« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Звернення первинної профспілкової організації у зв’язку знищенням системи охорони здоров’я

Звернення первинної профспілкової організації у зв’язку знищенням системи охорони здоров’я

 Голові Федерації профспілок України Г. В. Осовому

 Звертаємось до Вас за допо­могою у зв’язку з нищен­ням системи охорони здоров’я, прямої загрози майбутньому української нації та черговому звільненню з роботи тисяч кваліфікованих ме­дичних працівників.

Незважаючи на вимогу ст. 3 Конституції України «Людина, її життя і здоров’я… визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю»; ст. 8 «В Україні визна­ється і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конститу­ції України і повинні відповідати їй»; ст. 49 «Кожен має право на охорону здоров’я… Охорона здоров’я забезпечується державним фінансуванням; існуюча мережа державних і комунальних закла­дів не може бути скорочена… Дер­жава забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя»; ст. 43 «Кожен має право на працю», Ка­бінет Міністрів України прийняв постанову № 442 від 10.09.2014 «Про оптимізацію системи централь­них органів виконавчої влади», яка ліквідує в кожному районі й області України державні закла­ди охорони здоров’я – лабораторні центри; фактично знищує Дер­жавну санітарно-епідеміологічну службу, не передаючи її функції іншій структурі, внаслідок чого залишаються без роботи 29 тис. медичних працівників.

Також скасовується контроль за дотриманням вимог, що забезпечу­ють здоров’я дітей та юнацтва. Не передбачено державного контролю питної води, факторів довкілля. Ліквідовано втручання служби при проведенні проектних робіт та контроль дотримання санітарних норм під час будівництва.

Санітарні норми виникли в ре­зультаті перемоги над інфекцій­ними хворобами, в тому числі ти­фом, холерою, дизентерією. Це до­бре, що наші люди забули про воші та коросту. Сьогодні нехтуються вимоги санітарних норм і правил, кожне слово яких написано кров’ю або життям попередніх поколінь українців. Знищено орган, що про­вадить моніторинг епідемічної си­туації, запобігає й організує лікві­дацію спалахів інфекційних захво­рювань.

Свої заперечення щодо проекту постано­ви та її окремих поло­жень до Кабінету Міні­стрів України письмово надавали вчені, фахівці і громадські організації. Лист за № 253 від 15.10.2014 від Профспіл­ки працівників охорони здоров’я України до Уря­ду з 10 тис. підписів ме­дичних працівників по інстанціях передано в громадську організацію МОЗ і по суті не роз­глянуто. Уряд не хоче чути людей, тисячі своїх громадян. Порушу­ються цивілізаційні закони. Про­тягом двох років у повному обсязі не проводяться щеплення дітей ві­ком 6 років, імунопрофілактика ді­тей віком 1–2 роки проведена на 35–40%. Подальше зволікання може призвести до масових епіде­мій інфекційних захворювань.

Біологічну безпеку країни на­магаються наблизити до нуля. Ви­трати на запобігання, профілак­тику в тисячу разів менше витрат на ліквідацію епідемічних вог­нищ. Держава, як мінімум, байду­жа до стану здоров’я та демогра­фічних показників свого народу. Фактична захворюваність дітей та дорослих не відома і нікого не цікавить. Скорочення тривалості життя дорослого населення стало нормою для всіх.

У 2011 році в Німеччині зареє­стровано харчове отруєння 4 тис. людей, з яких 40 померли. В 2012-му також у Німеччині від не­якісного продукту однієї компанії захворіли 5 тис. осіб. Епідеміологічна за­гроза була і залишається. І це при тому, що в Украї­ні існують природні ре­зервуари особливо небез­печних інфекцій в Одесь­кій та Донецькій облас­тях. Кількість потерпілих від хвороби Ебола сягну­ла 13700, смертність від якої сягає 50%. Хвороба стрімко прогресує. Тож ідеться про національну безпеку.

Схвалюючи на словах грузин­ський варіант реформ в Україні, в урядових кабінетах не хочуть по­чути слів міністра праці, охорони здоров’я та соціального захисту Грузії Давида Сергієнка, який 28.08.2014 на нараді в МОЗ України розповів про негативні наслідки ліквідації санепідслужби: «Змен­шився відсоток покриття населен­ня вакцинацією, погіршився контроль епідемічної ситуації, внаслідок чого адміністративний ресурс не тільки не скоротився, а навпаки, збільшився. Не повто­рюйте наших помилок».

Гасло «Хочете зробити рефор­му – довірте її непрофесіоналам» не потребує коментарів людей із здоровим глуздом. Просимо Ва­шої допомоги і втручання у вирі­шення вказаних проблем.

На профспілкових зборах кіль­кох колективів санепідемслужби внесена пропозиція про проведен­ня всеукраїнської акції на під­тримку дій за здоров’я україн­ської нації.

І. В. ЯЦЕНКО,

голова первинної профспілкової організації державної установи «Київський міський лабораторний центр Держсанепідслужби України»

О. М. СИДОРЕНКО,

голова первинної профспілкової організації Відокремленого підрозділу Деснянський міжрайонний відділ (філія) лабораторних досліджень ДУ «Київський міський лабораторний центр Держсанепідслужби України»

 

 

 НА ДОПОМОГУ ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ ІЗ ЗОНИ АТО

 4 листопада набрав чинності спільний наказ Міністерства соціальної політи­ки та Міністерства юстиції від 06.10.2014 № 720/1642/5 «Про внесення зміни до Ін­струкції про порядок ведення трудових книжок працівників».

Як повідомляє Де­партамент пра­вового захисту, згідно із зазначеним наказом доповнено новим пунктом 5.6. главу 5 Інструк­ції про порядок ведення трудових книжок працівни­ків, затвердженої наказом Міністерства праці, Мініс­терства юстиції, Міністер­ства соціального захисту на­селення від 29 липня 1993 року № 58 і зареєстрованої у Міністерстві юстиції 17 серпня 1993 року за № 110 (із змінами). Відте­пер дублікат трудової книж­ки також може бути вида­ний за новим місцем робо­ти в зв’язку з відсутністю доступу до трудової книжки працівника внаслідок над­звичайної ситуації, перед­баченої Кодексом цивільно­го захисту України, або про­ведення антитерористичної операції на території, де він працював. Дублікат вида­ється на підставі заяви пра­цівника й отриманої ним у письмовому вигляді інфор­мації із штабу з ліквідації наслідків надзвичайної си­туації про виникнення такої ситуації або Антитерорис­тичного центру при Службі безпеки України про прове­дення антитерористичної операції на території, де він працював, що надається в довільній формі.

У разі відновлення доступу до трудової книжки записи з дубліката про періоди ро­боти переносяться до тру­дової книжки. При цьому на першій сторінці робиться напис «дублікат анульова­но», посвідчується печат­кою роботодавця за остан­нім місцем роботи праців­ника, й дублікат повертаєть­ся його власнику.

 

 

 ФПУ БРАТИМЕ УЧАСТЬУ ФОРМУВАННІ МЕХАНІЗМІВ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ВИПУСКНИКІВ

 Департамент роз­витку профспіл­кового руху пові­домляє про створен­ня міжвідомчої робочої гру­пи з питань формування ме­ханізмів працевлаштування випускників вищих навчаль­них закладів України. Робочу групу створено на виконан­ня протокольних доручень, узгоджених під час засідань спільної робочої комісії сто­рін власників і профспілок 13 травня 2014 року, та з ме­тою забезпечення виконан­ня норм розділу «Молодіжні питання» Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної полі­тики і трудових відносин в Україні на 2010–2012 роки.

До робочої групи ввійшли представники МОН, Феде­рації профспілок України, Федерації роботодавців України, Державної служби зайнятості та ін. Від сторони профспілок до складу групи включено заступника голо­ви Профспілки працівників освіти і науки України Сергія Романюка. Відповідний на­каз МОН підписало 17.10.2014 за № 1175.

Серед повноважень та обов’язків міжвідомчої ро­бочої групи:

– забезпечення визначення оптимальних шляхів підви­щення ефективності сприян­ня працевлаштуванню ви­пускників вищих навчальних закладів згідно з основними положеннями Закону Украї­ни «Про вищу освіту»;

– формування механізмів взаємодії ВНЗ із підприєм­ствами, організаціями й установами, регіональними центрами зайнятості з ме­тою забезпечення першим робочим місцем випускни­ків вишів відповідно до присвоєної кваліфікації.

14.11.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання