« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Профспілка проти прийняття антисоціального закону

Профспілка проти прийняття антисоціального закону

 Міністерством фінансів України роз­роблено законопроект «Про удоско­налення норм законів з метою за­безпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні», яким перед­бачається скасування гарантій фінан­сового забезпечення галузі освіти та встановлення педагогічним і науково-педагогічним працівникам рівня поса­дових окладів (ставок заробітної плати) і умов оплати праці спеціалістів закла­дів освіти, передбачених статтями 61 та 57 Закону України «Про освіту».

 Як повідомляє Управлін­ня соціально-економічного захисту ЦК Проф­спілки працівників осві­ти і науки України, доку­ментом пропонується збільшен­ня норми навчального наванта­ження учителів та керівників гуртків з 18 до 20–22 годин на став­ку впродовж 2015–2016 років, ви­хователів дошкільних навчаль­них закладів – з 30 до 36 годин у 2015–2020 роках.

Крім того, планується:

– збільшення наповнюваності класів загальноосвітніх навчаль­них закладів, зокрема в сільській місцевості не менше 10 учнів;

– ручне регулювання Кабіне­том Міністрів України питання виплати педагогічним і науково-педагогічним працівникам над­бавок за вислугу років, наукові ступені і вчені звання, допомоги на оздоровлення при наданні що­річної відпустки, виплати щоріч­ної грошової винагороди за сум­лінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, встановлен­ня доплат за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування майстернями, навчальними кабі­нетами, навчально-дослідними ділянками;

– внесення змін до щойно при­йнятого Закону України «Про вищу освіту», що спрямовані на погіршення умов праці науково-педагогічних працівників та на­вчання студентів, автономії ви­шів, матеріального та стипенді­ального забезпечення студентів, зокрема із числа дітей-сиріт, мате­ріального забезпечення сільських молодих спеціалістів, виготовлен­ня документів про освіту тощо;

– погіршення умов пенсійного забезпечення, підвищення страхо­вого стажу, зниження розміру пенсій, збільшення стажу для призначення пенсій за вислугу ро­ків педпрацівникам;

– зміна порядку індексації до­ходів громадян;

– скасування норми про відра­хування коштів на оздоровлення, охорону праці;

– звуження права територіаль­них громад приймати рішення про реорганізацію та ліквідацію загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів тощо.

Законопроектом також перед­бачається затвердження нової ре­дакції Закону України «Про вдо­сконалення системи соціального захисту населення та гарантії со­ціального захисту особам, які по­страждали під час участі у мирних зібраннях», який, на наше переко­нання, має прийматися окремо, а не в пакеті із змінами до законів, що спрямовані на обмеження тру­дових прав та соціально-економічних інтересів громадян України.

У ході підготовки законопроек­ту не дотримано вимог ЗУ «Про соціальний діалог в Україні», ме­тою якого є вироблення разом із соціальними партнерами держав­ної соціальної і економічної полі­тики, регулювання трудових, со­ціальних, економічних відносин, забезпечення підвищення рівня і якості життя громадян, соціаль­ної стабільності в суспільстві, чим порушено принципи соціаль­ного партнерства.

ЦК профспілки спрямовано відповідні звернення до Голови Верховної Ради Олександра Тур­чинова, народних депутатів, голо­ви Комітету Верховної Ради Лілії Гриневич, Кабінету Міністрів, Фе­дерації профспілок України з ви­могою вжити заходів для недопу­щення прийняття законопроекту «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Украї­ні» в запропонованій Міністер­ством фінансів редакції.

 

 

 ВНЕСЕНО ЗМІНИ ДО ЗАКОНІВ УКРАЇНИ «ПРО ОСВІТУ» І «ПРО МОБІЛІЗАЦІЙНУ ПІДГОТОВКУ ТА МОБІЛІЗАЦІЮ»

 Набрав чинності Закон України від 3 лип­ня 2014 року № 1575-VІІ «Про внесен­ня змін до Законів України «Про осві­ту» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо гарантій для студен­тів, аспірантів, педагогічних, науково-педагогічних працівників».

Закон передбачає, що студенти, курсанти, слухачі, стажисти, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти, крім раніше визначеного Законом України «Про осві­ту», на період проходжен­ня військової служби за призовом під час мобіліза­ції, на особливий період мають гарантоване держа­вою право на збереження місця навчання, відстрочку на складання екзаменацій­ної сесії та державної атес­тації у навчальних закла­дах. За студентами, аспі­рантами, які проходять вій­ськову службу за призовом під час мобілізації, на осо­бливий період зберігають­ся додаткові види соціаль­ного і матеріального забез­печення, передбачені За­коном України «Про осві­ту», також за ними зберіга­ється попередній середній заробіток. Розмір плати за навчання, підготовку, пере­підготовку, підвищення кваліфікації кадрів або на­дання додаткових освітніх послуг для таких осіб змен­шується з урахуванням пе­рерваного й оплаченого строку навчання.

Призову на військову служ­бу під час мобілізації, на особливий період не підля­гають також студенти та ас­піранти, які навчаються на денній формі навчання.

Міністерство освіти і науки України пропонує керівни­кам вищих навчальних за­кладів у своїй діяльності ке­руватися, зокрема, вимога­ми Закону України «Про внесення змін до Законів Украї­ни «Про освіту» та «Про мо­білізаційну підготовку та мо­білізацію» щодо гарантій для студентів, аспірантів, пе­дагогічних, науково-педагогічних працівників».

 

 

 РОЗГЛЯД СПРАВИ ЗАВЕРШЕНО

 9 вересня 2014 року Окружний адміністра­тивний суд м. Києва завершив розгляд судо­вої справи за позовом Профспілки працівни­ків освіти і науки України про 20% надбавку педагогічним працівникам за престижність праці та 50% надбавку бібліотечним праців­никам за особливі умови праці.

 Як повідомляє Юридичний від­діл ЦК Профспіл­ки працівників освіти і науки України, під час судового засідання були досліджені додаткові документи, надані Мініс­терством фінансів, що сто­суються прийняття Кабіне­том Міністрів постанов від 25.03.2014 № 88 та від 25.03.2014 № 89.

Представниками Профспіл­ки акцентовано увагу суду на відсутності протоколів засідання урядового коміте­ту та безпосередньо засі­дання Кабінету Міністрів від 25 березня 2014 року, екс­пертного висновку Секрета­ріату КМУ, погоджень заці­кавлених міністерств, а та­кож інших документів, які б підтверджували дотриман­ня процедури розгляду та прийняття оскаржуваних постанов у відповідності до Регламенту КМУ.

Після промов представників Профспілки, Уряду та Мініс­терства освіти і науки Украї­ни в судових дебатах суд вийшов до нарадчої кімна­ти для ухвалення судового рішення, оголосивши орієн­товний строк його проголо­шення – 10 вересня.

 

 

 ВІДКРИТО ПАМ’ЯТНИК ГЕРОЯМ НЕБЕСНОЇ СОТНІ – СИМВОЛ СВОБОДИ І НЕЗАЛЕЖНОСТІ

 3 вересня біля Національного педагогіч­ного університету ім. М. П. Драгоманова було відкрито пам’ятник у формі козаць­кого хреста на честь Небесної сотні.

 Як повідомляє Прес-служба Ки­ївської міської організації проф­спілки, церемонія від­криття розпочалася з Дер­жавного гімну України у ви­конанні Національного за­служеного академічного українського народного хору ім. Григорія Верьовки.

Пам’ятник освятив і відкрив глава Української православ­ної церкви Київського патрі­архату Філарет. Після освя­чення він провів молебень за вшанування пам’яті загиблих героїв Небесної сотні. Зверта­ючись до присутніх, Патріарх Філарет зазначив: «Цілому світові відомо, що в Україні Росія є агресором. Нас закли­кають до миру. Ми миро­любний народ, але нам не потрібен мир в неволі, в раб­стві, в окупації. Такий мир ми не сприймаємо. Ми співаємо в гімні: «душу, тіло ми поло­жим за нашу свободу». Ось і настав час виконати те, що ми співаємо. І наші кращі сини з усієї України віддають своє життя на теренах Донба­су. Ми повинні твердо знати, що Україна стоїть на боці правди і з нею Бог».

Меценатом спорудження пам’ятника виступив прези­дент Малої академії наук України, член наглядової ради педагогічного універ­ситету Станіслав Довгий, який вважає, що цей пам’ятник є не лише пошаною героям, які загинули за Укра­їну, а й символом свободи і незалежності. Пам’ятник створено у формі козацького хреста, що є одним з най­давніших символів свободи. Козаки зображували його на печатках, прапорах і гербах.

Ректор університету Віктор Андрущенко зазначив, що революцію гідності розпоча­ли саме студенти, тож він під­тримує їхню думку про те, що неодмінною складовою но­вої вільної України є символи свободи і незалежності.

На урочистостях також ви­ступила голова Комітету ВР з питань освіти і науки Лілія Гриневич, яка сказала: «Нам з вами доля випала така – жити в ті часи, які будуть по­тім на сторінках підручників. Ми з вами живемо, а вже не одна, а сотні патріотів покла­ли свої голови за нашу сво­боду. Ми не маємо права втратити той шанс, що вони вибороли. Важливо те, що ми зробимо з незалежністю, за яку вже покладено стіль­ки молодих життів».

Після завершення панахиди гості, студенти та викладачі поклали квіти до пам’ятного хреста.

14.09.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання