« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

У нас не може бути іншого шляху, окрім як від рабства – до свободи

У нас не може бути іншого шляху, окрім як від рабства – до свободи

  Нещодавно відбувся IV пленум Івано-Франківського обласно­го комітету профспілки працівни­ків автомобільного транспорту та шляхового господарства і ДП «Облавтодор». У його роботі взяв участь і виступив голова Ради профспілок області Ігор Басюк.

  Я повідомляє Інформаційно-ана­літичний відділ Ради профспі­лок Івано-Франківської області, серед питань порядку денно­го зібрання був звіт про вико­нання колективного договору за 2013 рік і прийняття проекту колективно­го договору на 2014–2016 роки між ДП «Облавтодор» і обласною організаці­єю профспілки.

З доповідями виступили голова обласної організації профспілки Іван Гавриляк і начальник планово- економічного відділу ДП «Облавто­дор» Андрій Яремин. Промовці за­значили, що рівень заробітної плати на підприємствах автотранспорту (на 50%) та дорожнього господарства (на 30%) залишається нижчим, ніж у середньому по народному господар­ству області. У транспортній галузі зростання зарплати унеможливлю­ють втрати від не сплачення держа­вою у повному обсязі субвенцій за пільговий проїзд окремих категорій громадян, також нелегальні переве­зення, а ще – незбалансований тягар оподаткування. Не в ліпшій ситуації дорожня галузь, яка фактично дове­дена до банкрутства, а працівники та їхні сім’ї через відсутність коштів на прожиття перебувають у відчаї, що призводить до загострення соці­альної напруги. Дорожні філії При­карпаття вже більш як три роки пра­цюють у режимі неповного робочого тижня. Відсутність перспективи призводить до втрати кваліфікова­них кадрів. Засоби виробництва, тех­ніка фізично і морально застаріли. На час проведення пленуму праців­никам галузі не виплачено зарплату майже за чотири місяці. За існуючих реалій, як відзначили доповідачі і що знайшло відображення у поста­нові пленуму, порушується виконан­ня низки норм колективного догово­ру, надто в питаннях доплат, оздо­ровлення тощо.

Щодо проекту колективного дого­вору на 2014–2016 роки, то адміні­страціям і профспілковим організа­ціям у нинішніх складних політич­них та економічних реаліях у держа­ві доручено першочергово забезпе­чити виплату зарплати своєчасно і в повному обсязі. Тим часом доплати здійснювати «за наявності коштів». Принципове питання – не допустити масового звільнення працівників, надто дорожників. Адже, як заува­жили профспілчани у своїх висту­пах, триває необґрунтована так зва­на оптимізація чисельності працю­ючих, тому зараз профспілка має взяти цей процес під контроль і пра­цювати спільно з адміністраціями.

Учасники зібрання підтримали рішення V пленуму ЦК профспілки «Про вступ галузевої профспілки у колективний трудовий спір на наці­ональному рівні з Кабінетом Міні­стрів України».

На пленумі було зроблено ще й такі акценти. З обуренням декілька керівників районних дорожніх служб повідомили про негативну практику перевірок, яка спостеріга­ється в області. Зокрема, це стосу­ється дій управління праці ОДА. За ситуації, коли обласному автодору за 2013–2014 роки не перераховано за виконані роботи 56 млн грн, провину за невиплату зарплати перевіряючі служби покладають на керівників, порушують проти них карні справи, штрафують і навіть вдаються до суду. А якщо штрафи не сплачують­ся у вказаний термін, то суми подво­юються.

«Де ж нам брати гроші, якщо ми не отримуємо місяцями зарплати через те, що кошти нам не повертають? Не там органи контролю шукають винних», – апелювали промовці. До того ж зазначалося, що траплялися випад­ки, коли за одне і те саме порушення згадані управлінці карали «винних» двічі, один раз при неплановій, дру­гий раз – при плановій перевірках. Профспілкові лідери зазначили, що вимагатимуть пояснень щодо такої практики роботи держслужбовців та обстоюватимуть свої права.

Власне про ті самі проблеми гово­рив із трибуни пленуму голова Ради профспілок області Ігор Басюк: «З нами поводяться так, як ми це дозво­ляємо. Спрацьовує багатолітня без­карність чиновників за прорахунки. Ми ще ніколи не чули відповіді на запитання, чому повсякчас людина праці має входити у становище уря­довців, а не навпаки».

Лідер спілчан області також пові­домив про оголошений народний профспілковий референдум, ініційо­ваний ФПУ. Йдеться про встановлен­ня розміру мінімальної зарплати на наступний рік, про соціальні гаран­тії для людини праці загалом. Він за­просив усіх до активної участі в ак­ції. Наприкінці свого виступу Ігор Басюк зауважив, що допоки мільяр­дерам і чиновникам усіх ланок у на­шій державі не «буде писаний за­кон», доти пануватиме безкарність і соціальне провалля між олігархіч­ними кланами та суспільством, яке приречене виживати, а не жити».

На завершення пленуму присутні погодилися, що всім слід консоліду­вати зусилля, аби перемогти зовніш­нього ворога і будувати нову держа­ву великих можливостей. Адже у нас не може бути іншого шляху, окрім як від рабства – до свободи.

 

 

 СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ – ДІЄВИЙ МЕХАНІЗМ У ТВОРЕННІ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

  Днями у Києві за участі представників профспілкової сторони Ки­ївської територіальної тристоронньої соціально-економічної ради, представників членських організацій Київської міської ради проф­спілок та за підтримки Фонду ім. Ф. Еберта відбувся тренінг-семінар «Соціальний діалог – дієвий механізм профспілок у творенні регіо­нальної політики».

  Як повідомляє Управління соціально- економічних відносин Київської місь­кої ради профспілок, мета тренінг-се­мінару – пошук пріоритетів тристорон­ньої взаємодії на територіальному рів­ні та посилення активності профспілок у творенні регіональної політики.

Учасники тренінг-семінару, керуючись основними нормами Закону України «Про соціальний діалог в Україні», ви­значили інтереси учасників тристорон­ньої ради, провели пошук зони пере­тину їхніх інтересів, окреслили й обго­ворили пріоритети подальшої взаємо­дії трьох сторін у питанні регіональної політики.

Проведена робота дозволить пошири­ти та використовувати партисипативні методики для профспілкових організа­цій Києва, що сприятиме запрова­дженню сучасних методів мотивацій­ного менеджменту та демократизації управління підприємствами через участь найманих працівників в управ­лінні виробництвом.

 

 

 ДОПОМОГА УЧАСНИКАМ АТО ТА ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ

  З огляду на надзвичайно складну ситуацію, яка виникла в країні у зв’язку з подіями на Донбасі, а також через анексію Криму, нагаль­ну необхідність надання допомоги тимчасо­вим переселенцям із цих регіонів, учасникам АТО, Президія Дніпропетровського обласно­го об’єднання профспілок ухвалила відповід­ну постанову.

  Як повідомляє Інформа­ційно-аналітичний центр ФПУ, у документі зазна­чається, що Президія під­тримує рішення Ради ФПУ від 26 червня «Про розширення участі проф­спілок та суб’єктів госпо­дарювання ФПУ в надан­ні гуманітарної допомоги постраждалим і вимуше­но переселеним особам зі східних областей Украї­ни та АР Крим» та надан­ня допомоги пораненим у ході АТО військовослужбовцям, які перебу­вають на лікуванні на те­риторії області».

Президія також схвалила рішення трудових колек­тивів та виборних органів обласної профорганізації автомобілістів і шляхови­ків, Криворізького місь­кому профспілки праців­ників будівництва та промбудматеріалів про надання гуманітарної до­помоги пораненим вій­ськовослужбовцям, а та­кож дії керівництва сана­торіїв «Новомосков­ський», «Дніпровський», «Славутич» з розміщення біженців і пропозицію Зонального навчально-методичного центру облпрофоб’єднання щодо розміщення в готе­лі тимчасово евакуйова­них мешканців Донецька.

Також було підтримано пропозиції членів Прези­дії щодо перерахування ними та працівниками апаратів членських орга­нізацій і обласного профоб’єднання одно­денного заробітку для надання допомоги пора­неним під час АТО вій­ськовослужбовцям. Реко­мендовано первинним профспілковим організа­ціям підприємств усіх форм власності здійсню­вати, відповідно до чин­ного законодавства, контроль за збережен­ням робочих місць для мобілізованих до Зброй­них сил України праців­ників, а також внести пропозиції роботодавцям щодо змін до колектив­них договорів стосовно надання матеріальної до­помоги сім’ям загиблих і поранених військовослужбовців – працівників підприємств.

 

 

 МІСТЕЧКОВИЙ РІВЕНЬ НЕ ЗАМІНИТЬ ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНИЙ

  11 серпня у залі засідань Укрінформу відбувся круглий стіл на тему «Містечковий рівень не замінить загальнодержавний, або загрози пе­редачі провідних закладів культури, які мають національний статус, із державного бюджету в бюджет місцевих органів самоврядування».

  Як повідомляє ЦК Проф­спілки працівників куль­тури України, у своїх ви­ступах провідні митці культури висловилися за неприпустимість переда­чі державних і національ­них закладів культури у комунальну власність, наголошуючи, що це за­грожує національній без­пеці країни та її суверені­тету, адже знищує культу­ру в цілому.

У своєму виступі заступ­ник голови профспілки Галина Гайдук наголоси­ла, що цей законопроект порушує норми Консти­туції України, ЗУ «Про культуру», профільні за­кони. Крім того, ніхто не обрахував, які кошти по­трібно витратити на пе­редачу державних і наці­ональних закладів куль­тури у комунальну влас­ність і чи зможе громада фінансувати такі заклади. Оскільки державні та на­ціональні заклади культу­ри після передачі будуть належати громаді окре­мого регіону, то їх органі­заційно-методичний вплив, науково-дослідна, соціокультурна діяль­ність більше не зможе поширюватися на загаль­нодержавний рівень, за­вдання і функції таких за­кладів будуть спрямовані на забезпечення потреб лише конкретної терито­ріальної громади. Проф­спілка звернулася до де­путатів ВР України не приймати зазначений за­конопроект, а від Прези­дента України вимагає у разі прийняття докумен­та – ветувати його.

22.08.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання