« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Освітянська профспілка оскаржила рішення суду про надбавки вчителям та бібліотекарям

Освітянська профспілка оскаржила рішення суду про надбавки вчителям та бібліотекарям

 Профспілка освітян подала апеляцію на рішення Окружного адміністра­тивного суду міста Києва від 10 вересня 2014 року у справі за позовом Профспілки працівників освіти і науки України до Кабінету Міністрів Укра­їни, третя особа Міністерство освіти і науки України, про визнання проти­правними та скасування постанов від 25.03.2014 № 88 та від 25.03.2014 № 89 (справа про 20% надбавку педагогічним працівникам за престиж­ність праці та 50% надбавку бібліотечним працівникам за особливі умови праці). Цим рішенням суду в задоволенні позову профспілки відмовлено.

 Як повідомляє Профспілка працівників освіти і нау­ки України, оскаржувани­ми постановами Кабінет Міністрів суттєво змінив умови виплати цих надбавок педа­гогічним і бібліотечним працівни­кам, а саме: замість фіксованого розміру надбавки встановлено гра­ничний розмір цієї надбавки; ви­значено, що конкретний розмір надбавки в межах граничного роз­міру буде встановлюватися керів­ником закладу (установи) у межах фонду оплати праці.

Профспілка вимагає скасувати постанови Уряду, оскільки вони прийняті з порушенням норм чин­ного законодавства, зокрема, по­ложень статей 22, 43 Конституції України, статті 57 ЗУ «Про освіту»; статей 8, 21, 22 ЗУ «Про оплату пра­ці»; ЗУ «Про Кабінет Міністрів України», Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010–2012 рр., Галузевої угоди між Міністер­ством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників осві­ти і науки України на 2011–2015 роки, які встановлюють:

– заборону при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів звужувати зміст та обсяг іс­нуючих прав і свобод громадян;

– державні гарантії педагогіч­ним працівникам на належні умо­ви праці, їх правовий та соціаль­ний захист;

– заборону суб’єктам організа­ції оплати праці в односторонньо­му порядку ухвалювати рішення з питань оплати праці, що погір­шують умови, встановлені зако­нодавством, угодами і колектив­ними договорами;

– заборону Кабінету Міністрів України делегувати власні функції регулювання оплати праці праців­ників бюджетної сфери керівникам бюджетних установ та закладів;

– зобов’язання Кабінету Міні­стрів України щодо системного підвищення заробітної плати в бюджетній сфері, зокрема, підви­щення розмірів оплати праці пе­дагогічних працівників, приве­дення цих розмірів у відповід­ність до вимог статті 57 ЗУ «Про освіту», виплати 20-відсоткової надбавки за престижність педаго­гічної праці та її поширення на всі категорії працівників тощо.

При прийнятті оскаржуваних постанов Уряд порушив принци­пи діяльності Кабінету Міністрів: принципи гласності, відкритості та прозорості, не дотримався ви­мог Порядку проведення консуль­тацій із громадськістю з питань формування та реалізації держав­ної політики, затвердженого по­становою Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 № 996, а саме: не провів обов’язкової кон­сультації із Спільним представ­ницьким органом всеукраїнських профспілок, а також порушив за­конодавчі норми, які регламенту­ють процедуру підготовки, пого­дження та прийняття проектів ак­тів Кабінету Міністрів України.

Профспілка в апеляційній скар­зі просить скасувати рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 10.09.2014 та ухвалити нове рішення про задо­волення позову.

 

 ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ПРАВОВИХ ІНСПЕКТОРІВ ПРАЦІ

 6 жовтня на базі Академії праці, соціаль­них відносин і туризму ФПУ розпочало­ся двотижневе навчання правових (голо­вних правових) інспекторів праці ФПУ та її членських організацій.

 Як повідомляє Департамент правового за­хисту апарату ФПУ, навчання, що відбу­вається у рамках обов’язкового підвищення квалі­фікації, передбачає поєд­нання лекційного матеріа­лу з практичними заняття­ми тематичного спряму­вання.

Участь у навчанні беруть посадові особи Державної інспекції України з питань праці, представники Упо­вноваженого Верховної Ради України з прав люди­ни та Національної акаде­мії прокуратури України, національний координа­тор Міжнародної організа­ції праці в Україні, фахівці у галузі права, викладачі АПСВТ ФПУ та працівники апарату ФПУ.

Значна увага під час на­вчання приділятиметься практичним аспектам здій­снення профспілками гро­мадського контролю за до­триманням законодавства про працю, удосконален­ню інструментарію ефек­тивного інспектування.

Також планується набуття слухачами навичок оратор­ського мистецтва та тайм-менеджменту, ознайом­лення з мистецтвом само­презентації та психологіч­ними аспектами вирішення трудових конфліктів.

Здобуті знання та навички будуть презентовані пра­вовими інспекторами пра­ці під час обов’язкового іспиту.

 

  НА «НОВАТОРІ» ДОПОМАГАЮТЬ МОЛОДІ

 Андрій Кубасов,

начальник відділу маркетингу та зовнішніх зв’язків ДП «Новатор», голова комісії профкому ДП «Новатор» по роботі з молоддю, член Президії Молодіжної ради Профспілки авіабудівників України:

 «Сьогодні на на­шому підпри­ємстві «Нова­тор», як і у всій державі, перехідний пері­од, коли необхідно зібрати волю в кулак і працювати над досягненням поставле­них завдань, працювати на перспективу. Зараз нале­жить піднімати виробни­цтво, розвивати його. На сьогодні адміністрація під­приємства і профспілковий комітет докладають усіх зу­силь для того, щоб забез­печити зростання обсягів виробництва та реалізації. Всі чітко розуміють, що саме це зможе забезпечи­ти стабільність і навіть зростання добробуту в кожній родині новаторця. Незважаючи на кризову си­туацію у країні, ми не опус­тили руки, а працюємо, на­магаємося утриматися на старих ринках, освоїти нові. Ми чітко усвідомлюємо: підприємства, які виживуть у цих кризових умовах, че­рез кілька років будуть на зльоті зростання.

Основним напрямом нашої роботи залишається авіа­ційна техніка. Тим не менш, за рахунок випуску товарів народного споживання ми намагаємося збільшити об­сяги реалізації. У поточно­му році заплановано ви­пуск товарів народного споживання нової продук­ції на третину більше, ніж минулого року. Ми освоює­мо чимало продукції, яка є абсолютно новою для на­шого ринку.

Попри всі складнощі, які пе­реживає держава, «Нова­тор» завжди був і залиша­ється соціально орієнтова­ним підприємством. У нас налагоджений соціальний діалог на найвищому рівні, маємо повне взаєморозу­міння між адміністрацією та профспілковим комітетом. Тому в колективному дого­ворі підприємства відобра­жено вагомий соціальний пакет. Слід сказати, що соці­альні гарантії постійно пе­реглядаються у бік розши­рення обсягів і поліпшення. Впроваджується чимало різ­них соціальних програм і проектів. Серед них – нема­ло цікавих для молоді під­приємства.

Так, складною для молоді є житлова проблема. Лише деякі підприємства почали самостійно вирішувати це питання, не чекаючи допо­моги від держави. Серед них і наше. Зараз на умовах пілотного проекту моло­дим фахівцям придбане житло, яке їм здано в орен­ду з правом викупу на 20 років. Важливо, що молодь може отримати житло від­разу, а не в далекій пер­спективі.

Сьогодні реалізація дер­жавної програми «Доступ­не житло» повністю припи­нена. Інша річ – наше під­приємство «Новатор», яке навіть у такий важкий час допомагає молодим спеці­алістам вирішувати житлові проблеми. Важливо, що ад­міністрація і профком під­приємства не шукають при­чин, аби відмовити, а на­впаки, намагаються знайти можливості допомогти. І коли наша молодь це ба­чить, то вона розуміє, що, працюючи на «Новаторі», вона має надійну опору, що ніхто так про неї не по­дбає, як у нас на підприєм­стві. Вона має можливість порівняти, як допомагають молоді на інших підприєм­ствах. Таке ставлення дає змогу молодим фахівцям підприємства будувати довгострокові плани, сти­мулює до подальшої робо­ти саме на «Новаторі», за­цікавлює в подальшому кар’єрному зростанні на підприємстві.

Такі програми залучають молодь на завод. Окрім того, це відмінний стимул до праці. Лише за минулий рік на підприємство при­йшло близько 350 молодих фахівців. Директор ДП «Но­ватор» Анатолій Вдовичен­ко постійно каже, що око радує таке омолодження трудового колективу. Він разом із головою профко­му Олександром Рижан­ським докладає максимум зусиль для розвитку нашо­го підприємства, забезпе­чення належного соціально-трудового клімату в колективі. Соціальний діа­лог між адміністрацією та профспілковим комітетом – один із прикладів для на­слідування не тільки у на­шому місті, а й в області в цілому».

Записав Олександр ПАЛІЙ

13.10.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання