« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Головою профоб’єднання Кіровоградщини обрано Максима БАЛАНЕНКА

Головою профоб’єднання Кіровоградщини обрано Максима БАЛАНЕНКА

27 листопада відбу­лася VІ Конферен­ція ФПО, на якій було оприлюднено звіт Ради Федерації за 2009–2014 роки і ви­значено стратегічні напрями діяльності на наступні роки. Як повідомляє прес-центр ФПО, у роботі Конференції взяв участь і виступив очільник ФПУ Григорій Осовий.

Голова ФПО Сергій Петров у сво­їй доповіді наголосив, що звітний період був насичений багатьма по­діями та заходами, що сприяли роз­ширенню сфери застосування пра­ці, підвищенню рівня зайнятості, реалізації права на гідну зарплату. Це стало запорукою виживання і в нинішній складній ситуації. (Під­писано тристоронню обласну угоду про зайнятість і робочі місця, Тери­торіальну угоду між ОДА, обласни­ми об’єднаннями роботодавців та ФПО на 2014–2017 роки, угоди про співпрацю між обласною асоціаці­єю органів місцевого самовряду­вання та ФПО).

Активна діяльність ФПО, член­ських організацій та соціальних партнерів значною мірою сприяли зростанню економіки області, збе­реженню трудових колективів. Профспілки вживали всі можливі заходи для запобігання масовим звільненням працюючих. У кожно­му окремому випадку докладно ви­вчались економічні підстави таких звільнень, дотримання норм зако­нодавства.

Одним з основних пріоритетів ді­яльності ФПО залишалася активіза­ція дій профорганізацій усіх рівнів для підвищення зарплати, своєчас­ності її виплати, підвищення рівня договірних та державних гарантій. Профспілкова звітність свідчить, що в області практично відсутні ви­падки укладання колдоговорів, у яких би рівень зарплати був нижче передбаченого галузевою угодою. Тим часом спостерігаються пору­шення з боку уряду, який, ігнорую­чи положення Генеральної угоди, збільшив розрив між розміром по­садового окладу працівника I та­рифного розряду ЄТС і мінімаль­ною зарплатою. У проекті Держбю­джету на 2015 рік уряд знову заклав мінімалку – 1257 грн, не врахувавши рівень інфляції. Сьогодні прожит­ковий мінімум в Україні у шість ра­зів менший від найнижчого в Євро­пі прожиткового мінімуму.

На Конференції зазначалося, що встановлення необґрунтованого розміру мінімальної зарплати при­зводить у госпрозрахунковій сфері до зростання собівартості продук­ції та послуг, підвищення цін на споживчому ринку, зростання ін­фляції, виникнення заборгованості з виплати зарплати та звільнення працівників.

На жаль, не вдалося ліквідувати хронічну для області проблему – недотримання термінів виплати заробітної плати. Як правило, бор­ги виникають з вини влади. Так, працівникам дорожньої служби по­стійно затримують зарплату через несвоєчасне перерахування держа­вою коштів за виконані роботи на її ж замовлення. Нині борг сягає 4 млн грн. Галузева профспілка, у тому числі обласна організація, вступила в колективний трудовий спір. ПАТ «Автобусний парк», який здійснював пасажирські перевезен­ня пільговиків, перебуваючи у по­стійних боргах, у тому числі із зарплати, через неперерахування суб­венцій із Державного бюджету нині ліквідується. Працівники Долин­ського ГЗКОР із червня не отриму­ють зарплату, і теж через недофі­нансування з Держбюджету. ФПО, обласні організації профспілок, профкоми вживали всіх можливих заходів, аби захистити права пра­цівників на отримання зароблених грошей, але до завершення вирі­шення цього питання ще далеко.

Важливим напрямом роботи за­лишається захист прав членів проф­спілок у сфері охорони праці. Проте досі не вирішено питання фінансу­вання заходів з охорони праці для бюджетних закладів, установ та ор­ганізацій. У місцевих бюджетах протягом звітного періоду практич­но не виділялися кошти в розмірі 0,2% від фонду оплати праці відпо­відно до ЗУ «Про охорону праці», що не дало змоги на достатньому рівні створити безпечні умови праці, про­вести атестацію робочих місць.

Серед пріоритетних напрямів роботи ФПО – здійснення громад­ського контролю за дотриманням законодавства про працю. Було ви­значено конкретні зобов’язання щодо забезпечення дієвого громад­ського контролю за дотриманням норм законодавства у соціально-трудовій сфері. Затверджено 23 кан­дидатури громадських інспекторів праці ФПО, які пройшли навчання. За результатами перевірок громад­ських інспекторів встановлено по­над три тисячі порушень, більшість із яких оператив­но усувалася, а за окремими – вручено відповідні подан­ня. Виконання подань гро­мадських інспекторів праці, посилення вимог профкомів до власників підприємств, установ, організацій для за­безпечення своєчасної ви­плати заробітної плати у ви­значеному законодавством розмірі сприяли тому, що на більшості підприємств, де діють профорганізації, борги із за­робітної плати погашено.

Виступаючи на Конференції, Го­лова ФПУ Григорій Осовий, зокре­ма, зазначив, що сьогодні профспіл­ковій громаді треба консолідувати зусилля і думати, як взяти під контроль владу. На жаль, наймасо­віша громадська організація не має представництва у Верховній Раді. Адже тривалий час профспілки ухи­лялися від політики, а тепер вияви­лося, що це потрібно, адже у ниніш­ніх урядових програмах мало йдеть­ся про захист людини праці. Доля трудової людини, реалізація трудо­вих і соціальних гарантій – не є прі­оритетними питаннями і в коаліцій­ній угоді політичних партій, які сформували більшість у Верховній Раді. Тому Президія ФПУ пропонує звернутися до лідерів партій, які створили коаліцію, з ініціативою проведення консультацій для вирі­шення найважливіших проблем лю­дей праці. Тим часом нависла нова загроза – Трудовий кодекс. Через ан­тисоціальний характер документа профспілкова сторона його відхили­ла. Свою позицію ФПУ виявила й у питанні реформування соціального страхування з тимчасової втрати працездатності: уряд має намір лік­відувати оздоровлення працюючих і дітей, і цього допустити не можна. Григорій Осовий звернув увагу при­сутніх на питання підвищення мо­тивації профспілкового членства, закликав профспілкових лідерів консолідуватися з громадськими радами, які сповідують принципи справедливості, захисту людини праці, взяти активну участь у вибо­рах до органів місцевого самовряду­вання, аби впливати на формування місцевих бюджетів.

На Конференції ухвалено Звер­нення до Президента України щодо недопущення зниження рівня жит­тя українців.

Головою ФПО було обрано Мак­сима Баланенка, який працював за­ступником голови обкому Проф­спілки працівників державних уста­нов України, а перед цим – юристом в обласному профоб’єднанні.

 

  ПРОФСПІЛКИ ГАЛУЗЕЙ ЕНЕРГЕТИКИ – ПРОТИ НЕТИПОВОЇ ПРАЦІ

 24–25 листопада в Києві відбувся семінар, організований Фондом ім. Фрідріха Ебер­та в Україні та Білорусі і присвячений ри­зикам нетипових форм зайнятості в енер­гетичних галузях та засадам необхідного правового регулювання.

 Як інформує Укрелектропроф­спілка, участь у за­ході взяли представ­ники Профспілки працівни­ків енергетики та електро­технічної промисловості України (Укрелектропроф­спілка) і Профспілки праців­ників атомної енергетики та промисловості України (Атомпрофспілка).

Це вже не перший семінар з цієї тематики, організова­ний Укрелектропрофспіл­кою за підтримки Фонду ім. Фрідріха Еберта (у квітні та­кий семінар відбувся у Киє­ві, а в жовтні – в Одесі). Мо­дератором проекту висту­пив провідний фахівець із профспілкового навчання Андрій Мрост.

Проведення семінару мало на меті докладно ознайоми­ти профспілковців із невпин­ним поширенням сьогодні таких форм нестійкої та ати­пової зайнятості, як аутстаф­фінг, аутсорсинг, лізинг пер­соналу, неповний робочий час тощо, що спричиняє за­непокоєння працівників та профспілкових організацій.

Відкриваючи семінар, за­ступник голови Укрелектро­профспілки Олександр Да­виденко у своєму виступі зазначив, що атипові форми зайнятості несуть загрозу насамперед основним за­гальнолюдським цінностям. Нестійка зайнятість набуває загрозливих форм, тож за­вдання профспілкових фа­хівців – знати їх і бути спро­можними захистити інтереси працівників чи принаймні мінімізувати негативні наслідки такої зайнятості.

Під час навчального семіна­ру були визначені ризики, які виникають унаслідок по­ширення атипових форм за­йнятості, та їх наслідки для працівників, а також обго­ворено можливі шляхи їх подолання. Крім того, були створені списки професій і робочих позицій у секторах «традиційної» енергетики та атомної енергетики, де використання позикової праці та інших видів атипо­вих форм зайнятості буде законодавчо заборонено. Учасники розробили реко­мендації для всіх рівнів со­ціального діалогу щодо по­слаблення негативних на­слідків атипової зайнятості.

Учасники дискусії обговори­ли не лише проблеми, пов’язані з поширенням нети­пових форм зайнятості, а й підготували попередні про­позиції щодо вдосконален­ня чинного законодавства з питань трудових відносин, адже сьогодні у законодав­чих актах відсутні механіз­ми для реального врегулю­вання питань соціально-трудових прав працівників.

Присутні одностайно наголо­сили на актуальності на­вчального семінару та корис­ності обговорення цих набо­лілих питань. Було напрацьо­вано пропозиції до Генераль­ної угоди, галузевих угод та колективних договорів, що мають припинити й унемож­ливити надалі поширення нетрадиційних форм зайня­тості, адже вони руйнують не лише загальнолюдські, а й профспілкові цінності, й зре­штою можуть призвести до зниження безпеки енерге­тичних об’єктів, ефективності робіт та знищення корпора­тивної культури, яка наразі на підприємствах енергети­ки України залишається до­волі високою.

Практичні напрацювання профспілковців енергетич­них галузей дістануть своє відображення у відповідних документах, що забезпечить можливість лобіювання профспілкової позиції у про­фільному Комітеті Верховної Ради. За підсумками семіна­ру його учасники ухвалили відповідну резолюцію.

05.12.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання