« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Потрібно покінчити з політикою жорсткої економії

Потрібно покінчити з політикою жорсткої економії

  Цими днями в Брюсселі прохо­дить засідання Генеральної ради Міжнародної конфедерації проф­спілок. Рада, зокрема, підбила підсумки роботи в цьому році, запропонувала для обговорен­ня пріоритетні напрями діяль­ності МКП на 2015 рік, питання створення сталих робочих місць, запровадження мінімального рів­ня соціального захисту, співпра­ці з Міжнародною організацією праці, глобального профспілково­го партнерства, включення проф­спілкових пріоритетів до Програ­ми розвитку ООН.

 Головна дискусія точиться навколо негативного впливу заходів жорсткої економії на соціально-економічну си­туацію в світі та наступу на права профспілок. У своїй допові­ді генеральний секретар МКП Ша­ран Барроу заявила про необхід­ність створення 100 млн робочих місць і збільшення чисельності МКП до 200 млн членів. Вона та­кож повідомила про намагання МКП збільшити частку жінок у світовій робочій силі на 25% і на 5% – кількість жінок – членів профспілок. Генеральний секре­тар Профспілкового консульта­тивного комітету ОЕСР Джон Еванс навів ре­зультати досліджень, відповідно до яких зрос­тання частки зарплати на 1% у глобальному ВВП зумовлює його зростання на 5%. Пред­ставник Британського конгресу тред-юніонів підкреслив, що метою профспілок має бути не спасіння світової еконо­міки через збільшення зарплати, що призведе до зростан­ня попиту, а збільшення зарплати для забезпечення гідного рівня життя працівників. Загальний ви­сновок: усе більше людей почина­ють розуміти, що неоліберальна модель розвитку світу остаточно скомпрометувала себе. Але проф­спілки не мають чекати, доки всі це зрозуміють. Потрібно діяти, об’єднувати людей, насамперед навколо ідеї створення гідних ро­бочих місць, у тому числі для жі­нок та молоді. Голова ФПУ Григо­рій Осовий, який є членом Гене­ральної ради МКП, у своєму ви­ступі поінформував присутніх про соціально-економічну ситуацію в Украї­ні у зв’язку з анексією Росією Криму та кон­фліктом на сході країни. Він зазначив, що для стабільного розвитку Україні потрібні мир та політична стабільність, а також готовність Уря­ду проводити реформи в інтересах суспільства. На жаль, нинішні дії Уряду свідчать про про­довження політики жорсткого на­ступу на соціально-економічні права трудящих. Голова ФПУ під­креслив, що, виконуючи свій обов’язок, профспілки будуть про­тидіяти виходу України з кризи за рахунок трудящих. На порядку денному ФПУ, повідомив він, про­ведення з’їздів членських органі­зацій ФПУ, перетворення її на дій­сно європейське профспілкове об’єднання.

Учасники засідання поставили свої підписи під зверненням до Ге­нерального секретаря ООН щодо необхідності повної заборони ядерної зброї до 2020 року.

Генеральна рада продовжує свою роботу. Запланована зустріч Голови ФПУ з керівництвом МКП для обговорення питань направ­лення місії МКП до України з ме­тою ознайомлення на місці із соціально-економічною ситуаці­єю та надання допомоги україн­ським профспілкам у їхній боротьбі за соціальну справедливість.

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ

 

 

 Новий рік наближається

 Запорізька облас­на рада профспі­лок спільно з міським управлінням культури, департаментами освіти і на­уки, культури і туризму, наці­ональностей та релігій облдержадміністрації провели нараду з питань організації та проведення новорічних і різдвяних свят для дітей та підлітків області.

Відкриваючи нараду, голова Запорізької обласної ради профспілок Віктор Сластьон акцентував на важливості на­лежної організації та прове­дення святкових заходів для дітей і підлітків, окреслив на­прями роботи закладів куль­тури і навчальних установ ре­гіону з цього питання, осо­бливу увагу звернувши на га­рантування безпеки малят під час свят ялинки.

Завідуючий відділом облпрофради Анатолій Черепє­хін розповів про заходи, яких вживають творчі колективи під час підготовки і створен­ня новорічних свят для ма­леньких глядачів, спектаклів та музичних казок, а також озвучив перелік питань, які слід внести до постанови президії облпрофради.

Учасники наради запропону­вали внести у текст постанови президії облпрофради реко­мендації про організацію зи­мових таборів для учасників художньої самодіяльності, які братимуть участь у підготовці до новорічних свят, а також багато інших питань, що ви­кликають занепокоєння ке­рівників закладів культури.

У виступах директора Палацу культури металургів ТОВ «Со­ціальні ініціативи Запоріжжя» ВАТ «Запоріжсталь» Миколи Володькова, спеціалістів де­партаментів освіти і науки Ва­силя Панченка, культури і ту­ризму Галини Нешти, голови профкому Запорізької філар­монії Світлани Івко висвітлю­валися підходи щодо ство­рення безпечних умов для проведення свят новорічної ялинки. На цьому питанні до­кладно спинився у своєму ви­ступі головний технічний ін­спектор праці облпрофради Микола Чос.

Представники обласних орга­нізацій профспілок мали змо­гу поспілкуватися з керівника­ми закладів культури та обго­ворити чимало питань, які не­покоять профспілкову грома­ду напередодні проведення святкових заходів для дітей.

 

 

 На часі – нагальні питання

 За ініціативи координаційної ради голів профкомів Полтави у Будинку спілок від­булася нарада-семінар профспілкового ак­тиву регіону. Відкрив зібрання голова Пол­тавської обласної ради профспілок Леонід Вернигора.

 Ганна ТАРГАЄВА

заступник голови Полтавської облпрофради

Взяти участь у заході запросили соціальних партнерів із департа­менту праці та соці­ального захисту населення облдержадміністрації, цен­тру зайнятості, Пенсійного фонду України в Полтав­ській області, виконавчої дирекції Полтавського об­ласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. На численні звер­нення працівників, членів профспілок прокоментувати підвищення послуг на теплопостачання були запро­шені фахівці з обласного підприємства «Полтаватеплоенерго».

У своєму виступі заступник начальника департаменту праці та соціального захисту населення Тетяна Нерук спи­нилася на питаннях надання субсидій господарям квар­тир, будинків, розповіла, які довідки слід подати для призначення субсидій і вне­сення змін до нормативів на визначення допомоги.

Начальник відділу організації надання послуг роботодав­цям Галина Поліцкова до­кладно роз’яснила, які під­приємства за позовом адмі­ністрації та профкому при частковому простої мають право на відшкодування пра­цівникам заробітної плати.

Начальник інспекції з контролю за дотриманням зако­нодавства про зайнятість Юрій Пишненко розповів про зміни під час реєстрації в центрі зайнятості та як ви­пускники ПТУ, вищих, серед­ніх навчальних закладів мо­жуть стати на облік у центрі зайнятості й отримати довід­ку про самостійне працевла­штування або перекваліфіка­цію за спеціальністю на за­пит роботодавців.

Начальник управління пен­сійного забезпечення Го­ловного управління ПФ у Полтавській області Ірина Товстоножко розповіла про особливості виходу на до­строкову пенсію, торкнула­ся питань розрахунку з пе­рерахування пенсій працю­ючим, держслужбовцям, науковим працівникам, а також про систему коопера­ції коштів фонду та дотації до мінімальної пенсії пра­цівникам, зарплата яких мі­німальна, та про нарахуван­ня пільгової пенсії за спис­ками № 1 і 2.

Заступник директора вико­навчої дирекції Фонду соц­страхування з ТВП Олек­сандр Носаненко, завіду­вачка відділу соціальних ви­плат Тамара Дідоренко роз­повіли, на які статті вико­ристовуються кошти фонду, як оплачуються листки не­працездатності та про їх правильне оформлення, ак­центували на недоліках, які спостерігаються на підпри­ємствах та в організаціях щодо делегування до скла­ду комісії із соцстрахування представників від адміні­страції та профкому.

Пролунало багато запитань стосовно того, чому цього року діти застрахованих осіб не отримають подарунків на Новий рік. Відповідь була однозначна – немає коштів.

У Полтавському регіоні цьо­горіч практично втричі зрос­ла оплата за послуги на те­пло. Начальник служби реа­лізації теплової енергії юри­дичним особам Тетяна Заві­рюха і начальник абонент­ської служби Віра Абадей пояснили, що внаслідок під­вищення ціни на газ відпо­відно й зросли тарифи на те­пло. Проте на запитання, що зробили комунальні підпри­ємства для покращення на­дання якості послуг і модер­нізації теплових мереж, від­повіді присутні не отримали.

Важкий тягар витрат покла­дено на плечі населення, не­зважаючи на те, що зарпла­ти і пенсії не підвищувались. Тому питання про зростання оплати на теплоенергію та водопостачання було вине­сено на засідання Громад­ської ради при Полтавській облдержадміністрації. Вирі­шено, що спеціально ство­рена комісія має перевірити обґрунтованість тарифів і збереження енергоресурсів.

18.12.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання