« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Чи буде світло в кінці тунелю?

Чи буде світло в кінці тунелю?

 До Інформаційно-аналітичного цен­тру ФПУ звернула­ся профспілкова активістка Тамара Тарковська, яка за­ймається кравець­кою справою – уже більш ніж десять ро­ків ремонтує та шиє одяг на замовлен­ня. Жінка нарікає на перешкоджання її підприємницькій ді­яльності.

 Тамара Тарковська – фізична особа- підприємець, що обслуговує насе­лення, є власни­цею майстерні з ремонту та пошиття одягу на замов­лення. До того ж жінка створює робочі місця – пра­цевлаштовує майстринь, що надають кравецькі по­слуги. І, що важливо, пра­цевлаштовує офіційно, із відповідним записом у трудову книжку, офіцій­ною зарплатою та всіма ін­шими благами легального працевлаштування.

Варто зазначити, що, за оцінками роботодавців і профспілкових експертів, кількість безробітних у на­шій країні може переви­щити 1 млн осіб – пік без­робіття очікується взимку 2015 року. За таких невтіш­них реалій кожне створене робоче місце має бути на вагу золота. Відтак забез­печення сприятливих умов для функціонування та розвитку малого та серед­нього бізнесу, налагоджен­ня діалогу має бути пріо­ритетним завданням дер­жави. Декларативно так і проголошується, але в си­туації з Тамарою Тарков­ською йдеться про «хоча б не заважайте»...

Підприємиця орендує приміщення у Державно­му проектному інституті «Діпроверф», має договір оренди, укладений із регі­ональним відділенням Фонду держмайна України по місту Києву до березня 2016 року. Наразі орендова­не нею приміщення віді­мкнули від енергопоста­чання. «Це сталося без письмового та усного попе­редження і роз’яснень. Так чинять неодноразово про­тягом останніх двох років, перешкоджаючи моїй під­приємницькій діяльності, що призводить до значних матеріальних збитків та обурення клієнтів, – скар­житься Тамара Тарков­ська. – Мені довелося звер­нутися до Солом’янського відділення РУ ГУМВС України у м. Києві, написа­ти пояснення та заяву... У

 червні мені висунули усну вимогу перейти в якесь інше приміщення, начебто тимчасово. Я на це катего­рично не погодилася, адже маю договір оренди на це приміщення, знаходжусь і працюю тут багато років і вважаю, що це є грубим по­рушенням договору орен­ди».

Орендну плату підпри­ємиця сплачує своєчасно, а рахунки за комунальні по­слуги за домовленістю – на місяць наперед згідно з ви­ставленими рахунками.

Підприємиця звертала­ся за захистом прав з цього питання і до заступника міністра промислової по­літики України, і до регіо­нального відділення Фон­ду держмайна України в м. Києві, і на гарячу лінію Ка­бінету Міністрів України, а також до голови Коміте­ту Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимоно­польної політики Олексан­дри Кужель, але суттєво ситуація з місця так і не зрушила, всі переважно об­межувалися відписками.

«17 липня спеціалістом регіонального відділення без участі представника балансоутримувача було проведено обстеження за­заначеного нерухомого майна не за моєю скаргою, а за недостовірними дани­ми балансоутримувача... На жаль, із того часу я не ознайомлена з актом об­стеження та не маю змоги оцінити об’єктивність ви­кладених фактів...

1 серпня від Фонду держмайна України, регіо­нального відділення ФДМУ м. Києва я отрима­ла лист-пропозицію про дострокове розірвання до­говору оренди... На цей лист я надіслала відпо­відь-непогодження, адже докази про моє порушення необґрунтовані, орендова­не майно використовую за цільовим призначенням – тут діє майстерня з ремон­ту одягу, орендну плату вношу вчасно», – пояснює підприємиця.

Тамара Тарковська за­певняє, що готова провес­ти звірку з орендодавцем та балансоутримувачем. Однак натомість уже вко­тре залишилася без світла.

«З 4 серпня в ДП ДПІ «Діпроверф» без поперед­жень та роз’яснень було ві­дімкнено енергопостачан­ня, і так донині», – ділить­ся Тамара Тарковська.

Для підприємиці, що надає послуги з ремонту та пошиття одягу, відсут­ність світла означає при­пинення роботи. Єдиним виходом для пані Тамари було розвести швейні ма­шинки по домівках своїх майстринь, аби ті віддале­но виконували замовлен­ня. «Наразі клієнтів у при­міщенні обслуговуємо з ліхтариками та свічками. Так знімаємо мірки, про­водимо примірки», – жалі­ється жінка. Люди обуре­ні, зібрано чимало підпи­сів на підтримку пані Та­мари.

Наразі Тамара Тарков­ська не полишає надії на те, що здоровий глузд та цивілізоване вирішення конфліктів візьмуть гору, а бюрократична байду­жість та нецивілізовані методи розв’язання спорів залишаться у минулому, разом зі свічками та ліхта­риками. І світло у кінці ту­нелю все ж таки запалає.

ІНФОРМАЦІЙНО- АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР ФПУ

 ТЕТЯНА ЯСЬКО, ГОЛОВА ВСЕУКРАЇН­СЬКОЇ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ І ПІДПРИЄМЦІВ ТОРГІВЛІ, ГРОМАД­СЬКОГО ХАРЧУВАННЯ ТА ПОСЛУГ:

«Я так розумію, що якщо є певні претензії, то їх мають висувати офіційно. Але ж не мож­на порушувати умови договору оренди, одна з яких – забезпечення на­лежних умов для робо­ти. Якби відбувся суд, якби було підтверджено порушення договору оренди зі сторони фізич­ної особи – підприємця, і все це було доведено офіційно, то була б інша справа... Наразі це ван­далізм щодо підприємни­цтва. Не такою має бути задекларована під­тримка малого та се­реднього бізнесу.

Для підприємиці світло – найголовніше, без ньо­го не працюють швейні машинки, його відсут­ність унеможливлює ви­конання замовлень. Я на власні очі бачила чимало підписів людей, які під­тримують колектив та підприємство.

Профспілка, безумовно, консультує підприєм­ство, колектив не опус­кає руки, бореться. Вва­жаю, що потрібно не де­кларативно проголошу­вати заяви про підтрим­ку малого та середнього бізнесу, потрібно на ділі це доводити. Якщо ми проголосили європей­ський курс, то й діяти маємо відповідно».

 

 

 CУД НЕ ПІДТРИМАВ СТОРОНУ ОСВІТЯН

 10 вересня ц. р. Окружний адміністратив­ний суд міста Києва оголосив вступну та резо­лютивну частину рішення (коротке рішення) у справі за позовом Профспілки працівників освіти і науки України до Кабінету Міністрів України, третя особа – Міністерство освіти і науки України, про визнання протиправними та скасування постанов від 25.03.2014 № 88 та від 25.03.2014 № 89 (справа про 20% надбав­ку педагогічним працівникам за престижність праці та 50% надбавку бібліотечним працівни­кам за особливі умови праці).

 Як повідомляє юридич­ний відділ ЦК профспіл­ки, рішенням суду у за­доволенні позову проф­спілки відмовлено.

Повний текст рішення з мотивувальною части­ною буде виготовлений судом протягом п’яти днів.

Рішення суду набуває за­конної сили після закін­чення строку для подан­ня апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення суду на­буває законної сили піс­ля розгляду справи апе­ляційним судом.

Профспілка продовжува­тиме відстоювати інтереси освітян в суді та оскаржуватиме рішення суду в апеляційному по­рядку. Апеляційну скаргу буде подано після отри­мання повного тексту рі­шення суду.

 

  ПРАЦІВНИКИ СЕМЕНІВСЬКОГО АГРОЛІСГОСПУ ПРОВЕЛИ ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНИЙ СТРАЙК

 До цього їх змусила ситуація, що склалася на підприємстві. На час лікарняного, в якому пе­ребував керівник агролісгоспу Микола Кулак, з обласного центру йому терміново був при­значений заступник – Володимир Никончук, повідомляє Чернігівська обласна організація Профспілки працівників АПК України.

 Як кажуть працівники підприємства, всього лише за місяць перебу­вання на посаді цього го­ре-керівника підприєм­ству завдано непоправ­ної шкоди через сумнівні контракти, незапланова­ні вирубки, незрозумілі закупівлі тощо.

Тому 11 вересня співро­бітники підприємства провели попереджуваль­ний страйк, вимагаючи звільнити пана Никончу­ка і надалі не призначати керівництво підприєм­ства без погодження з трудовим колективом. Солідарні дії колективу, підтримані профспілкою, дали свій позитивний ре­зультат!

Сподіваємося, що по­дальше соціальне парт­нерство сприятиме успішному розвитку під­приємства та покращен­ню соціальних стандартів працівників!

22.09.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання