« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Працівникам охорони здоров’я – надійний захист профспілок

Працівникам охорони здоров’я – надійний захист профспілок

 Як захистити конституційні права та соціально-економічні інтереси працівників системи охоро­ни здоров’я в умовах погіршення рівня життя та оплати праці? Що треба зробити, аби соціальний діалог з владою був ефективним та корисним для тих, хто рятує здоров’я та життя людей? Ці та інші актуальні питання були в центрі уваги учас­ників засідання ЦК Профспілки працівників охо­рони здоров’я, що відбулося 13 листопада.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, в за­ході взяли участь та виступи­ли Голова ФПУ Григорій Осо­вий, заступник міністра охо­рони здоров’я Наталія Лісневська, за­відувач відділу Головного департамен­ту з питань гуманітарної політики Ад­міністрації Президента Руслан Дорош­кевич, голова Української федерації роботодавців охорони здоров’я Володи­мир Загородній.

З інформацією «Про дії профспілки щодо мінімізації наслідків обмеженого фінансового забезпечення галузі для працівників охорони здоров’я на тлі соціально-економічних і політичних подій в Україні» виступила голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль. Як було зазначено в її доповіді та виступах учасників засідання, суспільно-політичні потрясіння, що відбулися в нашій державі протягом 2014 року, а та­кож військова агресія на сході України негативно позначилися на економіці країни та соціально-економічному ста­новищі працівників, у тому числі в сфе­рі охорони здоров’я. Для стабілізації української економіки влада ухвалюва­ла непопулярні рішення антисоціаль­ного спрямування. Двічі за рік проведе­но секвестр державного бюджету, вко­тре обмежено права та пільги медич­ним та фармацевтичним працівникам, встановлені пунктами «ж» та «ї» ст. 77 Основ законодавства України про охо­рону здоров’я. Як наслідок, заробітна плата та соціальні стандарти замороже­ні, значно зменшено фінансування га­лузі, працівникам бюджетної сфери, в тому числі закладів охорони здоров’я, масово надаються відпустки без збере­ження заробітної плати, обмежуються або скасовуються виплати надбавок та доплат, стимулюючі виплати, запрова­джуються переведення працівників на неповний робочий день тощо. І все це відбувається в умовах стрімкої інфляції та девальвації гривні, зростання цін і тарифів на життєво необхідні послуги на фоні реформування системи охорони здоров’я, яке супроводжується оптимі­зацією мережі закладів та скороченням штату працівників. Крім того, останні події на сході України призвели до зрос­тання інтенсивності праці працівників у більшості закладів охорони здоров’я, загроз для життя і здоров’я медпраців­ників, які надають медичну допомогу військовим і постраждалому населен­ню в зоні проведення антитерористичної операції.

Вікторія Коваль та виступаючі наго­лошували на тому, що незадовільний стан фінансування галузі не дозволяє повною мірою забезпечити право медич­них працівників на гідну винагороду за свою нелегку працю на рівні, передбаче­ному міжнародними стандартами, оскільки роками державні витрати на охорону здоров’я коливаються у межах 3–4% ВВП за рекомендованих ВООЗ 6%. У доповіді також зазначалося: при фор­муванні Закону України «Про Держав­ний бюджет України на 2014 рік» розра­хунковий обсяг видатків на охорону здоров’я Міністерством фінансів Украї­ни було визначено в обсязі 42,5 млрд грн при потребі понад 80 млрд грн. На заро­бітну плату працівникам закладів охо­рони здоров’я спрямовується майже 70% видатків. За результатами проведеного моніторингу в IV кварталі поточного року, незабезпеченість фондом оплати праці закладів охорони здоров’я, що фі­нансуються з місцевих бюджетів, скла­дає понад 1 млрд грн. Критичною є ситу­ація із заборгованістю та виплатою за­робітної плати працівникам закладів охорони здоров’я, що розташовані в ра­йонах проведення АТО.

Замороження ставки працівника першого тарифного розряду ЄТС із груд­ня 2013 року та поглиблення дискримі­нації в оплаті праці працівників бю­джетної сфери через збільшення на 71 грн (з 295 до 366 грн) грошового розри­ву між розміром посадового окладу пра­цівника І тарифного розряду та міні­мальною зарплатою позбавило медпра­цівників третини річного заробітку. З 1 жовтня цього року внаслідок підви­щення тільки розмірів посадових окла­дів, віднесених до 1–6 тарифних розря­дів ЄТС, відбулось скорочення різниці в оплаті праці професіоналів і робітни­ків некваліфікованої праці. Так, якщо в 2013 році посадовий оклад лікаря-початківця перевищував оклад санітарки, двірника, прибиральника на 389–404 грн, лікаря-хірурга вищої кваліфікації на 900–915 грн, медичної сестри без катего­рії на 73–88 грн, то з 1 жовтня 2014-го ця різниця зменшилась відповідно до 318–333 грн, 829–844 грн та 45–30 грн. У жов­тні 2014 року середня зарплата в галузі становила 2393 грн (у тому числі лікарів – 3507 грн, середнього медперсоналу – 2429 грн, молодшого медперсоналу – 1677 грн) при середній зарплаті в освіті 2761 грн, а в промисловості 4011 грн. Щодо європейських стандартів, то ліка­рі на рік отримують, у середньому, в Че­хії 32,4 тис. дол., Фінляндії – 68 тис. дол., натомість в Україні – 2,3 тис. дол.

Профспілка категорично заперечує проти урядових ініціатив, спрямова­них на руйнування соціального страху­вання, створеного в Україні за кращи­ми зразками європейської практики, ігнорування соціального діалогу з ро­ботодавцями та профспілками, які представляють інтереси застрахованих осіб як платників єдиного соціального внеску.

У своєму виступі Голова ФПУ Григо­рій Осовий зазначив, що профспілки, розуміючи всю складність політичної, соціально-економічної та військової ситуації в країні, певний час утримува­лись від активної критики дій влади щодо антисоціального наступу на пра­ва трудящих. Але нині настав час нага­дати владі про її прямі обов’язки перед суспільством і працівниками зокрема. «Ми бачимо, що в жодному з проектів коаліційної угоди немає навіть згадки про людину праці, її права та інтереси, – сказав він. – Тому в листі-зверненні до лідерів політичних партій, що фор­мують коаліцію, я як Голова Федерації профспілок акцентував на цьому ува­гу. Ми також додали низку пропозицій, які хотіли би бачити в цій угоді. Нам усім – ФПУ та її членським організаці­ям – треба знайти шляхи до того, щоб наші пропозиції щодо соціально-економічного за хисту людини праці знайшли відображення і в коаліційній угоді, і в програмах та планах дій полі­тичних сил, окремих народних депута­тів, які в той чи інший спосіб могли б представляти інтереси багатомільйон­ної профспілкової спільноти».

 

 ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ ПРОФСПІЛКИ ОСВІТЯН У НЕПРОСТИЙ ДЛЯ КРАЇНИ ЧАС

 13 листопада у Львівському Будинку вче­них відбувся VIII пленум ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

 Як повідомляє Прес-служба Профспілки пра­цівників освіти і науки України, розпочи­наючи захід, голова органі­зації Георгій Труханов висту­пив з інформацією про хід виконання основних завдань профспілки на 2011–2015 роки. Зокрема, він за­значив, що ЦК та територі­альні профспілкові органи в непростий для країни час за можливості вживали всіх на­лежних заходів для захисту соціально-економічних прав та інтересів спілчан, сприяли роботі навчальних закладів і установ освіти. Так, станом на 1 січня 2014 року Проф­спілка нараховувала в своїх лавах понад 1 млн 940 тис. членів. Проте через анексію Криму фактично втрачено зв’язок із Кримською респу­бліканською та Севастополь­ською міською організація­ми, в яких перебувало при­близно 75 тис. спілчан.

Крім того, Георгій Труханов зазначив, що постійна співпраця з органами влади сприяла щорічному зрос­танню обсягів видатків на освіту. Водночас, попри вжиті заходи, не вдалося домогтися від владних структур дотримання по­вною мірою процедури по­годження проектів нормативно-правових актів, зо­крема подання на розгляд Верховної Ради проекту За­кону «Про Державний бю­джет України на 2015 рік».

За інформацією Мінфіну, розгляд законопроекту «Про Державний бюджет на 2015 рік та зміни до за­конодавства України, спря­мовані на реалізацію Про­грами Кабінету Міністрів «Відновлення України» від­кладено до прийняття зако­нів «Про внесення змін до Бюджетного кодексу Украї­ни (щодо реформи міжбю­джетних відносин)», «Про внесення змін до Податко­вого кодексу України та ін­ших законодавчих актів (щодо податкової рефор­ми)», «Про реформування загальнообов’язкового дер­жавного соціального стра­хування та легалізацію фон­ду оплати праці».

Перед присутніми також ви­ступила заступник голови профспілки Любов Гарба­ренко, яка винесла на обго­ворення доповнення до Статуту галузевої профспіл­ки й окреслила хід прове­дення звітно-виборних кон­ференцій у первинних профспілкових організаціях. Вона зазначила, що вже проведено більше 50% кон­ференцій, додавши, що в листопаді 2015 року плану­ється провести VIII з’їзд профспілки. Після цього в режимі діалогу відбулося обговорення питання вне­сення змін та доповнень до Статуту профспілки.

У своєму виступі голова Львівської обласної органі­зації профспілки Марія Яцейко насамперед подяку­вала всім за гарні враження й активність. «Попри ситуа­цію в державі нам вдається працювати, адже від проф­спілок нині багато зале­жить», – зазначила вона. Го­лова обкому побажала при­сутнім, аби наступний пле­нум ЦК профспілки прохо­див у мирний час.

Обговоривши всі питання порядку денного, учасники заходу прийняли відповідні документи щодо проведен­ня звітів і виборів у терито­ріальних організаціях, вне­сення змін до Статуту, підго­товки до VІІІ з’їзду Проф­спілки працівників освіти і науки України.

21.11.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання