« на головну 18.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

«Оптимізація» через приватизацію автогосподарств?

«Оптимізація» через приватизацію автогосподарств?

15 травня відбулося засідання V пленуму Централь­ного комітету профспілки працівників автомобіль­ного транспорту та шляхового господарства Укра­їни, на якому було розглянуто питання роботи підприємств дорожнього господарства та заходи з оптимізації структури дочірніх підприємств, підпо­рядкованих ПАТ ДАК «Автомобільні дороги Украї­ни» у 2014 році. Проводив зібрання голова Проф­спілки автомобільного транспорту та шляхового господарства України Олег Хмарний.

У засіданні взяли участь за­ступник Голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк, заступник голо­ви Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор) Сергій Підгайний, члени ЦК профспілки – профліде­ри обласних комітетів, об’єднаних профкомів галузевої профспілки.

У своїх виступах голова проф­спілки Олег Хмарний, промовці з тривогою зазначили, що протягом останніх років дорожня галузь фак­тично доведена до банкрутства. Внаслідок відсутності будь-яких коштів на фінансування дорожньої галузі майже припинив роботу тридцятитисячний колектив. За словами Сергія Підгайного, на цей час недофінансування дорожньої галузі з Державного бюджету сяг­нуло близько 470 млн гривень. Ак­туалізується загроза зменшення економічної активності підпри­ємств, скорочення виробництва.

Укравтодор, ПАТ ДАК «Авто­мобільні дороги України» ведуть роботу щодо пошуку шляхів опти­мізації структури дорожніх госпо­дарств, ураховані пропозиції щодо участі керівників профспіл­кових органів у прийнятті відпо­відних рішень. Однак поспіх, із яким здійснюється ця «оптиміза­ція», сприймається насторожено у профспілкових організаціях під­приємств, викликають чимало за­питань наміри передати дороги державного значення у підпоряд­кування місцевим радам і прива­тизація дорожніх господарств.

Одним із найбільш небезпеч­них явищ є масові вивільнення працівників, проведення так зва­ної «оптимізації» чисельності пра­цюючих через реоргані­заційні процеси та лікві­дацію підприємств. Про­рахунки, які зроблено ке­рівниками облавтодорів, стосуються тільки зміни структури дочірніх під­приємств і скорочення працюючих на 6,2 тис. осіб, із яких 70% – робіт­ники. Промовці наголо­сили, що, на жаль, зна­чна кількість гострих питань залишається поза увагою. Це стосуєть­ся організації праці та скасування режиму неповного робочого часу, уникнення довгострокових безоплатних відпусток, визначення можливості збільшення розміру оплати праці, врахування витрат, пов’язаних із подоланням техніч­ної відсталості, необхідності онов­лення дорожньої техніки, підви­щення конкурентоспроможності дорожніх підприємств. На жаль, залишається неврахованою части­на пропозицій щодо збереження функціонування галузі, що надій­шли від профспілкових комітетів до Укравтодору, ПАТ ДАК «Авто­мобільні дороги України».

Гострою залишається проблема неповної зайнятості працівників і пов’язане з нею скорочення соці­альних гарантій, зокрема зменшен­ня зарплати та страхового стажу.

Промовці наголошували, що питання забезпечення стабільної роботи дорожньої галузі потребу­ють комплексної, системної, зла­годженої роботи сторін соціально­го діалогу на всіх рівнях.

На засіданні пленуму виступив заступник Голови Федерації проф­спілок України Сергій Кондрюк, який наголосив, що вва­жає проблему заборго­ваності із зарплати одні­єю із найболючіших. Він розповів присутнім про поточну ситуацію у профспілковому русі, ді­яльність ФПУ, зокрема щодо вирішення питань на рівні Уряду України.

Розглянувши та обго­воривши питання забез­печення роботи дорож­ньої галузі, учасники пленуму погодилися із тим, що в нинішніх умовах кризи дорожня галузь потребує негайно­го реформування. Присутні звер­нули увагу керівництва Укравто­дору на те, що зменшення кількос­ті працівників – не єдиний показ­ник проведення оптимізації, тому скорочення має розглядатися піс­ля прийняття Урядом рішення про передання у власність місцевих громад автомобільних доріг, що залишаються у власності держави, та відповідного фінансування. Ре­формування дорожньої галузі на­лежить проводити разом із пред­ставниками галузевої профспілки, дотримуючись вимог Галузевої угоди, яку Укравтодор і профспіл­ка уклали на 2013–2015 роки.

Рекомендовано членам ЦК профспілки, головам обкомів, об’єднаних профкомів, профкомів первинних профорганізацій ініці­ювати підготовку та розгляд захо­дів, пов’язаних із проведенням оптимізації, спільно з керівниками ПАТ ДАК «Автомобільні дороги України». Особлива увага звертала­ся на недопущення порушень зако­нодавства при скороченні праців­ників, обов’язковому і в повному обсязі розрахунку із працівниками, що підлягають скороченню.

Учасники пленуму також роз­глянули стан виконання рішень V з’їзду, статутних завдань проф­спілки, а також обговорили вико­нання бюджету профспілки, ко­шторису профспілкового бюджету ЦК профспілки за 2013 рік, орієн­товні показники отримання дохо­ду профспілки, кошторис ЦК проф­спілки на 2014 рік. Затверджено нову символіку Профспілки авто­мобільного транспорту та шляхо­вого господарства України.

 

 

 Вшанували майстрів Кіровоградщини

 Відкриваючи свято «Майстри Кіровоград­щини», голова ФПО Сергій Петров наголо­сив: «Цей унікальний захід започаткувала Федерація профспілок області, і він став традиційним і улюбленим. Так склалося, що людина праці сьогодні обділена ува­гою суспільства, тож ми компенсуємо цю прогалину, вшановуючи працівників різ­них професій».

 Заздалегідь членські організації профспілок провели конкурси професійної майстер­ності в колективах і подали кандидатури на нагоро­дження дипломами ФПО. Героями цьогорічного дій­ства стали понад 50 профе­сіоналів. Серед них чимало аграріїв, харчовиків, маши­нобудівників, металургів, зв’язківців, учителів, ліка­рів, працівників культури. Кожен із них на своєму ро­бочому місці відзначився особливим внеском у за­гальну справу, вагомими здобутками, власним «по­черком», відтак усі вони за­служили зійти на профспіл­ковий п’єдестал слави.

Портрети майстрів Кірово­градщини прикрасять До­шку пошани ФПО.

Прес-центр ФПОКіровоградщини

 

 

 Час підсумків і планів

 Сергій Баранчиков

Закарпатська обл.

Закарпатська обласна профспілкова органі­зація працівників культури (голова Ната­лія Товтин) однією з перших серед галузевих профспілок області проводить звітно-виборну кампанію в профорганізаціях. Тож на засі­данні президії обкому профспілки було розглянуто питання про перебіг прове­дення звітів і виборів у профспілкових організаціях працівників культури краю.

Активізації цієї роботи спри­яло проведення обласного огляду-конкурсу на кращу первинку в 2013 році, пере­можці якого відзначені гра­мотами ЦК профспілки пра­цівників культури України, дипломами, подяками та грошовими винагородами обкому профспілки. Завдя­ки покращенню роботи з організаційно-фінансового зміцнення профспілки, мо­тивації профчленства порів­няно з попереднім роком кількісно зросли профорга­нізації галузей культури Тя­чівського, Перечинського, Рахівського, Виноградів­ського районів.

Організовано і за високої активності спілчан відбули­ся звіти і вибори в первин­них профорганізаціях Бере­гівського (голова Єва Варга), Міжгірського (голова Тарас Бойчук) районів, завершу­ється ця робота в Іршав­ському районі (голова Окса­на Сідор). Основна увага на звітно-виборних зборах приділялася аналізу діяль­ності профорганізацій щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів пра­цівників закладів культури, бібліотек, ДШМ, редакцій­них колективів, виконанню колективних договорів і угод тощо.

Про гострі проблеми, як-от зменшення надбавок педа­гогічним працівникам ДШМ, несвоєчасна виплата зарплати журналістам, не­виплата окремими сільра­дами матеріальної допомо­ги культпрацівникам на оздоровлення, повідомле­но місцеві органи влади для відповідного реагування.

Учасники зібрання акценту­вали увагу на необхідності якісного завершення звітно-виборної кампанії, її вико­ристання для піднесення іміджу галузевої профспіл­ки, мотивації профспілково­го членства. Також розгля­далося питання підготовки та проведення літнього оздоровлення дітей праців­ників галузі, про що інфор­мувала головний бухгалтер обкому профспілки Світлана Кузич.

24.05.2014


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання