« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Вітаємо найкращого профспілкового лідера!

Вітаємо найкращого профспілкового лідера!

6 липня Аллі Опанасівні Малигіній, голові За­порізького обкому профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення, виповнилося 55 років.

Говорячи про цю людину, цілком можемо бути впевненими, що її благо­родство, добропоряд­ність, гостре почуття обов’язку, висока моральність, а також цілеспрямованість, виваже­ність і мудрість викликають пова­гу всіх, хто знає і працює з нею. Вміння самовіддано і наполегливо працювати, високі організаторські здібності й чутливе ставлення до людей праці дозволили Аллі Ма­лигіній стати істинно профспілко­вим лідером, взірцем для всіх.

Вона – активний член президії ЦК галузевої профспілки України та Запорізької обласної ради проф­спілок, голова мандатної комісії Запорізької облпрофради і комісії ЦК профспілки із захисту соціально-економічних інтересів трудя­щих. За активного сприяння Алли Малигіної протягом останніх ро­ків відбулися вагомі зрушення у подоланні кризи в сфері соціально-трудових відносин на галузевих підприємствах області, у створен­ні умов для своєчасних розрахун­ків з працівниками, ліквідації за­боргованості із заробітної плати та суттєвого її підвищення.

Алла Малигіна активно взає­модіє з органами державної вико­навчої влади та місцевого само­врядування з питань розробки та реалізації конкретних заходів, спрямованих на реформування житлово-комунального господар­ства та сфери послуг регіону, бере участь у вдосконаленні системи соціального партнерства. Обрана від профспілкової сторони членом регіональної ради соціального партнерства, правління Запорізь­кого відділення Фонду соціально­го страхування з тимчасової втра­ти працездатності та комісії щодо укладання регіональної міжгалу­зевої угоди. Сприяє введенню у правове русло і вирішенню колек­тивних трудових спорів та кон­фліктів, виступаючи трудовим ар­бітром Національної служби по­середництва і примирення в Запо­різькій області. Вона сміливо і відчайдушно захищає людину праці в усіх інстанціях.

За багаторічну плідну і сумлін­ну працю Алла Опанасівна неодноразово відзначалася нагорода­ми і почесними грамотами ФПУ, ЦК Всеукраїнської галузевої проф­спілки, Запорізької обласної дер­жавної адміністрації, НСПП. У 2003 році їй при­своєно почесне звання «Кращий профспілковий лідер року» та нагородже­но нагрудним знаком ФПУ «Профспілкова відзнака», у 2005-му її визнано лауре­атом «Премії галузевої профспілки». Двічі Алла Малигіна була лауреатом Всеукраїнського конкурсу на кращого лідера-жінку серед голів обласних орга­нізацій профспілок Украї­ни (2006, 2007 рр.). За осо­бистий внесок й активне сприяння в організації оздоровчої кампанії влітку 2010 року нагороджена дипломом ФПУ в номінації «Дитинство на доло­нях». За піклування про дітей та ак­тивну участь у Всеукраїнському огляді профспілок на кращу орга­нізацію оздоровлення влітку 2011 року нагороджена дипломом ФПУ в номінації «Батьківська турбота». У 2009 році нагороджена почесним знаком ФПУ «За розвиток соціаль­ного партнерства», а в 2012-му – зна­ком ЦК галузевої профспілки «По­чесна відзнака профспілки праців­ників громадського обслуговуван­ня». У 2013 році Алла Малигіна ста­ла переможцем обласного конкур­су «Господиня свого краю» в номі­нації «Жінка – громадський діяч». У грудні цього ж року до 65-річчя Запорізької обласної ради профспі­лок нагороджена нагрудним зна­ком ФПУ «Заслужений працівник профспілок України».

Алла Опанасівна щаслива і в сі­мейному житті. Головна її під­тримка – чоловік Микола Григоро­вич, син Стас, сім’я доньки Валерії та дві чарівні онуки Еліна та Ярос­лава. І хіба це не нагорода жінці за її самовіддачу і працелюбність!

Ось із таких акордів і склада­ється мелодія життя Алли Мали­гіної. Коли ж випадають хвилини дозвілля, Алла Опанасівна пише вірші, розкриваючи свою любов до людей, України, всього навко­лишнього світу. Тож дякуємо Вам, Алло Опанасівно, за все до­бре і світле, що Ви несете в цей світ!

ОЛЕКСІЙ РОМАНЮК,

голова цк профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення україни

  •   ПРО ВИШИВКУ

Дивлюсь на українську вишивку барвисту,

Вслухаюсь в голос жінки, що її творить,

Нанизую слова, мов перли в чарівне намисто,

Іось – розмай пісень в душі бринить.

Здається, чорна смужка – то земля козацька,

А в синій чується вже шум струмка,

Червона квітка – то любов юнацька,

Калина ж – дівчина вродлива та струнка.

Ці вишивки чудові – як розповідь найкращих книг.

Та їх душею можна лиш сприймати.

Легенди, почуття, життя народу – в кожній з них.

Іяк приємно серцем кожну прочитати.

 

 

ПАРЛАМЕНТ УХВАЛИВ НОВИЙ ЗАКОН «ПРО ВИЩУ ОСВІТУ»

  1 липня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про вищу освіту» № 1187-2 у дру­гому читанні і в цілому. Документ підтри­мали своїм голосуванням 276 народних депутатів.

Як інформує Прес-служба Проф­спілки освітян, остання його редак­ція пройшла широке гро­мадське обговорення і узгоджена з усіма зацікав­леними суспільними гру­пами: науковцями, гро­мадськими організаціями, профспілками, роботодав­цями, студентами. Коміте­том з питань науки і освіти опрацьовано 959 попра­вок до законопроекту.

Новим законом впрова­джується системна рефор­ма з європейськими нор­мами і стандартами в сфе­рі вищої освіти України. Документ ґрунтується на засадничих принципах єв­ропейської вищої освіти: демонополізація управлін­ня, автономія університе­тів, академічна свобода викладача і студента, роз­виток науки в університе­тах тощо. Створюються всі можливості для творчості і наукової діяльності. Для цього з 900 до 600 годин на рік буде зменшено на­вчальне навантаження на викладачів університетів, що дозволить їм приділя­ти більше часу науковим дослідженням. Зменшу­ється й навчальне наван­таження і для студентів, що вивільнить час для са­мостійної роботи. А уні­верситети отримають пра­во інтелектуальної влас­ності на результати своєї наукової, науково-технічної та інноваційної діяль­ності.

Комітет з питань науки і освіти підтримав пропози­ції Профспілки працівників освіти і науки України до законопроекту, подані в процесі роботи.

 

 У Верховній Раді ОБГОВОРИЛИ ПИТАННЯ ЗАКОНОДАВЧОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ НАУКИ ТА НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ СФЕРИ ДЕРЖАВИ

 2 липня відбулися парламентські слухання «Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави», ініційовані Комітетом Верхо­вної Ради України з питань науки і освіти.

 Якповідомляє Прес-службаПрофспілки пра­цівників освіти інауки України, учасника­ми слухань стали понад 500 народних депутатів, керів­ників Уряду, представників Адміністрації Президента України, Ради національної безпеки і оборони, націо­нальних академій наук, ке­рівники і представники міс­цевих органів державної ви­конавчої влади й органів місцевого самоврядування в галузі науки, працівників наукових установ, вищих навчальних закладів, науко­вих кіл, Профспілки праців­ників освіти і науки України, громадських організацій.

Парламентські слухання ма­ють визначити, які завдання є нині головними в підтрим­ці наукової галузі. На цьому наголосив заступник Голови Верховної Ради України Рус­лан Кошулинський, відкри­ваючи роботу заходу.

У своєму виступі міністр освіти і науки України Сер­гій Квіт визнав, що протягом довгих років українські на­уковці не мали належної підтримки з боку україн­ського законодавства і здій­снювали свою роботу фак­тично на голому ентузіазмі. Проте прийняття нового за­кону «Про вищу освіту» до­поможе подолати перепони для науки. При цьому він висловив переконання, що сучасний розвиток науки є запорукою майбутнього України як високотехноло­гічної, демократичної та єв­ропейської держави.

Обговорюючи законопро­ект про науку та науково-технічну діяльність, голова профільного комітету Лілія Гриневич поінформувала, що до створення документа були залучені представники різних груп. У результаті по­передніх обговорень спо­чатку було вироблено кон­цепцію законодавчих змін, а потім і сам законопроект, який потрібно разом доопрацювати. У законопро­екті, зокрема, усувається ґрунт для «фінансової дис­кримінації» галузевої науки, створюються передумови для запровадження гранто­вої системи для прикладних досліджень. Важливо й те, що передбачено також со­ціальний захист українських учених та науковців.

У виступах учасників слу­хань зазначалося, що впро­довж останніх 20 років у країні фактично відсутній запит на наукові досліджен­ня і високотехнологічні роз­робки, держава майже не надає реальних пріоритетів цьому напряму, а наука іс­нує за залишковим принци­пом фінансування. Також залишено без уваги систему державного управління науково-технічною сферою, яка наразі є неефективною. Вчені наголошували, що в Україні відсутні дієві меха­нізми довгострокового та середньострокового про­гнозування і планування соціально-економічного розвитку держави, техноло­гічна база науки є застарі­лою, бракує коштів для про­ведення наукових дослі­джень сучасності. Насамкі­нець науковці та експерти висловили думку, що ві­тчизняна наука ще має по­тенціал, а фінансова під­тримка держави й законо­давче забезпечення змо­жуть надати нового поштовху розвитку науково-технічної сфери.

13.07.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання