« на головну 19.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Педагогічні весни молодих учителів Кіровоградщини

Педагогічні весни молодих учителів Кіровоградщини

Незважаючи на складну ситуацію в країні, традиційний весняний зліт молодих учителів області відбувся. Такою була воля героїв унікально­го, єдиного в Україні заходу. Хоч він і проводиться вже 43-го разу, однак щоразу вирізняється оригінальною програмою і, звісно, новими освітян­ськими обличчями.

Марія Іванова

керівник прес-центру ФПО

В області існує ціла система ро­боти з цією категорією осві­тян, що дістала назву «Тиж­день молодого вчителя». Ни­нішній зліт мав кілька осо­бливостей. По-перше, буквально всі заходи – виступи, конкурси, майстер-класи були пронизані по­чуттям патріотизму. По-друге, зліт присвячений 95-річчю видатного педагога-земляка Івана Гуровича Ткаченка. По-третє, це були заходи єдності представників усіх куточ­ків області (країни «в мініатюрі») – західної, східної, південної і пів­нічної. Як завжди, диригентом зльоту був обком профспілки пра­цівників освіти і науки України. Усі 43 заходи відбулися під незмін­ним авторством голови обкому профспілки Світлани Скалько, за що їй дуже вдячні учасники зльо­тів різних років. А ідея їх проведен­ня належить великому Василю Су­хомлинському, яку підхопив його друг і соратник Іван Ткаченко.

Відкриваючи захід, директор департаменту освіти і науки ОДА Ельза Лещенко наголосила, що нинішнє покоління вчителів живе в історичний час, і саме на вчите­лів покладаються великі надії у вихованні патріотизму. Лунало багато побажань-настанов від ке­рівництва області, науковців, по­слідовників ідей І. Ткаченка. Ці­кавими спогадами поділився ди­ректор Олександрійського педко­леджу Станіслав Гайдук, який 38 років тому сам був учасником зльоту молодих вчителів, що озна­менувався присутністю на ньому І. Ткаченка, який розповідав про досвід роботи з трудового навчан­ня. До речі, цього року педколедж закінчує правнучка Івана Гурови­ча Катерина Шевченко, а отже, пе­дагогічна ниточка у цій родині не переривається.

Сергій Петров, який пройшов шлях від молодого вчителя до го­лови ФПО, поінформував про ді­яльність профорганів у становлен­ні новачків і закликав до активної громадянської позиції, участі в профспілковій роботі, Молодіжній раді ФПО. На думку Світлани Скалько, кожному молодому спе­ціалісту можна і потрібно бути до­брим фахівцем, рівнятись на мо­ральні й професійні авторитети. Обком профспілки освітян запро­вадив премію ім. І. Г. Ткаченка, якою ось уже 10 років відзначають молодих вчителів-новаторів. І цьо­горіч Світлана Скалько та Сергій Петров вручили номінантам вісім премій. Під час урочистостей від­булася традиційна передача еста­фети педагогічного досвіду: на­ставники дали письмовий наказ молодим колегам високо нести звання вчителя.

У рамках зльоту в КДПУ відбу­лася науково-практична конфе­ренція, на якій обговорювалися ідеї педагога-новатора І. Ткачен­ка в сучасному освітньому про­сторі. Іван Гурович став дороговказом для багатьох освітян, які знайшли золоті зерна у його твор­чому доробку.

Молоді вчителі відвідали благо­датну Богданівську землю Знам’янського району, яка подару­вала людству світлого генія, стала підґрунтям для його становлення. За 35 років керівництва авторською школою він перетворив її на зразок навчання, гармонійного розвитку і творчого мислення. З нагоди юві­лею земляка в РДА відбулася педа­гогічна конференція. Родзинкою заходу став фільм про творчу лабо­раторію І. Ткаченка. Випереджаю­чи час, він народжував передові ідеї: на базі його школи діяла науково-дослідна лабораторія з проблем трудового виховання і професійної орієнтації учнів сіль­ської школи Інституту педагогіки України. Захистив дисертацію на тему трудового виховання учнів. Опікувався молодими колегами. Сформував кодекс правил педаго­гіки творення, що не втратили сво­го значення й до сьогодні.

Найвищу оцінку діяльності свого вчителя і директора дають колишні учні, які разом з ним були учасниками різних експери­ментів. Пишається випускниками різних поколінь нинішній дирек­тор Богданівської школи Сергій Бойчук. Зокрема, із стін цієї шко­ли вийшли два міністри освіти України.

Насичена програма зльоту включала поїздку до Черкас і Ка­нева, що духовно збагатила моло­дих вчителів. Недарма дорога про­лягла у край Тараса Шевченка, адже щойно відзначалося його 200-річчя. Під час зустрічі з профактивом обкому профспілки осві­тян сусідньої області й учасника­ми художньої самодіяльності об­ласного Будинку вчителя гості пе­реконалися, що тут живе дух Коб­заря. Заступник голови Черкась­кого обкому профспілки освітян Іван Могила розповів про свою ор­ганізацію, доповнивши розповідь відеофільмом.

У кіровоградців і черкащан склалися добрі взаємини, адже вони мають багато спільного. У кіровоградців є Василь Сухомлин­ський та Іван Ткаченко, у сусідів – Олександр Захаренко. Його вчення у великій пошані, а спад­щина культивується в освітніх за­кладах. На лірично-патріотичну хвилю налаштував присутніх ви­ступ гурту Будинку вчителя «Хре­щатик», солісткою і ведучою яко­го є директор закладу Світлана Панченко. Набатом звучали пісні на слова пророка Тараса Шевчен­ка. Певно, щось на роджується в душах українського народу, якщо є потреба слухати слова Кобзаря. І звичайно, поїздка на Черкащину була б неповною без відвідання комплексу «Тарасова гора».

 

Ювілейна виставка

Художник Василь Вовчок перебуває в по­стійному творчому пошуку, є помітною постаттю в культурно-мистецькому житті нашого краю. Крім того, він займається ак­тивною громадською діяльністю: очолює профспілковий комітет обласної організа­ції Національної спілки художників Украї­ни, є членом президії обласної профспіл­кової організації працівників культури.

Сергій Баранчиков

Закарпатська обл.

У виставковому залі га­лереї «Ужгород» від­крилася ювілейна ви­ставка Василя Вовчка. Численні присутні на її від­критті мали можливість оці­нити значний мистецький доробок художника за останні роки. На виставці експонується близько 50 ро­біт, сюжети для яких він від­найшов під час перебуван­ня в Італії, Чехії, столиці України м. Києві, на різних пленерах. Але головне для художника – рідне Закар­паття: з неповторним багат­ством краєвидів Карпат­ських гір, красунь-смерек, дерев’яними хатами, вівця­ми на полонині. А ще – цві­тінням сакури в Ужгороді, різнобарв’ям потаємних ку­точків цього старовинного міста тощо.

Тепло привітали Василя Вовчка голова Закарпат­ської організації Національ­ної спілки художників Украї­ни Борис Кузьма, начальник управління культури облас­ної державної адміністрації Юрій Глеба, голова обласної профспілкової організації працівників культури Ната­лія Товтин, народний ху­дожник України, академік Володимир Микита та ін.

Ювілейна виставка Василя Вовчка, яку з великим інтересом відвідують ужгородці та гості нашого міста, є свід­ченням цікавого творчого доробку художника, який гідно продовжує багаті творчі традиції закарпат­ської школи живопису.

Художник Василь Вовчок перебуває в по­стійному творчому пошуку, є помітною постаттю в культурно-мистецькому житті нашого краю. Крім того, він займається ак­тивною громадською діяльністю: очолює профспілковий комітет обласної організа­ції Національної спілки художників Украї­ни, є членом президії обласної профспіл­кової організації працівників культури.


Вирішення трудових спорів в Україні

4 квітня в залі засідань Федерації про­фесійних спілок Рівненської області відбулось чергове засідання спільної консультаційно-експертної ради з питань запобігання виникненню колективних тру­дових спорів, поліпшення стану соціально-трудових відносин. У зібранні взяли участь представники відділення НСПП в Рівнен­ській області, Федерації професійних спі­лок, об’єднання організацій роботодавців, обласних галузевих профоб’єднань.

Прес-служба Федерації профспілок Рівненської області

Було презентовано нову модель шведсько-українського проекту «Вирішення трудових спорів в Україні», що ґрунту­ється на найкращих євро­пейських стандартах. Заступ­ник начальника відділення НСПП в Рівненській області В. Ігнатенко окреслив най­важливіші ознаки цієї моде­лі, особливості процедури позасудового та судового вирішення спорів, аспекти їх врегулювання. За результа­том розгляду відбулось ак­тивне обговорення учасни­ками засідання. Крім того, йшлося про необхідність внесення змін у сучасний стан вирішення спорів, як ін­дивідуальних, так і колек­тивних, а також схвалено за­провадження нової моделі.

На засіданні було внесено зміни в персональний склад і структуру ради, затвердже­но план спільної роботи на другий квартал 2014 року, що передбачає проведення навчань сторін соціального діалогу та соціально-трудових відносин, спільні виїзди на найбільш конфліктогенні підприємства, участь у захо­дах із сприяння вирішенню колективних трудових спорів і т. ін.

20.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання