« на головну 18.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Новий рівень соціального діалогу

Новий рівень соціального діалогу

  Днями відбулася зу­стріч керівників член­ських організацій Об’єднання профспі­лок Харківської області з головою Харківської облдержадміністрації Ігорем Балутою. Узустрічі взяли участь заступники голови ОДА, а також директо­ри більшості департа­ментів.

  Голова ОПХО Сергій Тесленко наголосив, що вони зустріли­ся у надзвичайно важкий для України час. Назріла необ­хідність профспілкам Хар­ківщини та адміністрації області визначити своє місце і роль у розв’язанні гострих проблем, зу­мовлених масштабною кризою.

«Ми зібралися не тільки для того, щоб отримати інформацію про діяльність облдержадміні­страції, а передусім для того, аби обговорити всі проблеми, накрес­лити, а може, й визначити шляхи їх вирішення. Ми зібралися, щоб визначитися, як скоординувати та об’єднати зусилля влади і проф­спілок для розв’язання існуючих проблем, – сказав Сергій Теслен­ко. – Проблем у нас багато, кожен із присутніх у цьому залі про них знає… Це і рівень заробітної пла­ти, і таке ганебне явище, як борги з її виплати (118 млн грн), забезпе­чення належних умов праці. Не секрет, що деякі роботодавці, на­даючи в умовах фінансово-економічної кризи робочі місця, видають себе мало не благодійни­ками, водночас мало піклуються про умови, в яких доводиться лю­дям працювати. Надзвичайно важливими залишаються пробле­ми зайнятості, стабільності робо­ти підприємств. Нас непокоїть пи­тання виконання бюджету. Важ­ким випробуванням для більшос­ті мешканців області стало не­стримне зростання цін на товари та послуги. Всі ці питання впли­вають на соціально-економічну захищеність трудящих та членів їхніх сімей».

Соціальний діалог

Об’єднання профспі­лок Харківської області вважає, що визначальну роль у вирішенні най­важливіших питань на­лежить соціальному діа­логу. Адже соціальне партнерство консолідує спільну роботу, спрямо­вану на забезпечення соціально-економічного розвитку регіону, ство­рення кращих умов для збереження, відтворення і розви­тку трудового потенціалу, ство­рення гідних умов праці, справед­ливої її оплати, ефективного регулювання виробничих, трудо­вих і соціально-економічних відносин.

Так, у 2013 році відбувалося що­місячне скорочення обсягів вироб­ництва до відповідного періоду 2012 року; 36,6% підприємств мали збитки на 4,5 млрд грн.

У 2014 році ситуація погіршу­ється. Обсяг виробництва в пер­шому кварталі скоротився на 3,2%, борги з виплати зарплати зросли: за даними моніторингу, станом на 1 травня 2014 року вони становлять 118 млн грн.

Зросла кількість працівників, яких перевели на робо­ту в умовах неповного робочого тижня або не­повної ставки.

Майже на 10 тисяч зросла кількість грома­дян, які перебувають на обліку в службі зайня­тості, навантаження на одне вільне місце – 7–8 осіб.

«Це наша перша зу­стріч, тому що процеси, які відбувалися на тери­торії нашої країни, не давали нам можливості зустрітися раніше, – за­уважив Ігор Балута. – Я прийшов сюди не сам, а зі своєю командою. Ми з вами зна­ємо, що в області серйозна пробле­ма – перериваються всі зв’язки з Російською Федерацією, а пов’язує нас практично на 40% машинобу­дування. Ви працюєте разом з нами і бачите проблеми, які існу­ють на наших підприємствах. Але ми робимо все можливе, щоб їх ви­рішити».

Водночас голова ОДА відзначив і позитив: «Багато підприємств Харківської області буде задіяно в програмах із переозброєння збройних сил України. Це серйоз­ні замовлення на заводі імені Ма­лишева, всі 12 підприємств Укро­боронпрому. Також планується завантажити певними замовлен­нями з виготовлення транспорт­них літаків авіаційний завод. Ми максимально намагалися пере­вести ці замовлення на територію Харківської області, тому що у нас є для цього всі підстави. Ми справді втрачаємо зв’язки з Росій­ською Федерацією, і треба бути відвертими: найближчим часом вони не можуть відновитися. Це треба розуміти й працювати в ін­шому напрямі або навантажувати самостійно підприємства, тим більше, що цього року така мож­ливість з’явилася».

Крім того, Ігор Балута заува­жив, що останнім часом на дер­жавних підприємствах спостері­гається динаміка з погашення за­робітної плати. Він повідомив про наміри найближчим часом скоро­тити заборгованість із заробітної плати майже на 30 млн грн. «Це пов’язано з тим, що надійшов роз­рахунок з Укроборонпрому, тож по всіх 12 підприємствах заборго­ваність буде погашена. Також планується погасити близько 36 млн грн заборгованості на авіа­ційному заводі», – повідомив Ігор Балута.

 

 

 Нестандартне навчання: профактив навчався в художньому музеї

  Чернігівський НМЦ профспілок продо­вжує упроваджувати нестандартні та не­формальні методи навчання профактиву. Так, 28 травня в Чернігівському обласно­му музеї ім. Г.П. Галагана відбувся семінар голів і членів комісій із питань культурно-масової, спортивної роботи, оздоровлен­ня первинних профспілкових організацій м. Чернігова.

  Віталій Копиш

Відкрили захід голова Федерації профспілко­вих організацій Черні­гівської області Микола Богдан і директор Навчально-методичного центру профспілок Ірина Дорожкіна.

Далі за програмою заходу слово мала заступник заввідділу соціально-правового захисту і економічних питань ФПО Чернігівської області Ніна Грицай. Вона розповіла про організаційну та фінансову участь проф­спілок в оздоровленні дітей у дитячих оздоровчих за­кладах.

Щодо прогнозів дитячої оздоровчої кампанії –2014 за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності висту­пила директор міського від­ділення виконавчої дирекції Фонду Віта Бахмацька.

Про роботу з оздоровлення дітей із малозабезпечених родин присутніх поінформу­вала начальник відділу з питань молоді та оздоров­лення дітей департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Вікторія Храпова-Яблонська.

Після закінчення розгляду всіх питань семінару проф­спілкові активісти залюбки оглянули чудові експозиції Чернігівського обласного художнього музею ім. Г.П. Галагана.

07.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання