« на головну 19.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Про оздоровлення дітей подбати завчасно

Про оздоровлення дітей подбати завчасно

  Закарпатська обласна організація профспіл­ки працівників і підпри­ємців торгівлі, громад­ського харчування та послуг (голова Галина Сваричевська) – завжди серед кращих галузе­вих профспілок нашого краю щодо оздоровлен­ня дітей. Тож не випад­ково на порядок денний чергового пленуму галу­зевої профспілки було винесено питання про завдання профорганіза­цій галузі щодо організа­ції оздоровлення і відпо­чинку членів профспілки та їхніх дітей.

  Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради

Голова обласної організації профспілки Галина Свари­чевська зазначила, що протя­гом останніх років у примісь­ких таборах за безпосеред­ньої участі профспілки оздоров­лено 332 дитини, на морі – 60 пра­цюючих та їхніх дітей, а найбіль­ше – підприємствами, які входять до об’єднаного профкому «Барва» (голова В’ячеслав Гасинець). Осо­бливо слід відзначити ТОВ «За­карпатська продовольча група» (директор Василь Попп, голова профкому Тетяна Ціптак), де оздо­ровлено 153 дитини, або 46,1% за­гальної кількості всіх оздоровле­них у галузі. З-поміж лідерів – ТОВ « Маркет Рітейл», ТОВ «За­карпатська тютюнова компанія», ТОВ «Корадо – Каніг», ТОВ «Транс – Софт-Група», ПрАТ «Мукачів­ська автобаза», ТОВ «Партнер». На морі відпочивали працівники зі своїми родинами ДП «Атлант», ТОВ «Взуття», ТОВ «Латуж», ко­мерційного технікуму.

Разом із тим, як було зазначе­но, не всі профорганізації галузі активно займаються вирішенням питання оздоровлення дітей. Зо­крема, недостатньо використано можливості оздоровити дітей у са­наторних таборах «Малятко» і «Човен», а також шляхом повної оплати вартості путівок у дитячі оздоровниці за рахунок Фонду со­ціального страхування з тимчасо­вої втрати працездатності (з 10% батьківською оплатою). Основна причина – слабка інформованість членів профспілки з цих питань.

Як краще організувати оздо­ровлення дітей працівників галу­зі в нинішньому році? Галина Сва­ричевська вважає, що є всі можли­вості збільшити кількість оздо­ровлених дітей, а отже, зміцнити їхнє здоров’я. Треба лише краще організувати роботу первинок у цьому напрямі. Було запропоно­вано аргументовану методику проведення цієї роботи, її напря­ми за участю галузевої профспіл­ки. Зокрема, буде можливість ор­ганізувати для працівників та їх­ніх дітей «морське» оздоровлення на базі відпочинку «Романтик» в Одеській області з частковою оплатою вартості путівки за раху­нок бюджету обкому профспілки. Інший шлях – оздоровлення дітей у позаміських таборах, які про­йдуть тендер у виконавчій дирек­ції обласного відділення Фонду соцстраху – за повну оплату вар­тості путівки коштами Фонду та 10% – батьками, а також у сана­торних таборах «Малятко» в Ужго­родському районі та «Човен» у Свалявському районі. І нарешті, оздоровлення в позаміських табо­рах згідно із затвердженою дисло­кацією із залученням коштів Фон­ду соцстраху з тимчасової втрати працездатності з розрахунку 43 грн на один ліжко-день.

Особлива увага має бути приді­лена оздоровленню дітей із мало­забезпечених, багатодітних та не­повних родин. Потрібно домага­тися від роботодавців відрахуван­ня 0,3% фонду оплати праці проф­спілковим організаціям, які мож­на використати на часткову опла­ту вартості путівок на оздоров­лення і відпочинок. Ці завдання чітко окреслено у прийнятій по­станові пленуму.

Також заслухано інформацію головного бухгалтера обкому профспілки Ганни Симйон про ви­конання профспілкового бюджету за минулий рік і його затверджен­ня на 2014 рік. З інформацією про ситуацію в профспілковому русі та завдання профспілкових орга­нізацій виступив заступник голо­ви Закарпатської облпрофради Василь Захарець.

 

 

 Навчально-методичний центр ФПО– на потреби профспілковців

  Профінформцентр ФПО

Серед першовідкри­вачів навчально-методичного кабі­нету Федерації профспілок Рівненської області – обком профспіл­ки працівників споживчої кооперації. Представники саме цього обкому, на чолі з їхнім головою Миколою Вознюком, на його базі провели розширене засі­дання, змінивши цього разу звичне місце у стінах приміщення свого обкому на новостворений світлий просторий зал.

Передувало безпосеред­ньому обговоренню питань спілкування з головою ФПО Миколою Шершуном. На засіданні розглянули поточ­ний стан справ, найближчі завдання та плани на май­бутнє. Серед них, зокрема, підписання обласної угоди на 2014–2016 роки, район­них угод, прийняття колек­тивних договорів, підготов­ка підприємств області до роботи у весняно-літній пе­ріод, створення належних умов праці, організація від­починку та оздоровлення та ін.

У засіданні взяли участь представники ФПО, голо­вний спеціаліст із соціально-економічних питань Ніна Скорик, завідувач від­ділу з питань правової ро­боти Тамара Хілінська. Вони виступили перед присутніми з порадами, пропозиціями тощо, від­повіли на запитання, що виникли під час виступів та обговорення наболілих і гострих питань.

Присутні залишилися за­доволеними проведенням засідання, плідною розмо­вою з головою та пред­ставниками ФПО. Адже, за словами голови обкому профспілки галузі, іноді зміна обстановки надзви­чайно корисна.

 

 

 Збереження соціальних стандартів

  Чернігівський Навчально-методичний центр профспілок протягом останніх ро­ків приділяє велику увагу впровадженню сучасних тех­нологій навчання та комуні­кації в роботу профспілок. Нещодавно були впрова­джені нові авторські семінари-тренінги «Інформацій­на політика профспілки. Ви­роблення медіастратегії» та «Школа профспілкового блогера (інтернет-технології в дії)». Раніше в Центрі були освоєні технології створення сайтів, проведення інтернет-конференцій і веб-семінарів для профспілок.

І от днями відбувся іще один захід – відеодискусія (за допомогою технології Skype) за участю лідерів членських організацій Фе­дерації профспілкових орга­нізацій області, студентства області та заступника голо­ви Федерації профспілок України Сергія Кондрюка. Протягом зустрічі обгово­рювався широкий спектр питань діяльності профспі­лок в умовах соціально-економічної кризи та необ­хідності боротьби за збере­ження соціальних стандар­тів в країні. Учасники диску­сії мали змогу поспілкувати­ся між собою, обговорити нагальні проблеми, поста­вити запитання керівництву ФПУ щодо нинішньої ситуа­ції в профспілковому русі.

 

 

 Урок незвичний, профспілковий

  Як правило, роботодавець хоче дешевше купити робочу силу, щоб отримати най­більші прибутки. Тож найманий працівник самостійно не може захистити свої права. Захищаючи свої інтереси, працівник стане для роботодавця «неугодним» і за першої нагоди опиниться у списку на звільнення. Що робити? Як примусити роботодавця врахувати думку колективу?

  Марія Іванова

керівник прес-центру ФПО

Дуже просто. Вступа­ти у профспілку. Пе­реваги перебування у цій громадській організації, її можливості і функції обговорювалися під час профспілкового уроку, який відбувся у Кіровоград­ському медичному коледжі.

Урок проводився в аудиторії випускників коледжу, які невдовзі поповнять трудові колективи закладів охорони здоров’я, тож мають зроби­ти правильний вибір щодо вступу у профспілку. Це був урок-дискусія. Студенти ці­кавилися, що потрібно зна­ти члену профспілки, де мо­жуть створюватися профор­гани, які важелі впливу на роботодавця тощо. На запи­тання аудиторії відповідали голова обкому профспілки працівників охорони здоров’я Лариса Козлова та правовий інспектор обкому Ольга Заватій.

Серед основних спілчан­ських важелів впливу на ро­ботодавця профспілкові ви­кладачі назвали профспіл­кові збори, переговори з роботодавцем, акції протес­ту, страйки. Крім того, проф­спілки уповноважені здій­снювати громадський контроль за дотриманням трудового законодавства, з питань охорони та безпеки праці, виконання умов кол­договору, Генеральної, галу­зевої та регіональної угод.

У будь-яких ситуаціях спіл­чанин має вагомі переваги, адже його захищають у разі загрози скорочення, неза­конного звільнення, неви­плати зарплати, порушення норм та умов праці та ін.

27.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання