« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Профактив АПК обговорив нагальні проблеми галузі

Профактив АПК обговорив нагальні проблеми галузі

10–12 грудня в с. Гута Івано-Франківської області за сприяння Американ­ського центру міжнародної профспілкової солідарності відбувся семінар-навчання для членів президії і ЦК Профспілки працівників АПК України – го­лів районних організаційних ланок на тему «Право на продовольство та соціальна інфраструктура села. Відновлення комплексного сільськогоспо­дарського виробництва. Актуальність колективно-договірного регулювання трудових відносин на виробничому рівні. Перспективи та роль профспілки».

 Тетяна ЛАРІНА

«ПВ»

У заході взяли участь коор­динатори Міжнародного профспілкового об’єднання IUF Марія Курзіна та Світлана Боінчан, а та­кож близько 50 представників з багатьох регіонів України, які мали змогу обмінятися досвідом роботи організаційних ланок профспілки напередодні VI з’їзду. У рамках семінару було проведе­но круглий стіл «Профспілка пра­цівників АПК України напередод­ні VI з’їзду».

У вступному слові голова Проф­спілки працівників агропромис­лового комплексу України Ігор Сопелкін розповів про стан справ і проблеми в роботі організацій­них ланок профспілки, перспекти­ви соціального діалогу на терито­ріальному та національному рів­нях і т. ін.

Протягом трьох днів на семінарі обговорювалися питання, що тур­бують нині профспілковий актив галузі, зокрема продовольчої без­пеки в світі та Україні, а також зе­мельної монополії та непрозорих орендно-договірних відносин на селі як основної загрози продоволь­чій безпеці. Було прийнято низку рішень щодо необхідності приско­рення роботи із створення терито­ріальних профорганізацій як фор­ми об’єднання і захисту інтересів сільських працівників в Україні та запровадження пілотного проекту в п’яти регіонах України.

Гострою є проблема розвитку соціального діалогу на територі­альному та національному рів­нях. На зміну технічному Уряду та тимчасовому керівництву те­риторіальних органів виконавчої влади ще не прийшли нові відпо­відальні керівники. Ніхто в дер­жаві не несе повної відповідаль­ності за те, що людина праці з кожним днем поринає в злидні.

В агропромисловому комплек­сі лишається чимало невиріше­них питань. Серед них – порушен­ня трудових прав працівників сільгоспінспекцій, фітосанітарної служби, повернення до системи АПК підприємства «Артемсіль», організацій Держкомзему, лісгос­пів, питання щодо приналежності до галузі АПК відомчих навчаль­них закладів та ін.

Турбують профактив і заяви чиновників про долю фондів соц­страхування. Наголошувалося, що в інтересах спілчан профспіл­ка проводитиме акції із збережен­ня функцій ФСС ТВП щодо оплати лікарняних листків у повному об­сязі, фінансування спортивних шкіл і профілакторіїв, дитячого оздоровлення та санаторно-курортного лікування.

Окремим блоком обговорюва­лось питання співпраці профспіл­ки з Мінагрополітики, Асоціацією сільських і селищних рад та Комі­тетом ВР з питань АПК щодо усу­нення загрози продовольчій без­пеці в Україні, відновлення комп­лексного сільськогосподарського виробництва, гідної зайнятості й оплати праці.

Коментуючи співпрацю з дер­жавними партнерами, Ігор Сопел­кін зазначив: «Ми працюємо з людьми і для людей! Тому для нас дуже важливо володіти достовір­ною інформацією про стан та рі­вень життя людини праці, тих, хто проживає в сільській місцевості, орієнтуватися в питаннях, що по­требують нагального втручання та вирішення. Ми обов’язково ма­ємо віднайти можливість вплива­ти на процеси, що стосуються сек­тору АПК у державі. Для цього вкрай необхідно шукати партне­рів, чітко висловлювати свою по­зицію. Що ми сьогодні і робимо!»

Учасники семінару взяли участь в обговоренні чергового проекту Трудового кодексу Укра­їни, що дискримінує право люди­ни на гідну працю та кидає ви­клик профспілковій спільноті, а також питань колективно-договірного регулювання трудових відносин на виробничому рівні, отримали необхідну методичну допомогу та літературу.

Під час навчання були проведе­ні презентації «Координації в сві­товому виробництві молока і мо­лочної промисловості. Тенденції ринку, інвестиції та продажі. Роль та завдання профспілки», «Досвід профспілок у боротьбі проти ген­дерного насилля», «ВІЛ/СНІД: охорона праці, медичний та соці­альний захист особистості».

Готуючись до проведення чер­гового з’їзду профспілки, учасни­ки семінару обговорили внутріш­ньоспілкові питання, зміни до ста­тутних документів. Особлива ува­га приділялася непоодиноким ви­падкам адміністративного втру­чання в профспілкові вибори, що були зафіксовані під час проведен­ня звітно-виборних конференцій у Запорізькій, Полтавській та Одесь­кій областях. На завершення було визначено коло питань, які після обговорення в членських організа­ціях складатимуть основу подаль­ших дій профспілки.

За матеріалами Профспілки АПК

 

 

 Вимагати діалогу з владою

 16 грудня в Українському домі відбулося V засідання ради Об’єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві «Київ­ська міська рада профспілок», на якому було підбито підсумки діяльності та визна­чено плани роботи на майбутнє.

  Тетяна РУБАН

«ПВ»

Засідання розпочалося хвилиною мовчання на вшанування пам’яті загиблих під час лютневих подій 2014 року та воєнних дій на сході країни.

З доповіддю про роботу президії Об’єднання проф­спілок, організацій профспі­лок у м. Києві «Київська міська рада профспілок» у 2014 році і завдання щодо активізації роботи із захисту соціально-економічних та трудових прав спілчан висту­пив голова міськпрофради Валентин Мельник. Він зосе­редив увагу присутніх на проблемах, над вирішенням яких Київська міська рада профспілок працювала про­тягом року: зайнятості насе­лення, виплати заробітної плати та ліквідації заборго­ваності з неї, працевлаштування молоді, соціального страхування, дотримання та контролю законодавства про охорону праці.

Під час обговорення міські профспілки висловили гли­боку стурбованість соціально-економічною си­туацією, що склалася в усіх сферах діяльності столиці. Поглибилася криза в еконо­міці, занепадає київська промисловість, закривають­ся підприємства та скорочу­ються робочі місця, зростає заборгованість із зарплати, яка в м. Києві збільшилась на 34,5 млн грн і складає на 1 грудня майже 85 млн грн. Високою є імовірність змен­шення стимулюючих доплат і надбавок працівникам бю­джетної сфери, згортання міських соціальних про­грам. Водночас Уряд при­йняв рішення про кількара­зове підвищення тарифів на житлово-комунальні послу­ги для населення. Зроста­ють ціни на продукти харчу­вання та промислові това­ри, що напряму залежать від курсу долара, стрімко зростає рівень інфляції.

Рада об’єднання застерігає владу та роботодавців від перекладання виниклих труднощів виключно на плечі трудящих. Проаналізу­вавши критичну ситуацію, що склалася в столиці, вона доручила президії та член­ським організаціям міськпрофради в першому квар­талі 2015 року завершити обговорення із сторонами соціального діалогу Терито­ріальної угоди на 2015–2016 роки і підписати її на черговому засіданні ради з повноважними представни­ками Київської міської дер­жавної адміністрації та ро­ботодавців, а також завер­шити роботу щодо форму­вання в місті Регіональної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та ви­робничого середовища на 2014–2018 роки.

Підбиваючи підсумки засі­дання, Валентин Мельник закликав до активізації ро­боти профспілок у 2015 році та посилення соціального діалогу з владою. Він, зо­крема, зазначив, що необ­хідно відновити діяльність Тристоронньої ради і скон­центрувати її роботу на та­ких основних питаннях, як тарифи, заборгованість із заробітної плати, а також проведення реформ у бю­джетній галузі, охороні здоров’я, освіті тощо.

18.12.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання