« на головну 19.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Місія профспілки – вести переговори!

Місія профспілки – вести переговори!

  У сучасному глобалізованому світі активно змінюються форми комунікації – з партнерами, працівниками, роботодавцями, профспілками, владою тощо. Наразі з’явилися нові «соціальні» медіа. Замість листів на папері ми все частіше надсила­ємо мейли, а для проведення нарад використовуємо інтернет-сервіси. Проте суть комунікацій залишилася незмінною – передати іншим людям певну інформацію та отримати зворотній зв’язок. Комунікацію у сфері регулювання соціально-трудових відносин часто називають «соціальним діалогом», головною формою якого є ко­лективні переговори на рівні підприємства, галузі, регіону, держави в цілому.

 Володимир КОВАЛЬЧУК

юрист Чернігівського НМЦ профспілок

 Профспілки й існу­ють для ведення колективних пере­говорів, а якісний колективний дого­вір є чи не єдиним виправ­данням того, що на підпри­ємстві є профспілка. Саме цей документ регулює ви­робничі, трудові та соці­альні відносини трудового колективу з адміністраці­єю підприємства. Для будь-якої профспілки важ­ливо, щоб для людини було забезпечено робоче місце, нормальні умови праці, гідна заробітна пла­та. Все це є результатом домовленостей профспі­лок із роботодавцями у рамках чинного трудового законодавства.

У сучасних умовах одне з головних завдань проф­спілок полягає у тому, щоб колективний договір було укладено на кожному під­приємстві, де працюють наймані працівники. Тому Федерація профспілок Чер­нігівської області ставить перед собою завдання по­силення ролі колективних договорів як одного з осно­вних інструментів регулю­вання відносин між робо­тодавцем і найманими працівниками.

Проте домовлятися тре­ба вміти, а вмінню треба вчитися. Динамічний роз­виток системи профспілко­вого навчання, підвищен­ня ефективності застосу­вання різних форм і мето­дів підготовки профспіл­кових працівників, акти­вістів, членів профспілок у сучасних умовах постійно перебувають у центрі ува­ги навчально-методичної ради Федерації профспілкових організацій Чер­нігівської об­ласті з навчання профспілкових кадрів та акти­ву. На виконан- ня рішень ра- ди спеціалісти Чернігівського НМЦ профспі­лок нещодавно розробили онов­лений курс на­вчання «Школа профспілкових переговорників», який уже опанували десятки слуха­чів. Програма курсу скла­дена з урахуванням новіт­ніх методик викладання з широким застосуванням комп’ютерної техніки та Інтернет-сервісів. За нови­ми знаннями до Чернігова їдуть не тільки з усіх ку­точків України, а й з інших країн, зокрема Білорусі. Тема проведення колек­тивних переговорів неви­черпна, адже охоплює най­важливіші сторони життя людини праці. Та й як може бути інакше, якщо найкращу частину свого життя ми прово­димо на роботі! Порядок прийняття колдоговору є найбільш де­мократичним по­рівняно з поряд­ком прийняття інших локальних нормативних ак­тів. Працівники можуть брати безпосередню участь у при­йнятті колективного дого­вору, а не бути лише пасив­ними учасниками цього процесу. Отже, з’являється реальна можливість щось змінювати в умовах праці та порядку її оплати.

Законодавством вста­новлено, що колективний договір має укладатися на всіх підприємствах, в уста­новах, організаціях, які ви­користовують найману працю. Стаття 20 ЗУ «Про професійні спілки, їх пра­ва та гарантії діяльності» зобов’язує роботодавців, їхні об’єднання, органи ви­конавчої влади та місцево­го самоврядування брати участь у колективних пе­реговорах щодо укладання колективних договорів і угод.

Розуміючи важливість підвищення якості та діє­вості колдоговорів, спеціа­лісти ФПО та НМЦ за під­тримки органів влади та місцевого самоврядування постійно проводять масові просвітницькі семінари у районах і містах області, випускають і розповсю­джують навчальну літера­туру, розробляють нові на­вчальні курси.

Крім того, спеціалісти Чернігівського НМЦ у змо­зі забезпечити сучасний зв’язок профлідерів із представниками член­ських організацій. Так, не­щодавно за участі керівни­цтва Чернігівської облас­ної організації профспілки працівників освіти і нау­ки, спеціалістів НМЦ профспілок відбувся вебі­нар на тему змін законо­давства щодо діяльності профспілкових організа­цій. Участь в обговоренні актуальних питань життя профспілки взяли голови міських та районних орга­нізацій. При цьому було зе­кономлено час та значні кошти порівняно з прове­денням «традиційного» зі­брання в обласному цен­трі. Ефективним виявило­ся дистанційне спілкуван­ня під час скайп-конференції із заступником Го­лови ФПУ Сергієм Кондрю­ком, яка проводилася в Чернігівському НМЦ на початку квітня за участі представників обласних галузевих профорганізацій.

Окрім діяльності Шко­ли профспілкового перего­ворника, нещодавно відбу­лись заняття і у Школі профспілкового блогера. У Навчально-методичному центрі профспілок пред­ставники різних галузевих профорганізацій опанову­ють майстерність роботи з цільовими групами в Ін­тернеті, соціальних мере­жах.

17.05.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання