ефективний варіант впливу на владу. «Якщо кожний працівник, кожний член профспілки надішле на адресу Адміні­страції Президента, Верховної Ради та Уряду коротку листівку з «подякою» за ті ноу-хау, які зроблять і без того складне життя людини праці ще гіршим, то, споді­ваюся, високопосадовці ма­ють замислитися над на­слідками цих рішень, – за­значив Сергій Кондрюк. – Насамперед треба надісла­ти цю листівку на адресу Президента України. Саме йому підписувати чи ні уря­дову програму. У кожній об­ласті діють партійні осеред­ки парламентських фракцій. Якщо ви принесете їм мі­шок звернень від обурених людей, швидше за все, вони передадуть його нагору».

Сергій Кондрюк наголосив на тому, що вийти з політич­ної, соціально-економічної кризи можна тільки завдяки консолідації всіх здорових сил суспільства. Профспіл­ки, на його думку, в цьому процесі можуть і повинні бути в авангарді. «Як після 22 грудня почне рости день, буде більше світла, так і шанси на відродження та розвиток профспілкового руху дедалі збільшувати­муться», – образно сказав він.

На Пленумі ЦК Профспілки працівників суднобудуван­ня України з доповіддю «Про соціально-економічний стан галузі. Заходи по­дальших дій щодо захисту трудових та соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки» висту­пив голова профспілкової громади суднобудівників Микола Бутенко.

Після обговорення доповіді члени ЦК виступили з низ­кою конструктивних пропо­зицій, серед яких, зокрема, – звернутися до Кабінету Міністрів щодо реалізації раніше прийнятих законів стосовно підтримки вітчиз­няного суднобудування та відповідних програм, роз­робити програму поновлен­ня Військово-Морських Сил України щодо побудови но­вих кораблів та модерніза­ції діючих, зрушити з мерт­вої точки проблему визна­чення зі сторони державних структур – підписантів Галу­зевої угоди.

Учасники засідання також обговорили питання «Про стан виконання Галузевої угоди в 2013–2014 році та правові аспекти застосуван­ня Генеральної та Галузевої угод у колдоговірній роботі на 2015 рік», «Про прове­дення звітно-виборної кам­панії в Профспілці в 2015 році» та ін.

18.12.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання