« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Комунальники на передовій: мужність, відповідальність, професіоналізм

Комунальники на передовій: мужність, відповідальність, професіоналізм

Годі говорити про ниніш­ню ситуацію на сході Украї­ни, зокрема Луганщині. Важ­ко перебільшити драматизм і трагічність останніх подій у суспільно-політичному жит­ті області й зміни в свідомос­ті людей. Та, як не дивно, все це не позначилося на якості комунальних послуг, що нада­ються як у самому Луганську, так і в інших містах. Адже їх забезпечують чесні трудів­ники, справжні професіона­ли, котрі сумлінно й мужньо, день у день виконують певну роботу, кожен на своєму рів­ні. Про безперебійну роботу комунальних служб та сьогод­нішнє життя регіону розпові­ла голова обласної профспіл­кової організації працівників ЖКГ, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення Людмила Шапош­никова.

Олена МОРГУН,
журналіст

– Усі служби працюють у напру­женому режимі. Приміром, міське комунальне підприємство «Експлу­атаційно-лінійне управління авто­шляхів» з 23 до 30 червня виконало комплекс робіт з благоустрою в об­ласному центрі. Відремонтували до­роги на вулицях Слов’янській, Луту­гинській, Артема, підходи до естака­ди. На вулиці Фрунзе вирубкою ас­фальтобетону засипали вибоїни. На Артема й на перехресті вулиць Обо­ронної – Луганської Правди заклали ями тротуарною плиткою.

Особлива увага приділяється чи­щенню зливових колодязів, водовід­водних лотків. Відповідні роботи здійснено на вулицях Ватутіна, Хер­сонській, Т. Рібаса, Радянській, Об’їзній, Будьонного, Артема, Філа­това. На Лутугинській прочистили дренажну траншею.

На вулиці Кримській ліквідовано сміттєзвалище. Працівники ЕЛУА щоденно прибирають проїжджу час­тину, зелену зону вздовж доріг і на­вколо зупинок громадського тран­спорту. Певна річ, життя вносить ко­рективи в нашу роботу. Приміром, наразі не можна працювати вночі, що пов’язано з безпекою трудівни­ків. Але попри складні фінансові й соціально-політичні умови, кому­нальним службам Луганська й об­ласті вдається повноцінно функціо­нувати і сьогодні, і на перспективу. У нас добре пам’ятають народну му­дрість: «Готуй воза взимку, а сани – влітку», отже, відбувається активна підготовка й до опалювального сезо­ну – проводиться реконструкція ко­тельних, перевіряється здатність бу­динків прийняти тепло. До осінньо- зимового періоду вже готова полови­на котелень і стільки ж житлового фонду.

– Які питання для міської влади є пріоритетними в комунальній сфе­рі?

– У зв’язку з напруженою суспіль­но-політичною ситуацією нині для міської влади головне – безпека лу­ганчан. На базі аварійно-рятуваль­ної служби (15-77), робота якої зазви­чай обмежується комунальними аварійними ситуаціями, створено міський антикризовий центр, що опікується питаннями особистої без­пеки громадян.

Що стосується нашої галузі, то першочерговим є забезпечення на­селення водою. За теперішніх обста­вин служби, що відповідають за во­допостачання, дістали завдання сформувати екстрений запас води.

– Як щодо роботи громадського транспорту?

– Щодня в Луганську працюють понад 330 маршрутних таксі та авто­бусів, 14 тролейбусів та 18 трамваїв. Допомагають і приватні перевізни­ки.

Міський електротранспорт функ­ціонує не лише в обласному центрі, а й у Краснодоні, Сєвєродонецьку, Алчевську, Лисичанську, Антраци­ті. Не так добре, як хотілося б, але працює.

Днями розмовляла з керівником одного з транспортних підприємств. Він повідомив, що вже відчувається нестача пального: старі запаси май­же вичерпано, а нове не привозять. Гострим залишається й кадрове пи­тання. Люди, побоюючись за власне життя й життя своїх близьких, роз­раховуються і виїжджають з регіону.

Суголосними з цього приводу є думки начальника служби руху Сє­вєродонецького тролейбусного управління, голови профкому під­приємства Бориса Житкевича. Він розповідає, що загалом служба пра­цює в звичному режимі. Якщо й ви­никають проблеми, то це, як прави­ло, на найдовшому маршруті, до станції Північна. Коли поблизу Ли­сичанського мосту починається стрі­лянина, транспорт прямує за скоро­ченим маршрутом, щоб не піддава­ти громадян небезпеці. Людям, зви­чайно, страшно, але вони працюють. Щодня на маршруті 27 машин із 40.

Щодо заробітної плати, то на цьо­му підприємстві вже виплатили по­ловину грошей за червень і сподіва­ються, що в цьому плані ситуація не погіршиться. Пасажиропотік, прав­да, помітно зменшився, але в колек­тиві розуміють складність ситуації і трудяться на повну силу.

– Так само, сконцентрувавши сили, працюють й інші комунальні підприємства Луганщини?

– Авжеж! Скажімо, профспілко­вий лідер «Лисичанськводоканалу» Володимир Юнак не втрачає опти­мізму. Крім Лисичанська, підприєм­ство постачає воду ще в два великих населених пункти. Водопровідні системи застаріли, часто трапляють­ся розриви, але, незважаючи на го­стру нестачу матеріалів і коштів, ро­бочий процес триває і є цілком задо­вільним. Хтось таки виїхав за межі області, але основна частина колек­тиву залишилася.

Нещодавно я спілкувалася з голо­вою профспілкової організації кому­нального підприємства «Перво­майськтепломережа» Любов’ю Гаря­чою. Вони наразі ремонтують лінії, котли, готують будинки до прийому тепла.

Чітко організовано роботу й «Міськсвітла», зеленого господар­ства, шляховиків, на КАТП, що виво­зять сміття, в ЖЕКах. І це в умовах, коли фінансування майже припине­но!

Останнім часом прибуткова час­тина бюджету комунальних підпри­ємств області знизилася також із причин несвоєчасності платежів споживачами, через що зросли борги із заробітної плати, яка в працівни­ків галузі й без того невелика. Люди працюють за умов фінансової й ка­дрової скрути. Працюють, незважа­ючи ні на що!

Наприкінці розмови Людмила Шапошникова висловила вдячність за роботу всім, без винятку, керівни­кам і співробітникам департаментів, управлінь і підприємств галузі. При цьому зазначила, що якщо раніше комунальникам казали теплі слова лише під час професійного свята, то нині варто це повторювати щодня. Скільки сил і терпіння докладають ці люди, щоб міста й селища області жили, й жили повноцінно!

До цих слів приєднався також і го­лова ЦК профспілки Олексій Рома­нюк, який висловив щиру подяку всім комунальникам Луганської та Донецької областей за їх мужність, терпіння та самовіддану працю в цей непростий для нашої держави час.

 

  ПРАЦІВНИКИ ПОТРЕБУЮТЬ ОПЕРАТИВНОГО ЗАХИСТУ

До Федерації професійних спілок Укра­їни продовжують надходити звернення від профспілкових організацій щодо збе­реження місця роботи й оплати праці тру­дівників у місцях проведення антитеро­ристичної операції, де вихід на роботу пов’язаний з реальною загрозою для жит­тя та здоров’я через ведення бойових дій.

Як повідомляє Департа­мент правового захисту, з метою належного за­хисту трудових прав та­ких працівників Голова ФПУ Григорій Осовий звернувся до міністра со­ціальної політики Украї­ни Людмили Денісової щодо термінового на­дання офіційного роз’яснення про застосу­вання в таких умовах ро­ботодавцями положень частини третьої статті 113 Кодексу законів про пра­цю України, де зазначе­но, що в разі виникнення виробничої ситуації, не­безпечної для життя чи здоров’я працівника або людей, які його оточу­ють, а також навколиш­нього природного середовища не з його вини, за таким працівником на час простою зберігається середній заробіток.

 

  ПРОФСПІЛКИ СТАЛИ НА ЗАХИСТ МОРЕХІДНОГО УЧИЛИЩА

Міністерство аграрної політики та продоволь­ства України розглянуло лист Федерації професій­них спілок України щодо збереження Херсонсько­го морехідного училища рибної промисловості в сфері управління Дер­жавного агентства риб­ного господарства Украї­ни та повідомило, що позиція міністерства по­лягає в тому, що підго­товка висококваліфікованих спеціалістів з належними практични­ми навиками, як і рані­ше, повинна бути скон­центрована саме в спеці­алізованих навчальних галузевих закладах, у тому числі Херсонському морехідному училищі рибної промисловості, повідомляє Інформацій­но-аналітичний центр ФПУ.

За інформацією Департа­менту бюджетної політи­ки та соціального захис­ту, на жаль, у відповідь МОЗ повідомило, що «в зв’язку із систематичним недофінансуванням за­кладів охорони здоров’я м. Києва з міського бю­джету склалася критична ситуація щодо фінансу­вання видатків кому­нальних некомерційних підприємств». Крім того, було акцентовано увагу, що з часу створення цих підприємств «так і не було внесено змін та до­повнень до законодав­ства в частині врегулю­вання специфіки їх фі­нансової та податкової діяльності як закладів охорони здоров’я». За­значене лише посилило занепокоєння профспі­лок із цього питання.

Для запобігання фінансо­вим ризикам для закла­дів охорони здоров’я в процесі їх реорганізації у комунальні некомерційні підприємства Федерація профспілок України звер­нулася до Уряду щодо вжиття необхідних захо­дів та закликала можно­владців до виважених рі­шень при запровадженні реформи цієї галузі.

 

 ПОСИЛЮЄТЬСЯ ЗАГРОЗА ВТРАТИ ПРИМІЩЕНЬ ДЛЯ ЛІКАРЕНЬ

  Федерація профспілок України звернула­ся до Міністерства охорони здоров’я Укра­їни з проханням надати роз’яснення щодо подальшої долі комунальних некомерцій­них підприємств охорони здоров’я, ство­рених у рамках запровадження реформи в галузі, у разі якщо вони неспроможні са­мостійно погасити заборгованість із кому­нальних платежів чи інших виплат.

  За інформацією Департа­менту бюджетної політи­ки та соціального захис­ту, на жаль, у відповідь МОЗ повідомило, що «в зв’язку із систематичним недофінансуванням за­кладів охорони здоров’я м. Києва з міського бю­джету склалася критична ситуація щодо фінансу­вання видатків кому­нальних некомерційних підприємств». Крім того, було акцентовано увагу, що з часу створення цих підприємств «так і не було внесено змін та до­повнень до законодав­ства в частині врегулю­вання специфіки їх фі­нансової та податкової діяльності як закладів охорони здоров’я». За­значене лише посилило занепокоєння профспі­лок із цього питання.

Для запобігання фінансо­вим ризикам для закла­дів охорони здоров’я в процесі їх реорганізації у комунальні некомерційні підприємства Федерація профспілок України звер­нулася до Уряду щодо вжиття необхідних захо­дів та закликала можно­владців до виважених рі­шень при запровадженні реформи цієї галузі.

27.07.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання