« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Відкрито меморіальну дошку профспілковому діячу

Відкрито меморіальну дошку профспілковому діячу

 24 жовтня в Національному гірничому університеті відбулася надзвичайна подія – на фасаді навчального корпусу № 4 було відкрито меморіальну до­шку Почесному громадянинові м. Дніпропетровська Володимиру Іларіо­новичу Хоменку – голові профспілкового комітету ДГІ–НГУ в 1968–1987 ро­ках, ветерану Великої Вітчизняної війни, генерал-майору авіації, учаснику боїв за звільнення Дніпропетровська в роки Великої Вітчизняної війни.

 Валентина Шабетя

провідний редактор Інформаційно-аналітичного центру НГУ

У пам’ятному заході взяли участь ректор Національ­ного гірничого універси­тету академік НАН Укра­їни Геннадій Півняк, го­лова Дніпропетровської обласної організації Профспілки працівни­ків освіти і науки України Галина Бєлікова, голова ради ветеранів Жовтневого району, генерал-майор у відставці Андрій Миро­нюк, представники адміністрації і профспілкового комітету універ­ситету, донька ветерана Наталія Хоменко, курсанти кафедри вій­ськової підготовки НГУ.

Звертаючись до учасників за­ходу, голова профспілкового ко­мітету НГУ Валерій Сало підкрес­лив неординарність події і те, що меморіальна дошка профспілко­вому діячеві на теренах України відкривається вперше. Валерій Ві­кторович коротко ознайомив при­сутніх з епізодами героїчної біо­графії Володимира Хоменка.

Володимир Іларіонович Хомен­ко народився 6 квітня 1923 року в с. Калюжино Кегичівського райо­ну Харківської області в селян­ській сім’ї. Після закінчення 9 класів середньої школи і Горлів­ського аероклубу в серпні 1940 року вступив до Ворошиловград­ської військово-авіаційної школи. Закінчувати навчання йому дове­лося вже у воєнний час, і відразу на фронт – у 17-ту повітряну ар­мію. Його прийняв 175-й штурмо­вий авіаційний полк 305-ї штурмо­вої авіаційної дивізії.

Льотчики полку громили воро­га, знищували живу силу і техні­ку, просуваючись до берегів Дніпра. Воїни запекло билися за річку. Володимир Іларіонович був учас­ником тих героїчних подій. Льот­чики на уславлених літаках-штурмовиках Іл-2 завдавали бом­бових і кулеметних ударів по во­рогові. В одному з повітряних боїв літак Володимира Хоменка був підбитий. Цей епізод відображе­ний в діорамі «Битва за Дніпро» Дніпропетровського обласного іс­торичного музею ім. Дмитра Явор­ницького.

17 травня 1944 року в бою над Дністром літак Володимира Хоменка був знову підбитий воро­жими зенітками. Під час звіль­нення Дніпропетровська льотчик здійснив 19 бойових вильотів у ра­йон с. Вовніги. Брав участь у звільненні м. Харкова, Павлогра­да, Дніпропетровська, Кривого Рогу, Одеси й багатьох інших. У складі 305-ї Павлоградської штур­мової авіаційної дивізії брав участь в боях за повне звільнення України.

Після закінчення війни Воло­димир Іларіонович закінчив на «відмінно» вечірню школу. У 1955 році закінчив Червонопрапорну військово-повітряну академію і був направлений у 74-й гвардій­ський штурмовий авіаційний полк Першої гвардійської штур­мової авіаційної дивізії Білорусь­кого військового округу. За бойо­ву майстерність, бездоганну службу був нагороджений Почес­ною грамотою Президії Верховної Ради Білоруської РСР.

У 1960 році за станом здоров’я Володимира Хоменка списали з льотної роботи та перевели в за­пас. Він приїхав жити до Дніпро­петровська – міста, яке він звіль­няв. З 1961 року працював у Дні­пропетровському гірничому ін­ституті на кафедрі фізики, в 1968–1987 роках був головою профкому ДГІ, з 1988-го – головою Ради вете­ранів Жовтневого району м. Дні­пропетровська.

Нагороджений орденами Бойо­вого Червоного Прапора, Червоної Зірки, Вітчизняної війни II ступе­ня, Богдана Хмельницького і по­над 20 медалями! За значний осо­бистий внесок у розвиток міста в 1993 році йому присвоєно звання Почесного громадянина м. Дні­пропетровська.

25 листопада 2009 року ветеран пішов з життя, але в пам’яті на­щадків залишиться прикладом справжньої людини.

Ректор НГУ Геннадій Півняк зазначив, що присутні на урочис­тому відкритті меморіальної до­шки здійснили ще один великий крок до збереження історії нашо­го міста і вишу, зміцнення зв’язків між різними поколіннями дніпро­петровців. Такі люди, як Володи­мир Хоменко, є справжніми геро­ями й ентузіастами, які багато зробили для нас із вами. Ми пови­нні про це пам’ятати, зберігати створене й примножувати його за­ради щасливого майбуття.

Теплі слова лунали з вуст голо­ви Дніпропетровської обласної ор­ганізації Профспілки працівників освіти і науки України Галини Бє­лікової, голови ради ветеранів Жовтневого району, генерал-майора у відставці Андрія Миро­нюка, доньки ветерана Наталії Хоменко. Всі вони відзначали не­звичайність натури Володимира Хоменка, загострене почуття справедливості та його безмежну відповідальність.

 

 ПРОФСПІЛКИ ОБ’ЄДНУЮТЬ ЗУСИЛЛЯ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО УКРАЇНИ

 Одним з важливих векторів роботи є під­вищення правової обізнаності, навчання та інформування молодих лідерів проф­спілки освітян, відповідальних працівни­ків апарату щодо процесів, які відбувають­ся в державі та молодіжній політиці.

 Інна Михальченко

прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Так, 28–29 жовтня представники Проф­спілки працівників освіти і науки України Інна Михальченко – завідувачка відділу аналітичного забезпечення та комунікацій і Катерина Покляцька – жур­налістка Київської міської ор­ганізації профспілки взяли участь у роботі молодіжного форуму «Роль профспілок у трансформації державної мо­лодіжної політики: економіч­ний і соціальний вимір євро­інтеграції». Захід об’єднав ак­тивну молодь з різних галу­зей – освітян, аграріїв, пра­цівників соціальної сфери та ін. Головні завдання форуму – підвищення значення євро­інтеграції в Україні, презента­ція й огляд підписаної еконо­мічної частини угоди України з ЄС, виявлення перспектив працевлаштування молоді на сучасному ринку праці.

Подія, що гармонійно поєд­нала дискусії, майстер-класи, тренінги і роботу в гру­пах, зібрала понад 50 ліде­рів молодіжних профспілко­вих організацій з усіх куточ­ків України. Серед організа­торів форуму – Регіональне представництво Фонду ім. Ф. Еберта в Україні, Профспілка працівників агропромисло­вого комплексу України.

Актуальні теми, цікаві допові­ді, харизматичні спікери, змістовні дискусії, творча ро­бота в групах, дружня та не­вимушена атмосфера – дале­ко не повний перелік того, що запланували організато­ри на неповні два дні роботи та встигли зробити учасники молодіжного форуму. Окре­мим модулем відбувся майстер-клас із публічних ко­мунікацій та їх ролі в проф­спілковій діяльності. Одразу після презентації учасники закріплювали отримані зна­ння, працюючи в групах. Мо­лоді лідери активно аналізу­вали, обговорювали, напра­цьовували пропозиції, пре­зентували свої проекти та ідеї щодо подальших кроків у становленні профспілкового молодіжного руху. У підсум­ку було окреслено концеп­цію розвитку молодіжного руху в 2015 році на основі спільної профспілкової про­грами «Профспілки об’єднують зусилля заради май­бутнього України».

 

  ОСНОВИ ОРГАНАЙЗИНГУ

 13–15 жовтня Чернігівський навчально-методичний центр приймав на навчання лідерів та активістів виробничих профспі­лок України: Профспілки працівників ав­томобільного та сільськогосподарського машинобудування, Профспілки авіабудів­ників, Профспілки працівників оборонної промисловості, Профспілки працівників машинобудування та металообробки.

 Віталій Копиш

Чернігівський навчально-методичний центр

Заявлена тема семінару нині актуальна як ніко­ли: «Органайзинг – ін­струмент розвитку та зміцнення профспілок». Під час занять було розглянуто питання ефективної комуні­кації з працівниками, побу­дови команди, лідерства в організації, проведення пе­реговорів, підготовки публіч­них виступів, інформаційної діяльності. Тренінг включав різноманітні форми навчан­ня: презентації, обговорен­ня, групові завдання, роз­минки, ділові ігри, навчальні та розважальні відеоролики.

07.11.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання