« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Подія року на Долинському газопереробному

Подія року на Долинському газопереробному

  Долинський газоперероб­ний завод – потужна про­мислова одиниця публічно­го акціонерного товариства «Укрнафта». Його продукція та виробнича діяльність ві­домі далеко за межами До­линщини. Навіть в умовах не­стабільної ситуації у державі колектив заводу демонструє найвищі позиції серед інших промислових підприємств. За шість місяців 2014 року на 17,8% перевиконано план із виробництва рідкої продукції та напівфабрикатів; на 16,5% більше запланованого підго­товлено та передано в магі­стральний газопровід товар­ного газу; на понад 7,2% від запланованого прийнято на підготовку газу від НГВУ.

  Зіновій ГРИЦЕЙ

голова профкому Долинського ГПЗ

Завод здійснює роздрібну тор­гівлю скрапленого газу через власну автогазонаповнюваль­ну дільницю, виконує переоб­ладнання паливної системи ав­томобілів для роботи на зрідженому газі, випробування і експертизу авто­мобільних балонів для скрапленого газу.

Працюють дитячий садок і те­пличне господарство, своєчасно ви­плачується заробітна плата та діє со­ціально орієнтований колективний договір.

582 працівники заводу, об’єднані в первинну профспілкову організацію, є активними поборниками Єдиної України та відродження її Збройних Сил, для потреб яких перерахували близько 300 тисяч гривень особистих заощаджень.

Трудовим внеском колективу у скарбницю енергетичної безпеки на­шої держави стало урочисте відкрит­тя першого в Західній Україні комп­лексу підготовки газу, до якого вхо­дить сучасна установка низькотемпе­ратурної сепарації (УНТС) кошторис­ною вартістю понад 13 млн гривень (загальна вартість реконструйовано­го будівництва становить близько 30 млн гривень). Нова установка та пов’язана з нею реконструкція Пасіч­нянського виробництва Долинського ГПЗ дасть змогу збільшити обсяги ви­лучення рідких вуглеводів (пропану і бутану) та поліпшити якість газу.

У спорудженні УНТС брали актив­ну участь працівники майже всіх структурних одиниць ПАТ «Укрнаф­та», розташованих на Прикарпатті (НГВУ, НДПІ, Прикарпатського УБР, Долинського тампонажного управлін­ня). Відтак урочистий пуск нового об’єкта став по-справжньому загаль­ним святом нафтогазового братерства.

Про неординарність урочистості свідчить і увага, яку приділила захо­ду Івано-Франківська облдержадмі­ністрація, голова якої – Андрій Тро­ценко особисто вручив державні по­дяки чималому загону виробнични­ків та науковців.

Для профспілки значимість події насамперед пов’язана з організацією нових робочих місць, завдяки яким 25 працівників отримали нову високооплачувану роботу.

Наразі разом із введенням у дію виробничих потужностей і забезпе­ченням належних санітарно-побуто­вих умов для працівників УНТС на перший план виходить нагальна не­обхідність поліпшення умов праці і для інших працівників Пасічнян­ського виробництва.

Велику надію у вирішенні цього питання профком Долинського ГПЗ покладає на нову цехову профспілко­ву організацію, яка незабаром прове­де вибори своїх профспілкових ліде­рів та окреслить план профспілкових дій на найближчу перспективу. Профспілковці впевнені, що адміні­страція Долинського ГПЗ на чолі з директором Богданом Депутатом із розумінням поставиться до потреб газопереробників й усіляко сприяти­ме їх вирішенню.

Профком також сподівається, що нарощування виробництва у Долин­ському ГПЗ, а відтак і його стабіль­ність, і продуктивна зайнятість мати­муть гідне продовження.

Принаймні такий меседж випли­ває з виступу директора департамен­ту ПАТ «Укрнафта» Володимира Тро­ценка, який наголосив на застарілос­ті твердження про неперспектив­ність західноукраїнського регіону, адже політика ПАТ «Укрнафта» змі­нюється у бік збільшення фінансу­вання нафтопромислових об’єктів у Галичині. Він оприлюднив плани майбутнього спорудження ще двох компресорних станцій у Надвірнян­ському нафтогазопромисловому ра­йоні, завдяки чому обсяг видобутку газу на Прикарпатті зросте на 20 млн кубометрів.

Тільки покладаючись на власні сили наш народ зможе вистояти у га­зовому протистоянні з Росією, і до­линські газопереробники зроблять усе, що від них залежить.

 

 

 ЗАПОРІЗЬКІ ХЛІБОРОБИ ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ КРАЇНУ ХЛІБОМ

  Запорізькі хлібороби вже зібрали понад 2 млн тонн зерна. Для визначення кращих працівників у період збору врожаю зернових в області традиційно проводиться змагання серед колективів зби­ральних ланок за найвищу продуктивність праці на приз заслуженого механізатора України Івана Мартиненка.

  Людмила ОТРАЩЕНКО

заступник голови обласного комітету профспілки

Приз імені Івана Полікарповича Марти­ненка був заснований у червні 1972 року. Його вручають комбайновому екі­пажу на збиранні ранніх зернових куль­тур, який за п’ятиденку досягне найви­щих показників у виконанні норм виро­бітку на збиранні врожаю незалежно від марки комбайна. Підсумки змаган­ня підбивають за кожну з чотирьох п’ятиденок жнив.

Упродовж 42 років цей приз отримали близько 165 збиральних ланок, це май­же 650 комбайнерів, їхніх помічників, шоферів, трактористів на відвезенні со­ломи.

Переможцями п’ятиденок на цьогоріч­них жнивах визнані колективи збираль­них ланок:

– ТОВ «Гайчур» Новомиколаївського ра­йону – комбайнер Іван Миколайович Колесниченко;

– ВСК «Нива» Михайлівського району – комбайнер Мосненко Олександр Ми­колайович;

– ОВ «Мала Токмачка» Оріхівського ра­йону – комбайнер Барабаш Олександр Васильович;

– ДСГП «Агроцентр» АТ «Михайлів­ський райагропостач» Михайлівського району – комбайнер Пересипкін Олег Володимирович.

Членам збиральних екіпажів було вру­чено обласний перехідний приз, почес­ні грамоти Департаменту агропромис­лового розвитку облдержадміністрації, президії обкому профспілки працівни­ків агропромислового комплексу та цінні подарунки.

 

 УДОСКОНАЛЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ

  23–24 липня за дорученням Держгірпром­нагляду України відбувся науково-практич­ний семінар «Удосконалення розслідуван­ня нещасних випадків на виробництві». Організатором заходу став Національний науково-дослідний інститут промислової безпеки та охорони праці Держгірпромна­гляду України.

  Як повідомляє Департа­мент охорони праці апа­рату ФПУ, у семінарі взя­ли участь представники територіальних управлінь, експертно-технічних цен­трів Держгірпромнагляду, комісій із розслідування нещасних випадків на ви­робництві, служб охорони праці підприємств, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професій­них захворювань України, Федерації роботодавців України, правоохоронних структур, медичних закла­дів тощо, що засвідчує широке коло зацікавле­них у цій темі.

Від Федерації профспілок України в заході взяли участь заступник Голови ФПУ Сергій Українець і за­ступник керівника Депар­таменту охорони праці апарату ФПУ Валентин Маціяшко.

Проведення семінару мало на меті визначення практичних шляхів по­дальшого удосконалення процедури розслідування нещасних випадків на ви­робництві.

Голова Держгірпромна­гляду Олександр Хохотва у вступному слові наголо­сив на необхідності вдо­сконалення чинного По­рядку розслідувань не­щасних випадків на ви­робництві, що діє більш як два з половиною роки. Велика кількість підготов­лених службою роз’яснень юридичним і фізичним особам щодо застосування вимог По­рядку та зміни у законо­давстві сприяли розро­бленню нового докумен­та, який регламентує про­цедуру розслідувань і на­ближає його до європей­ських стандартів.

Заступник Голови ФПУ Сергій Українець у своєму виступі зазначив, що під час організації розсліду­вання нещасного випадку на першому місці має бути рівень кваліфікації, інформованості та відпо­відальності тих, хто веде розслідування. Важливий також обмін досвідом. Нині виникає багато не­стандартних ситуацій, приміром, поранення і за­гибель працівників по до­розі додому або на робо­ту в результаті ведення бойових дій у населених пунктах, на території під­приємств у східних облас­тях України.

Неабияк важливою є про­філактика виробничого травматизму, тобто його попередження. Цьому сприяє інспектування: державне, громадське (профспілкові інспекції) та внутрішньокорпоративне (службами ОП підпри­ємств). Сьогодні держав­ну інспекцію доводиться захищати всім. Якщо вона ослабне – згодом спосте­рігатиметься економія на службах охорони праці.

Сергій Українець також наголосив на важливості виконання завдань За­гальнодержавної програ­ми поліпшення стану без­пеки та гігієни праці на 2014–2018 роки та участі сторін соціального діало­гу в роботі з адаптації на­ціонального законодав­ства у сфері праці та охо­рони праці до відповідно­го законодавства ЄС.

Про участь представників профспілок у розслідуван­ні нещасних випадків та профзахворювань на ви­робництві учасників семі­нару поінформував за­ступник керівника Депар­таменту охорони праці апарату ФПУ Валентин Маціяшко.

Всі учасники семінару од­ностайно зійшлися на тому, що необхідно негай­но вносити зміни до чин­ного Порядку розсліду­вання нещасних випадків на виробництві, належно вдосконалювати доку­мент, який діє більш як два з половиною роки.

Під час семінару також було розглянуто актуальні питання та проблеми, які виникають під час розслі­дування нещасних випад­ків; обговорено практику організації розслідувань у територіальних управлін­нях Держгірпромнагляду та на окремих підприєм­ствах України, акцентова­но увагу на основних ас­пектах роботи експертних комісій, процедурі прове­дення судово-медичних експертиз, висвітлено економічну оцінку збитків від нещасних випадків, особливості розслідуван­ня, що практикуються у сусідніх країнах, обгово­рено питання вдоскона­лення процедури розслі­дувань тощо.

01.08.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання